Just nu
Annonsera i ÅU:s bilaga för sjöfart och logistik
Stormskars Maja
Lia Ekdahl logomo
Lokaltapiola hemforsakring septemer
Dagens goding

En annorlunda modeshow i Pargas

DUV i Västra Åboland ordnar lördagens modeshow där modellerna på catwalken är ungdomar och vuxna med intellektuell funktionsnedsättning.
Service är lokalt
Fem fråugor på fredag
 • au-gnurf-2015-10-01-volkswagen

  Gnurf 2.10.2015

  Volkswagen erkänner att de har fuskat med utsläppen på dieselbilar.
 • au-gnurf-20150929-hastar-i-hagen

  Gnurf 30.9.2015

  Politiker på Kimitoön tycker att det är fel att föra fram svart häst tio dagar före kommundirektörsvalet.
 • au-gnurf-2015-09-24-hosttecken

  Gnurf 25.9.2015

  Man vet att hösten är här när man upplever vissa säkra hösttecken.
 • au-gnurf-2015-09-22-svart-hast

  Gnurf 23.9.2015

  Man kan läsa i ÅU 22.9.2015 att det surrar av rykten om svarta hästar i kommundirektörsvalet på Kimitoön.
 • au-gnurf-2015-09-15-skrotningsintyg

  Gnurf 16.9.2015

  I ÅU kunde man 15.9.2015 läsa att bilskrotningspremien blev en succé.

Följ oss på Facebook

Min spelvärld
Vädret

Sök

Partel sidebanner
Parcall 2015
Dahlbom Brunnsborrning3112
Forte 2015
AST ursakta
Laakeri-Center 2015
Åbolands fastigheter 2015
Veritas 2015
Boknäs 2015
Kiitorata lillajul

FNB

Kuopio 06.10.2015, 08:31

Inrikes

Ett öppet elektroniskt register med information om de arbetssökande planeras i Finland, skriver tidningarna Karjalainen, Keskisuomalainen och Savon Sanomat.

Registret tros vara klart om två-tre år.

– Målet är att man ska få välanalyserad information om folk till alla serviceföretag och till dem som söker en arbetstagare direkt, säger avdelningschefen Markku Wallin vid Arbets- och näringsministeriet.

Det rikstäckande registret ska byggas upp på frivillig bas och kräver därför inga ändringar i lagstiftningen. Alla arbetslösa arbetssökande som tillåter att deras information ges vidare skulle finnas med i registret. (FNB)

FNB

Bildtext:

Stockholm 06.10.2015, 08:09

Utrikes

Youyou Tu, 85, är den tolfte kvinnliga medicinpristagaren. I fyrtio år var det helt okänt att hon stod bakom malarialäkemedlet Artemisinin.

1967 hade det kommunistiska Kina startat ett hemligt malariaforskningsprojekt. Av handlingar från projektet framgår det att Youyou Tu beordrades att delta i ett militärt projekt för att utrota malarian som krävde många dödsoffer i Kina.

Hon studerade recept mot feber för att se om dessa kunde ge uppslag till bättre behandlingar av malaria. Resultaten hon gjorde var inte entydiga. Men efter att ha konsulterat ett flera hundra år gammalt recept och bytt ut det "kokande vattnet" med lägre temperaturer lyckades hon 1969 framställa vad som kom att bli läkemedlet Artemisinin.

Först fick inte Youyou Tus forskningsresultat offentliggöras alls eftersom vetenskaplig publicering var förbjuden. Resultaten publicerades slutligen 1977 när kulturrevolutionen hade ebbat ut. Men på den tiden publicerades alla kinesiska forskningsresultat anonymt.

Det var först 2005 när malariaforskaren Louis Miller började gräva i läkemedlets historia tillsammans med sin kinesiska kollega Xinzhuan Su som Youyou Tu upptäcktes. (FNB–TT)

FNB-TT

Bildtext:

Aden 06.10.2015, 07:53

Utrikes

Ett hotell i Jemen som premiärministern Khaled Bahah och andra regeringsmedlemmar använder som bas har träffats av raketeld, uppger ögonvittnen för nyhetsbyråerna. Hotellet, som ligger i Aden, uppges stå i brand.

Al-Qasr-hotellet har använts som premiärministerns och regeringens högkvarter under den pågående krisen i landet. (FNB–AFP–Reuters)

FNB-AFP–Reuters

Bildtext:

Helsingfors 06.10.2015, 07:45

Sport

Den erfarna NHL-hockeyspelaren Olli Jokinen får sin axel opererad inom de närmaste veckorna, skriver Ilta-Sanomat. Jokinen säger att han skadade axeln redan i sin första match i St. Louis i våras och att han inte lyckats bli kvitt skadan genom rehabilitering. Läkarna hade velat operera direkt.

Det är osannolikt att Jokinen spelar i NHL-säsongen som börjar den här veckan.

– Det är också möjligt att min karriär var slut nu, säger Jokinen. (FNB)

FNB

Bildtext:

Ishockeyspelaren Olli Jokinen efter Finlands seger mot Tjeckien 2014. Foto: LEHTIKUVA / Martti Kainulainen

Original

Rom 06.10.2015, 07:32

Utrikes

Över 1 800 flyktingar och migranter har räddats på medelhavet nära Libyen. De plockades upp från sex fartyg som drev omkring, uppger den italienska kustbevakningen.

Tre italienska, ett brittiskt och ett irländskt fartyg deltog i operationen. (FNB–AFP)

FNB-AFP

Bildtext:

Nashville 06.10.2015, 07:22

Utrikes

En elvaårig pojke har skjutit ihjäl en åttaårig flicka i Tennessee i USA efter ett bråk.

Myndigheterna uppger att elvaåringen sköt ihjäl grannflickan när hon inte lät honom komma och se på familjens hundvalpar. Pojken sköt henne med ett hagelgevär i bröstet.

Pojken har gripits som misstänkt för mord som minderårig. I slutet av månaden ska domaren besluta om han ska dömas som minderårig eller som vuxen.

Barnen bodde i White Pine, cirka 70 kilometer från staden Knoxville. Hagelgeväret var pojkens pappas. (FNB–Reuters)

FNB-Reuters

Bildtext:

Vapen på rad i en affär i Oregon i USA. I Tennessee sköt en elvaåring ihjäl en åttaåring med sin pappas hagelgevär. Foto: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / CENGIZ YAR, JR.

Original

Helsingfors 06.10.2015, 07:10

Inrikes

Centralkriminalpolisen vill publicera sin antiterror-lista över frysta tillgångar på internet, skriver Helsingin Sanomat.

Ckp anser att listan borde kunna publiceras på nätet med namn och personnummer. Finlands lagstiftning sätter ändå stopp för det.

I dag är listan svår att hitta. Den offentliggörs i Officiella tidningen och finns också på ckp:s registreringskontor.

Finlands nationella frysningslista offentliggörs eftersom det är förbjudet att överlåta tillångar till personer, företag eller föreningar på listan. Den som gör det kan göra sig skyldig till ett så kallat sanktionsbrott.

På ckp:s frysningslista finns i dag nio personer som är föremål för förundersökning eller åtal i Finland. Dessutom är åtta företag eller föreningar kopplade till dem upptagna på listan. Listan upptar också cirka 30 personer som lagts dit på begäran av de spanska myndigheterna. (FNB)

FNB

Bildtext:

Centralkriminalpolisen i Ånäs i Vanda. Foto: STR / LEHTIKUVA Trond H. Trosdahl

Original

Jobben.fi