Just nu
 • Johanna Hynynen från Tammerfors får vara gratis i en affärslokal under Ruisrockveckan.

  Forum får nytt liv

  Flera nya butiker har öppnat i Forum i Åbo och ett projekt är igång för att få mer liv i Forumkvarteret.
Lokal Tapiola klick
Service är lokalt
 • au-gnurf-2015-06-25-oriketo

  Gnurf 26.6.2015

  Många men inte alla är nöjda när avfallsförbränningsverkets skorstenspipa i Oriketo revs torsdagen 25 juni.
 • au-gnurf-2015-06-23-bogvisir-rgb

  Gnurf 24.6.2015

  Efter att avgifterna på förbindelsefartygen slopades för sex år sedan har fraktmängderna ökat kraftigt.
 • au-gnurf-2015-06-16-midsommarbyxor

  Gnurf 19.6.2015

  ÅU presenterar nya midsommarbyxor som förhindrar drunkningsolyckor.

Senaste kommentarer

Följ oss på Facebook

Min spelvärld
Eurovision Song Contest 2015

Recensioner

Vädret

Sök

Villa Rainer öppet
Parcall 2015
Turun Neva Tours sommar
Forte 2015
Åbolands fastigheter 2015
Teaterboulage
Veritas 2015
Boknäs 2015
Jukupark
Abo stad sommar
Partel sidebanner
Ruisrock 2015
Masimp bytesbåtar
Laakeri-Center 2015
Gullkrona hantverk
Terapihörnet sommar
Hakulan Puu Byggnadsvaror
Solliden
Rosala
Boomerang sommar

FNB

Aten 05.07.2015, 23:12

Ekonomi

Det blev ett tydligt nej i Greklands folkomröstning om långivarnas senaste bud.

Jublet är stort i Aten och Thessaloniki – trots att tuffa dagar väntar.

När rösträknandet hade nått över 60 procent var nej-sidans ledning fortfarande solklar, 61,3 mot 38,7 för ja-anhängarna.

Finansminister Yanis Varoufakis talade nöjt sent på kvällen.

– Med den här modiga nej-rösten kommer vi i morgon ta kontakt med våra partner för att hitta en gemensam grund, sade Varoufakis enligt Reuters.

Han kallade segern "ett stort ja till ett demokratiskt Europa" och fördömde samtidigt de internationella långivarna för att "från första stund ha velat stänga våra banker och förnedra oss".

På Syntagmatorget i Aten viftade glada nej-väljare med blåvita flaggor. Även i landets näst största stad Thessaloniki var nej-sidan stolt.

– Vi är förstås lyckliga och första steget är taget. Men samtidigt vet vi att vi har mycket arbete framför oss, säger Laskos Christos, som sitter i regeringspartiet Syrizas styrelse, till nyhetsbyrån TT:s utsände.

Trots det ödesmättade läget rapporterades om en relativt lugn valdag.

– Folk har varit försiktiga och nervösa, men inga konflikter har förekommit, allt har gått lugn och fint till. Det är viktigt, säger pensionären Dimitris Karapistolis till TT.

Tysklands vice förbundskansler Sigmar Gabriel kommenterade dystert om att premiärminister Alexis Tsipras "rivit ner broar mellan Grekland och EU".

Gabriels chef, förbundskansler Angela Merkel, träffar på måndagskvällen Frankrikes president François Hollande i Paris för överläggningar om det grekiska resultatet. (FNB–TT)

FNB-TT

Bildtext:

Grekerna röstade i folkomröstningen på söndagen. När över 60 procent av rösterna hade räknats ledde nej-sidan klart. Foto: LEHTIKUVA / Roni Rekomaa

Original

Aten 05.07.2015, 22:57

Ekonomi

Utrikespolitiska institutets chef Teija Tiilikainen beskriver Greklands situation som problematisk. Över 60 procent av rösterna i folkomröstningen har räknats, och hittills har över 60 procent av dem sagt nej till de villkor som långivarna ställt.

Enligt Tiilikainen är det åtminstone i teorin möjligt att Grekland lämnar eurosamarbetet. Hon säger att ett grekiskt utträde ur euron skulle innebära en hård törn för den gemensamma valutans trovärdighet och för EU.

Enligt Tiilikainen funderar EU-ledarna nu på vilken lösning som skulle vara den bästa med tanke på helheten. (FNB)

FNB

Bildtext:

Helsingfors 05.07.2015, 22:47

Politik

Statsminister Juha Sipilä (C) säger att Finlands utrikespolitiska ledning har diskuterat inreseförbudet för ryska OSSE-delegater som finns på EU:s sanktionslista också efter att beslutet fattades.

Finland frågade EU om det var möjligt att göra ett undantag för de ryska OSSE-delegaterna på sanktionslistan. Eftersom EU inte kunde göra något undantag hade Finland enligt Sipilä inget annat val än att fatta det nekande beslutet.

Sipilä betonar för FNB att beslutet att inte släppa in de ryska politiker som är med på sanktionslistan fattades enhällig av utrikes- och säkerhetspolitiska utskottet i presidentens närvaro.

Sipilä, utrikesminister Timo Soini (Sannf) och president Sauli Niinistö förde enligt Sipilä en tät diskussion både när beslutet fattades och efter det.Niinistö håller på måndagsförmiddagen en presskonferens på Finlandiahuset, där OSSE håller sitt möte. (FNB)

FNB

Bildtext:

Aten 05.07.2015, 22:13

Ekonomi

Om nej-sidan vinner i Grekland försvåras skuldförhandlingarna, säger OP:s seniorekonom Timo Hirvonen till FNB.

När hälften av rösterna hade räknats på söndagskvällen ledde nej-sidan med drygt 61 procent. Grekerna röstade om huruvida landet ska godkänna de lånevillkor som de internationella långivarna ställt.

Hirvonen säger att bollen går till fordringsägare om det blir ett nej-resultat som rösträkningen tyder på. Avgörande är om Europeiska centralbanken fortsätter att ge Grekland nödfinansiering.

– Om nödfinansieringen avbryts börjar de grekiska bankerna falla och sedan har röstresultatet inte längre någon betydelse. Eftersom bankerna börjar falla faller ryker hela ekonomin på samma gång. Svåra tider väntar.

Greklands premiärminister Alexis Tsipras bad före folkomröstningen folket att rösta nej eftersom han tror att det skulle ge Grekland en bättre förhandlingsposition.

Hirvonen håller inte med. Enligt honom gör ett nej-resultat förhandlingarna ännu svårare än tidigare.

En del har spått att Grekland måste gå ur euron om nej-sidan vinner. Enligt Hirvonen ökar åtminstone sannolikheten för ett grekiskt euro-utträde i och med ett nej.

– Grekerna är av annan åsikt om ett utträde men det skulle inte förvåna mig om det till slut gick på det sättet. Men alla försöker säkert undvika det. (FNB)

FNB

Bildtext:

Aten 05.07.2015, 21:54

Ekonomi

Drygt 61 procent har röstat nej till de internationella långivarnas bud när hälften av rösterna räknats i Grekland. (FNB)

Bildtext:

Åbo 05.07.2015, 21:28

Kultur

Ruisrockfestivalen i Åbo satte nytt publikrekord i år. Under den tre dagar långa festivalen hade man sammanlagt 95 000 besökare.

Det tidigare rekordet på 93 000 besökare var från i fjol, meddelar festivalen.

Bland årets artister fanns Disclosure, Don Huonot och Pertti Kurikan Nimipäivät. (FNB)

FNB

Bildtext:

Aten 05.07.2015, 21:22

Ekonomi

Om nej-rösterna vinner i den grekiska folkomröstningen har grekerna valt en mycket osäker väg, säger statsminister Juha Sipilä (C) till FNB.

Om så sker är bollen hos Grekland, anser Sipilä. Den grekiska regeringen får lov att berätta för de andra euroländerna hur den tänker stabilisera situationen.

Sipilä uppger att EU-ministerutskottet sammanträder i morgon eftermiddag för att diskutera följderna av folkomröstningens resultat. (FNB)

FNB

Bildtext:

Jobben.fi