Sommartidningen

4 SOMMAR 2022 Här hittar du brunch i Åbo i sommar Det är söndag och klockan är ett. På museet Aboa Vetus &Ars Novas eget café, Pegasus, slår sorlet emot besökarna som en vägg när de öppnar dörren. Dagens andra brunchdukning är i full gång och kön ringlar sig redan lång från buffén som ståtarmed de eftertraktade brunchrätterna. Att umgåsmed vänner eller familj vid lunchtid under helgerna blir allt populärare, något somockså intygas av JennySpoof, som för dagen är ansvarig i restaurangen. –Vi har fått utöka våra öppettider och har numera brunch både på lördag och söndag och trots det rekommenderar vi ändå bordsbeställning omman vill få plats. Den här veckan fylldes helgen redan i början av veckan, säger hon. Café Pegasus är känt för sina jazzbruncher som ordnas på lördagarna, med livemusik i bakgrunden. Någon jazz spelas inte på söndagar, men då ingår istället ett glas bubbel i priset. SPOOF TRORATT det är det sociala sammanhanget som gör att bruncherna verkar vara en uppåtgående trend. – Det är en ganska bramöjlighet att avslappnat kunna umgås med vänner eller familj under några timmar, och samtidigt kanske äta lite annan mat än kvällarnas tunga restaurangmat, säger hon. För Pegasus del är det de veganska rätterna och de kalla salladerna som lockar kunderna. – Vi har ett jättebra salladsurval, om jag får säga det själv. Och även omvi fortfarande har köttbullar och liknande för barnen, så är det långt ifrån de populäraste rätterna i dag. KUNDKRETSENÄR bred – brunch är något som tycks tilltala alla. – Vi har allt från småbarnsfamiljer och kompisgäng till äldre par som kommer hit på brunch. Det är verkligen något för alla, säger Spoof. Just den här dagen är snålblåsten påtaglig och uteserveringen står tom, men enligt Spoof lär den också fyllas när vädret tillåter det. –Det här blir faktiskt första sommaren somman kan äta brunch ute på terrassen också, men det lär bli populärt när solen är framme, säger hon. Robin Sjöstrand 050 301 4856 robin.sjostrand@aumedia.fi » »Matstaden Åbo vaknar till liv igen efter corona- slummern. Speciellt brunchkulturen är på uppåtgående. Här hittar du 18 ställen där du kan tillbringa din lördags- eller söndagseftermiddag med vänner eller familj. MER BRUNCH. Jenny Spoof på Café Pegasus berättar att bruncherna har varit så populära att de numera också ordnas också på söndagar, två dukningar per dag. ROBIN SJÖSTRAND Här får du brunch i Åbo Bagel House, Brahegatan2 Lördagar 11–15. Brunch på tallrikarmed förrätt, varmrätt och efterrätt. För tillfället serveras fyllda bao-bröd som varmrätt. Kan fås vegansk. 25 euro. CaféPegasus (AboaVetus&Ars Nova), Östra strandgatan4 Lördag (jazzbrunch) och söndag, dukning 11 och 13. Riklig buffé, caféet rekommenderar bokning. 24,50euro. CaféVictor (Åbokonstmuseum), Auragatan26 Lördag och söndag 11–13. Trerätters brunchmed bordsservering. 22 euro. FatBull’sGastroHouse, Eriksgatan8 Lördagar från klockan 12. Varannan vecka serveras BBQ-brunch på lördag. Webbsidan ger närmare info. FiilisCafé&Bistro, Kinakvarnsgatan5A Lördag 18.6 och 30.7, dukningar 10.30, 12.05 och 13.35. Keto-brunch en gång i månaden, på nämnda datum– framtida datummeddelas påwebbsidan. 24 euro. Fontana, Auragatan 1 Lördagar 10–14, söndagar 12–14. Brunchtallrikmed bröd, croissant, kallskuret, småplock och amerikanska plättar. 18 euro. Grädda, Biskopsgatan 15 Söndagar 12–15. Buffébrunchmed stort urval, plus varmrätt och tårta. 35 euro. Göran (ForumMarinum), Slottsgatan72 Lördagar och söndagar 12–16. Skärgårdsbord. 28 euro. Julinia, Slottsgatan 18 Lördagar 12–15. Skärgårdsbord. 25 euro. Kulma, Brahegatan2 Lördagar 11–15. 17,50euro. LogomoKitchen, Junagatan9 Lördagar 11.30–15. Stor buffetbrunch, dessertbordmed bland annat en våffelstation. 24 euro. MBistro, Eriksgatan 16(Saluhallen) Lördagar 11–15.30. Brunchtallrikmedmer inriktning på kvalitet än kvantitet. Även somtake away. 19,90euro. Meet&Bite, Brunnsgatan 18 Lördagar 11–15. Varmshakshuka tillsammansmed diverse brunchplock. Serveras till bordet. Kan fås vegansk. 25 euro. Rebelle, Eriksgatan7b Lördagar från klockan 11. Brunchmed nytt tema så gott somvarje lördag, information på rebelle.fi. 25 euro. Rootskitchen, Eriksgatan 16 (Saluhallen) Lördagar 11–15.30. Vegetarisk brunchtallrik i två storlekar. 12/18 euro. Tiirikkala, Slottsgatan3 Söndagar 12–15. Brunchtallrik kött/ vegetarisk, plus litet stående bord. Kan också beställas på förhand somtake away. 22 euro. TurunKellariravintola, Slottsgatan 16 Lördagar 12–14.30. Skärgårdsbord plus varmrätt och dessert. 18 euro. 3. linja, Slottsgatan88 (i hamnen) Lördagar 11 och 13 (två dukningar). Stor buffetmed kalla rätter, varma rätter, smörgåsar och dessert. 26 euro.

RkJQdWJsaXNoZXIy MjkzNDM=