Just nu
Annonsera i ÅU:s bilaga för sjöfart och logistik
Berggren cyklar
Stormskars Maja
Lia Ekdahl logomo
 • Segerskytt. Emma Santamäki skickade Merilappi ner i ettan med sitt 2–1 kort efter gästernas kvittering. Foto: Mats Lundberg
  Kemi blir utan lag i damernas högsta serie nästa år.
 • Andreas Nyström. Foto: Frank Pettersson
  Åbokamraterna som vanligt chanslösa mot mardrömsmotståndaren nummer ett i FM-ligan.
 • Ettrigt mittfält. TPS skar av de flesta passningsvägarna för sina motståndare. Hakas Kasperi Liikonen får ingen tid med bollen då Niklas Blomqvist tar ett steg fram. De två övriga hemmaspelarna är Waltteri Peltola (t. v.) och Santeri Peltola. Foto: Mats Lundberg
  Ilari Mettäläs och Jussi Aaltos granna fullträffar gör att TPS har minst ligakval inom räckhåll inför sista omgången.
 • Pumpstationen i Kaarninko. Foto: J-O Edberg
  Heikki Salmela vill bygga en fiskodling i Piispanristi. Målet är att odla röding för den lokala fiskmarknaden. Teknologin ska säljas på export.
 • Bäst i Piffen. Målvakten Ville Nordqvist.
FOTO: GÖSSE STORFORS
  Ligafyran Helsingfors IFK gav inte ettans ledarlag Pargas IF en chans i handbollscupens åttondelsfinal på fredagskvällen i Helsingfors. Det blev en klar seger för ligalaget med 40–21 (15–9).
Dagens goding

Läsarbilder: Norrsken!

Norrskenet svävade runt Åboland på onsdagskvällen. Här några läsarbilder på fenomenet i Västanfjärd och Åbo.
Service är lokalt
Fem fråugor på fredag
 • au-gnurf-2015-10-06-bokmassa

  gnurf 7.10.2015

  Åbo bokmässa hade många svenska gäster och Sverige som temaland, men inga böcker på svenska.
 • au-gnurf-2015-10-01-volkswagen

  Gnurf 2.10.2015

  Volkswagen erkänner att de har fuskat med utsläppen på dieselbilar.
 • au-gnurf-20150929-hastar-i-hagen

  Gnurf 30.9.2015

  Politiker på Kimitoön tycker att det är fel att föra fram svart häst tio dagar före kommundirektörsvalet.
 • au-gnurf-2015-09-24-hosttecken

  Gnurf 25.9.2015

  Man vet att hösten är här när man upplever vissa säkra hösttecken.

Följ oss på Facebook

Min spelvärld
Vädret

Sök

Dahlbom Brunnsborrning3112
Boknäs 2015
Partel sidebanner
Kiitorata lillajul
Veritas 2015
Parcall 2015
Åbolands fastigheter 2015
Laakeri-Center 2015
Forte 2015

FNB

N'Djamena 10.10.2015, 20:48

Utrikes

Nästan 40 personer har dödats i en serie självmordsattentat i Tchad. Kring 50 personer har skadats.

Attackerna inträffade i staden Baga Sola i närheten av gränsen mot Nigeria. En av attackerna inträffade på en fiskmarknad och resten i ett flyktingläger.

Extremiströrelsen Boko Haram misstänks stå bakom terrordådet. (FNB–AFP–Reuters)

FNB-AFP–Reuters

Bildtext:

Ankara 10.10.2015, 20:28

Utrikes

Invånarna i Ankara är chockade över terrordådet i staden. Nästan 100 personer dödades då två bomber exploderade under en fredsmarsch i staden på lördagen.

Can Aksoy uppger för FNB att stämningen i staden är chockad. En del av stadens invånare har begett sig till sjukhusen för att ge blod åt de skadade.

Anklagelser om vem som kan ligga bakom terrorattacken började genast på sociala medier och på den politiska arenan.

– Det värsta är att de ömsesidiga anklagelserna började genast, innan någon hunnit hedra offren. Jag vet inte vem jag ska tro på, skriver Aksoy i en e-post till FNB.

Regeringens motståndare misstänker att den turkiska staten ligger bakom blodbadet. Turkiets premiärminister Ahmet Davutoglu anklagade i sin tur extremiströrelsen IS, kurdiska PKK eller vänsterradikala terrorister.

Demonstranterna krävde ett slut på striderna mellan den turkiska militären och kurdgerillan PKK. En stor del av deltagarna stöder det kurdvänliga vänsterpartiet HDP.

HDP:s ledare Selahattin Demirtas anklagade däremot den turkiska staten.

– Är det möjligt att en stat som har en så här stark säkerhetstjänst inte fått kännedom om attacken på förhand? undrade han.

Turkiets regering har utlyst en tre dagar lång sorgetid. I Istanbul samlades hundratals oppositionsanhängare för att demonstrera mot regeringens offensiv mot PKK. Demonstrationer ordnades också i andra städer. (FNB)

FNB

Bildtext:

Helsingfors 10.10.2015, 20:12

Sport

HIFK tog en bortaseger över Ilves i lördagens omgång i FM-ligan i ishockey. Segern kom efter straffar, 3–2, Mika Partanen stod för segermålet.

Lukko fortsätter toppa tabellen efter att ha besegrat TPS hemma, 3–2 efter förlängning. Efter en utmärkt räddning av Lukkomålvakten Ryan Zapolski gav han iväg pucken till Aaron Gagnon som ensam kom igenom och avgjorde matchen vid 61.05. TPS Eric Perrin gjorde sitt 400:e poäng i FM-ligan då han passade till lagets 1–0 vid 16.06. Perrin blev den fjärde utländska spelaren i FM-ligan som någonsin nått 400 poäng.

Blues bortaförlorade mot SaiPa, 0–3. Kalpa vann över Pelicans i Kuopio med 2–0, Ässät över HPK i Björneborg med 6–1 och Kärpät över KooKoo i Uleåborg med 3–0.

FM-ligan fortsätter med en match på söndag, JYP–Tappara. (FNB)

FNB

Bildtext:

Ankara 10.10.2015, 18:35

Utrikes

Turkiets premiärminister Ahmet Davutoglu säger att myndigheterna misstänker att terrordådet i Ankara antingen utfördes av extremiströrelsen Islamiska staten IS, den kurdiska gerillan PKK eller vänsterradikala.

Närmare 90 personer dödades då två bomber exploderade under en fredsmarch i Ankara på lördagen. Demonstranterna krävde ett slut på striderna mellan Turkiets regeringsstyrkor och PKK. En stor del av deltagarna var anhängare av det kurdvänliga vänsterpartiet HDP.

HDP:s ordförande anklagar "Turkiets maffiastat" för dådet. Han sade att det låter osannolikt att Turkiets mäktiga säkerhetstjänst inte kände till attackerna på förhand. (FNB–Reuters–AFP)

FNB-Reuters–AFP

Bildtext:

Busto Arsizio 10.10.2015, 17:46

Sport

Finlands volleybollherrar har förlorat sina båda matcher hittills i EM. Förlusten mot Ryssland i går följdes upp av en ny förlust mot Serbien i dag. Serbien vann i tre raka set, 3–0 (25–19, 25–15, 25–21). Finland har aldrig besegrat Serbien i EM eller VM.

De tre bästa i varje grupp går vidare i EM. Finland måste besegra Slovakien i morgon för att gå vidare från grupp D – men om Slovakien skräller mot Ryssland räcker inte ens det. (FNB)

FNB

Bildtext:

Berlin 10.10.2015, 17:30

Utrikes

Upp till 250 000 personer har demonstrerat mot det frihandelsavtal som EU och USA planerar. Demonstranterna är oroade över att avtalet ska förstärka storföretagens ställning på bekostnad av anställdas rättigheter och miljön.

Demonstrationen var sammankallad av en samling organisationer och oppositionspartier. (FNB–Reuters)

FNB-Reuters

Bildtext:

Ankara 10.10.2015, 17:20

Utrikes

Dödssiffran efter bombattackerna mot en fredsdemonstration i Ankara i Turkiet har stigit kraftigt.

Turkiets hälsovårdsminister Mehmet Muezzinoglu uppger att 86 personer dog i terrordådet. Han tillade att 186 personer skadades.

62 människor dog på platsen och 24 avled senare på sjukhus.

Enligt turkiska säkerhetskällor genomfördes attacken sannolikt av självmordsbombare. En anonym säkerhetskälla uppger till Reuters att inga fordon förstördes i explosionerna. Det betyder att det inte var fråga om bilbomber.

Attacken inträffade i närheten av Ankaras järnvägsstation.

Ingen har tills vidare tagit på sig skulden för attacken. Det kurdvänliga vänsterpartiets ordförande Selahattin Demitras anklagar "Turkiets maffiastat" för dådet.

– Är det möjligt att en stat som har en så här stark säkerhetstjänst inte fått kännedom om attacken på förhand? (FNB–AFP–Reuters)

FNB-AFP–Reuters

Bildtext:

Jobben.fi