Just nu
Service är lokalt

Följ oss på Facebook

Min spelvärld
Eurovision Song Contest 2015

Kimitoön

Sport

Vädret

Sök

Abo stad sommar
Partel sidebanner
Sirkus Finlandia 2015
Solliden
Parcall 2015
Laakeri-Center 2015
Jukupark
Forte 2015
Veritas 2015
Hakulan Puu Byggnadsvaror
Åbolands fastigheter 2015
Boknäs 2015

FNB

Tammerfors 01.08.2015, 22:53

Sport

Finlands herrlandslag vann den regerande europamästaren Frankrike i en landskamp i basket på lördagen i Tammerfors. Finland vann med 76–67 (53–35).

Finlands försvar lyckades stoppa fransmännen som gjorde en slutspurt i matchen. Frankrike tog VM-brons i fjol.

Sasu Salin och Erik Murphy gjorde 19 poäng var. Petteri Koponen gav nio passningar och fick in tio kast.

Matchen är den första i uppladdningen inför EM den 5–20 september. Finlands grupp spelas i franska Montpellier där Finland spelar mot Frankrike, Ryssland, Israel, Bosnien-Hercegovina och Polen. (FNB)

FNB

Bildtext:

Warszawa 01.08.2015, 21:50

Sport

Polacken Anita Wlodarczyk blev på lördagen den första kvinnan som kastat över 80 meter i slägga. Wlodarczyk förbättrade sitt världsrekord till 81,08.

Rekordkastet kom under en tävling i Wladyslawowo i Polen.

Wlodarczyks tidigare världsrekord, 79,58, var från Berlin i fjol. (FNB)

FNB

Bildtext:

Helsingfors 01.08.2015, 21:47

Politik

Statsminister Juha Sipilä (C) väntar sig inte att förhandlingarna om samhällsfördraget bli lätta, men anser att det är värt att sträva efter ett avtal även om det i slutändan inte skulle förverkligas.

Om enighet i frågan inte kan nås, kan större nedskärningar än de som nu finns nedskrivna i regeringsprogrammet bli aktuella.

– Om ekonomisk tillväxt inte kan nås, kommer den offentliga ekonomin att stå inför mycket större besparningar, sade Sipilä. Han kommenterade ärendet till FNB i Kajana på lördagen.

Enligt Sipilä framskrider bildandet av ett samhällsfördrag enligt tidtabellen. Regeringens förslag färdigställdes i torsdags och för arbetsmarknadsorganisationerna presenteras det på måndag. Sedan inleds gemensamma förhandlingar som har som mål att parterna binder sig vid avtalet senast den 21 augusti.

– Hela processen tar cirka ett och ett halvt år. Tanken är att samhällsfördragets resultat kan utvärderas i mars 2017.

Sipilä medger att parterna har haft skilda syner på åtgärderna som ska resultera i det "skutt i konkurrenskraften", som regeringen eftersträvar.

– Skuttet kan förverkligas på många olika sätt. Som exempel har vi lyft fram att förlänga arbetstiden med 15–20 minuter i dagen.

Sipilä säger att en förlängning av arbetsdagen är ett bättre alternativ än att fördela arbetet till fler genom att förkorta den dagliga arbetstiden.

– Om arbetsmängden hålls konstant, kan den fördelas jämnare, men då överger vi målsättningen för ekonomisk tillväxt. Om vi däremot tror att det finns efterfrågan på finländskt arbete, kan arbetsmängden öka och Finlands konkurrenskraft förbättras.

Omställningsskyddet är Sipiläs handräckning till arbetstagarna.

– I uppsägningssituationer kunde man ålägga arbetsgivaren att stöda utbildning till ett nytt yrke.

Regeringen har inlett sin period med stora frågor. Förutom samhällsfördraget lyfter Sipilä fram situationen i Grekland och Fennovoima. Statsministern säger att regeringen kommer att svetsas samman när den försöker lösa de här frågorna.

– Jag har sagt till regeringspartnerna att det är den bästa möjliga starten. (FNB)

FNB

Bildtext:

Helsingfors 01.08.2015, 21:33

Sport

Premier League-laget Liverpool har slagit HJK i en vänskapsmatch i Helsingfors med 2–0 (0–0).

HJK:s försvar höll ända till den 73 minuten då utbytaren Divock Origi lade in 1–0. Philippe Coutinho utökade Liverpools ledning till 2–0 fem minuter senare.

Drygt 20 000 personer såg matchen på stadion i Helsingfors. (FNB)

FNB

Bildtext:

Jyväskylä 01.08.2015, 20:05

Inrikes

Tre personer blev misshandlade under extremhögerns demonstration i centrum av Jyväskylä, uppger polisen.

Demonstrationen, som arrangerades av Finska motståndsrörelsen, urartade i våldsamheter på lördagseftermiddagen, när demonstranterna började misshandla utomstående och hindrade aggressivt polisens agerande på platsen.

– Det verkar klart att demonstrantgruppen valt att misshandla en person, som åtminstone en del av gruppen kände sedan tidigare. När de började misshandla honom har också två andra personer i sällskapet blivit utsatta för misshandel, säger utredningsledaren i fallet, kriminalkommissarie Mikko Porvali, i ett pressmeddelande.

Misshandeln ägde rum i en gång på nedre våningen i varuhuset Sokos, enligt ett ögonvittne som FNB intervjuat.

Polisen uppger att ett offer fått mycket lindriga skador som inte krävde behandling. De två andra fick främst blodiga sår och smärta som orsakats av slag.

Porvali säger att drygt tio personer misstänks ha deltagit i misshandeln.

Polisen grep omedelbart 30 personer i centrum efter misshandeln för att förhindra oordning och brott.

– Hela gruppens delaktighet i brotten utreds men människor friges allt efter att det blir möjligt, säger Porvali.

Cirka 40 personer deltog i demonstrationen, enligt polisen. (FNB)

FNB

Bildtext:

Jyväskylä 01.08.2015, 19:32

Inrikes

Statminister Juha Sipilä (C) säger att man inte under några omständigheter kan acceptera de våldsamheter som ägt rum i Jyväskylä i dag. Sipilä säger att regeringen gör sitt allt för att våldsamma demonstrationer inte ska öka.

Sipilä sade till FNB att också det här ärendet kommer att diskuteras när regeringen sammanträder nästa gång på söndagskvällen och måndag.

Enlig Sipilä är utredningen av händelserna i Jyväskylä så klart en polissak. Han bedömer att liknande händelser på andra håll i Europa delvis reflekterats i fallet. (FNB)

FNB

Bildtext:

Jyväskylä 01.08.2015, 19:31

Sport

Volkswagens Jari-Matti Latvala var efter lördagens specialsträckor mycket nära segern i Finlands VM-rally. Då 18 specialsträckor hade körts ledde Latvala över stallkamraten Sebastien Ogier med 13,2 sekunder.

Latvala var snabbast också på lördagens sista specialsträcka Horkka 2. Latvalas ledning är så pass klar att en normal insats utan misstag räcker för segern på söndag. Endast knappt 30 kilometer specialsträcka återstår att köra och Latvala behöver inte ta några risker.

– Jag är verkligt nöjd med hur jag körde på eftermiddagen. Jag tänkte att det här är rätt tillfälle att ta risker. Den kan ha varit vändpunkten i det här rallyt. Jag tog några kontrollerade risker, sade Latvala till Yles Ralliradio.

– Vi gjorde vad vi kunde. Jag grämer mig inte över något. Jag får nöja mig med andra platsen. Det är ett helt bra resultat med tanke på VM-serien. Jari-Matti har gjort ett fantastiskt arbete, medgav Ogier.

Norges Citroen-förare Mads Östberg är trea i rallyt kring en och en halv minut efter Latvala. Men samtidigt är tredjeplatsen mer eller mindre säkrad – Hyundais Thierry Neuville ligger nästan två minuter efter norrmannen på fjärde plats.

Fords finländska förare Juho Hänninen tappade femteplatsen till Estlands Ott Tänäk. Tänäk gick förbi Hänninen med 2,9 sekunder under den sista specialsträckan på lördagen.

Rallyt avslutas på söndag då Myhinpääs 14,3 kilometer långa specialsträcka körs två gånger. (FNB)

FNB

Bildtext:

Jobben.fi