Just nu
 • vardberg

  Ta en annan trapp’, du som firar Vapp

  Staden har börjat reparera tre av trapporna som leder upp till Vårdberget i Åbo. Den som tänker delta i Valborgsfirandet på berget får alltså söka sig en annan väg,
 • Trettio cent eller mer? Lantbrukarna bjöd på lunch i Pargas i dag. Foto: Carina Holm

  Mat för 30 cent eller mer

  Trettio cent eller mer? Lantbrukarna bjöd på lunch i Pargas i dag i protest mot de låga priserna som producenterna får för maten. Foto: Carina Holm – Trettio cent.
 • Ny strategichef för biobanken. Minna Hendolin. Foto: Tekes

  Auria Biobank får en strategichef

  Minna Hendolin blir strategichef för Auria Biobank i Åbo. Till hennes uppgifter hör bland annat att utveckla affärsverksamheten och samarbetsprojekt med företag. Hon börjar jobba i september.
 • vardberg
  Staden har börjat reparera tre av trapporna som leder upp till Vårdberget i Åbo. Den som tänker delta i Valborgsfirandet på berget får alltså söka sig en annan väg,
 • Marko Rostedt. ÅU-foto
  Brandmästare Marko Rostedt vid Egentliga Finlands räddningsverk leder det finländska räddningsarbetet i Nepal. Sju Åbobor deltar i den 29 man starka räddningsgruppen.
 • Trettio cent eller mer? Lantbrukarna bjöd på lunch i Pargas i dag. Foto: Carina Holm
  Trettio cent eller mer? Lantbrukarna bjöd på lunch i Pargas i dag i protest mot de låga priserna som producenterna får för maten. Foto: Carina Holm – Trettio cent. Men du får också gärna betala mer, säger Helena Fabricius, verksamhetsledare vid Åbolands
 • Veteranen Gunnar Hollsten med dotterdönerna Martin Holmström t.v. och Viktor Holmström t.h. Många släktingar och vänner är begravda vid hjältegraven på Hitis kyrkogård
  Veteranen Gunnar Hollsten i Hitis har två dottersöner i uniform. De var med vid dagens uppvaktning vid hjältegraven.
 • Hjälper till. Bössor kan lösas ut i Åbo och Pargas. Den som vill göra det ska kunna styrka sin identitet, säger Annalena Sjöblom. Foto: Dan Lolax
  Röda Korset i Åboland förlitar sig på att medier uppmärksammar katstrofen i Nepal.
 • polis, foto: Stefan Crämer
  En bilist i Åbo centrum testade positivt för droger sent på söndagskvällen. Föraren i 35-årsåldern saknade dessutom körkort.
 • Omslaget till en biografi om Tom och Finland. Foto: Wikimedia
  Sannfinländarnas ungdomsorganisation i Helsingfors stödjer initiativet om att placera en staty över S:t Karins-födde bögkonstnären Tom of Finlands verk utanför det nya centrumbiblioteket. Men partiets fullmäktigegrupp är emot förslaget.
sommar-2015-banner
Lokaltapiola_contentbanner
Sydvastens landskapsf banner
ÅST banner 500x89px
Ålandhotels banner 500x255px
Dagens goding

1,6 miljoner väntas handla hos Alko

En vanlig vecka säljs det cirka 75 000 liter mousserande vin. Den här veckan väntas mängden uppgå till över 420 000 liter.

Följ oss på Facebook

Pargas

Recensioner

Kimitön

Sök

Annonser

Boknas_banner
Villa Rainer banner
Laakeri Center banner
Veritas banner
Parkhotel_banner
Print
ÅU_300x200px
Masimp_banner
Forte_300x200_sidobanner
Hogskola pa Aland banner

FNB

Stockholm 27.04.2015, 13:11

Utrikes

Två Gripenplan var ytterst nära att krocka med varandra i svenskt luftrum förra året. Brister i utbildningen tros vara orsaken, konstaterar svenska statens haverikommission i en rapport.

Den 20 mars 2014 övade två Jas 39 Gripen från Norrbottens flygflottilj F21 "omfattande manövrerande luftstrid". I ena planet satt en elev som skulle "anfalla" ett målflygplan.

Plötsligt blev eleven, som hade svårt att se målet, osäker på om målflygplanet var på väg mot eller ifrån honom. Förvirring uppstod och under bråkdelen av en sekund upplevde piloten i målflygplanet att det "svartnade i cockpiten" när de båda planen dundrade förbi varandra. Piloten uppskattade avståndet till endast 30–45 meter.

Haverikommissionen konstaterar brister i pilotelevens utbildning. Avbrott och förseningar i utbildningen resulterade i att eleverna i den aktuella kullen hade förts över till sina förband med bristande kunskaper och erfarenheter. (FNB)

Bildtext:

Helsingfors 27.04.2015, 13:08

Ekonomi

VR inleder samarbetsförhandlingar som gäller underhållet av materielen. Förhandlingarna berör cirka 300 personer och enligt en preliminär bedömning kan det bli fråga om att säga upp högst 100 anställda.

Förhandlingarna inleds nästa vecka och målet är att spara flera miljoner euro årligen. (FNB)

Bildtext:

Katmandu 27.04.2015, 13:06

Utrikes

Norges utrikesminister Børge Brende uppmanar norska medborgare som befinner sig i Nepal att hjälpa till i räddningsarbetet snarare än att försöka ta sig hem.

– Prioriteringen är att få in hjälp till de skadade. Jag har förståelse för att norrmän vill ta sig ut ur landet, men det är också fullt möjligt att hjälpa till för dem som vill det, säger han till norska P4.

Brende understryker emellertid att det också är en prioritering att få hem sjuka och skadade norrmän.

Norska utrikesministeriet har inte exakta uppgifter på hur många norrmän som för närvarande befinner sig i landet, men uppskattar siffran till 200 – bland dem utrikesministerns egen far.

Även om Brende uppmuntrar dem som redan är på plats att hjälpa till så avråder han folk från att resa till Nepal i nuläget. (FNB)

Bildtext:

Katmandu 27.04.2015, 13:04

Utrikes

Antalet döda i den värsta jordbävningen i Nepal på över 80 år har stigit till 3 726, meddelar en nepalesisk regeringstjänsteman.

Dödssiffran har stigit med 500 från i morse.

En del regeringstjänstemän befarar att siffran kan stiga till 5 000. Över 6 000 personer har skadats i lördagens skalv, som hade magnituden 7,9. (FNB)

Bildtext:

Katmandu 27.04.2015, 11:46

Utrikes

Cirka 180 finländare befinner sig i det jordbävningsdrabbade området i Nepal enligt Utrikesministeriets uppgifter. Av dem har ett tjugotal ännu inte kunnat nås. Enligt ministeriet känner man i det här skedet inte till att någon finländare skulle ha skadats eller omkommit i skalvet.

Utrikesministeriet skickar i dag tre personer till ambassaden i Nepal för att hjälpa till med de konsulära tjänsterna. De reser till Nepal tillsammans med en grupp finländska räddningsarbetare. (FNB)

Bildtext:

Kiev 27.04.2015, 11:42

Utrikes

Ytterligare EU-hjälp till Ukraina – inklusive mer personal – står på önskelistan när president Petro Porosjenko i dag tar emot EU-ledningen i Kiev.

Kommissionsordförande Jean-Claude Juncker och permanente ordföranden Donald Tusk deltar i toppmötet, som egentligen skulle ha ägt rum för en månad sedan, men då sköts upp på grund av Junckers problem med njursten.

Främst bland dagens ämnen står ukrainska önskemål om en EU-insats.

Ukraina har föreslagit 15 olika sorters uppdrag som en EU-insats skulle kunna göra för att stödja genomförandet av Minsk-överenskommelsen från början av februari.

EU har redan en rad experter på plats i Ukraina för att bland annat hjälpa till med reformer inom rättsväsendet. Intresset för att även skicka militära observatörer eller fredsövervakare är emellertid svagt.

– Ärligt talat ser jag i dag ingen entusiasm i EU för en särskild fredsbevakande insats i Ukraina. Men åsikten kan naturligtvis ändras, säger Donald Tusk till ukrainska tv-kanalen och nyhetsbyrån UNN. (FNB)

Bildtext:

Helsingfors 27.04.2015, 09:31

Ekonomi

Konsumenternas förväntningar på den egna ekonomin var i april bättre än någonsin sedan maj 2011. Det framgår av statistikcentralens konsumentbarometer.

Samtidigt har företagens konjunkturbedömningar blivit lite bättre, uppger Finlands näringsliv EK. Det ekonomiska förtroende är ändå sämre än i snitt i alla centrala branscher. (FNB)

Bildtext:

Jobben.fi