Just nu
Lokal Tapiola klick
Dagens goding

Mera sommarbilder

Solnedgång på väg hem från Högsåra och vedkonst. Läsarna levererar.
Service är lokalt

Följ oss på Facebook

Min spelvärld
Eurovision Song Contest 2015

Pargas

Recensioner

Vädret

Sök

Hakulan Puu Byggnadsvaror
Gullkrona hantverk
Laakeri-Center 2015
Åbolands fastigheter 2015
Terapihörnet sommar
Boomerang sommar
Forte 2015
Partel sidebanner
Rosala
Boknäs 2015
Parcall 2015
Jukupark
Villa Rainer öppet
Masimp bytesbåtar
Veritas 2015
Sirkus Finlandia 2015
Solliden
Abo stad sommar

FNB

Washington 30.07.2015, 22:29

Ekonomi

Roman Rotenberg och Kai Paananen finns med på USA:s nyaste lista på sanktioner mot Ryssland.

Roman Rotenberg, som bland annat är delägare i Helsingforsarenan, har rysk-finskt medborgarskap. Kai Paananen har kopplingar till den ryska gasmiljardären Gennadij Timtjenko, andra ägaren i Helsingforsarenan. Paananen är vd och ägare i Southeast Trading, ett bolag som Timtjenko tidigare ägde stora delar av. Southeast Trading som bolag finns nu också med på USA:s sanktionslista.

Där finns också en handfull andra företag i Finland: Airfix Aviation, Långvik Capital Ab och Set Petrochemicals.

USA:s nyaste lista riktas mot personer och företag som stöder Timtjenko och Roman Rotenbergs far Boris Rotenberg, affärsman och nära allierad till president Vladimir Putin.

Yle var först med nyheten i Finland. (FNB)

FNB-Reuters

Bildtext:

Helsingfors 30.07.2015, 20:19

Ekonomi

Greklands höga skuldnivå och dåligt genomförda reformer innebär att internationella valutafonden IMF inte kan låna landet mera pengar för närvarande, skriver Financial Times. Tidningen har fått tillgång till konfidentiella rapporter där det står att Grekland inte uppfyller villkoren som IMF har för sitt deltagande i ovanligt stora räddningspaket.

Financial Times skriver att dokumentet är ett sammandrag av IMF:s möte i onsdags.

Förhalningen kan få allvarliga följer framför allt för Tysklands del. De tyska myndigheterna har upprepade gånger sagt att förbundsdagen inte kommer att rösta ja för ett paket där IMF inte deltar.

Enligt dokumentet sitter IMF fortsatt med i förhandlingarna men fattar inga beslut om fortsatt deltagande förrän tidigast om flera månader, eventuellt först nästa år. IMF skjuter upp sitt beslut tills Grekland lovat omfattande reformer och borgenärerna enats om skuldavskrivningar.

Kravet på skuldavskrivningar är speciellt besvärligt eftersom regeringarna i såväl Tyskland som många andra borgenärländer, bland dem Finland, hittills kategoriskt motsatt sig alla former av skuldlättnader.

FT bedömer att IMF:s beslut ytterligare försvårar förhandlingarna mellan Grekland och den så kallade trojkan. Det är meningen att det tredje grekiska lånepaketet ska vara klart den 20 augusti.

FT skriver att Greklandsfrågan väckt ont blod på IMF. En del av direktionsmedlemmarna anser att valutafondens rykte ligger i vågskålen och att den inte kan delta i ett nytt stödpaket om det inte ser betydligt annorlunda ut än de tidigare. (FNB)

FNB

Bildtext:

Helsingfors 30.07.2015, 18:18

Ekonomi

FT: Greklands höga skuldnivå och dåligt genomförda reformer innebär att IMF inte kan låna landet mera pengar för närvarande. IMF sitter med i förhandlingarna om det tredje låneprogrammet men deltar inte i det förrän tidigast om flera månader. (FNB)

Bildtext:

Kabul 30.07.2015, 17:02

Utrikes

Afghanistans talibanrörelse bekräftar att deras ledare mulla Omar är död. Enligt talibanerna avled han av en sjukdom.

Afghanistans regering uppgav i går att mulla Omar dog i Karachi i Pakistan för två år sedan.

Talibanerna uppgav tidigare i dag att de valt Akhtar Mohammad Mansouri till sin nya ledare. Mansour var tidigare rörelsens näst högsta ledare.

Förhandlingarna mellan Afghanistans regering och talibanerna sköts upp på grund av nyheten. (FNB)

FNB-AFP–Reuters

Bildtext:

Kabul 30.07.2015, 16:47

Utrikes

AFP: Afghanistans talibanrörelse bekräftar att deras ledare mulla Omar är död. (FNB)

Bildtext:

Delhi 30.07.2015, 16:05

Utrikes

Det var tre pakistanier som utförde attacken mot en indisk polisstation i Punjab tidigare i veckan, uppgav Indiens inrikesminister Rajnath Singh på torsdagen.

Inrikesministerns uttalande väckte uppståndelse i det indiska parlamentet på torsdagen. Oppositionen anser att dåliga säkerhetsrutiner är en delorsak till attacken.

– Jag försäkrar för ledamöterna att regeringen gör allt den kan för att stoppa utländsk terrorism mot Indien, sade Singh.

Indisk polis utkämpade på måndagen en dagslång eldstrid mot tre män som stormat en polisstation. Attacken började under natten mot måndagen finsk tid. Kring tio personer dödades i striden, bland dem de tre gärningsmännen. (FNB–AFP)

FNB-AFP

Bildtext:

Helsingfors 30.07.2015, 15:32

Ekonomi

Rysslands intresse har nu riktats mot öst, säger minister Jaakko Iloniemi. Enligt honom är det klart att Ryssland i framtiden kommer att ersätta kontakter som västerländerna förlorar på den asiatiska marknaden. Ryssland har i synnerhet siktat in sig på Kina, men också Indien och Iran, säger Iloniemi.

– Ryssland har stora gemensamma planer med Kina, bland annat inom energipolitiken. Det finns enorma gasrörsprojekt och planer på trafikförbindelser. Hur och när de här förverkligas är fortfarande i spekulationsskede.

Rysslands ekonomiska utsikter är enligt Iloniemi inte så dystra som man kan tro. Enskilda företag har fortfarande goda möjligheter att vara verksamma i Ryssland, trots sanktioner och landets ekonomiska situation.

– Ryssland tar fortfarande emot stora investeringar från utlandet även om de politiska riskerna anses ha stigit.

Iloniemi talade på ekonomiforumet Saimaa Summit i Nyslott. (FNB)

FNB

Bildtext:

Jobben.fi