Just nu
 • På besök. Från höger Paulina Lindström, studerande vid Novia i Åbo, och Karolina Wägar från Hoppets Stjärna med med de fyra barnen i en familj de besökte. De äldsta flickorna i familjen är duktiga på handarbete och har gjort två fina svanar av papper. Foto: Privat
  Hoppets Stjärna stöder familjer i östra Lettland. Paulina Lindström, studerande vid Novia i Åbo, var med och delade ut morsdagsförsändelsen.
 • Monica Hedström-Järvinen
  SFP-politiker i Pargas dömd till villkorligt fängelse för grov förskingring.
 • Wösterlång
  Gatuarbeten fram till den 5 juni mellan Nylandsgatan och Lemminkäinengatan.
 • Whipposkarta
  På Hipposvägen i Kuppisområdet i Åbo utförs gatuunderhåll fram till den 5 juni. Vägarbeten görs på sträckan mellan Nylandsvägen och Rönngränden. Vägarbetena stör trafiken, det finns färre körfiler och arbetsmaskiner kör bland
 • Wpia1775006
  Minns du när Youtube inte fanns? I så fall är du äldre än tio år. Det första klippet lades visserligen upp 23 april 2005, men det var en av grundarna som filmat sin dag i djurparken. I maj lanserades en betaversion och därför är det den 28 maj som sajten
Dagens goding

Garngraffiti i historisk miljö

Knit’n’tag Turku pryder kajerna vid Aura å från Domkyrkobron till Biblioteksbron. Över 30 träd längs ån står i färggrann stickad och virkad graffitiskrud som föreningar, skolor, konstnärer och entusiaster tillverkat under vintern.
Husdjur – en del av familjen
Eurovision Song Contest 2015
Service är lokalt
Min spelvärld

Följ oss på Facebook

Sök

Naantalin Music 2015
Forte 2015
Boknäs 2015
Veritas 2015
Ruisrock 2015
Villa Rainer öppet
Partel sidebanner
Parcall 2015
Laakeri-Center 2015
Åbolands fastigheter 2015
Pihamökki sommar
Pihamökki sommar
Högskola på Åland

FNB

Helsingfors 27.05.2015, 20:29

Politik

Kulturinrättningar som till exempel nationaloperan utsätts inte av sparivern i regeringsprogrammet. Centerns ordförande Juha Sipilä säger att regeringen tvärtom prioriterar kulturen och kommer att satsa på den som ett spetsprojekt.

Centerns partifullmäktige och riksdagsgrupp sammanträdde på onsdagen och beslutade bland annat att partiet går med i regeringen. (FNB)

FNB

Bildtext:

Helsingfors 27.05.2015, 19:33

Politik

I regeringsprogrammet finns planer på att begränsa den subjektiva dagvårdsrätten, eventuellt också för arbetslösa.

Enligt planerna begränsas dagvårdsrätten till en halvdagsplats om den ena av barnets föräldrar sköter om ett annat av familjens barn hemma. För de arbetslösas del skulle begränsningen träda i kraft endast om arbetslösheten pågår en viss tid, exempelvis tre månader.

Dagvårdsbegränsningen kan träda i kraft redan i början av nästa år.

Även andra nedskärningarna planeras inom dagvården. Antalet över treåriga barn per vuxen kan öka. Dessutom kan det bli möjligt för kommunerna att genomföra förskoleundervisningen som billigare klubbverksamhet.

Man kanske också slutar med statsbidragen för att minska gruppstorleken i den grundläggande utbildningen. (FNB)

FNB

Bildtext:

Helsingfors 27.05.2015, 19:31

Sport

KHL-ishockeyklubben Jokerit har problem med att få in pengar på sitt bankkonto, uppger kvällstidningen Ilta-Sanomat. Enligt tidningen misstänker Nordea att pengarna härstammar från personer eller företag på EU:s sanktionslista och vägrar därmed ta emot dem.

– På grund av de ekonomiska sanktionerna har vi haft problem att få in pengar på vårt Nordeakonto och framåt därifrån. Situationen verkar vara den samma hos alla banker med verksamhet i Finland, säger Jokerits vd Jukka Kohonen till tidningen.

Jokerits hemmaarena i Helsingfors ägs till 49 procent av bolaget Arena Events, där Roman Rotenberg är huvudägare. Tidigare tillhörde bolaget Gennadij Timtjenko och Arkadij Rotenberg. Både USA och EU har lagt upp Arkadij Rotenberg på sina sanktionslistor efter att Ukrainakrisen började. (FNB)

FNB

Bildtext:

Helsingfors 27.05.2015, 19:09

Politik

Nerskärningarna inom utbildningen och den inre säkerheten i det kommande regeringsprogrammet oroar, skriver Kristdemokraternas ordförande Päivi Räsänen i ett pressmeddelande.

Räsänen tycker att nedskärningarna inom utbildningen är överraskande eftersom alla partiledare före valet lovade att utbildningen skonas.

Höjningen av anslagen för den inre säkerheten var 50 miljoner euro, men det är enligt Räsänen mindre än vad alla partier kom överens om i den parlamentariska arbetsgruppen före valet.

Räsänen var inrikesminister i den förra regeringen. (FNB)

FNB

Bildtext:

Helsingfors 27.05.2015, 18:53

Politik

Centerns ordförande Juha Sipilä sade att hans parti skulle ha velat ha någondera av ministerportföljerna vid Utrikesministeriet. Det var också en besvikelse att undervisningsministerns portfölj gick till Samlingspartiet.

Sipilä talar som bäst under ett gemensamt möte för Centerns partifullmäktige och riksdagsgrupp.

Sipilä sade att det krävs en lite större valseger nästa gång för att få de här posterna.

I Utrikesministeriet finns två portföljer: utrikesministerns och utrikeshandels- och utvecklingsministerns.

Centern ser också nedskärningarna i utbildningen som en besvikelse. Han tror ändå att partiet kan leva med lösningen. (FNB)

FNB

Bildtext:

Washington 27.05.2015, 18:28

Utrikes

Den tidigare republikanska senatorn Rick Santorum försöker bli republikanernas presidentkandidat, rapporterar amerikanska medier.

Santorum deltog i det republikanska primärvalet 2012, men lyckades inte bli vald den gången. Han var senator under 1995–2007.

Santorum är starkt värdekonservativ. Han kommer att inleda sin kampanj officiellt i kväll lokal tid i närheten av sitt barndomshem i Pennsylvania. (FNB)

FNB-Reuters

Bildtext:

Helsingfors 27.05.2015, 17:46

Politik

De grönas ordförande Ville Niinistö anser att nedskärningarna i utbildningen ökar antalet personer som riskerar utslagning och äventyrar jämlikheten.

Enligt Niinistö är regeringsprogrammet i sin helhet en hård lista på nedskärningar, av en art som finländarna inte upplevt sedan 1990-talet, om ens då.

Niinistö skriver i sin blogg av neddragningarna också drabbar låginkomsttagare, världens fattiga och naturskyddet. (FNB)

FNB

Bildtext:

Jobben.fi