Just nu
ottomaani
sommar-2015-banner
Lokaltapiola_contentbanner
Sydvastens landskapsf banner
ÅST banner 500x89px
Ålandhotels banner 500x255px
Sjöfart 2015 banner

Följ oss på Facebook

Service är lokalt

Service är lokalt

Annonser

Masimp_banner
Soitinasema banner
Parkhotel_banner
Hogskola pa Aland banner
Forte_300x200_sidobanner
Veritas banner
Abolandsfastigheter  banner
Boknas_banner
ÅU_300x200px
Laakeri Center banner

FNB

Helsingfors 20.04.2015, 00:57

Politik

När 99 procent av rösterna i Nylands valkrets hade räknats var det klart att SFP och Centern får nya mandat från Nyland. SFP kniper en ny riksdagsplats från kretsen, Centern två.

SFP:s fjärde plats från Nyland går till Anders Adlercreutz. Han fick drygt 3 300 personliga röster och ett jämförelsetal på nästan 13 250.

SFP:s ordförande Carl Haglund valdes in som ny kandidat från valkretsen. Han fick drygt 21 300 röster, och höjde jämförelsetalen för de övriga invalda partikamraterna.

Störst i Nyland förblir Samlingspartiet med nio platser från valkretsen. Det är två färre än i det förra riksdagsvalet. Tvåa i valkretsen är Sannfinländarna vars ordförande och stora röstmagnet Timo Soini samlade in röster nog för att dra med sig sex partikamrater till Arkadiabacken.

Trea i valkretsen blir SDP, som ser ut att tappa ett mandat. Bland annat partiets ordfröande Antti Rinne hör till de sex SDP:arna som väljs in från Nyland. (FNB)

Bildtext:

Helsingfors 20.04.2015, 00:27

Politik

Stämningen på De grönas valvaka i Tavastia i Helsingfors påminde om inledningen av en rockkonsert. Långt inne i den fullproppade lokalen står ordförande Ville Niinistö. Han säger att valresultatet ger ett starkt mandat för grön politik, trots att platserna från Östra Finland kom främst på grund av valkretsreformen.

– De gröna är nu ett parti för hela landet. Vi får in en ny generation med helt underbara typer.

Niinistö påminner om att valkretsreformen inte förklara hela den gröna valsegern. Han säger att partiets framtidsvisioner är en större orsak.

Också det äldre gardet gläder sig över generationsväxlingen. På scenen skämtar Osmo Soininvaara om att De gröna alltid tenderar att få fem platser då han lämnar riksdagen.

– Jag har anklagats för mitt beslut att låta bli att kandidera. Nu får det vara slut på de anklagelserna.

Redan tidigare på kvällen betonade Niinistö att Centern inte kan förbise den gröna valframgången. Det samma upprepade han på Tavastia.

– Det går inte att förbigå ekologiskt hållbar tillväxt och förnybar energi, eller jobben som de kan skapa. (FNB)

Bildtext:

Helsingfors 20.04.2015, 00:02

Politik

Centern tog en ordentlig revansch för brakförlusten för fyra år sedan. Nu gick partiet framåt med 5,5 procentenheter och blev valets stora segrare med 21,3 procent av rösterna. Då drygt 97,5 procent av rösterna hade räknats såg partiet ut att få 49 mandat, det vill säga 14 fler än 2011.

Också De gröna och SFP gjorde ett gott val. De gick framåt med 1,2 procentenheter till 8,5 procent och fick fem tilläggsmandat till 15. SFP gick framåt med 0,6 procentenheter till 4,9 procent och behåller sina 9 platser i riksdagen. SFP tappade ett mandat i Vasa och såg ut att vinna ett i Nyland.

Alla andra partier backade jämfört med valet för fyra år sedan. Valets största förlorare blev de stora regeringspartierna Samlingspartiet och SDP som tappade 2,2 respektive 2,6 procentenheter. Samlingspartiet stannade på 18,1 procent och SDP på 16,4.

SDP gjorde alltså ett mycket dåligt val och får nu nöja sig med att vara landets fjärde största parti med 34 mandat, åtta färre än för fyra år sedan. Sannfinländarna tappade ett mandat och blev näst störst med 38 mandat. Samlingspartiet tappade sex mandat och blev tredje störst med 37 mandat.

Vänsterförbundet backade med 0,9 procentenheter och fick 12 mandat, två färre än 2011. Kristdemokraterna tappade ett mandat och fick fem med 3,5 procent av rösterna, 0,5 procentenheter mindre än för fyra år sedan.

Valkvällen blev mycket spännande, och speciellt kampen om den andra platsen blev hård. Det skedde stora svängningar mellan Samlingspartiet, Sannfinländarna och SDP under kvällen, men ju fler röster som räknades desto klarare blev det att SDP inte kan försvara sin plats som det näst största partiet.

På Åland slutade valet i en liten överraskning i och med att Mats Löfström besegrade sittande riksdagsledamoten Elisabeth Nauclér. (FNB)

Bildtext:

Helsingfors 19.04.2015, 23:58

Politik

Den största personliga röstfångsten i riksdagsvalet tog Centerns ordförande Juha Sipilä då över 96 procent av rösterna i landet räknats.

Sipilä samlade in 30 000 röster i Uleåborgs valkrets. I förra valet fick han bara 5 500 röster.

Näst flest röster fick Sannfinländarnas ordförande Timo Soini i Nyland och tredje flest Alexander Stubb (Saml) i samma valkrets. Rösträkningen i Nyland pågår fortfarande.

Av de kvinnliga kandidaterna fick Samlingspartiets Jaana Pelkonen mest röster. Cirka 15 500 medborgare gav henne sitt förtroende. (FNB)

Bildtext:

Helsingfors 19.04.2015, 23:57

Politik

Både Sannfinländarna och SDP är redo att sitta i regeringen.

Sannfinländarnas ordförande Timo Soini bekräftar att partiets mål är att delta i regeringsförhandlingarna. SDP:s ordförande Antti Rinne å sin sida betonar att det är i regeringen man kommer åt att fatta besluten. Han säger att SDP är intresserat av en regeringsplats beroende på hur regeringsprogrammet ser ut.

Samlingspartiets Alexander Stubb säger att det i slutändan är regeringsprogrammet och tilliten partierna emellan som avgör frågan.

– Nu tar vi ett steg åt gången. Det viktigaste är att skapa jobb och välfärd i Finland, säger Stubb.

Det segrande partiets ordförande Juha Sipilä inleder regeringssonderingarna på måndag.

– I morgon kommer telefonen att ringa och efter det ska vi börja fundera över hur vi framskrider. Det viktigaste är att skapa förtroende mellan de blivande regeringspartierna, säger Sipilä.

Det var just bristen på inbördes förtroende som varit den sittande regeringens största problem, tror han.

Sipilä betonar att ekonomin måste fås i skick och det innebär stora reformer.

– För mig är det ytterst viktigt att vi mitt allt detta ser till att alla finländare hålls med i förändringarna. (FNB)

Bildtext:

Helsingfors 19.04.2015, 23:52

Politik

Centern ser ut att få 49 platser, det vill säga 14 platser till, i riksdagen då 97,5 procent av rösterna räknats. Sannfinländarna ser ut att bli näst största parti med 38 mandat.

Samlingspartiet är tredje störst med 37 mandat och SDP fjärde med 34 mandat. Sannfinländarna beräknas tappa ett mandat, Samlingspartiet 7 och SDP 8.

De gröna ser ut att få 15, Vänsterförbundet 12, SFP 9 och Kristdemokraterna 5 mandat.

Centerns väljarstöd är 21,3 procent medan Samlingspartiet får 18,1, Sannfinländarna 17,6 och SDP 16,4 procent. De gröna får 8,5, Vänsterförbundet 7,2, SFP 4,9 och KD 3,6 procent. (FNB)

Bildtext:

Helsingfors 19.04.2015, 23:32

Politik

– Jag skulle ha önskat att Samlingspartiet skulle ha varit före Sannfinländarna, sade Harry "Hjallis" Harkimo när han höll på att avsluta sin valvaka.

Harkimo själv gjorde ett bra val och hade fått 9 700 röster när 84 procent av rösterna i Nyland hade räknats – en stor mängd för en förstagångskandidat.

– Kanske folk tänker på vad man gjort i sitt liv, säger Harkimo om sin valframgång.

Han säger att han alltid varit intresserad av politik och att det nu var rätt tillfälle att kandidera då han inte hade så mycket arbete. (FNB)

Bildtext:

Jobben.fi

bike-boat-world-banner-600x800

×

Terhi_popup

×