Just nu
Sydvastens landskapsf banner

Följ oss på Facebook

Service är lokalt

Service är lokalt

Recensioner

Sport

Sök

Annonser

Parkhotel_banner
Novia 300x200 banner
Hogskola pa Aland banner
Laakeri Center banner
Abolandsfastigheter  banner
Forte_300x200_sidobanner
Soitinasema banner
ÅU_300x200px
Boknas_banner
Villa Rainer banner
Veritas banner

FNB

Stockholm 01.04.2015, 13:00

Utrikes

Moderaterna i Sverige vill införa obligatorisk dataprogrammering i skolan. Och utbildningen bör starta så tidigt som i första klass. Anledningen är att Sverige måste bli ännu bättre på teknik.

– Sverige måste konkurrera med kunskap och teknik, säger moderatledaren Anna Kinberg Batra till TV4-nyheterna.

Lärarna ska få kontinuerlig fortbildning i ämnet. Och enligt Kinberg Batras pressekreterare, Jesper Wigardt, är tanken att Alliansens fortbildningsinsats Matematiklyftet utvecklas till att även innehålla programmering. (FNB)

Bildtext:

Helsingfors 01.04.2015, 12:59

Inrikes

Finlands miljöcentral varnar för att isarna på sjöarna i södra och västra Finland är mycket svaga och att det är farligt att gå ut på dem.

Också i landets mellersta och östra delar har isarna blivit allt svagare.

Trots att isen är tiotals centimeter tjock kan den brista på våren då solen har gjort den porös.

– Isen kan verka stark och hållbar på morgonen men den kan gå sönder på eftermiddagen då solen har fått kristallerna att smälta, säger hydrolog Johanna Korhonen på miljöcentralen.

Temperaturväxlingarna har lett till stora råkar på många ställen. Isen har också pressats upp på land.

Enligt miljöcentralen är vårflödet över i älvarna i södra och västra Finland. I Österbotten väntas en andra flödestopp troligen i mitten av april. (FNB)

Bildtext:

Helsingfors 01.04.2015, 12:37

Politik

Riksförlikningsman Minna Helle säger att läget inom isbrytarkonflikten är mycket allvarligt.

Helle säger att parterna gör allt för att nå en lösning i dag eller i morgon. Någon tidsfrist för förhandlingarna finns inte.

Förhandlingarna har nu pågått i sju veckor. Finlands sjömansunion och Maskinbefälsförbund är oense med arbetsgivaren Arctia Shipping om de anställdas arbetsvillkor. (FNB)

Bildtext:

Helsingfors 01.04.2015, 11:34

Politik

Regeringen försöker pressa fram parterna till en lösning i isbrytartvisten.

Statsminister Alexander Stubb (Saml) har varit i kontakt med båda parterna och riksförlikningsmannen i hopp om att det ska gå att nå en lösning innan de omfattande sympatistrejkerna träder i kraft. Även finansminister Antti Rinne (SDP), arbetsminister Lauri Ihalainen (SDP) och ministern med ansvar för statens ägarstyrning Sirpa Paatero (SDP) har varit aktiva i frågan.

Statsminister har också sammankallat regeringens finanspolitiska ministerutskott till en telefonkonferens för att behandla läget. Regeringskällor betonar ändå för FNB att regeringen inte är en part i förhandlingarna, utan att det är upp till arbetsmarknadsparterna och medlaren att nå en lösning.

Om parterna inte lyckas enas före klockan 14 på torsdag utvidgas isbrytarstrejken till all utrikes frakt- och passagerartrafik i de finska hamnarna.

Förhandlingarna har nu pågått i sju veckor. Finlands sjömansunion och Maskinbefälsförbund är oense med arbetsgivaren Arctia Shipping om de anställdas arbetsvillkor. (FNB)

Bildtext:

Marseille/Berlin 01.04.2015, 11:29

Utrikes

Den åklagare som leder utredningen av Germanwings flygplanskrasch i Frankrike kräver att myndigheterna ska få ta hand om den videoinspelning som eventuellt härstammar från kraschen.

Den tyska tidningen Bild hävdar att den har kommit över en video som har spelats in med en mobiltelefon. Den visar de sista sekunderna inne i planet innan det slog i marken.

Enligt tidningen kommer videoinspelningen från en passagerares mobiltelefon. Forskarna säger att inte en enda mobiltelefon som har hittats på olycksplatsen har skickats vidare för undersökningar. Alla har lagrats och ska undersökas senare. (FNB)

Bildtext:

Helsingfors 01.04.2015, 10:37

Ekonomi

De finländska bank- och försäkringssektorerna är överlag välkapitaliserade och kapitaltäckningen har blivit bättre i de flesta sektorerna, konstaterar Finansinspektionen (FI) i sin senaste rapport.

Banksektorns lönsamhet har förbättrats något tack vare ökande provisionsintäkter och ett bättre finansnetto. De förbättrade siffrorna speglar framförallt kapitalanskaffningen och ökade vinstmedel, konstaterar FI.

Också arbetspensionssektorns och livförsäkringssektorns solvens har stärkts.

Finansinspektionen varnar dock för riskerna med att söka avkastning på en hög risknivå. Det finns också skäl att förbereda sig på att luften kan gå ur övervärderade värdepapper. (FNB)

Bildtext:

Helsingfors 01.04.2015, 09:35

Politik

Förhandsröstningen i riksdagsvalet inleds på finska fartyg i dag. Möjligheten att rösta gäller endast på sådana fartyg som inte är i Finland under den egentliga förhandsröstningsperioden och valdagen. Det är endast fartygspersonalen som får rösta.

Den egentliga förhandsröstningen här hemma och utomlands inleds på onsdag nästa vecka. (FNB)

Bildtext:

Jobben.fi