Just nu
TSJ2015_banner4
Turun silmalaser_contentbanner
  • Lovande boxare. Jean Degni. Foto: Jean Lindén
    Att tappa humöret i ringen är inte bra, säger boxningstalangen Jean Degni som går i Katedralskolan i Åbo. Se också videon där han lär intervjuarna hur man hålls på benen!
  • No Picture
    Ligalaget Dynamo Riihimäki vann med tre mål och går vidare. Matchprofiler. Joni Lindberg (med bollen) gjorde 7 mål och spelade som i fornstora dar, Fredrik Lundén (4) gjorde 6 mål och spelade en mycket bra match.FOTO: GÖSSE STORFORS Pargas IF:s handbollsherrar
  • No Picture
    ÅU har flyttat till Konttori i Logomo. Adressen är Hampspinnaregatan 14.
Sydvastens landskapsf banner

Följ oss på Facebook

Service är lokalt

Service är lokalt

Pargas

Recensioner

Kimitön

Sport

Sök

Annonser

Hogskola pa Aland banner
Boknas_banner
Parkhotel_banner
Forte_300x200_sidobanner
Veritas banner
Abolandsfastigheter  banner
Novia 300x200 banner
Laakeri Center banner
Villa Rainer banner
Soitinasema banner

FNB

Kuusamo 29.03.2015, 13:00

Sport

Krista Pärmäkoski har segrat i finska mästerskapet i 30 kilometer terrängåkning med fri teknik i Kuusamo.

Mästerskapet är Pärmäkoskis tredje i vuxnas FM-tävlingar.

Silvret gick till Laura Mononen som var en minut långsammare än Pärmäkoski.

Bronset gick till Anne Kyllönen.

Bäst av FSS-åkarna var IK Kronans 17-åring Eveliina Piippo som blev 25:e. (FNB)

Bildtext:

Stockholm 29.03.2015, 12:24

Utrikes

Fredrik Skavlans intervju med Sverigedemokraternas (SD) ledare Jimmie Åkesson har väckt massiv kritik i Norge.

Men i motsats till reaktionerna i Sverige, som kretsat kring att den sjukskrivne partiledaren ens bjudits in till programmet och som var mest upprörda innan intervjun ens sänts, kallas intervjun för "mobbning" i grannlandet, skriver Verdens Gang.

En tittarstorm har drabbat det norska public service-bolaget NRK och anmälningarna har duggat tätt hos Kringkastingsrådet, Norges motsvarighet till Granskningsnämnden.

– Det är klart bland de 8–10 inslag eller program som har skapat mest reaktioner de senaste åren, säger rådets sekreterare Erik Berg-Hansen till tidningen.

Sverigedemokraternas presschef Henrik Vinge skriver i ett sms till VG på lördagen: "I Sverige har vi länge haft en mer positiv bild av norsk media, men i går uppträdde Skavlan som en svensk journalist". (FNB)

Bildtext:

Helsingfors 29.03.2015, 12:03

Sport

Sebastian Vettel vann överraskande Malaysias GP-tävling i formel 1 och Ferrari bröt därmed Mercedes dominans i VM-cirkusen. Tysken vann före de båda Mercedes-förarna Lewis Hamilton och Nico Rosberg, som blev andra respektive tredje.

På fjärde plats kom Kimi Räikkönen i Ferraris andrabil tros att han tvingades byta ett trasigt däck i början. Femte var Williams Valtteri Bottas.

Segern är Ferraris första sedan spanska GP 2013. Vettel gick med hjälp av depåtaktik förbi Hamilton som hade pole position.

Marcus Ericsson missade chansen till nya VM-poäng. Svensken körde av med sin Sauber redan i början på det femte varvet på Sepang-banan då han försökte köra förbi tysken Nico Hülkenberg i den första kurvan, men misslyckades helt med omkörningen och fastnade i stället i sanden. Ericsson klarade sig oskadd, men hans bil fick bogseras bort. (FNB)

Bildtext:

Helsingfors 29.03.2015, 11:53

Sport

Ferraris Sebastian Vettel har vunnit Formel-1 i Malaysias GP. Lewis Hamilton blev andra. Kimi Räikkönen fjärde och Valtteri Bottas femte. (FNB)

Bildtext:

Montreal 29.03.2015, 11:42

Utrikes

Air Canadas passagerarplan körde av banan efter landningen på Halifax flygplats i Nova Scotia tidigt på söndagen. Minst 25 personer sändes till sjukhus med lindriga skador, uppger myndigheterna.

Flyg AC624 från Toronto anlände strax efter midnatt lokal tid och rapporteras ha flugit mot en kraftledningsstolpe då sikten var dålig på grund av snöoväder.

Strömmen bröts men flygplatsens talesman Peter Spurway bekräftade inte att det fanns ett samband med flygolyckan.

Generatorerna slogs på och landningsbanorna var upplysta när planet landade, säger Spurway.

Planet hade 137 personer ombord. Planet var av samma typ som i Germanwingsolyckan i de franska Alperna, Airbus A320.

Flygplatsen stängdes för trafik åtminstone till klockan 6 på morgonen lokal tid.

Spurway sade att passagerarna såg skakade ut när de lämnade planet och beskrev incidenten som skrämmande.

Greg Wright väntade på sin 13-åriga son. Han säger till CBC News att han trodde att sonen skämtade när han ringde och sa att det skett en olycka.

Han sade "Vi kraschade, vi kraschade". Jag var panikslagen, säger Wright till CBC.

Bilder visade flygplanet med skadad nos. (FNB)

Bildtext:

Helsingfors 29.03.2015, 11:17

Inrikes

Finländska forskare utreder om det finns något samband mellan vaccination mot rotavirusinfektion och autoimmuna sjukdomar, rapporterar Sunnuntaisuomalainen.

Vaccinforskningscentralen vid Tammerfors universitet tog för en knapp månad sedan kontakt med familjer som deltog i forskning kring vaccin mot rotavirus i början av 2000-talet . Då fick omkring 10 000 barn vaccin medan lika många fick placebovaccin.

– Vi vill utnyttja det här omfattande materialet. Vi är nöjda om vi får ett negativt resultat, det vill säga att vi inte finner något samband mellan rotovirusvaccin och autoimmuna sjukdomar, säger professor emeritus Timo Vesikari som leder forskningen.

Autoimmuna sjukdomar är bland annat typ 1-diabetes, reuma och keliaki.

Enligt Vesikari har man inte konstaterat något samband mellan vacciner och autoimmuna sjukdomar i allmänhet. Det enda sambandet som man känner till är det mellan svininfluensavaccin och narkolepsi.

Vaccin mot rotovirus togs med i vaccineringsprogrammet i Finland 2009. Det har märkbart minskat fallen av allvarlig diarré bland barn. (FNB)

Bildtext:

Sanaa 29.03.2015, 10:51

Utrikes

Det arabiska toppmötet i Egypten, där krisen i Jemen står högst på agendan, har enats om att bilda en gemensam styrka för att bekämpa regionala säkerhetshot, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Samtidigt hotar Huthirebeller att genomföra självmordsdåd i Saudiarabien om landet fortsätter med flygbombningarna i Jemen. En ledande medlem säger till den iranska nyhetsbyrån Fars att man genom martyrskap "kommer att bana väg för den saudiska regimens undergång", skriver al-Jazira.

Ryssland varnar samtidigt för att den saudiska bombkampanjen kan äventyra förhandlingarna om Irans kärnenergiprogram. Ryske chefsförhandlaren säger att samtalsklimatet påverkas negativt, enligt nyhetsbyrån AFP.

Jemens president har manat arabiska ledare att fortsätta med bombräderna tills de shiamuslimska rebellerna ger upp. Han kallar dem för Irans "marionetter". (FNB)

Bildtext:

Jobben.fi

AU-nu-i-logomoFrån och med måndag morgon hittas ÅU på ny adress.
Vi finns då i Logomos andra våning på adressen Hampspinnaregatan 14.

För att komma till Logomo med buss tar man nummer 20 eller 61 från torget. De kör båda via Hampspinnaregatan. Också med servicelinjen 3 når man Logomo.

×