Sommartidningen

33 KESÄ 2022 Nicolinan kukat ovat ekologisia ja paikallisesti kasvatettuja ”SlowFlowers” -liike sai alkunsa Yhdysvalloissa kymmenen vuotta sitten ja on viime vuosina juurtunut myös Skandinaviaan. Niin sanotut kukanviljelijät tahtovat tarjota paikallisesti kasvatettuja ja ympäristöystävällisiä kukkia vaihtoehtona myymälöiden ulkomaisille, kemiallisesti käsitellyille leikkokukille. NICOLINA TRÄSKMAN, jolla on talo Nauvon Prostvikissa, päätti viime talvena aloittaa myyntiin tarkoitettujen kasvien ja leikkokukkien viljelyn. Vaikka Träskmanin idea ja ajoitus sattuvat sopimaan konseptiin, niin hänen uusi yrityksensä ei ole seurausta mistään trendistä, vaan elinikäisestä kiinnostuksesta kukkiin. Hän kouluttautui puutarhuriksi Överbyn puutarhakoulussa jo vuonna 2011. Tämä kausi on hänelle kokeiluvuosi, joka näyttää, onko paikallisesti kasvatetuille luomukukille tarpeeksi kysyntää. – Rakastan kukkia ja käytän paljon rahaa uusiin kasveihin. Nyt voisin koettaa saada jotain takaisinkin, pitää uskaltaa yrittää, hän sanoo. TÄNÄKESÄNÄ hänet voi löytääNauvon kirkonkylästä Minttus bar och kök -ravintolan ulkopuolelta. Siellä Nicolina myy sekakimppuja, joissa on mm. tsinnioita, daalioita, leinikkejä, hajuherneitä ja auringonkukkia. Hän käyttää kimpuissaan myös erilaisia oksia ja mustikanvarpuja. Keväällä hän nouti Lillvikin tilalta omena- ja luumupuiden oksia sekä Bjursängs bär-tilalta mustaherukkapensaan oksia. Näitä hän sitten käytti erilaisissa asetelmissa. Hän tekee tilauksestamielelläänmyös kimppuja ja asetelmia häihin ja muihin tilaisuuksiin. SATORIIPPUU tietenkin kasvukauden säästä. Hänellä on Prostvikissa peltopläntti, jossa hän valmistautuu viljelyhommiin, mutta kylmän kevään vuoksi suurin osa taimista odottaa vielä istutusta. Hänelle on tärkeää, että kaikki hänen kukkansa on tuotettu ekologisesti kestävällä tavalla. Träskman lannoittaa viljelmiään vain kotitekoisilla luomuvalmisteilla, kuten nokkosvedellä, kultavedellä ja bokashilla. PAIKALLISESTI kasvatetuilla kukilla onmonia etuja. Päästöjä tuottavia kaukokuljetuksia ei tarvita, viljelmät työllistävät paikallisia asukkaita ja samalla nostetaan esille myös kotoperäisiä ja luonnonmukaisia lajeja. Kun kukat kasvatetaan lähellä kuluttajaa jamyyntiketjussa on vähemmän välikäsiä, kukat säilyvät myös pidempään, hän sanoo. Tuuli Meriläinen nyheter@aumedia.fi Suom. Kaj Wallenius » »Nicolina Träskman aloittaa kasvien ja sekakimppujenmyynnin Nauvossa.Trendi, jossa leikkokukkia kasvatetaanmyyntiin paikallisesti luomumenetelmillä pienillä viljelyaloilla, on saanut yhä enemmän kannattajia. KUKANVILJELIJÄ NAUVOSSA. Nicolina Träskman on kylvänyt yli 50 erilaista hajuhernettä. - Niitä voi istuttaa aikaisin keväällä, sillä ne kestävät jopa seitsemän pakkasastetta, hän sanoo. TUULI MERILÄINEN

RkJQdWJsaXNoZXIy MjkzNDM=