Just nu
TSJ2015_banner1
  • Tvåspråkigt om skärgårdsfåglar. Bild från jtenovuo.com
    Tvåspråkigt om skärgårdsfåglar. Bild från jtenovuo.com Han kan sin skärgård och sina fåglar, Jorma Tenovuo på Utö i Skärgårdshavet. Som liten pojke bodde han två år på Kökar då hans pappa, fågelforskaren och sedemera professorn Rauno Tenovuo, jobbade
  • onnibus webb
    Bussbolaget Onnibus lägger vid månadsskiftet in 14 nya turer mellan Åbo och Helsingfors. Det betyder att man avgår från Åbo varje heltimme mellan klockan 05 och 22.
  • wskola
    Ur motiveringen: Liisa har inte tappat modet utan fortsatt med sitt idoga arbete för språkbadsskolans bästa. Liisa är i dag en frontfigur och föregångare i hela Finland då det gäller språkbadsklasser.
Turun silmalaser_contentbanner
Sydvastens landskapsf banner
Dagens goding

Åbo släcker ljusen på lördag

Världens största klimatjippo, Earth Hour, ordnas på lördag runt hela jordklotet. Åbo mörkläggs för en timme.

Följ oss på Facebook

Service är lokalt

Service är lokalt

Pargas

Recensioner

Kimitön

Sport

Sök

Annonser

Novia 300x200 banner
Abolandsfastigheter  banner
Boknas_banner
Soitinasema banner
Hogskola pa Aland banner
Parkhotel_banner
Veritas banner
Forte_300x200_sidobanner
Laakeri Center banner
Villa Rainer banner

FNB

Helsingfors 27.03.2015, 11:37

Inrikes

Finland övergår till sommartid igen under natten mellan lördag och söndag.

Sommartiden infaller officiellt klockan tre på natten då visarna på klockan flyttas en timme framåt. Alla EU-länder övergår samtidigt till sommartid.

Övergången till sommartid påverkar kollektivtrafiken och det kan löna sig att kontrollera tidtabellerna hos bussbolagen.

Sommartiden gäller till den sista söndagen i oktober. (FNB)

Bildtext:

Berlin/Paris 27.03.2015, 11:28

Utrikes

Det finns skäl att på nytt överväga om de psykologiska frågorna i de årliga testerna för piloter räcker, säger säkerhetskommitténs ordförande Petri Pitkänen vid pilotfacket Suomen Lentäjäliitto.

– De psykologiska testerna görs när man söker in till ett flygbolag eller en flygutbildning. De är de enda omfattande testerna som görs för piloter i Europa.

Pitkänen säger att den psykologiska delen i de årliga hälsogranskningarna bygger frågor av typen "hur står det till", och att piloten efter det vid behov skickas till fortsatta undersökningar. I pilotkretsar diskuterar man om den psykiska sidan borde testas noggrannare.

– Piloterna antas vara psykiskt och fysiskt friska, och problem kan leda till att man mister sitt certifikat. Därför kan det för många vara svårt att erkänna problem. När det gäller att upptäcka psykiska problem i tid kan det finnas en del att förbättra.

Vid ansökan till ett flygbolag eller en flygutbildning testas den psykiska biten till exempel med frågeformulär som påminner om Försvarsmaktens test och genom psykologintervjuer.

Testningen av piloterna har diskuterats efter flygolyckan där andrepiloten misstänks ha kraschat ett passagerarplan med flit så att alla 150 personer ombord omkom. (FNB)

Bildtext:

Helsingfors 27.03.2015, 10:42

Ekonomi

Bostadspriserna sjönk med 1,6 procent i hela landet i februari, framgår det av Statistikcentralens preliminära uppgifter. I huvudstadsregionen sjönk priserna med 0,7 procent och i övriga Finland med 2,3 procent.

I huvudstadsregionen var det genomsnittliga kvadratmeterpriset på en gammal aktielägenhet 3 612 euro och i övriga Finland 1 667 euro.

I statistiken ingår cirka 40 procent av de bostadsaffärer som gjordes under månaden. Uppgifterna preciseras under de närmaste månaderna. (FNB)

Bildtext:

Helsingfors 27.03.2015, 10:36

Ekonomi

Dystra företag och positiva konsumenter. Så kan man i korthet sammanfatta finländarnas syn på hur landets ekonomi utvecklas.

Finlands näringsliv EK:s förtroendebarometer visar att företagen fortfarande såg dystert på den ekonomiska utvecklingen i mars. Industrins indikator låg på –7, vilket är klart under medeltalet. I februari var den –8.

Också byggföretagen, servicesektorn och handeln ser på framtiden i moll. Den finländska handelns förtroende är enligt EK klart sämre än i övriga EU-länderna.

Däremot bli konsumenterna mer optimistiska för varje månad som går. Statistikcentralens indikator för konsumenternas förtroende för framtiden låg i mars på 11,2. I februari var den 10,6 och i januari 6,0.

I mars trodde 30 procent av konsumenterna att ekonomin i Finland förbättras under det närmaste året. En fjärdedel trodde att läget försämras. (FNB)

Bildtext:

Berlin/Paris 27.03.2015, 10:33

Utrikes

Andrepiloten som misstänks ha kört Germanwings passagerarplan in i berget med flit led av allvarlig depression för sex år sedan, skriver den tyska tidningen Bild.

Enligt Bild sökte han läkarhjälp 2009 och fick fortfarande behandling för sin depression. Han ska ha tillbringat ett och ett halvt år i psykiatrisk vård. Bild skriver att uppgifterna framgår av dokument som moderbolaget Lufthansa har gett de tyska luftfartsmyndigheterna.

Andrepiloten Andreas Lubitz avbröt tillfälligt sin pilotutbildning men han klarade alla test. Lufthansas vd Carsten Spohr berättade om avbrottet i går men sade inget om orsaken till det. Lubitz påbörjade utbildningen 2008 och blev färdig 2013.

Lufthansa har vägrat kommentera Lubitz hälsotillstånd.

Bild skriver också om de sista minuterna före kraschen. Säkerhetskällor som tidningen intervjuat säger att planets kapten försökte bryta sig in i cockpiten med en yxa men att han inte kunde rubba den pansarförsedda dörren. Germanwings bekräftar att en yxa ingår i planets säkerhetsutrustning. (FNB)

Bildtext:

Helsingfors 27.03.2015, 10:02

Inrikes

Ett av Flygvapnets Hornetjaktplan flyger över Helsingfors på eftermiddagen för att hedra minnet av en krigsveteran.

Överflygningen sker på 300 meters höjd cirka 14.40 och enligt Flygvapnet kommer det kraftigaste ljudet att höras i Tölö, Kampen och Lappviken.

Med överflygningen hedras minnet av krigsveteranen och stridsplanspiloten major Topi Vuorinen. En minneshögtid över Vuorinen ordnas i Sandudds nya kapell på eftermiddagen. (FNB)

Bildtext:

Stockholm 27.03.2015, 10:02

Utrikes

Två ensamkommande flyktingbarn, som ordningsvakter tryckte ner vid ett uppmärksammat ingripande i Malmö tidigare i år, omhändertogs på Centralen i Stockholm under torsdagskvällen.

Pojkarna, som är efterlysta, följde inte med ordningsvakter frivilligt och misstänks nu för våldsamt motstånd och våld mot tjänsteman, rapporterar P4 Stockholm.

Barnen har hittills varit omhändertagna av sociala myndigheter i Danmark och skulle förhöras av polis angående det uppmärksammade ingripandet av ordningsvakter på Malmö central tidigare i år. Då blev en av de två flyktingpojkarna, nio år gammal, bryskt nedtryckt i golvet av en vakt. En person som såg händelsen filmade, och klippet väckte mycket starka reaktioner hos allmänheten.

Pojkarna har nu tagits om hand av sociala myndigheter i Sverige. (FNB)

Bildtext:

Jobben.fi