Armenien bröt mot EBU:s flaggregler – kan diskas från finalen

Om Armenien bryter mot reglerna också under finalen kan landet diskvalificeras. Foto: Linda Granback
Om Armenien bryter mot reglerna också under finalen kan landet diskvalificeras. Foto: Linda Granback

En smärre skandal har blossat upp i Eurovision Song Contest. Under den första semifinalen i tisdags visade den armeniska delegationen upp Nagorno-Karabachs flagga i green room – mitt under direktsändningen.

Det bryter mot EBU:s (European Broadcasting Company) regler, eftersom ESC är en opolitisk tävling och politiska symboler är förbjudna under evenemanget.

Nagorno-Karabachs flagga anses vara kontroversiell och finns på listan över flaggor som inte får förekomma i Globen. Läs en artikel om EBU:s flaggpolicy här.

EBU:s referensgrupp har haft möte med den armeniska delegationen och utfärdat en klar och tydlig varning: Om flaggan visas upp igen under lördagens final, som Armenien kvalificerat sig till, riskerar bidraget ”Lovewave” framfört av Iveta Mukuchyan att diskvalificeras.

Det har länge förekommit oroligheter i den självständiga regionen Nagorno-Karabach. Regionen anslöts till Azerbajdzjan på 1920-talet av Josef Stalin, men när Sovjetunionen föll samman 1991 blossade en konflikt upp när den armeniska befolkningen, som är i majoritet i Nagorno-Karabach, inte ville fortsätta vara en del av Azerbajdzjan.

År 1991 bröt öppet krig ut mellan Armenien och Azerbajdzjan. Trots vapenvila har oroligheterna fortsatt och tiotals personer dödades i strider så sent som tidigare i våras.

— — — —

Det här fallet anknyter även till den mera allmänna frågan om Eurovisionens relation till politik som vi hade en artikel om här.

Be Sociable, Share!

En reaktion på ”Armenien bröt mot EBU:s flaggregler – kan diskas från finalen

Lämna en kommentar