Snabb grön tomatchutney

När man har rensat rabatten en oktoberkväll så kan man göra chutney på det som trillar ut.
När man har rensat rabatten en oktoberkväll så kan man göra chutney på det som trillar ut.

I kväll rensade jag rabatten. Det betyder att jag drog bort den tomatplanta som råkat växa upp i år trots att jag inte planterat någon sedan förra året – och tog vara på de tomater som inte hunnit bli färdiga i somras och har varit gröna i några månader nu. Samtidigt tog jag också upp vitlökarna som blev något misslyckade i år – eller egentligen mest små. Resultatet fick bli en chutney för jag hade inget bättre för mig. Easy peasy stuff:

Grön tomatchutney (ungefär 2 dl)
Ca. 300 g tomater (kan bytas ut mot äppelkart, paradisäpplen eller ofärdiga bär/frukter av något slag)
Ca. 100 g lök/vitlök eller en blandning av båda1 dl vitvinsvinäger
1 dl socker
3 stjärnanis
2 kapslar brun (svart) kardemumma
2 kryddnejlikor
1 tsk bruna senapsfrön
4 torkade chilin (eller 1 msk chiliflingor)
4 dl vatten
1 msk salt

1. Sätt alla ingredienser i en kastrull med teflonbotten, gärna runt 3 liter.
2. Koka och rör om med jämna mellanrum tills tomaterna är mjuka och det nästan inte finns någon vätska kvar (ungefär 1-2 dl)
3. Plocka bort kryddor som syns och du inte vill tugga på.
4. Vill du ha en chunkig (det blev just ett ord) chutney är den klar, vill du ha en lite jämnare chutney kan du snabbt mixa de största bitarna, som jag gjorde.

Om du funderar på vad man kan använda en chutney till så är följande tips riktigt användbara.

/Robin

Dela med dig av det här!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *