Just nu
Annonsera i ÅU:s bilaga för sjöfart och logistik
ÅU livebloggar från kommundirektörsvalet i Kimitoön
Lia Ekdahl logomo
Lokaltapiola hemforsakring septemer
Service är lokalt
Fem fråugor på fredag
 • au-gnurf-2015-10-01-volkswagen

  Gnurf 2.10.2015

  Volkswagen erkänner att de har fuskat med utsläppen på dieselbilar.
 • au-gnurf-20150929-hastar-i-hagen

  Gnurf 30.9.2015

  Politiker på Kimitoön tycker att det är fel att föra fram svart häst tio dagar före kommundirektörsvalet.
 • au-gnurf-2015-09-24-hosttecken

  Gnurf 25.9.2015

  Man vet att hösten är här när man upplever vissa säkra hösttecken.
 • au-gnurf-2015-09-22-svart-hast

  Gnurf 23.9.2015

  Man kan läsa i ÅU 22.9.2015 att det surrar av rykten om svarta hästar i kommundirektörsvalet på Kimitoön.
 • au-gnurf-2015-09-15-skrotningsintyg

  Gnurf 16.9.2015

  I ÅU kunde man 15.9.2015 läsa att bilskrotningspremien blev en succé.

Följ oss på Facebook

Min spelvärld
Vädret

Sök

Kiitorata lillajul
Åbolands fastigheter 2015
Dahlbom Brunnsborrning3112
AST ursakta
Parcall 2015
Boknäs 2015
Veritas 2015
Partel sidebanner
Forte 2015
Laakeri-Center 2015

FNB

Mariehamn 05.10.2015, 20:38

Sport

SJK är ny guldfavorit i fotbollsligan efter att jagande RoPS förlorat måndagens enda ligamatch. IFK Mariehamn slog RoPS på Åland med 1–0.

SJK från Seinäjoki har 54 poäng och leder serien. Rovaniemilaget RoPS är tvåa, en poäng efter. Regerande mästarlaget HJK har trots en mycket svår höst bara två poäng upp till SJK då hela topptrion har två matcher kvar.

Aleksei Kangaskolkka gjorde målet för IFK Mariehamn mot RoPS. Han blev inbytt i 84:e minuten och tryckte in bollen från närhåll bara två minuter senare. (FNB)

FNB

Bildtext:

Ankara/Istanbul 05.10.2015, 19:27

Utrikes

Militäralliansen Nato fördömer den ryska kränkningen av Turkiets luftrum och beskriver den som extremt farlig.

– De allierade protesterar starkt mot kränkningen av Turkiets suveräna luftrum och fördömer de här intrången och kränkningarna av Natos luftrum, skriver Nato i ett uttalande.

– De allierade påpekar också de extrema farorna med ett sådant här oansvarigt beteende, skriver Nato.

Nato uppmanar Ryssland att omedelbart upphöra med och utreda kränkningarna.

Militäralliansen kräver också att Ryssland omedelbart slutar attackera den syriska oppositionen och civila, och i stället koncentrerar sig på Islamiska staten (IS).

Enligt Turkiet kränkte ett ryskt jaktplan turkiskt luftrum i lördags. Nato höll på måndagen ett krismöte om kränkningen.

Också USA uttryckte oro över Rysslands agerande.

– Vi är mycket oroliga, för om Turkiet hade svarat skulle det ha kunnat resultera i en nedskjutning, och det är just sådant vi har varnat för, sade USA:s utrikesminister John Kerry under ett besök i Chile. (FNB–Reuters–AFP)

FNB-Reuters–AFP

Bildtext:

Bryssel 05.10.2015, 19:15

Utrikes

Turkiet och EU-länderna har i dag diskuterat alternativet att grunda en säkerhetszon i norra Syrien, uppger Europeiska rådets ordförande Donald Tusk.

Turkiet har velat att det grundas ett säkerhetsområde där utländska styrkor har drivit bort IS-krigarna. Tanken är att syrier som flytt från sina hemtrakter skulle få bo där.

Tusk kommenterade inte närmare om EU skulle kunna vara med och upprätta ett sådant eventuellt säkerhetsområde. EU och Turkiet har i dag förhandlat om flyktingsituationen i Europa. (FNB–AFP)

FNB-AFP

Bildtext:

Ankara/Istanbul 05.10.2015, 18:59

Utrikes

Militäralliansen Nato fördömer den ryska kränkningen av Turkiets luftrum och beskriver den som extremt farlig.

Nato kräver också att Ryssland omedelbart slutar attackera den syriska oppositionen och civila, och i stället koncentrerar sig på Islamiska staten (IS).

Enligt Turkiet kränkte ett ryskt jaktplan turkiskt luftrum i lördags. Nato har hållit ett krismöte om kränkningen. (FNB–Reuters)

FNB-Reuters

Bildtext:

Atlanta 05.10.2015, 18:01

Ekonomi

Förhandlingarna om ett frihandelsavtal i Stilla havsregionen har lett till ett avtal, meddelade en talesman för den amerikanska regeringen på måndagen.

Avtalet skapar ett frihandelsområde mellan tolv länder som står för cirka 40 procent av världshandeln. Avtalet ses som en seger för USA:s president Barack Obama som har drivit frågan.

Förutom USA ingår Kanada, Japan, Australien, Nya Zeeland, Mexiko, Peru, Chile, Vietnam, Singapore, Brunei och Malaysia i frihandelsområdet.

Avtalet ska ännu ratificeras av alla länder som är med, vilket inte är någon formalitet. I USA är bland annat den inflytelserika läkemedelsindustrin besviken över den kompromiss som nåddes för hur snabbt nya biomediciner får kopieras. (FNB)

FNB-AFP–Reuters

Bildtext:

Ankara/Istanbul 05.10.2015, 17:09

Utrikes

Nato samlas i kväll till ett krismöte på grund av en rysk luftrumskränkning. Enligt Turkiet kränkte ett ryskt jaktplan turkiskt luftrum i lördags.

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg meddelade om mötet efter att ha träffat Turkiets utrikesminister i Bryssel i dag. Stoltenberg säger att Rysslands handlande är oacceptabelt.

– Rysslands beteende ökar inte säkerheten eller stabiliteten i regionen. Jag kräver att Ryssland respekterar Natos luftrum och undviker att öka spänningarna, sade Stoltenberg.

En anonym källa i den amerikanska försvarsledningen säger att den ryska luftrumskränkningen knappast var något misstag.

– Jag tror inte att det var ett misstag. Detta ökar vår djupa oro över vad Ryssland gör. Dessutom väcker det frågor om hur man beter sig professionellt i luften, sade källan.

Enligt Turkiet inträffade luftrumskränkningen nära den syriska gränsen. Turkiets flygvapen skickade två jaktplan efter det ryska planet, och efter det lämnade det ryska planet Turkiets luftrum.

På söndagen trakasserades dessutom två turkiska militärflygplan av ett oidentifierat jaktplan. Enligt den turkiska militären inträffade också den här händelsen nära gränsen till Syrien.

Jaktplanet var av den rysktillverkade modellen Mig-29 men Turkiet kunde inte säga med säkerhet vilket land planet tillhör.

– Ett Mig-29-jaktplan trakasserade två F-16-jaktplan i fem minuter och 40 sekunder. Mig-planets nationalitet kunde inte fastställas, skrev militären i ett uttalande.

Ryssland inledde sina flygräder i Syrien förra veckan. Turkiet varnar för att luftrumskräkningen inte får upprepas, eller så får Ryssland ansvara för konsekvenserna.

– Turkiets militär har klara instruktioner. Om det så handlar om en fågel så ska den stoppas, sade Turkiets premiärminister Ahmet Davutoglu.

Turkiet godkänner inte Rysslands flygräder i Syrien och anser att krisen kan lösas bara om president Bashar al-Assad avgår. Ryssland hör till al-Assads största försvarare.

Ryssland uppger att landet har attackerat nio IS-mål under de senaste 24 timmarna. Enligt Ryssland har attackerna riktats bland annat mot ett vapenlager och en kommandocentral. (FNB–AFP)

FNB-AFP–Reuters

Bildtext:

Ankara/Istanbul 05.10.2015, 15:43

Utrikes

Nato samlas i kväll till ett krismöte på grund av en rysk luftrumskränkning. Enligt Turkiet kränkte ett ryskt jaktplan turkiskt luftrum i lördags.

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg meddelade om mötet efter att ha träffat Turkiets utrikesminister i Bryssel. Stoltenberg säger att Rysslands handlande är oacceptabelt. (FNB–AFP)

FNB-AFP

Bildtext:

Jobben.fi