Just nu
Turun Silmalaser operation
Dagens goding

Sommardikt om havet

Anna Södergård (9 år), systern Laura Södergård (6 år) och kusinerna Emil Siro (8 år) och Isabel Siro (7 år) skrev en dikt om havet när de vistades på stugan i Pargas i somras.
Service är lokalt

Följ oss på Facebook

Min spelvärld
Eurovision Song Contest 2015

Recensioner

Vädret

Sök

Sirkus Finlandia 2015
Åbolands fastigheter 2015
Partel sidebanner
Forte 2015
Boknäs 2015
Abo stad sommar
Solliden
Veritas 2015
Laakeri-Center 2015
Parcall 2015
Hakulan Puu Byggnadsvaror

FNB

Helsingfors 27.08.2015, 21:56

Sport

HJK har gjort sitt i Europa League-fotbollen. Ryska Krasnodar slog HJK med 5–1 sammanlagt och går vidare till gruppspelet.

I kvalfinalens retur i Helsingfors i dag klarade HJK 0–0 mot det ryska laget. Men storförlusten i den första matchen för en vecka sedan innebar att HJK i praktiken redan hade förlorat.

I fjol tog sig HJK till gruppspelet i Europa League. (FNB)

FNB

Bildtext:

Helsingfors 27.08.2015, 21:02

Inrikes

Två personer har skadats i en garagebrand i Snappertuna i Raseborg, uppger Räddningsverket. Byggnaden som finns på Väktarvägen är cirka 50 kvadratmeter stor och har förstörts i branden. (FNB)

FNB

Bildtext:

Helsingfors 27.08.2015, 16:00

Sport

Jamaicanen Usain Bolt har vunnit VM-guld på herrarnas 200 meter i överlägsen stil i Peking. Finalen löpte han på årsbästa 19,55. Det är Bolts fjärde raka världsmästerskap på sträckan.

Amerikanen Justin Gatlin fick nöja sig med silver. Han förlorade nästan två tiondelar till Bolt. (FNB)

FNB

Bildtext:

Helsingfors 27.08.2015, 15:49

Sport

Amerikanen Christian Taylor tog storstilat VM-guld i tresteg i Peking. Hans sista hopp bar hela 18,21 meter, det näst längsta hoppet i världen någonsin. Jonathan Edwards tjugo år gamla världsrekord är bara åtta centimeter längre.

Kubanen Pedro Pichardo tog silver med resultatet 17,73, portugisen Nelson Evora brons med 17,52. (FNB)

FNB

Bildtext:

Helsingfors 27.08.2015, 15:37

Politik

Utnämningen av Försvarsministeriets kanslichef har lett till meningsskiljaktigheter mellan regeringspartierna. Samlingspartiets ordförande, finansminister Alexander Stubb bad att försvarsminister Jussi Niinistö (Sannf) bordlägger ärendet på torsdagen.

– I sig är det helt normal praxis att begära bordläggande i statsrådet, det här var visserligen den här regeringens första gång, säger Niinistö till FNB.

Helsingin Sanomat rapporterade tidigare att Försvarsministeriets resurspolitiska avdelningschef Jukka Juusti föreslås bli ny kanslichef. Också den nuvarande kanslichefen Arto Räty har sagt att han är villig att fortsätta. Därför har Niinistös val ifrågasatts av andra regeringspartner.

Stubb säger att han vill bekanta sig närmare med motiveringarna till att byta kanslichef. Stubb skriver på Facebook att man tagit en timeout på en vecka i frågan så att han kan gå igenom de centrala poängerna med sina kolleger.

Ärendet har diskuterats även bland ledarna för regeringspartierna Centern, Samlingspartiet och Sannfinländarna. Utnämningen av kanslichef har traditionellt legat på ministerns bord.

Niinistö medger att man försökt vädja till honom.

– Det viktigaste är att den mest kompetenta blir vald. Jag vill inte partipolitisera frågan.

Han vill inte kommentera ärendet närmare då utnämningsprocessen fortfarande är oavslutad.

Statsrådet behandlar utnämningen nästa vecka. (FNB)

FNB

Bildtext:

Helsingfors 27.08.2015, 15:15

Politik

Nu söks konkreta åtgärder för att få till stånd en hållbar lösning då det gäller skarvarna i Finland. Jordbruks- och miljöministern Kimmo Tiilikainen (C) tillsätter en expertgrupp som ska titta på skarvarna.

– Att miljöministern tillsätter en expertgrupp visar klart att han är öppnare för skarvproblematiken än sin företrädare. Det är bra, säger Anna-Maja Henriksson, ordförande för Svenska riksdagsgruppen.

Ministern har svarat på ett skriftligt spörsmål av SFP-riksdagsledamöterna Anna-Maja Henriksson, Mats Nylund, Mikaela Nylander och Stefan Wallin. SFP-ledamöterna hade i sitt spörsmål frågat vilka åtgärder regeringen tänker vidta för att skyddsjakt av skarv ska kunna förverkligas på ett effektivt sätt.

Expertgruppen har av Tiilikainen fått en deadline till nästa sommar: Då ska den presentera konkreta åtgärder. Gruppen ska behandla problematiken både med tanke på de skador fåglarna förorsakar, men även se saken ur skyddsperspektiv och utgående från EU-bestämmelserna. (FNB)

FNB

Bildtext:

Wien 27.08.2015, 14:15

Utrikes

Upp till 50 migranter har hittats döda i en lastbil i Österrike, berättar lokaltidningen Krone.

De hittades i en lastbil som parkerats i östra Österrike. Enligt preliminära uppgifter har de kvävts ihjäl.

Österrikes inrikesministerium ville inte genast kommentera saken. (FNB–Reuters)

FNB-Reuters

Bildtext:

Jobben.fi


Stäng annonsen