Sommartidningen

Då Therese Skaag var mammaledig år 2002 fick hon chansen att ta över gästhamns- och restaurangverksamheten i Näsby. Restaurang Vikin somdrevs av TinaAxén och Gunnevi Törnqvist lade ner verksamheten och Skaag tog steget från jobbet somkyrkvaktmästare till krögare. Att hon inte hade någon bakgrund inomrestaurangbranschen och aldrig tidigare stekt en hamburgare var inget hinder. Egentligen hade hon tänkt starta en fiskrestaurang, men eftersom övergången gick fort fortsatte hon med den snabbmat som också tidigare stått på menyn. – Jag åkte till Hesburger, köpte en hamburgare med extra majonnäs och sen åkte jag hemoch experimenterade, berättar Skaag omden branta inlärningskurvan. OCH KURVANHAR gått uppåt också på andra sätt. De första åren hade hon en handfull anställda, medan de idag är 22. Antalet kunder har blivit större och antalet rätter påmenyn har också utökats. Kundernas favoriter är alltjämt hamburgarna, men också räksmörgåsarna och den stekta abborrenmed vitvinssås lockar stamkunder ända från östra Finland. Under de senaste åren har hon utökat menynmed flera fiskrätter, men köket är så litet att honmåste försöka hålla antalet rätter nere och variera menyn under säsongen – Jag är lyckligt lottad eftersom jag haft så många att fråga om råd då det behövts. Min syster är kock, min pappa var kock somyngre, min dotter är kock, min systersman är kock ... det är bara jag somborde ha varit kock som inte är det. ATTFÅTAGPÅ personal har alltid varit svårt, delvis för att arbetet är så säsongsbetonat. I år tillreds maten bland annat av kockar från Serbien och Estland. Hon har också unga från Houtskär och barn till fritidsbosatta som anställda. – Ofta har det varit så att om någon kommer hit och jobbar så stannar de några år. Och några som varit anställda hos mig har senare utbildat sig till kock. SÄSONGENPÅ Skagen börjar vid valborg och fortsätter ända in i septembermed helgöppet. Högsäsongen infaller i juli och då är det inte tid för något annat än jobb. En dag per sommar försöker Skaag vara helt ledig. Tiden med coronarestriktionerna var ingen katastrof för grillcafét, som hade bramed kunder både sommaren 2020 och 2021, trots att Skaag på förhand var orolig över hur det skulle gå. ATT GRILLCAFÉT FYLLER 20 ÅR firas den 11 juni men ännu är planerna inte helt klara. Kanhända plockar hon framnågra klassiker frånmenyn under åren. Det blir åtminstone ostprovning ochmusik, och kanske en grillkväll ute. Ännu har Skaag inte tröttnat på sitt jobb, trots den hårda arbetstakten. – Så länge jag tycker att det är roligt att öppna på nytt varje vår, då kan jag fortsätta, Den våren jag börjar tänka att ”Nej fan heller, varför ska jag öppna” så är det dags att sluta. Den dagen har ännu inte kommit, säger hon. Det enda hon faktiskt är lite led på efter alla dessa år är hamburgarna. Men Skaag lugnar alla som känner panik inför detta konstaterande. – Hamburgarna kommer att hållas kvar, lovar hon. Tuuli Meriläinen nyheter@aumedia.fi 45 KESÄ 2022 P A P P I L A D E S I G N Ab Pappila Design Oy BYGGNADSPLANERING / KONSTRUKTIONSPLANERING Nybyggnader Renoveringar Tillbyggnader Skärgårdsprojekt 040 564 0427 www.pappiladesign.fi mikaela@pappiladesign.fi 20 år på populära grillcaféet i Houtskär » »– Det har varit en härlig, intensiv och spännande tid, säger Therese Skaag som serverat ett oändligt antal hamburgare och räksmörgåsar. HÄRLIGA KUNDER! Therese Skaag på grillcafé Skagen i Näsby gästhamn i Houtskär firar 20 år som företagare i sommar – och lyfter gärna fram sina trevliga kunder. TUULI MERILÄINEN Therese Skaag Ålder: 56 år Familj: Mannen Carl-Erik, dottern Jenny och sonenAndré Bor: i Järvis i Houtskär Fritid: fiskar, jagar och umgåsmed vänner Favoriträtt: skaldjur och fisk Beskrivde senaste 20årenmed tre ord: härligt, intensivt, spännande FRÅN VALBORG TILL SEPTEMBER. Grillcaféet i Näsby gästhamn håller öppet i nästan femmånader. i av Dalsbruk Taalintehtaan ✆ i av Dalsbruk Taalintehtaan Dalsbruksv./Taalintehtaant. 694, 25900 Dalsbruk/Taalintehdas, Finland ✆ www.strandhotellet.fi 0400 481 028 Välkommen! Tervetuloa! Viinitupa – kahvio ja tilapuoti 1.6. alkaen ma-su 10.00-18.00 Muina aikoina sop. mukaan Vinstuga – café och gårdsbod Fr.o.m. 1.6 må-sö 10.00-18.00 Andra tider enl. överenskommelse Tule maitse tai meritse! Kom med bil eller båt! www.tammiluoto.fi Parainen, Lemlahti Pargas, Lemlax 0400 227 298 viinitila@tammiluoto.fi

RkJQdWJsaXNoZXIy MjkzNDM=