Just nu
ottomaani
sommar-2015-banner
Lokaltapiola_contentbanner
Sydvastens landskapsf banner
ÅST banner 500x89px
Ålandhotels banner 500x255px
Sjöfart 2015 banner

Följ oss på Facebook

Service är lokalt

Service är lokalt

Pargas

Recensioner

Kimitön

Annonser

Laakeri Center banner
Hogskola pa Aland banner
Veritas banner
Masimp_banner
Parkhotel_banner
Boknas_banner
ÅU_300x200px
Forte_300x200_sidobanner
Abolandsfastigheter  banner

FNB

San Jose 20.04.2015, 22:56

Sport

Todd McLellan, som är huvudtränare för Kanada i årets ishockey-VM, har fått sparken från posten som tränare för San Jose Sharks. Laget, som inte gick vidare till årets slutspel i NHL, meddelade på måndagen att McLellan har avskedats.

Det här var första gången sedan 2003 som San Jose inte gick vidare till slutspelet.

McLellan tränade San Jose sju säsonger. Före det vara han biträdande tränare i Detroit Red Wings. (FNB)

Bildtext:

Paris 20.04.2015, 22:19

Utrikes

Militärpolisen i Frankrike meddelade på måndagen att man avslutar arbetet med att samla in vrakdelar från Germanwingsflygplanet som störtade i franska Alperna för en månad sedan. Enligt poliskällor har alla delar som har hittats förts till en flygplanshall i närheten. Myndigheterna ska nu börja städa upp på olycksplatsen.

Den tyske flygstyrmannen Andreas Lubitz, 27, misstänks ha styrt planet med avsikt mot bergväggen. Hemma hos Lubitz hittade utredarna sjukledighetsintyg som Lubitz hade rivit sönder och han hade tidigare fått vård för sitt självdestruktiva beteende.

150 människor dog i olyckan. (FNB)

Bildtext:

Tammerfors 20.04.2015, 21:52

Sport

Kärpät kan vinna FM-guld i ishockey på onsdag genom att slå Tappara hemma i Uleåborg. Kärpät vann onsdagens fjärde final i Tammerfors med 3–2 efter förlängning och leder nu med 3–1 i segrar.

Kärpät ledde med uddamålet efter första perioden sedan Junttila styrt in ett skott från backen Markus Nutivaara.

I andra perioden kvitterade Pekka Jormakka efter att Kärpät slarvat bort pucken i mittzonen. Josh Green förde upp hemmalaget i en 2–1-ledning efter ett bra powerplay, där Tappara fick till massvis med passningar på kort tid och det slutade med att Josh Green relativt ostörd kunde lyfta in pucken från närhåll.

Esa Pirnes kvittering i tredje perioden föregicks av en rejäl missräkning av Tappara och en bra, lång passning från Benjamin Maxwell. Pirnes kom helt fri från utvisningsbåset. Han såg först ut att tappa kontrollen på pucken, men återfick den snabbt och överlistade Juha Metsola i Tapparamålet.

Fyra och en halv minut in i förlängningen hade Kärpät turen med sig vid segermålet. Lasse Kukkonen skickade in pucken mot mål från blålinjen och Julius Junttila försökte få klubban på den.

– Jag försökte styra och sen tog den nog någonstans på min utrustning. Sen tappade jag helt kollen på pucken, sade Junttila till Nelonen Pro direkt efter matchen.

Pucken studsade nästan rakt uppåt från spelarna framför målet och efter en lång luftfärd landade den i målet bakom en helt ställd Metsola. (FNB)

Bildtext:

Stockholm 20.04.2015, 20:01

Utrikes

Utrikesminister Erkki Tuomioja (SDP) säger att de nordiska länderna under EU:s utrikesministermöte underströk behovet att göra något åt orsakerna som driver migranter att försöka ta sig över Medelhavet.

Tuomioja sade att den tio punkter långa åtgärdslista som den grekiska kommissionären presenterade under mötet främst innehöll polisiära åtgärder mot trafficking och annan kriminalitet.

– Grundorsakerna är de förhållanden som driver folk att lämna sina hem. Absolut fattigdom, grova människorättsförbrytelser, ständiga konflikter och så vidare. När de kan åtgärdas kan vi stoppa flödet, sade Tuomioja i Telefon till FNB efter mötet.

Tuomioja medger att också polisiära åtgärder behövs. Några egentliga beslut togs inte under mötet men flera idéer som kan vidareutvecklas togs upp, säger han. Förslagen ska vidareutvecklas under torsdagens extra toppmöte.

Utrikesministern sade också att man under mötet var eniga om att problemet inte enbart kan skuffas över på länderna i "den främsta linjen" som Italien, Malta och Grekland. (FNB)

Bildtext:

Stockholm 20.04.2015, 19:45

Utrikes

Utrikesminister Erkki Tuomioja (SDP) säger att de nordiska länderna under EU:s utrikesministermöte underströk behovet att göra något åt orsakerna som driver migranter att försöka ta sig över Medelhavet.

Tuomioja sade att den tio punkter långa åtgärdslista som den grekiska kommissionären presenterade under mötet främst innehöll polisiära åtgärder mot trafficking och annan kriminalitet. Tuomioja medger dock att sådana åtgärder också behövs.

Några egentliga beslut togs inte under mötet. (FNB)

Bildtext:

Stockholm 20.04.2015, 18:35

Utrikes

EU borde införa ett mer sofistikerat, modigt och mindre kallsinnigt tillvägagångssätt för att lösa migrantkrisen på Medelhavet, säger FN:s människorättskommissionär Zeid Ra'ad al-Hussein.

– Europa vänder ryggen åt några av världens mest sårbara migranter och riskerar att förvandla Medelhavet till en stor kyrkogård, sade al-Hussein.

Han tillade att EU:s politik är kortsiktig och utformad för att ta hänsyn till högerpopulistiska vindar som förgiftat folkopinionen i frågan. (FNB)

Bildtext:

Helsingfors 20.04.2015, 18:34

Politik

– Centern tog väldigt mycket röster i det här området och vi tog ju också lite mer röster, men vi borde ha tagit mycket mer till, säger Lars-Erik Gästgivars (SFP) som förlorade sin plats i riksdagen i söndagens val.

För att behålla sitt fjärde mandat borde SFP ha fått drygt 1 200 röster mer i Vasa valkrets. Österbottningarna gav SFP 50 750 röster.

Om sin egen förlust säger Gästgivars att man får stå sitt kast när man lägger sig i blöt.

– Joakim Strand är Vasabo och Vasaborna ställde sig bakom honom till hundra procent. I Vasa vill de ha en Vasabo i riksdagen. Han fick ju kring 10 000 röster. Det är en enorm mängd, säger Gästgivars.

Han tror att han förlorade röster till både Strand och Malaxbon Mikko Ollikainen som fick 4 700 röster. Gästgivars själv fick 3 000 röster.

Affärsmannen Gästgivars har inte tid att sörja sin förlust och trots att han är 68 år är det inte pensionsdagarna som lockar.

– Nej, nej, jag har fullt upp. Jag har fyra hotell att stå i med som fått alldeles för lite uppmärksamhet. Vi håller på och bygger om på Vallonia och bygger parkeringshall, så jag har fullt upp. En företagare blir aldrig utan jobb. (FNB)

Bildtext:

Jobben.fi

bike-boat-world-banner-600x800

×

Terhi_popup

×