Just nu
Dagens goding

Sommardikt om havet

Anna Södergård (9 år), systern Laura Södergård (6 år) och kusinerna Emil Siro (8 år) och Isabel Siro (7 år) skrev en dikt om havet när de vistades på stugan i Pargas i somras.
Läs Konstrundans bilaga som flexpapper
Service är lokalt

Följ oss på Facebook

Min spelvärld
Eurovision Song Contest 2015

Recensioner

Vädret

Sök

Solliden
Boknäs 2015
Laakeri-Center 2015
Forte 2015
Abo stad sommar
Åbolands fastigheter 2015
Veritas 2015
Partel sidebanner
Hakulan Puu Byggnadsvaror
Sirkus Finlandia 2015
Parcall 2015

FNB

Helsingfors 28.08.2015, 14:11

Sport

Lauri Marjamäki blir ny chefstränare för ishockeylandslaget. Förbundet bekräftade utnämningen under en presskonferens som inleddes klockan 14. Marjamäkis avtal gäller åren 2016–18.

Marjamäki är för tillfället tränare för ligalaget Kärpät som han lett till två raka FM-guld. Vid sidan om det har han också ingått i landslagets tränarstab. Tidigare har han också tränat Esbolaget Blues.

Förbundets ordförande Kalervo Kummola säger att förbundet erbjöd den nuvarande tränaren Kari Jalonen en förlängning. Jalonen var villig att leda landslaget i World Cup hösten 2016, men efter det ville han sluta i landslaget. (FNB)

FNB

Bildtext:

Wien 28.08.2015, 13:18

Utrikes

Den österrikiska polisen misstänker att en bulgarisk-ungersk människosmugglarring ligger bakom dödsfallen i en övergiven lastbil som hittades vid en österrikisk motorväg i torsdags.

Polisen har gripit tre personer i samband med brottet.

– För tillfället befinner sig tre personer i förvar i Ungern och vi tror att det här är spåret som leder till förövarna, sade den österrikiska polistalesmannen Peter Doskozil vid en presskonferens på fredagen.

Det fanns 71 döda i lastbilen som hittades i Burgenland. Fyra av dem var barn. 59 av de vuxna var män och 8 var kvinnor, sade polisen. (FNB–AFP–Reuters)

FNB-AFP–Reuters

Bildtext:

Mariehamn 28.08.2015, 13:12

Politik

Flera åländska kommuner har tagit emot flyktingar flera gånger och i oktober kommer Mariehamn och Jomala att ta emot ytterligare flyktingar från Syrien, säger Ålands lantråd Camilla Gunell. Hon uppmanar riksdagsledamoten Teuvo Hakkarainen (Sannf) att kolla fakta om Åland.

I ett Facebook-inlägg och i en intervju för tidningen Iltalehti föreslår Hakkarainen "att de 15 000 flyktingarna som är på väg till Finland" skickas till Åland som enligt Hakkarainen "får de största statsandelarna trots att landskapet är Finlands rikaste".

Gunell påpekar att Åland inte får några statsandelar av staten.

– Ålänningarna betalar skatt precis som alla andra i landet och bidrar som helhet på ett positivt sätt till Finlands ekonomi. En del av ålänningarnas skatter betalas tillbaka till landskapet eftersom självstyrelsens förvaltning sköter sådan myndighetsservice som staten har hand om i övriga delar av landet, säger Gunell i ett pressmeddelande.

Hon påpekar också att var tredje av de 29 000 ålänningarna är född någon annanstans och där bor folk från nästan 100 olika länder som talar över 60 olika språk. (FNB)

FNB

Bildtext:

Wien 28.08.2015, 13:01

Utrikes

Bulgarisk-ungersk människosmugglarliga misstänks ligga bakom 71 migranters död i övergiven lastbil, uppger den österrikiska polisen. (FNB)

Bildtext:

Wien 28.08.2015, 13:01

Utrikes

Av de 71 personer som hittats döda i en lastbil var 59 män, åtta kvinnor och fyra barn, uppger en österrikisk polischef. Polisen tror att en del av offren var syriska flyktingar. De tros ha kvävts ihjäl.

Polisen i Ungern uppger att den anhållit lastbilens förare, som misstänks för människohandel. Enligt polisen är chauffören rumänsk medborgare.

Lastbilen med de döda kropparna i lastutrymmet hittades på en motorväg i Österrike i går. Fordonet hade kommit från Ungern. (FNB–Reuters)

FNB-Reuters

Bildtext:

Helsignfors 28.08.2015, 12:13

Ekonomi

Det statsägda bolaget VR Group planerar att skära ned personalen med upp till 570 jobb som en del av ett sparprogram. Samarbetsförhandlingarna berör 2 800 personer inom passagerartrafik, tågunderhåll, enheten för tågtrafik samt Avecra.

VR Group uppger att det förnyar sin organisation inom passagerartrafik, tågtrafikens underhåll samt trafikproduktionen. Det finns även planer på att effektivera administrationen av Avecra som ansvarar för tågens restaurangtjänster. Målet är att spara 50 miljoner euro.

VR kommer åter att sänka biljettpriser. Också tidtabeller och rutter kommer att ändras.

Förhandlingarna kan leda till att biljettförsäljningen på en del stationer stängs. Behovet av underhåll minskar också i och med den nya tågmaterielen och trafikförändringarna. Därför behövs det också färre lokförare än tidigare.

VR Groups omsättning sjönk under årets andra kvartal. Bolaget har i synnerhet drabbats av lågprisbussarnas inträde på marknaden. I april–juni sjönk antalet passagerare inom fjärrtrafiken med över sex procent. Passagerartrafikens rörelseförlust var 1,9 miljoner euro jämfört med samma period i fjol då enheten inbringade en vinst på 4,9 miljoner euro.

VR Groups omsättning var 305,9 miljoner. Den jämförbara omsättningen sjönk med 8,5 procent från i fjol. Resultatet under årets andra kvartal var 6,1 miljoner euro, jämfört med 14, 3 miljoner i fjol.

Bolaget väntar sig att hela årets resultat försvagas betydligt jämfört med i fjol. (FNB)

FNB

Bildtext:

Helsignfors 28.08.2015, 11:57

Ekonomi

Det statsägda bolaget VR Group planerar att skära ned med upp till 570 jobb som en del av ett sparprogram. Samarbetsförhandlingarna berör 2 800 personer inom passagerartrafik, tågunderhåll, enheten för tågtrafik samt Avecra.

VR Group uppger att det förnyar sin organisation inom passagerartrafik, tågtrafikens underhåll samt trafikproduktionen. Det finns även planer på att effektivera administrationen av Avecra som ansvarar för tågens restaurangtjänster. (FNB)

FNB

Bildtext:

Jobben.fi