Just nu
Lokal Tapiola klick
Service är lokalt

Följ oss på Facebook

Min spelvärld
Eurovision Song Contest 2015
Vädret

Sök

Abo stad sommar
Laakeri-Center 2015
Åbolands fastigheter 2015
Masimp bytesbåtar
Terapihörnet sommar
Sirkus Finlandia 2015
Boknäs 2015
Hakulan Puu Byggnadsvaror
Forte 2015
Partel sidebanner
Parcall 2015
Rosala
Villa Rainer öppet
Veritas 2015
Gullkrona hantverk
Boomerang sommar
Jukupark
Solliden

FNB

Helsingfors 31.07.2015, 13:57

Politik

Finland deltar i EU:s militära krishanteringsoperation i Medelhavet. Med operationen försöker man stoppa den olagliga människosmugglingen. Riksdagens utrikesutskott beslutade om deltagandet under sitt möte i dag.

Beslutet gäller operationens första skede. I det skedet är målet att utreda hur omfattande problemet är och hur smugglingen ser ut på området. Omkring tio anställda åker till Rom från Finland för att arbeta vid olika staber och med olika övervakningsuppgifter. (FNB)

FNB

Bildtext:

Ramallah 31.07.2015, 13:55

Utrikes

Palestiniernas president Mahmud Abbas vill att Internationella brottsmålsdomstolen ICC utreder mordbranden som dödade ett sex månader gammalt barn på Västbanken i dag.

Judiska bosättare misstänks stå bakom attacken.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu kallar attacker för ett terrordåd och har gett säkerhetsstyrkorna order att hitta de skyldiga.

Den palestinska organisationen PLO anser att Netanyahus regering bär en del av skulden för attacken eftersom man inte gripit in tillräckligt efter tidigare attacker. (FNB)

FNB-AFP

Bildtext:

Monrovia 31.07.2015, 13:17

Utrikes

De preliminära resultaten från tester av ett vaccin mot blödarfebern ebola är lovande, uppger världshälsoorganisationen WHO.

WHO:s chef Margaret Chan säger att kampen mot ebolaepidemin kommer att förändras om de preliminära resultaten bekräftas.

Över 11 200 personer har dött i ebolaepidemin i Västafrika. Epidemin som bröt ut i slutet av 2013 i Guinea är det hittills värsta ebolautbrottet. (FNB–AFP)

FNB-AFP

Bildtext:

Helsingfors/ Kuala Lumpur 31.07.2015, 13:16

Sport

Efter en omröstning i Kuala Lumpur är det nu klart – Peking står värd för de olympiska vinterspelen 2022. Almaty i Kazakstan var den enda motkandidaten.

85 medlemmar i IOK, Internationella olympiska kommittén, röstade och beslutet tillkännagavs av ordförande Thomas Bach.

Den kinesiska huvudstaden arrangerade sommar-OS 2008 och kommer att använda nationalarenan, det så kallade Fågelboet, även 2022.

Efter att Stockholm, Krakow, Lviv och Oslo under fjolåret meddelat att de inte längre var intresserade av att arrangera spelen återstod bara Peking och Almaty. (FNB–TT)

FNB-TT

Bildtext:

Helsingfors/ Kuala Lumpur 31.07.2015, 13:02

Sport

Internationella olympiska kommittén har valt Peking till värdort för vinter-OS 2022. Motkandidat var Almaty i Kazakstan. (FNB)

Bildtext:

Helsingfors 31.07.2015, 12:28

Ekonomi

Eventuella ryska motsanktioner skulle ha mycket liten effekt på USA, uppskattar professor Pekka Sutela som är insatt i Rysslands ekonomi.

Sutela säger att Ryssland har mycket lite som kan användas för att reta USA, som inte importerar till exempel energi från Ryssland.

– Om Ryssland inför reseförbud för en amerikansk senator så tror jag nog inte att han annars heller hade tänkt åka till Bajkal på semester, säger Sutela.

Däremot kan Ryssland rätt effektivt trakassera EU-länderna med olika sanktioner.

USA:s och EU:s sanktioner har enligt Sutela ingen större negativ effekt på Rysslands ekonomi på kort sikt. Han säger att effekterna märks först om sanktionerna är i kraft i flera år.

Ryssland är beroende av teknologi som fungerar i olje- och gasproduktionen i svåra förhållanden.

– Oljefälten i västra Sibirien har varit ryggraden i Rysslands olje- och gasproduktion. Men produktionen vid dem börjar minska eftersom man får sådan teknologi endast i väst. (FNB)

FNB

Bildtext:

Helsingfors 31.07.2015, 11:33

Ekonomi

Finlands banker måste ta USA:s sanktioner i beaktande. Mika Linna som är chefsexpert vid Finansbranschens centralförbund uppger att samarbete med de personer eller företag som finns med på sanktionslistan kan leda till att en finländsk bank hamnar på USA:s finansministeriums svarta lista.

USA:s nya Rysslandssanktioner gäller två finska medborgare och fyra företag i Finland. (FNB)

FNB

Bildtext:

Jobben.fi