Just nu
Lokal Tapiola klick
Dagens goding

Dagens sommarbilder

Dagens sommarbilder levereras av Pekka Laukkanen. Temat är blåmesungar.
Service är lokalt
 • au-gnurf-2015-06-25-oriketo

  Gnurf 26.6.2015

  Många men inte alla är nöjda när avfallsförbränningsverkets skorstenspipa i Oriketo revs torsdagen 25 juni.
 • au-gnurf-2015-06-23-bogvisir-rgb

  Gnurf 24.6.2015

  Efter att avgifterna på förbindelsefartygen slopades för sex år sedan har fraktmängderna ökat kraftigt.
 • au-gnurf-2015-06-16-midsommarbyxor

  Gnurf 19.6.2015

  ÅU presenterar nya midsommarbyxor som förhindrar drunkningsolyckor.

Följ oss på Facebook

Min spelvärld
Eurovision Song Contest 2015

Recensioner

Kimitoön

Sport

Vädret

Sök

Boomerang sommar
Veritas 2015
Parcall 2015
Rosala
Villa Rainer öppet
Turun Neva Tours sommar
Solliden
Teaterboulage
Forte 2015
Masimp bytesbåtar
Terapihörnet sommar
Abo stad sommar
Jukupark
Boknäs 2015
Åbolands fastigheter 2015
Partel sidebanner
Gullkrona hantverk
Laakeri-Center 2015
Hakulan Puu Byggnadsvaror

FNB

Helsingfors 07.07.2015, 21:56

Ekonomi

Den nya kroatiska förstärkningen för Fennovoimas kärnkraftsprojekt, Migrit Solarna Energija, verkar i ett skede ha fått finansiering från ett ryskt bolag, skriver Helsingin Sanomat.

Direktören för det ryska byggnadsbolaget Inteko, Konstantin Edel, presenteras som placerare i nyhetsklippet från 2012 där man berättar om Migrit Solarna Energijas första solkraftsprojekt. Moderbolaget Migrit Energija har själv publicerat klippet på sin webbplats. Enligt HS handlar det om ett solkraftverk i Orahovica i Kroatien som stod klart hösten 2012. Det är en annan direktör vid Inteko som grundat Migrit Energija.

Enligt Helsingin Sanomat kan videoklippet anses vara tilläggsbevis för att det finns ryska kopplingar till Migrit Energija.

Arbets- och näringsministeriet bad förra veckan Fennovoima om tilläggsinformation om ägarbasen. För kärnkraftsprojektet krävs att 60 procent av ägarskapet finns i EU- och EES-länder. Migrit Solarna Energijas vd Grigory Edel sade till FNB på måndagen att de finländska mediernas uppgifter om det kroatiska bolagets ryska kopplingar inte stämmer. (FNB)

FNB

Bildtext:

Helsingfors 07.07.2015, 17:36

Inrikes

På tisdagen blev det femtio år sedan färjetrafiken mellan Helsingfors och Tallinn inleddes. Färjetrafiken mellan huvudstäderna upphörde under andra världskriget och hölls stängd under 25 års tid.

Den första gruppen finländska turister åkte till Tallinn från Södra kajen i Helsingfors med ångfartyget Vanemuine år 1965. Den första bilfärjan på rutten, Georg Ots, kom med i bilden 1980.

För femtio år sedan åkte en båttur dagligen över Finska viken. Nuförtiden har färjorna nästan tjugo avgångar varje dag.

I juli 1965 åkte ungefär 4 000 passagerare över Finska viken. I juli i fjol var passagerarna över en miljon. (FNB)

FNB

Bildtext:

Tammerfors 07.07.2015, 17:15

Inrikes

En tom bostad fattade eld i Tammerfors kring lunchtid på tisdagen. En person som lovat husvakta bostaden råkade komma till platsen i sista stund och ringde brandkåren.

Då räddningsverket anlände brann soffan i vardagsrummet och ett fönster hade gått sönder av hettan. Den jourhavande brandmästaren säger att larmet kom i sista stund. Om inte släckningsarbetet hade kommit igång så fort hade elden spridits och orsakat betydligt större skador.

Bostaden ligger på andra våningen i huset. Invånarna hade åkt på resa på måndagen. Då husvakten anlände till bostaden dagen efter var den redan fylld av rök.

Branden ledde till rökskador och lindriga vattenskador i lägenheten. Elden spreds inte till andra bostäder och ingen behövde evakueras.

Polisen utreder brandorsaken. (FNB)

FNB

Bildtext:

Kuopio 07.07.2015, 16:33

Sport

Det blev bara fem matcher för amerikanen Freddy Adu i KuPS och fotbollsligan. Han lämnar laget omedelbart, skriver Savon Sanomat.

– Han tar sig an nya utmaningar och är inte tillgänglig för Ilves-matchen, säger Kuopioklubbens chefstränare Marko Rajamäki till tidningen.

– Han är en lysande personlighet och jag önskar honom lycka till.

KuPS ligger sjua i ligan. Adu, som i sina tidiga tonår jämfördes med brasselegenden Pelé och även nämndes som ett kommande affischnamn för fotbollen i USA, spelade i huvudsak för division 3-laget KuFu under sin korta tid i Finland. Hans kontrakt med KuPS var ettårigt.

Adu har representerat ett tiotal europeiska klubbar utan större framgång. Han debuterade i amerikanska toppligan MLS som 14-åring 2004. (FNB)

FNB

Bildtext:

Kano 07.07.2015, 16:08

Utrikes

Minst 25 personer har dött och 32 skadats i ett bombattentat mot ett statskontor i staden Zaria i Nigeria. Explosionen inträffade på tisdag morgon vid ett kontor där en grupp lärare och andra statsanställda köade för en identitetskontroll.

Myndigheterna misstänker att en självmordsbombare utfört attacken.

Ögonvittnen befarade att dödstalet kan stiga ytterligare, eftersom byggnaden var fylld med människor då attacken inträffade.

Terrororganisationen Boko Haram misstänks stå bakom attentatet. En serie bombattentat har skakat Nigeria under de senaste dagarna. Tiotals människor har dött i attackerna. (FNB–AFP–Reuters)

FNB-AFP–Reuters

Bildtext:

Helsingfors 07.07.2015, 15:32

Ekonomi

Det blir knappast några resultat i dag, sade finansminister Alexander Stubb (Saml) på väg till eurogruppens möte om Greklandskrisen.

Enligt Stubb är det osannolikt att eurogruppen skulle besluta om ett tredje stödprogram i dag. Han säger ändå att dörrarna står öppna för förhandlingar, och att man på mötet kommer att lyssna till grekernas synpunkter.

Finansministern betonar att ifall det blir ett nytt stödprogram är kraven på Grekland lika stränga som före folkomröstningen, om inte strängare.

Eurogruppens chef Jeroen Dijsselbloem säger att man ännu väntar på Greklands förslag på fortsatta åtgärder. Förslagen ska presenteras i Bryssel i dag. (FNB)

FNB

Bildtext:

Kano 07.07.2015, 15:22

Utrikes

Minst 20 personer har dött i ett bombattentat mot ett statskontor i staden Zaria i Nigeria. Explosionen inträffade på tisdag morgon vid ett kontor där en grupp lärare och andra statsanställda köade för en identitetskontroll.

Ögonvittnen befarade att dödstalet kan stiga ytterligare, eftersom byggnaden var fylld med människor då attacken inträffade.

Terrororganisationen Boko Haram misstänks stå bakom attentatet. En serie bombattentat har skakat Nigeria under de senaste dagarna. Tiotals människor har dött i attackerna. (FNB–AFP–Reuters)

FNB-AFP–Reuters

Bildtext:

Jobben.fi