Lite stake nu, Yle!

Bloggaren Saku Timonen har fångat de centrala delarna i den härdsmälta som var programmet Aamu-TV:s intervju med representanter från Stäng gränserna-rörelsen, och de behöver knappast upprepas.

Överlag kan man fråga sig varför i hela friden Yle beslöt att ta den här intervjun i morgonsoffan. Problemet är inte att Stäng gränserna bjuds in. Problemet är att inramningen är ett lättfullt aktualitetsprogram som ska hålla tv-tittarens uppmärksamhet några minuter i morgonbestyret.

Problemet är att frågorna var därefter – oinformerade och inbjudande i stil med ”vem är ni?” (Svar: Vi representerar hela Finland.) och ”vad vill ni?” (Svar: Stoppa människor som inte hör hit.) Inga svar fick följdfrågor; inga påståenden ifrågasattes.

Inte ens då gästerna i morgonsoffan påstod att medierna mörkar verkligheten ruskades redaktören ur sin slummer. Istället satt han där och kryssade för de frågor som han ställt, redo att gå vidare till nästa. Som man gör i ett program där inget förväntas vara av större betydelse.

Men det finns en grej som upprör nästan ännu mera. Den här intervjun har förargat folk – med rätta. På Twitter och på Facebook har man begärt att de ansvariga förklarar sig. Varför går Yle in i den här intervjun som om det handlade om fjärdeklassare som samlar pengar inför lägerskolan? (Min formulering.)

Tror ni det kommit ett svar?

Från ansvarige nyhetschefen Atte Jääskeläinen – tystnad.

Från Ylechefen Lauri Kivinen – tystnad.

På Aamu-TV:s Twitterkonto – inget.

På Aamu-TV:s Facebooksida den här bilden:

FB_Katt

Det här är en del av problemet, att Yle som en döv cyklop bara förmår hantera det den har framför ögat och att den inte hör kritiken då det går åt helsike.

Alternativt vill Yle inte höra kritiken. Det är inte ovanligt för bolaget att försöka gå vidare genom att ignorera problemet. Men problemet – att högerextremism ges fotfäste då den stryks medhårs – försvinner inte. Därmed blir Yles feghet en aktiv del av problemet.

Det krävs stake (ursäkta uttrycket) att ställa kritiska frågor. Om man inte har det ska man inte sätta sig i en situation där stake behövs – för det krävs också stake att erkänna då något gick fel.

Dan Lolax, samhällsreporter på ÅU

Dela med dig!

5 reaktion på “Lite stake nu, Yle!

 1. Det här var ju ändå årets bottennapp av alla Lolax fanatiska skriverier. Man får skrika och propagera hur mycket som helst så länge man är av rätt åsikt men banne mig om nån kommer med kritiska åsikter, då går världen under!
  Hur länge skall ÅU tolerera Lolax fanatiska flyktingpropaganda? Massmedia i Finland borde ju ens försöka framstå som objektivt men inte en chans, bara ett ända ”flyktingkramande” och all kritik slås ner så hårt att ingen av ”fel åsikt” vågar framträda med eget namn!
  Detta kallas för propaganda, inget annat. ÅU skiljer sig knappast från Rysk massmedia i fråga om hur objektiv nyhetsföringen är och det mesta tycks bero på en ända jounalists personliga övertygelse.

 2. Hurra för dig!
  Jag kan inte finska och har därmed svårigheter att följa debatten i morgonsoffan.
  Men det är kanske typiskt för vissa journalister, de förväntar sig vissa svar och lyssnar inte på vad folk säger utan bara går vidare i protokollet. Sådan journalist gör inte sitt jobb mer än hälften. Och Yle borde sålunda gå ut med en ursäkt och göra om intervju med annan personal. Sveriges Radio/TV har man en nämnd som anmäler program och talar sedan om det var partiskt el oetiskt etc.. Har man inte det i Finland, Yle..???
  .

 3. Jag hoppas att ÅU kan stå för lite mera objektiv bevakning av flyktingfrågan än den som Lolax visar prov på. Pressen i Finland, och speciellt den finlands-svenska pressen, tycks propagera för flyktingar på ett osmakligt sätt. Alla kritiska inslag försöker man sopa under mattan eller så lyfts det ett himla hallå om ett realistiskt eller kritiskt inslag slinker igenom censuren.

 4. Pingback: Mina anteckningar från Mediespråk 2016 | helenavonalfthan

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *