Just nu
  • Postterminalen i Långbacka. Foto: J-O Edberg

    Postens framtid i Åbo är oviss

    Oklart hur det går med postterminalen i Långbacka efter att paketsorteringen flyttar till Lundo i höst. Redan i fjol tog Helsingfors över breven. Flytten till Lundo berör 100–150 anställda.
  • Hushållslärare Linda Karrento-Gers och Pekka Hyysalo. Foto: Kim Lund

    ”Man måste kämpa”

    Slalomåkaren Pekka Hyysalo förutspåddes ett liv som grönsak. Nu föreläser han om vikten av att aldrig ge upp. I onsdags var han i Sarlinska skolan i Pargas.

Följ oss på Facebook

FNB

Helsingfors 04.03.2015, 22:41

Politik

Regeringen ska utnämna grundlagsutskottets ordförande Johannes Koskinen (SDP) till sin kandidat för att leda Europeiska banken för återuppbyggnad och utveckling (EBRD), rapporterar MTV. Eftersom posten kommer att tillfalla Finland är Koskinens chefspost så gott som spikad.

Enligt MTV:s uppgifter ska nomineringen offentliggöras på torsdagen av finansminister Antti Rinne (SDP).

EBRD har sitt huvudkontor i London. Utvecklingsbanken grundades 1991 för att stöda de öst- och centraleuropeiska ländernas övergång till demokrati och marknadsekonomi.

Grundlagsutskottet, lett av Koskinen, ska på torsdagen meddela huruvida social- och hälsovårdsutskottets ändringar i förslaget till vårdreform är grundlagsenliga. (FNB)

Bildtext:

Donetsk 04.03.2015, 22:18

Utrikes

Alla de 33 gruvarbetarna som saknades efter en explosion i en gruva i det separatistkontrollerade Donetsk i östra Ukraina har hittats döda. Det rapporterar lokala medier baserat på uppgifter från separatistmyndigheter.

En metangasexplosion inträffade i gruvan tidigt på onsdagsmorgonen. 230 personer befann sig i gruvan då olyckan inträffade.

Både separatisterna och gruvarbetarnas organisationer uppger att olyckan inte orsakades av artillerield. (FNB)

Bildtext:

Helsingfors 04.03.2015, 21:11

Politik

Centerns ordförande Juha Sipilä kommer att rösta mot medborgarinitiativet om att göra svenskundervisningen i grundskolorna frivillig, skriver Hufvudstadsbladet. Däremot kan han tänka sig ett experiment där vissa kommuner i östra Finland kunde få byta ut svenskan mot ryska.

I intervjun med HBL säger Sipilä att ryskan som valbart ämne inte skulle hindra eleven att senare lära sig svenska. Den så kallade tjänstemannasvenskan är Sipilä inte beredd att ge avkall på.

– Tjänstmannasvenska ska krävas också i framtiden. Finland är ett tvåspråkigt land och svenskans ställning är tryggad i grundlagen. Behörighetskraven ska också i framtiden motsvara behoven i ett tvåspråkigt land, säger han till HBL.

Sipilä utgår från att resultatet i fredagens omröstning är en kraftig signal för nästa regering.

SFP:s ordförande Carl Haglund är glad över Sipiläs beslut att rösta mot medborgarinitiativet. Däremot förhåller han sig skeptiskt till tanken på ett språkexperiment i öst. Han befarar att agendan snarare är att bli av med skolsvenskan än att införa ryskan.

– Om vi har barn som utsätts för ett experiment av det här slaget kommer det senare att leda till krav om att de här eleverna ska slippa läsa svenska i senare studieskeden. Experimentet kan få långtgående följder för tjänstemannasvenskan och svenskundervisningen vid högskolorna, säger Haglund till HBL. (FNB)

Bildtext:

Helsingfors 04.03.2015, 20:23

Politik

Sibbo drar sig ur alla utredningar om att fusionera kommuner. Det beslutade kommunfullmäktige på onsdagskvällen efter att ha tagit ställning till kommunstrukturutredningarna.

Sibbo kommun drar sig därmed både ur kommunstrukturutredningen i mellersta Nyland och i östra Nyland. Kommunen önskar istället att man jobbar för djupare regionsamarbetet i de båda områdena.

Sibbo förkastade även förslaget att Esbo, Helsingfors, Grankulla, Sibbo och Vanda skulle bilda en ny kommun. Sibbo kräver att processen som siktar på att sammanslå kommunerna i metropolområdet avbryts.

I den östnyländska utredningen om kommunsammanslagning utredde Sibbo möjligheten tillsammans med Askola, Lappträsk, Lovisa, Mörskom, Borgnäs, Borgå och Sibbo. I utredningen i mellersta Nyland deltog Sibbo, Hyvinge, Träskända, Kervo, Mäntsälä, Nurmijärvi, Borgnäs, och Tusby.

Lovisa stadsfullmäktige samlades också på tisdagen för att ställning till både den östnyländska storkommunen och en fusion mellan Lovisa och Lappträsk. Stadsfullmäktige röstade nej till storkommunen men håller dörren öppen för fortsatta diskussioner med Lappträsk, rapporterade svenska Yle.

Borgå däremot vill gå vidare med förhandlingarna om en stor östnyländsk kommun, skriver Östnyland.

– Nu verkar det som om de andra inte värmt upp för idén med en gemensam kommun. Men vi ska fortsätta samarbeta, och jag hoppas att det fortsätter, sade SDP-ledamoten Marianne Korpi enligt tidningen. (FNB)

Bildtext:

Donetsk 04.03.2015, 19:39

Utrikes

Minst 17 gruvarbetare omkom i explosionen i en kolgruva i närheten av Donetsk i östra Ukraina på onsdagsmorgonen, rapporterar nyhetsbyrån RIA-Novosti.

En talesman för separatiststyret i Donetsk uppger att 17 kroppar har bärgats och att ytterligare 16 arbetare fortfarande saknas. (FNB)

Bildtext:

Helsingfors 04.03.2015, 16:38

Inrikes

Vi har en lång historia och tradition med namnet Posti. Det är ju lite som Kone och Tieto, de översätter inte heller sina namn, säger postens marknadsföringschef Pirjo Kaasinen. Svenska språknämnden uppmanar Posti att ompröva sitt namnval och att ta i bruk namnet Posten som svenskt parallellnamn.

Namnet Posti och ordet posten används båda på webbplats och i broschyrer. Går man in på posten.fi måste man aktivt välja en språkversion på webbplatsen posti.fi. Koncerninformationen och webbutiken är bara på finska och engelska.

Kaasinen säger att Posti inte kan registrera namnet Posten för den finska marknaden, eftersom det registrerats av Posten i Sverige.

Nämnden påpekar att ett svenskt namn är viktigt för den språkliga identiteten hos landets svenskspråkiga befolkning, att Posti och posten är förvirrande i samma text, att Posti inte språkligt sett sitter i det svenska språket och att Posten hanterligare i nordiskt sammanhang. (FNB)

Bildtext:

Jyväskylä 04.03.2015, 15:28

Inrikes

Mannen som misstänks ha dödat tre personer på en pizzeria i Laukas har häktats i Mellersta Finlands tingsrätt, på sannolika skäl misstänkt för tre dråp. Det skriver tidningen Keskisuomalainen.

Polisen har hört den 36-årige misstänkte flera gånger, och de egentliga förhören inleddes på tisdagen. Tills vidare har polisen varit förtegen om vad som hände i söndags.

Paret som ägde pizzerian och en kvinna som jobbade där blev dödade. Den misstänkte hade jobbat på samma pizzeria. Enligt Ilta-Sanomat hade mannen börjat jobba i restaurangen bara för några dagar sedan. (FNB)

Bildtext:

Recensioner

Sport

Sök

Service är lokalt

Service är lokalt

Jobben.fi