Just nu

Följ oss på Facebook

FNB

Roskilde 06.03.2015, 11:07

Kultur

Paul McCartney spelar på Roskildefestivalen i Danmark i sommar. Efter en framgångsrik turné i Nord- och Sydamerika kommer 72-åringen i sommar även att spela i Amsterdam, Marseille, Oslo, Paris och Stockholm.

Roskildefestivalens webbplats uppger att McCartney inte spelat i Danmark på tolv år. Han ska också spela tre gånger i sitt hemland Storbritannien i år.

Spelningarna ingår i världsturnén som går under namnet Out There och började i Brasilien i maj 2013. McCartney har blandat Beatles-klassiker med nyare material och har fått beröm för sin breda repertoar – vissa spelningar har bjudit på mer än 40 låtar.

McCartney går upp på huvudscenen i Roskilde lördagen den 4 juli – festivalens avslutningsdag. (FNB)

Bildtext:

Istanbul 06.03.2015, 10:43

Utrikes

En Tadzjikisk oppositionsledare har skjutits till döds på en gata i Istanbul, uppger den turkiska nyhetsbyrån Dogan. Oppositionsledaren Umarali Kuvvatov dödades med ett skott i huvudet sent i går.

Kuvvatov ledde oppositionsrörelsen Grupp 24 och levde i exil i Turkiet. (FNB)

Bildtext:

Helsingfors 06.03.2015, 09:43

Inrikes

En krock med fyra bilar inblandade orsakar problem på Ring II nära Västerleden. Räddningsverket tror att problemen fotsätter ungefär till klockan tio.

Jourhavande brandmästaren uppger att krocken inträffade när en bil körde på tre bilar som stod stilla.

Efter klockan nio hade räddningsverket röjt upp olycksplatsen tillräckligt mycket för att kunna öppna den ena filen för trafik.

Enligt jourhavande brandmästaren skadades en av bilarnas förare allvarligare. (FNB)

Bildtext:

Helsingfors 06.03.2015, 09:23

Ekonomi

Antalet kvinnor i ledande ställning har minskat i företagen i Finland, framgår det av en utredning som expertbolaget Grant Thornton har gjort.

Bland de högsta cheferna är endast var fjärde kvinna. Det är fyra procent färre än i fjol. I Sverige har antalet kvinnliga chefer däremot ökat från 26 procent till 28 procent.

Den internationella undersökningen visar att antalet kvinnor i ledande ställning har minskat globalt under det senaste decenniet.

Grant Thornton-rapporten utreder årligen drygt 10 000 företags åsikter och förväntningar. Företagen kommer från 35 länder. Från Finland deltog 50 företag med 50–500 anställda.

Enligt rapporten hittas kvinnliga chefer i Finland oftast som ekonomi- eller personalchefer. (FNB)

Bildtext:

Stockholm 06.03.2015, 09:07

Utrikes

Den australiske idrottsmannen Reg Spiers kom på ett annorlunda sätt att ta sig hem från London. Utan pengar till flygbiljett postade han i stället sig själv hela vägen hem. Episoden inträffade på 1960-talet och Reg Spiers berättar nu om den för BBC. Spiers var på plats för att träna bort en skada inför OS i Tokyo.

När det stod klart att skadan inte skulle försvinna ville han komma hem så snart som möjligt, till sin dotters födelsedag. Men plånboken med alla hans besparingar blev stulen. Reg Spiers byggde därför en trälåda, kröp in i den och skickade den med posten. Han hade själv arbetat med gods och visste att man kunde betala vid leverans av paket.

"Jag hade sett djur skickas många gånger och tänkte att om de kan, kan jag", säger han.

Spiers fick utstå tre dagar i den annorlunda farkosten innan han anlände. Flygbolaget tvingade honom aldrig att betala för åkturen. (FNB)

Bildtext:

Åbo 06.03.2015, 08:47

Inrikes

Motion och bra fysisk kondition minskar stressen, bekräftar en färsk doktorsavhandling. I en testgrupp där man ökade motionsmängden var förbättringen störst bland dem som varit mest stressade.

Testpersonerna kallades med några månaders mellanrum till ett läger där de bland annat erbjöds ledd gruppgymnastik. Deras kondition och arbetsförmåga förbättrades när de började röra på sig mera. Också stressymptomen minskade.

Effekterna kunde skönjas ännu ett år efter att motionslägren upphörde.

Oili Kettunens doktorsavhandling granskas vid Åbo universitet i dag. (FNB)

Bildtext:

Stockholm 06.03.2015, 08:24

Utrikes

För ett år sedan hade Miljöpartiet (MP) stöd av 12,5 procent av väljarna i Sverige, i dag har stödet halverats till 6,2 procent och partiet passeras av Centern på fjärde platsen. Detta enligt Expressen/Demoskops senaste väljarbarometer.

– Särskilt unga lockades tidigare av MP:s friare oppositionsroll, som inte är möjlig att behålla när man ska sitta i en regering. MP blir då politiskt mycket mer vingklippta, som i till exempel frågan om vapenexport till Saudiarabien, säger Peter Santesson på Demoskop till tidningen.

Regeringskollegan Socialdemokraterna har en mer stabil tillvaro och stödet sedan förra mätningen har ökat med 0,7 procentenheter. Sammanlagt får de rödgröna partierna 43,3 procent, mot 38,8 för Alliansen. Kristdemokraternas stundande partiledarbyte gör väljarna osäkra och partiet backar 1 procentenhet och hamnar under fyraprocentspärren. Sverigedemokraterna får 14,2 procent av väljarstödet. (FNB)

Bildtext:

Pargas

Recensioner

Kimitön

Sök

Service är lokalt

Service är lokalt

Jobben.fi