Just nu
Lokal Tapiola klick
Dagens goding

Läsarnas sommarbilder

Efter stormen. En bild på sommarnattens lugnt efter stormen skickade Brita Stenvik in till redaktionen. Storm. ”I sommar har det blåst. Och vågorna därefter. De
Service är lokalt

Följ oss på Facebook

Min spelvärld
Eurovision Song Contest 2015

Recensioner

Vädret

Sök

Terapihörnet sommar
Partel sidebanner
Hakulan Puu Byggnadsvaror
Boknäs 2015
Solliden
Åbolands fastigheter 2015
Villa Rainer öppet
Gullkrona hantverk
Laakeri-Center 2015
Boomerang sommar
Rosala
Veritas 2015
Forte 2015
Parcall 2015
Masimp bytesbåtar
Sirkus Finlandia 2015
Jukupark
Abo stad sommar

FNB

Stockholm 29.07.2015, 14:18

Utrikes

Den amerikanske tandläkaren Walter Palmer, som tog livet av lejonhannen Cecil, mordhotas på nätet. Han fällde lejonet utanför en nationalpark i Zimbabwe i början av juli.

Palmer antas ha återvänt till USA. Enligt polisen är det möjligt att han åtalas för tjuvskytte, uppger BBC.

I dag ställs två personer inför rätta i Zimbabwe – Palmer själv säger att han inte har gjort något fel.

Två utpekade medbrottslingar har gripits i Zimbabwe: jägaren Theo Bronkhurst och Honest Ndlovu, ägare till en privat jaktpark. De har åtal att vänta för jaktbrott. Även Bronkhursts son är efterlyst och ska förhöras.

Palmer själv bemötte anklagelserna i ett uttalande till NBC News på tisdagen, där han hävdade att han hade alla nödvändiga tillstånd och inte hade skäl att ifrågasätta lagligheten i jakten förrän den var över. Palmer säger, enligt BBC, att han inte kände till att lejonet var en turistattraktion.

Palmer har i medier över hela världen hängts ut som "lejonmördare" och reaktionerna har inte låtit vänta på sig. På Twitter skriver en användare:

"Låt oss hoppas att Walter Palmer, som så modigt dödade ett magnifikt lejon i Zimbabwe med en pilbåge, möter ett liknande öde snart". (FNB–TT)

FNB-TT

Bildtext:

Tammerfors 29.07.2015, 14:04

Inrikes

En ung kvinna har skadats allvarligt i en skottlossning i Tammerfors.

Skjutandet skedde på eftermiddagen i en bostad i centrum av Tammerfors, uppger polisen. Offrets skador är livshotande och kräver kirurgiska ingrepp. Polisen har gripit två lokala 20–30-åriga personer i samband med fallet.

Fallet utreds som dråpförsök. Polisen ger tillsvidare inga ytterligare detaljer om händelserna. (FNB)

FNB

Bildtext:

Helsingfors 29.07.2015, 13:43

Inrikes

De elektroniska recepten fungerar för tillfället inte i apoteken i landet. Felet har uppstått i samband med ett fel i FPA:s Nationella hälsoarkiv och Kanta-tjänster.

– I akuta fall får patienterna nog sina mediciner i enlighet med Apotekarförbundets anvisningar om hur man ska agera i undantagssituationer, säger Pirjo Ikävalko sakkunnig vid Kanta-tjänsten.

Felet undersöks som bäst och man försöker få tjänsten igång så fort som möjligt.

Störningen började klockan 10.40 i dag. (FNB)

FNB

Bildtext:

Stockholm 29.07.2015, 13:22

Utrikes

I kväll invigs årets upplaga av festivalen Stockholm Pride. Det traditionella invigningstalet hålls i år av hip-hopartisten och programledaren Jason "Timbuktu" Diakité.

– Det är vi oerhört stolta och glada över, säger Sandra Ehne, ordförande för Stockholm Pride.

Klockan 17 öppnas portarna till Pride park på Östermalms IP i Stockholm. En timme senare drar invigningsgalan i gång med "Timbuktu" i talarstolen.

– Han är en stark antirasistisk röst och en stor förebild i kampen för mänskliga rättigheter, där hbtq-rättigheter ingår. Vi vill visa ännu tydligare allas rätt att vara vem de vill vara, säger Sandra Ehne, ordförande för Stockholm Pride.

Under kvällen kommer RFSL Stockholm och Unionen att dela ut priser och Partaj kommer att framföra sketcher. Guide för kvällen är underhållningsduon Sean-Magnus.

– Vi är glada över att aktörer och organisationer som är med och fyller vår plattform uppmärksammar eldsjälar och organisationer som gör ett viktigt jobb för alla människors lika värde. Det är så vi måste förändra världen. Det är många, många ringar på vattnet, säger Sandra Ehne.

Traditionsenligt kommer sångerskan Marlene Laszlo att framföra "Somewhere over the rainbow". Även artister som Ace Wilder, Meja och Louise Hoffsten uppträder under kvällen och årets Pride-artist Mariette Hansson kommer att framföra årets Pride-låt "My revolution". (FNB–TT)

FNB-TT

Bildtext:

Kabul 29.07.2015, 13:18

Utrikes

Talibanledaren mulla Omar är död, uppger afghanska regeringskällor, enligt BBC. Talibanrörelsen har inte kommenterat ryktena om Omars död.

Enligt afghanska underrättelsekällor dog Omar redan för två till tre år sedan.

En talibantalesman sade till BBC att rörelsen ska komma med ett uttalande inom kort.

Det är inte första gången som den mytomspunne, enögde talibanledaren uppges vara död. Han dödförklarades bland annat 2011, av en afghansk underrättelsekälla. Talibanerna avvisade den gången uppgiften som ren propaganda.

För två veckor sedan gav mulla Omar sitt stöd till den spirande fredsprocessen mellan talibanrörelsen och landets regering på talibanernas hemsida.

Talibanledaren har hållit sig undan sedan USA sände styrkor till Afghanistan efter terrorangreppet den 11 september 2001. (FNB–Ritzau–reuters)

FNB-Ritzau–Reuters

Bildtext:

Helsingfors 29.07.2015, 13:16

Politik

Socialdemokraternas partiordförande Antti Rinne vill få igång en debatt om ett eventuellt tak för jättepensioner.

Helsingin Sanomat skrev i dag om att tre före detta chefer för stora börsbolag har flyttat till Portugal och därmed fått en möjlighet att lyfta sina pensioner skattefritt.

Rinne säger att chefernas löner och pensioner kan påverka förhandlingarna om ett samhällsfördrag. Rinne skriver i ett pressmeddelande att löntagarsidan skjuts allt längre bort från målet om fördraget inte blir jämlikt. (FNB)

FNB

Bildtext:

Helsingfors 29.07.2015, 12:36

Ekonomi

Finländarna betalar helst med kort eller genom kontoöverföring och först sedan med kontanter, framkommer det av fjolårets statistik om betalningstransaktionerna i landet som Finlands Bank sammanställt.

Mest betalade finländarna med kort i fjol, men om man tittar på summorna är kontoöverföring det populäraste betalningssättet. Över 2 300 miljarder euro överfördes till olika konton i fjol.

Med kort betaldes i fjol en summa på 42 miljarder euro.

Finländarna lyfte cirka 14 miljarder euro i kontanter i fjol. (FNB)

FNB

Bildtext:

Jobben.fi