Just nu
 • No Picture
  Besegrade Noormarkun Koitto med 4–0 i fjärde omgången. Målskyttar. Emil Holmberg (t.v.) inledde målskyttet och Jonas Lehtinen (med bollen) avslutade det.FOTO: GÖSSE STORFORS Pargas IF:s fotbollsherrar avancerade på måndagskvällen ytterligare ett pinnhål i
 • TPS
  Kom in från bänken och sköt Åbolaget till tre viktiga poäng med tio minuter kvar. Andra raka segern.
 • FC Inter
  Inter och Mariehamn delade rättvist på poängen efter Joni Ahos och Dever Orgills fullträffar i första halvlek.
 • Tyskaholmsbron från 1946 ska snart ersättas av en ny. Foto: Jarmo Vehkakoski
  Tekniska nämnden valde i kväll entreprenör både för brobygge och muddring. Uppsägning av planeringsavtal för vindparkerna Misskärr och Stusnäs godkändes. Kasnäs får 300 nya p-platser.
 • Huvudbiblioteket i Åbo. ÅU-foto
  Biblioteket ska främja demokrati och ett medborgarsamhälle. Inspirationen kommer från stadsbiblioteket i Åbo.
 • ÅU-foto
  En man född år 1950 dog i en arbetsolycka vid en sommarstuga i Pöytis på måndagen.
 • Stadsfestival. DBTL har i många år ordnats vid åstranden. ÅU-foto
  Flera artister som har bokats kommer inte att uppträda under festivalen, då programbyrån Warner har meddelat att man drar bort alla sina artister från festivalen.
 • Anna Johnson hoppas på mera kärleksyttringar i Pargas.
  Pargas planerar speciell plats för kärlekslåsen i Centralparken.
 • Pinella. ÅU-foto
  Från och med juni ska man kunna förtöja båten vid restaurangens nya brygga. Beslut fattas på onsdag.
 • ÅU-foto
  Åbo stad är på väg att klubba igenom ett beslut som innebär att staden skulle bekosta en del av byggandet av ett bibliotek i Somalien. Sannfinländarnas fullmäktigegrupp i Åbo har nu skickat ut ett pressmeddelande där man starkt tar avstånd från initiativet.
Dagens goding

Ärkebiskop John Vikström knäckte Putins nyckelben

Det är inte många personer som kan säga att de har knäckt Rysslands president Vladimir Putin, men ärkebiskop emeritus John Vikström är en av de få. Och han gjorde det så grundligt att den ryske presidenten har men av händelsen ännu i dag.

Senaste kommentarer

Följ oss på Facebook

Pargas

Recensioner

Kimitoön

Sport

Sök

Ruisrock 2015
Laakeri-Center 2015
Högskola på Åland
Åbolands fastigheter 2015
Villa Rainer öppet
Partel sidebanner
Forte 2015
Boknäs 2015
Veritas 2015
Parcall 2015
Pihamökki sommar
Pihamökki sommar
Naantalin Music 2015

FNB

Stockholm 25.05.2015, 13:28

Utrikes

Förra veckan meddelades domen att svenska staten beslagtar domännamnen thepiratebay.se och piratebay.se. Men en av fildelningssajtens grundare, Fredrik Neij, överklagar, uppger hans advokat Jonas Nilsson till dn.se.

Åklagaren framställde domännamnen som brottsredskap, och fick Stockholms tingsrätt med sig. Jonas Nilsson är av en annan åsikt.

– Tingsrätten gör en felaktig bedömning av hur man ska se på domännamn. Vi anser att det är en adressuppgift, säger han till tidningen.

Fredrik Neij är en av The Pirate Bays grundare men bestrider att han fortfarande arbetar med sajten, eller är ägare till den. (FNB)

FNB-TT

Bildtext:

xxx 25.05.2015, 13:18

Utrikes

Det syriska flygvapnet genomförde minst 15 flygräder i och kring den antika staden Palmyra på måndagen. Staden intogs av jihadistgruppen Islamiska staten (IS) i torsdags. Minst fyra civila har omkommit i räderna, uppger den oppositionella organisationen SOHR.

Enligt SOHR antas också IS ha lidit förluster då en militär säkerhetsbyggnad träffades.

Flygvapnet bombade flera områden i staden, en del av dem nära stadens berömda ruiner, som hör till Unescos världsarv.

En militär källa bekräftade att militära operationer pågick i och kring Palmyra.

– Vi jagar Daesh (IS) var än de befinner sig, sade en syrisk militärtalesman.

IS anklagas för att ha avrättat hundratals människor i och kring Palmyra när gruppen intog staden förra veckan. SOHR sade på söndagen att IS avrättat över 200 personer, däribland 67 civila, varav 14 var barn. En del av de avrättade halshöggs, enligt SOHR. Enligt statliga syriska medier har minst 400 civila dödats i Palmyra, de flesta av dem kvinnor, barn och gamla män. (FNB)

FNB-AFP

Bildtext:

Helsingfors 25.05.2015, 11:40

Inrikes

Eleverna i gymnasierna Etelä-Tapiolan lukio i Esbo och Ressun lukio och Helsingin Suomalainen Yhteiskoulu i Helsingfors fick de bästa resultaten i vårens studentskrivningar.

Räknat enligt medeltalet av de obligatoriska fyra ämnena gick det bäst för gymnasiet Enontekiön Erälukio, där bara en elev blev student i vår. På nionde plats på samma lista kommer Gymnasiet Lärkan i Helsingfors. Vasa övningsskola kommer på 19:e plats, Katedralskolan i Åbo på 23:e plats, Tölö specialiseringsgymnasium 24:e plats och Gymnasiet Grankulla samskola på 27:e plats.

I vår blev cirka 27 000 abiturienter studenter. De får sina studentmössor på lördag. (FNB)

FNB

Bildtext:

Helsingfors 25.05.2015, 10:47

Politik

Att utse ministrar kommer att bli en smärtsam process för i varje parti finns det flera kompetenta kandidater, säger Sannfinländarnas ordförande Timo Soini.

Soini säger att ministervalen ska göras senast på onsdag.

– Det blir en ensam stund att fatta de besluten.

I dag ska regeringsförhandlarna bland annat diskutera antalet ministerier och arbetsfördelningen mellan dem. Soini säger att det blir färre ministrar i den nya regeringen, men han ville inte spekulera om antalet.

Om ministerier slås samman måste fokus vara på effektivitet och på att nå resultat.

– Ändringarna kan inte göras bara för ändringars skull, utan det måste finnas rim och reson bakom det. (FNB)

FNB

Bildtext:

Helsingfors 25.05.2015, 10:07

Politik

Senast på torsdag står det klart hur ministerportföljerna fördelas, säger regeringsbildaren Juha Sipilä (C).

Sipilä säger att frågan ska diskuteras i dag, men besluten behöver ännu inte fattas.

Sipilä ville inte ta ställning till om det fortfarande är realism att banta ned antalet ministerier till 12, något han tidigare talat för.

– Vi ska fundera på det också, sade Sipilä.

Sipilä ville inte heller säga hur långt regeringsprogrammet blir. Syftet har varit att göra ett kortare och mindre detaljerat program än tidigare, ett så kallat strategiskt program.

– Nog blir det en del sidor i programmet. Men det är ändå ett strategiskt program. (FNB)

FNB

Bildtext:

Helsingfors 25.05.2015, 09:51

Politik

Ministerposterna är det sista som bestäms under regeringsförhandlingarna, säger Samlingspartiets ordförande Alexander Stubb.

Han tror inte att det blir några problem med att fördela portföljerna i och med att förhandlingarna gått så pass smärtfritt hittills.

I dag ska regeringsförhandlarna bland annat diskutera antalet ministerier och arbetsfördelningen mellan dem. Enligt Stubb är förhandlingarna inne på slutrakan och nu handlar det närmast om finslipning.

– Vi är mycket nära mål, sade Stubb då han anlände till statsrådets festvåning Smolna.

– Alla beslut blir klara på onsdag.

Stubb bekräftar att man bestämt om en infrastruktursatsning på 1,6 miljarder euro, men detaljerna har ännu inte slagits fast.

– Det kommer man ju inte överens om i ett strategiskt regeringsprogram. Nu har vi enats om summan och storleksklassen. De detaljerade besluten fattas senare. (FNB)

FNB

Bildtext:

Raumo 25.05.2015, 09:05

Ekonomi

Det finns inte en slutförvaringsplats för allt högaktivt kärnavfall i Finland, skriver Länsi-Suomi.

Det handlar bland annat om kärnavfall från kärnkraftsverken. I väntan på en slutförvaringsplats har avfallet placerats i mellanlager som godkänts av Strålsäkerhetscentralen.

Enligt Länsi-Suomi är det inte ens säkert att det finns plats för allt kärnavfall i grottorna som byggs i Olkiluoto, där åtminstone avfall från reaktorerna i Olkiluoto och Lovisa ska placeras. (FNB)

FNB

Bildtext:

Jobben.fi