Just nu
TSJ2015_banner4
Sydvastens landskapsf banner

Följ oss på Facebook

Service är lokalt

Service är lokalt

Recensioner

Sök

Annonser

Soitinasema banner
Boknas_banner
Abolandsfastigheter  banner
Forte_300x200_sidobanner
Laakeri Center banner
Hogskola pa Aland banner
Veritas banner
Parkhotel_banner
Novia 300x200 banner
Villa Rainer banner

FNB

Helsingfors 31.03.2015, 12:46

Ekonomi

Byggandet minskar i år med en knapp procent, uppger Byggindustrin i sin konjunkturöversikt. Det är fjärde året i följd som byggandet minskar.

Enligt prognosen börjar antalet inledda husbygganden att öka, men infrastrukturbyggandet fortsätter att minska. (FNB)

Bildtext:

Helsingfors 31.03.2015, 11:40

Inrikes

Inrikesminister Päivi Räsänen (KD) säger att polisens förundersökningsprocess har blivit klart bättre sedan mordutredningen i Ulvsby. Polisinrättningarna har blivit större och det innebär att man har större resurser att ta till i utredningar av allvarliga brott, påpekar Räsänen.

Inrikesministern tog i dag ställning till en utredning som handlade om bristerna i förundersökningen av mordet i Ulvsby. Inrikesministeriets polisavdelning och Polisstyrelsen har gjort utredningen. Målet är att försäkra sig om att problemen med förundersökningen i fallet Anneli Auer kan elimineras i framtiden. (FNB)

Bildtext:

Helsingfors 31.03.2015, 11:15

Ekonomi

Fortum bygger ett el- och värmekraftverk i Zabrze i Polen. Kraftverket kommer att använda flera slags bränslen. Värdet på investeringen är cirka 200 miljoner euro.

Det är meningen att kraftverket börjar producera kommersiellt i slutet av 2018. (FNB)

Bildtext:

Helsingfors 31.03.2015, 11:10

Inrikes

Hormonersättande behandling under menopausen minskar risken att drabbas av hjärt- och hjärninfarkter. En undersökning av Helsingfors universitet och Helsingfors universitets centralsjukhus ger vid handen att de kvinnor som fått hormonersättning har en klart lägre risk att drabbas av infarkter än kvinnor i samma ålder som inte fått hormonbehandling.

Mer än en halv miljon kvinnor deltog i undersökningen. De hade fått hormonersättning åren 1994–2009.

Av undersökningen framgick att risken att dö av hjärtinfarkt minskade ju längre kvinnan fått hormonersättning. (FNB)

Bildtext:

Stockholm 31.03.2015, 10:01

Utrikes

Norska forskare tror sig ha hittat Grönlands försvunna ostkust. Den verkar gömma sig under Island.

Trond Torsvik vid Universitetet i Oslo har lett arbetet med att förklara varför området runt vulkanen Öræfajökull, vid Islands sydöstra kust, är geologiskt så annorlunda än resten av ön. Teorin, publicerad i tidskriften Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), är nu att detta område en gång hörde till Grönland.

– För ungefär 60 miljoner år sedan lossnade en del av Grönlands ostkust, säger Torsvik till forskning.no.

Denna mytiska landmassa kallas Jan Mayen-mikrokontinenten (JMM). Men vart tog den vägen?

Grönland ligger på den nordamerikanska kontinentalplattan, men åtminstone en del av JMM kan ha hamnat på den eurasiatiska kontinentalplattan – som sedan dess rört sig bort från Grönland med, relativt sett, rasande fart. Under årmiljonerna fylldes också mer lava på, och Island bildades.

Jan Mayen är ju också namnet på en norsk ö, uppemot 100 landmil norr om Island och nästan lika långt öster om Grönland. Namnet är en variant av den nederländske sjökaptenen Jan Jacobszoon May van Schellinkhout, som var med om att upptäcka ön på 1600-talet. (FNB)

Bildtext:

Lausanne 31.03.2015, 09:56

Utrikes

Slutspurten har inletts i förhandlingarna om Irans kärntekniska program i Lausanne. I dag är den sista planerade mötesdagen i förhandlingarna mellan Iran och en grupp andra länder.

Om man inte lyckas komma överens om en begränsning av kärnprogrammet och en avveckling av de ekonomiska sanktionerna i dag befaras möjligheterna att lösa tvisten på om intet för en lång tid framöver.

Förhandlingarna i Schweiz förs på utrikesministernivå.

USA:s utrikesminister John Kerry sade sent i går kväll att några svåra frågor ännu är olösta.

I förhandlingarna deltar förutom Iran också USA, Storbritannien, Frankrike, Tyskland, Ryssland och Kina. Västländerna har befarat att Iran utvecklar ett kärnvapen, medan Iran har försäkrat att det handlar om fredlig energiproduktion. (FNB)

Bildtext:

Helsingfors 31.03.2015, 09:41

Ekonomi

Underskottet i de offentliga samfunden var i fjol 3,2 procent av bruttonationalprodukten. Det framkommer i Statistikcentralens förhandsuppgifter. Siffran överskrider referensvärdet i EU:s stabilitets- och tillväxtpakt.

De offentliga samfundens EDP-skuld, det vill säga den konsoliderade bruttoskulden, höll sig däremot under referensvärdet. Den var i fjol 59,3 procent av bruttonationalprodukten när referensvärdet är 60 procent. (FNB)

Bildtext:

Jobben.fi