Just nu
Service är lokalt

Följ oss på Facebook

Min spelvärld
Eurovision Song Contest 2015

Kimitoön

Vädret

Sök

Jukupark
Partel sidebanner
Åbolands fastigheter 2015
Forte 2015
Hakulan Puu Byggnadsvaror
Veritas 2015
Boknäs 2015
Parcall 2015
Sirkus Finlandia 2015
Abo stad sommar
Laakeri-Center 2015
Solliden

FNB

Jyväskylä 02.08.2015, 14:12

Sport

Volkswagens finländska förare Jari-Matti Latvala har segrat i finländska VM-rallyt i Jyväskylä. Latvala besegrade sin franska stallkamrat Sebastien Ogier med 13,7 sekunder.

Segern är Latvals tredje i Jyväskylä. Han vann finländska VM-rallyt också 2010 och 2014.

Citroens norska förare Mads Östberg blev tredje. (FNB)

FNB

Bildtext:

Jyväskylä 02.08.2015, 14:06

Sport

Jari-Matti Latvala har segrat i finska VM-rallyt i Jyväskylä. Han besegrade Sebastien Ogier med 13,7 sekunder. Latvala segrade också 2010 och 2014. (FNB)

Bildtext:

Kajana 02.08.2015, 14:00

Inrikes

Tingsrätten i Kajana börjar behandla de misstänkta miljöskyddsbrotten i Talvivaara på tisdag.

Fyra personer i gruvbolaget Talvivaaras ledning anklagas för grov miljöförstörelse. Bland de åtalade finns verkställande direktör Pekka Perä.

Åklagaren yrkar på 850 000 euro i samfundsbot för gruvoperatören Talvivaara Sotkamo.

Åtalen gäller händelser under åren 2007–2013. För Pekka Perä gäller åtalet också händelser vid årsskiftet 2013–2014.

De åtalade nekar till brott. (FNB)

FNB

Bildtext:

Stockholm 02.08.2015, 13:36

Utrikes

Allt fler använder led-lampor, men experter är oroliga för det osynliga flimret i dåligt konstruerade lampor, skriver Dagens Nyheter.

Lysdioder, så kallade led-lampor, är en populär ersättare till glödlampan. Problemet, enligt forskare, är att tekniken inte är färdigutvecklad än.

– Konsumenterna har ingen chans att avgöra vilka lampor som är bra, säger Hillevi Hemphälä vid Lunds tekniska högskola till DN.

Ett 50-tal produkter har undersökts vid högskolan. Flera av lamporna orsakar ett flimmer som inte kan ses med ögat, men som hjärnan och näthinnan uppfattar. Det kan orsaka huvudvärk, koncentrationssvårigheter och ögonbesvär.

Arbetsmiljöverket befarar att fler människor kommer att uppleva symptomen och Energimyndigheten öppnar för att skärpa föreskrifter.

– Lagstiftningen är till för att säkerställa att de dåliga produkterna försvinner, säger Peter Bennich på Energimyndigheten till DN. (FNB)

FNB-TT

Bildtext:

Helsingfors 02.08.2015, 13:30

Inrikes

Sannfinländarnas ordförande Timo Soini skriver på sin blogg att han inte godkänner våld i någon som helst form. Enligt Soini bör våld motarbetas alltid och i alla sammanhang.

Soini kommenterar inte våldet under nynazisternas demonstration i Jyväskylä.

Han skriver att han är på semester till fredag då partikongressen inleds. (FNB)

FNB

Bildtext:

Helsingfors 02.08.2015, 13:14

Inrikes

Polisen överraskades av att Finska motståndsrörelsens demonstration urartade i upplopp, fastän man i övrigt hade förberett sig på marschen, säger polisöverdirektör Seppo Kolehmainen till Yle.

– Den här systematiskheten kom som en liten överraskning. Det var som om man på förhand gjort upp om hur man skulle handla.

Kolehmainen är nöjd med polisens handlande. Han säger att polisen snabbt fick läget under kontroll och handlade planenligt.

Vi måste förstås använda kraftmedel för att lugna ner situationen, då polisen hindrades att stoppa misshandeln, säger Kolehmainen.

Enligt den färska polisöverdirektören kan extrema rörelser bäst bekämpas med förebyggande åtgärder och underrättelseverksamhet. (FNB)

FNB

Bildtext:

Stockholm 02.08.2015, 12:22

Sport

Den internationella antidopningsbyrån Wada säger sig vara "mycket oroad" över uppgifterna om läckta blodprov.

– Det här är vilda anklagelser, omfattande anklagelser och vi kommer att undersöka dem, säger Wadas ordförande Craig Reedie på en presskonferens i Kuala Lumpur enligt Reuters.

En oberoende kommission utreder sedan tidigare anklagelser om massdopning bland friidrottare. Kommissionen kommer nu att titta närmare på de nya uppgifterna, enligt Craig Reedie.

– Jag är väldigt överraskad av siffrorna i läckan från IAAF och jag är säker på att de kommer att vilja undersöka detta noggrant för att avgöra källan. (FNB–TT)

FNB-TT

Bildtext:

Jobben.fi