Sommartidningen

6 SOMMAR 2022 Farmors café on ollut Amandan mielipaikka lapsesta lähtien Amanda Enberg varttui ruoan, vastajauhetun kahvin ja uunituoreiden kakkujen tuoksujen keskellä perheensä ja iloisten kesävieraiden seurassa. Tänään hän on sisarensa Alexandra Enbergin kanssa Farmors Café -kahvilan emäntäHögsårassa. Perheenjäsenet jakavat työtehtävät omien vahvuuksiensa mukaan. Amanda suunnittelee, ideoi ja kehittää. Hänen siskonsa puolestaan on käytännönläheisempi ja esimerkiksi hyvä leipomaan. AMANDAONKASVANUT siihen, että ruoka valmistetaan alusta asti itse. Hän on tottunut kokeilemaan ja leikittelemäänmauilla. Oman puutarhan syötäviä kukkia ja yrttejä käytettiin ruoanvalmistuksessa jo ennen kuin siitä tuli trendikästä. Korona-ajan lisääntynyt etätyöskentely yhdistettynä sukkulointiin mahdollisti sen, että Amanda ja hänen avopuolisonsa Jonathan muuttivat asumaan Högsåraan ympärivuotisesti. Perheyritys työllistää Amandan osa-aikaisesti myös talvisaikaan. Aiemmin hän on asunut muun muassa Tukholmassa. Amanda muistelee lämmöllä lapsuuttaan Högsåran kyläyhteisössä eläinten ja luonnon keskellä. − Se oli hyvää aikaa, vaikka se tiesikin paljon laivamatkoja päiväkotiin ja kouluun. Toivon, että tyttäreni saa saman elämyksen. JO LAPSENA hän auttoi kahvilassa: pussitti makeisia, järjesti mehupurkkeja ja taitteli servettejä. Parhaiten hän kuitenkinmuistaa ”päivän jätskin”, joka nautittiin joka kesäpäivä. Pian hän kuitenkin löysi paikkansa keittiöstä. –Minusta on hauskaa kehittäämakuja ja ruokalistoja. Kesäloma-ajat ovat Enbergin perheelle kiireisintä aikaa. Mutta tämä tulee Amandalle luonnostaan – tämä on enemmän elämäntapa kuin työ. Vieraiden viihtyminen ajaa häntä eteenpäin. −Minulle on tärkeää täyttää vieraiden odotukset. Ainahan sitä haluaa ylittää itsensä. Perhe toimii kuin hyvin öljytty kone. Mutta ei elämä tietenkään aina ole ruusuilla tanssimista. Amanda arvostaa sukupolvien välistä dynamiikkaa. Se tarjoaa erilaisia näkökulmia ja kokemuksia. AMANDAON käynyt paljon erilaisia ravintola-alan koulutuksia ja kursseja, mutta hänellä on pohjalla vaktiotieteidenmaisterin tutkinto. Vuosien saatossa hän on kahvilatyön rinnalla tehnyt myös tämän alan töitä. Hän onmuunmuassa toiminut Brysselissä europarlamentaarikko Nils Torvaldsin erityisavustajana. − Sekä Brysselissä että kahvilassa ympäristökysymykset tulivat ja tulevat paljon esille, mutta eri tavalla. Täällä ne koskevat esimerkiksi niitä syötäviä kukkia ja yrttejä ja lähituotteita. Hän selvittäämyösmahdollisuuksia yhteisiin tavarakuljetuksiin lähialueenmuiden yritysten kanssa. FARMORS CAFÉ avaa sesongin 11.6. Perheen lisäksi yritys työllistää kesän aikana 25-30 henkilöä. − Vanhempani perustivat kahvilan ja ovat totta kai edelleen mukana toiminnassa. Puolisomme auttavat tietysti myös. 93-vuotias fammu auttaa myös esimerkiksi poimimalla yrttejä puutarhassa. Kahvilarakennuksessa asui alunperinAmandan isoäidin isoäiti, mistä nimi Farmors Café tulee. Kahvila sai alkunsa vuonna 1994, perheen suuresta vieraanvaraisuudesta. − Äidistä on aina ollut mukavaa tehdä ruokaa ja kutsua vieraita. Aluksi kahvila oli kuitenkin tarkoitettu lähinnä ystäville ja perhetutuille, Amanda kertoo. ASIAKASKUNTAON kasvanut merkittävästi niistä ajoista - nykyään kahvilavierailu kuuluu monien kesävieraiden kesäperinteisiin. Klassisten herkkujen, kutenmansikka-, rommi-, kinuski- ja porkkanakakkujen lisäksi, kahvilassa on nykyään myös kesämenu, jossa on tarjolla kala-, liha- ja kasvisvaihtoehdot. Viisi vuotta sitten valikoimaan tuli lisäksi aito puuuunissa paistettu italialainen hapanjuuripizza. Kiireisenä heinäkuun päivänä kahvilassa tarjoillaan satoja annoksia. Kahden viimeisen vuoden aikana on koronan vuoksi jouduttu tekemään joitain muutoksia, mutta jotkut ovat johtaneet myös myönteiseen kehitykseen. Vaikka saaristolais- ja kakkunoutopöydistä luopuminen tuntuikin aluksi ikävältä, on niiden tilalle tullut pöytiintarjoilu osoittautunut paremmaksi vaihtoehdoksi. −Noutopöytämahdollisuus on olemassa ryhmille. Mutta jokapäiväisenä se johtaamelkoiseen ruokahävikkiin, Amanda sanoo. Tulossa näyttäisi nyt olevan tavallinen kesä ilmanmitään rajoituksia. Sesonkia pidentävät ryhmävarauksetkin ovat nyt palanneet. – Kun kaksi kokonaista kesää käytettiin hengityssuojaimia ja koko ajan oltiin huolissaan, joutuuko joku karanteeniin, on todella ihanaa palata normaaliin. Emilia Örnmark 050-4546606 emilia.ornmark@aumedia.fi Suom. Kaj Wallenius » »Amanda Enberg perheineen on nyt palannut Högsåraan vakinaisesti. SISÄTILAT. Kahvilassa on 30-40 asiakaspaikkaa. Sen lisäksi on katettu veranta ja tietysti puutarha. MAKEAA JA HYVÄÄ. Kakut ovat olleet tärkeässä roolissa alusta asti. FARMORS CAFÉ

RkJQdWJsaXNoZXIy MjkzNDM=