Just nu
 • Vem ska sitta här? 19 april är det riksdagsval.

  Valvaka med ÅU på nätet!

  Vi ger de lokala känslorna och kommentarerna på söndagskvällen – på åu.fi och i de sociala medierna.
 • Isakssons tomatodling i Wattkast

  Pargas klämmer åt växthusodlare

  Byggnämnden i Pargas hotar Isakssons handelsträdgård i Korpo med kännbara böter ifall företaget inte monterar mörkläggande gardiner i växthustaket i Wattkast. En fritidsboende har klagat över belysningen.
sommar-2015-banner
Lokaltapiola_contentbanner
Sydvastens landskapsf banner
ÅST banner 500x89px
Ålandhotels banner 500x255px
Sjöfart 2015 banner

Följ oss på Facebook

Service är lokalt

Service är lokalt

Annonser

Boknas_banner
Veritas banner
Forte_300x200_sidobanner
ÅU_300x200px
Soitinasema banner
Masimp_banner
Laakeri Center banner
Parkhotel_banner
Abolandsfastigheter banner
Hogskola pa Aland banner

FNB

Stockholm 19.04.2015, 13:08

Utrikes

En husägare i Karlstad i södra Sverige ansåg att grannens altanbygge skulle skymma hans egen sjöutsikt. Till slut hade han retat upp sig till den grad att han plockade fram motorsågen och helt sonika sågade ned altanstolparna.

Händelsen utspelades vid niotiden på lördagskvällen. Polis tillkallades och den 63-årige mannen är nu misstänkt för skadegörelse, rapporterar lokala nyhetsmedier. (FNB)

Bildtext:

Stockholm 19.04.2015, 13:04

Utrikes

Hagel i klass med golfbollar rapporteras från delar av Texas och Kansas när ett stort oväder sveper fram över centrala och östra USA.

Högsta tornadoberedskap har i helgen rått i Texas, Oklahoma, Kansas, Nebraska och Colorado. Ovädret rör sig sakta österut, och kan också drabba ostkusten från Florida och norrut.

Enligt NBC News har hagel med drygt 3 centimeter i diameter hittats i Stafford i Kansas. Och i Baylor County i Texas har ännu mycket större hagel med över 6 centimeter i diameter noterats. (FNB)

Bildtext:

Rom 19.04.2015, 13:01

Utrikes

– Människor jag har pratat med har sett hundratals kroppar flyta omkring, berättar journalisten Mark Micallef på tidningen Times of Malta. Han står i ständig kontakt med källor inom räddningsinsatsen som pågår mellan Libyen och Lampedusa efter ännu en flyktingkatastrof.

Journalisten Mark Micallef beskriver situationen som "ursinnig panik".

– Människor jag har pratat med har sett hundratals kroppar flyta omkring, det råder ingen tvekan om att många, många har dött, säger han till TT på telefon.

Larmet om olyckan kom mitt i natten, men enligt Mark Micallefs källor lyckades inte räddningsfartygen ta sig till olycksplatsen förrän frampå morgonen. De människor som hade befunnit sig ombord på båten hade då legat i vattnet i timmar.

– De kommersiella fartygen som möter migranterna är sällan vana vid sådana här räddningsaktioner och har kanske bara ett par män i besättningen – ofta kan de inte göra mer än att se på när människor dör framför ögonen på dem, säger han.

Mark Micallef har med åren kommit att nästan bara rapportera om den massiva flyktingkatastrof som utspelar sig i havet och på stränderna utanför hans hemland. Han säger att det är ett fenomen som riskerar att beskriva hela den tid vi just nu lever i, om ingen gör någonting.

Nyligen fick han en bild på sin telefon från Libyen. Den visade en tvåårig pojke som hade spolats upp på stranden – en pojke från någon av alla de båtar som aldrig nådde fram till Europa. Tidningen han jobbar på brukar sällan publicera bilder av döda, men Mark Micallef argumenterade själv för att de måste göra det den här gången.

Som journalist har han fått lära sig att hålla avståndet, förbli neutral. Men pojken på bilden hade samma skor som hans son, och Mark Micallef kände sig plötsligt alldeles naken.

– Du kan inte bara förhålla dig objektiv i allt det här. Det handlar om liv och död. (FNB–TT–Anna Roxvall)

Bildtext:

Helsingfors 19.04.2015, 12:43

Inrikes

Informationssäkerheten kring riksdagsvalet har stärkts med anledning av den senaste tidens nätattacker, uppger man på Justitieministeriet.

Justitieministeriet ansvarar bland annat för riksdagsvalets informationstjänst såsom uppgifter om valresultatet. Enligt överinspektör Jukka Leino har man beaktat informationssäkerheten "på alla nivåer" och den har stärkts sedan föregående val. Man har beställt övervakningstjänster från operatörerna under valet.

Leino känner inte till om val i andra länder har utsatts för nätattacker.

Ett par nätbanker lamslogs av nätattacker i början av året. Attackerna mot OP:s och Nordeas nätbanker var enligt experter exceptionella för Finland. (FNB)

Bildtext:

Helsingfors 19.04.2015, 12:23

Inrikes

I Finland hamnar tiotals reservister per år inför rätta för att ha uteblivit från militärens repetitionsövningar, uppger tidningen Keskisuomalainen.

– Årligen är de omkring 30–40. Jag känner inte till ett enda fall där en kvinnlig reservist har dragits inför rätta för ogiltig frånvaro, säger major Mika Barck vid Försvarsmaktens stab till tidningen.

Oftast döms reservister till böter om de uteblir från repetitionsövningar utan godtagbart skäl. Man kan befrias från övningar på grund av arbete eller studier.

Enligt Försvarsmakten beviljades mindre än tio procent av reservisterna som kallats till repetitionsövningar befrielse från övningarna i fjol. (FNB).

Bildtext:

Rom 19.04.2015, 11:26

Utrikes

Upp till 700 migranter befaras ha mist livet sedan ett fiskefartyg kapsejsat mellan Libyen och den italienska ön Lampedusa i natt.

Olyckan kan vara en de värsta som drabbat flyktingtrafiken i Medelhavet.

Italiensk kustbevakning, maltesisk flotta och kommersiella fartyg deltar i räddningsoperationen. Den italienska kustbevakningens talesperson säger till BBC att arbetet inom de närmaste timmarna kommer att handla mer om att söka efter kroppar än överlevande.

– Detta kan vara en av de största tragedier som har skett i Medelhavet, säger Carlotta Sami, talesperson för FN:s flyktingorgan UNHCR, till italienska Rai News 24.

Enligt nyhetsbyrån Ansa skickade fartyget ett nödanrop efter att ha fått problem med styrningen. Kustbevakningen fick kontakt med ett portugisiskt handelsfartyg, som dirigerades mot platsen men nådde fram bara i tid för att se båten kapsejsa.

Enligt Ansa sökte sig människor ombord på den överlastade båten mot ena sidan när de fick syn på det portugisiska fartyget, vilket fick den att slå runt.

Bara 28 människor av de runt 700 som tros ha funnits ombord kunde räddas av den portugisiska insatsen.

Larmet gick enligt maltesiska medier vid midnatt. (FNB)

Bildtext:

Helsingfors 19.04.2015, 11:21

Politik

Röstandet i riksdagsvalet har inletts i långsam takt både i södra och norra Finland.

I Uleåborgs valkrets ser takten ut att vara lugnare än i föregående val, säger man i en vallokal.

I Sydöstra Finlands valkrets ser man däremot ut att rösta lite flitigare än för fyra år sedan.

I Jakobacka i Helsingfors var det också lugnt på morgonen.

Röstandet väntas ta fart under dagen. Vallokalerna är öppna till klockan åtta i kväll. (FNB)

Bildtext:

Jobben.fi

Wallin popup

×

bike-boat-world-banner-600x800

×