Just nu
Annonsera i ÅU:s bilaga för sjöfart och logistik
Stormskars Maja
Lia Ekdahl logomo
Lokaltapiola hemforsakring septemer
Dagens goding

En annorlunda modeshow i Pargas

DUV i Västra Åboland ordnar lördagens modeshow där modellerna på catwalken är ungdomar och vuxna med intellektuell funktionsnedsättning.
Service är lokalt
Fem fråugor på fredag
 • au-gnurf-2015-10-06-bokmassa

  gnurf 7.10.2015

  Åbo bokmässa hade många svenska gäster och Sverige som temaland, men inga böcker på svenska.
 • au-gnurf-2015-10-01-volkswagen

  Gnurf 2.10.2015

  Volkswagen erkänner att de har fuskat med utsläppen på dieselbilar.
 • au-gnurf-20150929-hastar-i-hagen

  Gnurf 30.9.2015

  Politiker på Kimitoön tycker att det är fel att föra fram svart häst tio dagar före kommundirektörsvalet.
 • au-gnurf-2015-09-24-hosttecken

  Gnurf 25.9.2015

  Man vet att hösten är här när man upplever vissa säkra hösttecken.
 • au-gnurf-2015-09-22-svart-hast

  Gnurf 23.9.2015

  Man kan läsa i ÅU 22.9.2015 att det surrar av rykten om svarta hästar i kommundirektörsvalet på Kimitoön.

Följ oss på Facebook

Min spelvärld
Vädret

Sök

Forte 2015
Veritas 2015
Kiitorata lillajul
AST ursakta
Åbolands fastigheter 2015
Laakeri-Center 2015
Parcall 2015
Partel sidebanner
Dahlbom Brunnsborrning3112
Boknäs 2015

FNB

Johannesburg 06.10.2015, 19:28

Utrikes

Den sydafrikanske paralympiern Oscar Pistorius kommer inte att släppas ur fängelset. Istället ska han genomgå psykoterapi.

Sydafrikas nämnd för villkorliga frigivningar beslutade på måndagen att ett tidigare beslut att släppa ut Pistorius ur fängelset och placera honom i husarrest var förhastat.

Nämnden beslutade också att han ska få psykoterapi.

Pistorius dömdes i fjol till fem års fängelse för att ha dödat sin flickvän, modellen Reeva Steenkamp, på alla hjärtans dag 2013.

Det var meningen att Pistorius skulle ha släppts ur fängelset i augusti men justitieminister Michael Masutha ingrep och saken överfördes till nämnden för villkorliga frigivningar. (FNB–AFP)

FNB-AFP

Bildtext:

Stockholm 06.10.2015, 18:14

Utrikes

På söndag är det kungligt dop i Drottningsholms slottskyrka. Då döps prinsessan Madeleines och Chris O'Neills son Nicolas. Nu står det klart att prins Carl Philip blir gudfar till den lille prinsen, uppger Expressen.

– En fantastisk liten kille, säger prins Carl Philip till tidningen under ett besök i Dalarna.

Carl Philip är även gudfar åt sin systerdotter prinsessan Estelle.

Prins Nicolas, som föddes den 15 juni, kommer att döpas i samma klänning som Estelle och hans storasyster Leonore döptes i. Dopklänningen användes första gången vid prins Gustaf Adolfs dop 1906. Dopförrättare är ärkebiskop Antje Jackelén. (FNB–TT)

FNB-TT

Bildtext:

Ankara/Istanbul 06.10.2015, 18:11

Utrikes

Det ryska förvarsministeriet avvisar påståendena om att ryska stridsplan har bombat mål i den antika syriska staden Palmyra.

– Alla rapporter från utländska medier om att ryska plan skulle ha genomfört flygräder mot Palmyra är en fullständig lögn, sade det ryska försvarsministeriets talesman Igor Konasjenkov.

Internationella medier rapporterade tidigare på tisdagen att ryska stridsplan hade bombat extremistgruppen Islamiska staten (IS) i och kring världsarvsstaden Palmyra. De hänvisade till statlig syrisk tv. Även aktivistgruppen Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) rapporterade om skadorna i attacken. (FNB–AFP–Reuters)

FNB-AFP–Reuters

Bildtext:

Stockholm 06.10.2015, 17:16

Utrikes

Gruvjätten LKAB stänger tre av sina produktionsområden i Malmbergsgruvan. Orsaken är att det är hög seismisk aktivitet i Malmberget och att det har inträffat flera skalv, rapporterar flera medier.

– Vi sätter säkerheten först och väntar tills den seismiska aktiviteten klingat av innan vi öppnar igen, säger Anders Lindberg, informationschef vid LKAB, till P4 Norrbotten.

Även under helgen och i måndags skakade det kraftigt i Malmberget. (FNB–TT)

FNB

Bildtext:

Aden 06.10.2015, 17:15

Utrikes

Jemens premiärminister klarade sig oskadd ur en raketattack mot regeringens hotell i Aden på tisdagen. Femton soldater från den saudiskleda koalitionen dödades i attacken.

Jihadistgruppen Islamiska staten (IS) meddelade senare att den stod bakom attacken mot hotellet som regeringen har som tillfällig bas.

Två raketer träffade hotellet som började brinna. En tredje raket missad sitt mål och föll ner i havet.

– Premiärminister Khalid Bahah skadades inte, sade Nayef al-Bakri, ungdoms- och idrottsminister.

Han tillade att regeringen stannar i Aden trots att några ministrar skadats lindrigt.

Attacken riktades också mot närliggande militärbaracker som används av de saudiskledda styrkorna. (FNB–AFP)

FNB-AFP

Bildtext:

Stockholm 06.10.2015, 17:11

Utrikes

På tisdagen kom prinsessan Sofia hem till byn. Många nyfikna ortsbor ville hälsa på Sveriges nya prinsessa.

– Jag blev väldigt rörd. Det känns väldigt speciellt, säger hon.

Många älvdalsbor var på plats för att hälsa prinsessan Sofia välkommen hem.

Sofia, då Hellqvist, växte upp i den lilla orten i nordvästra Dalarna. Under torsdagen var hon där hon där på officiellt besök tillsammans med maken, prins Carl Philip.

Prinsen hamnade – åter – i skymundan och prinsessan möttes av svenska flaggor och applåder när hon höll ett litet tal:

– Jag måste erkänna att det var ganska nervöst att komma hem i en helt ny roll men ert väldigt varma mottagande gjorde det mycket enklare och jag blev rätt rörd över att se er här, sade hon.

– Jag önskar innerligt att jag hade kunnat hålla mitt tal på älvdalska, vårt unika språk här i Älvdalen. Men tyvärr så växte jag upp i en generation där det inte var särskilt coolt, så jag har en stor hemläxa att göra och jag hoppas att jag i framtiden kan föra en dialog som en äkta älvdaling.

Hon tackade också för att bygden alltid får henne och Carl Philip sig att känna sig som hemma. Emellanåt brukar prinsparet synas nere på byn, som invånarna kallar sitt centrum, och Sofias föräldrar bor här.

– Dalarna har en väldigt viktig plats i mitt hjärta, och speciellt Älvdalen, sade Sofia. (FNB–TT–Marko Säävälä)

FNB-TT

Bildtext:

Bryssel 06.10.2015, 16:58

Utrikes

EU kommer att stödja Turkiet med en miljard euro för att hjälpa landet hantera flyktingkrisen. Turkiet ska bygga sex nya mottagningscenter för flyktingar och EU ska vara med och finansiera dessa.

Turkiet kommer även att stärka sin kustbevakning genom fler patruller och modernare utrustning. Samarbetet med den grekiska kustbevakningen ska även organiseras bättre, framgår det av EU:s dokument.

Turkiet kommer också att utöka samarbetet med sina europeiska grannar så att flyktingar och migranter lättare kan skickas tillbaka till Turkiet. Det gäller flyktingar som kommer till Grekland, Bulgarien och Rumänien. Det framgår av en överenskommelse mellan EU och Turkiet.

– Det är tydligt att vi behöver Turkiet. Kommissionen kommer även att stödja landet, sade EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker i parlamentet i Strasbourg, efter att ha hyllat Ankara för att Turkiet tagit emot 2,2 miljoner flyktingar från Syrien.

– Europeiska unionen och Turkiet måste arbeta tillsammans, utveckla en flyktingpolicy och hjälpa de olycksdrabbade som kommer till oss, fortsatte han. (FNB–TT)

FNB-TT

Bildtext:

Jobben.fi