Just nu
  • Laina Kylmävesi besöker Elokolo så ofta som möjligt. Foto: Emma Strömberg

    Viktigt vardagsrum måste skära ned

    Elokolo i Åbo är en plats dit man kan komma och dricka kaffe, läsa tidningen eller umgås. Men statens pengar för att anställa långtidsarbetslösa tog slut rekordtidigt i år. Det är ett hårt slag mot föreningar som i likhet med Elokolo inte har råd att anställa själva.
Dagens goding

Dagens sommarbild: Magiskt månsken

Här är dagens sommarbild, tagen i Mustäng, Nagu, den 31 juli klockan 00.24. Magiskt månsken, tycker Katarina Palm som tagit bilden.
Service är lokalt

Följ oss på Facebook

Min spelvärld
Eurovision Song Contest 2015

Sport

Vädret

Sök

Abo stad sommar
Parcall 2015
Boknäs 2015
Sirkus Finlandia 2015
Åbolands fastigheter 2015
Hakulan Puu Byggnadsvaror
Forte 2015
Solliden
Partel sidebanner
Veritas 2015
Laakeri-Center 2015
Jukupark

FNB

Diyarbakir 04.08.2015, 12:55

Utrikes

Tre turkiska soldater har dött och två skadats när en mina exploderade i närheten av en bilkortege i sydöstra Turkiet.

Enligt säkerhetskällor sprängde soldater från den kurdiska PKK-gerillan minan med fjärrstyrning när en bilkortege med turkiska soldater körde i Sirnak nära gränsen till Irak och Syrien.

Efter explosionen följde en eldstrid mellan Turkiets soldater och kurdrebellerna.

PKK har trappat upp attackerna mot Turkiets säkerhetsstyrkor under de senaste två veckorna eftersom Turkiet bombat PKK:s baser i norra Irak. Våldsdåden började i juli då 32 kurdiska aktivister dog i ett självmordsdåd nära Syriens gräns. Den extremistiska jihadiströrelsen IS sägs stå bakom dådet.

Enligt nyhetsbyrån AFP:s beräkningar har tjugo soldater från Turkiets säkerhetsstyrkor dött i PKK:s attacker under krisen som bröt ut i juli. (FNB–AFP)

FNB-AFP

Bildtext:

Toijala 04.08.2015, 11:59

Inrikes

Ett elfel i Toijala som fördröjde tågtrafiken har fixats, säger Trafikverket. Felet fördröjde trafiken på stambanan mellan Riihimäki och Tammerfors. Tågtrafiken fungerar nu normalt igen.

VR:s tåg åkte under förmiddagen endast på ett spår vid platsen för elfelet. (FNB)

FNB

Bildtext:

Helsingfors 04.08.2015, 11:32

Ekonomi

Atenbörsen föll också på tisdagen. Generalindexet föll med 4,5 procent strax efter att börsen hade öppnats. Bankaktierna rasade med nästan 30 procent.

Börsen i Aten hade ett historiskt ras på måndagen då banken öppnade efter att ha varit stängd i fem veckor. Generalindexet föll med 16,23 procent på måndagen. Bankaktierna rasade med nästan 30 procent vilket är gränsen för hur mycket aktier får röra sig under en dag. (FNB–Reuters)

FNB-Reuters

Bildtext:

Helsingfors 04.08.2015, 11:07

Sport

Spjutkastaren Ari Mannio får åka till friidrotts-VM i Peking i stället för Teemu Wirkkala som har drabbats av en muskelbristning i benet.

Wirkkala räknar med att rehabiliteringen tar fem till sex veckor. (FNB)

FNB

Bildtext:

Kajana 04.08.2015, 11:00

Inrikes

De åtalade i rättegången som rör miljöbrott vid gruvan i Talvivaara krävs på stora ersättningar. Åklagaren yrkar att fyra personer i bolagets ledning och Talvivaara Sotkamos konkursbo solidariskt ska betala 13,3 miljoner euro i ersättning till staten för den ekonomiska vinning de har fått av brotten.

De åtalade är gruvans grundare och verkställande direktör Pekka Perä, tidigare vd:n Harri Natunen, tidigare gruvdirektören Lassi Lammassaari och avdelningschefen för tillvaratagandet av metall.

Åklagaren yrkar att de åtalade döms till fängelsestraff och böter och att gruvbolaget ska dömas till högsta möjliga samfundsbot, det vill säga 850 000 euro.

Alla fyra och gruvbolaget nekar till brott.

Rättegången inleddes i Kajana tingsrätt i dag.

Rättegången handlar om händelserna mellan 2006 och 2013, det vill säga från det då bolaget ansökte om miljötillstånd till den andra läckan i gipsfällningsbassängen i april 2013. Bassängen drabbades av en massiv läcka också i november 2012. Under rättegången ska man bland annat gå igenom hur bassängen är konstruerad och misstänkta försummelser i samband med användningen av den.

Enligt åtalet släppte Perä och Lammassaari under åren 2006–2013 ut ämnen som förstörde miljön och äventyrade hälsan. Åklagaren anser att det rör sig om grov vårdslöshet. Bland annat har utredningen av miljöriskerna inte gjorts ordentligt och reservbassängerna är allt för små, anser åklagaren.

Åtalet mot avdelningschefen gäller händelser åren 2010–2012. Åklagaren anser bland annat att mannen försummade att se till att avloppsvattnet från gruvan inte förstör miljön. Också för hans del anser åklagaren att det rör sig om grov vårdslöshet.

Den tidigare vd:n Natunen åtalas för grov vårdslöshet i miljöfrågor åren 2012–2013.

Pekka Perä får ytterligare ett åtal på halsen under rättegången. Det gäller ett beslut att pumpa lösningsvatten från gruvan till dagbrottet i Kuusilampi.

Enligt åtalet hade Perä inte utrett om dagbrottet lämpar sig för lagring av skadliga vätskor. Åklagaren anser att det är möjligt att avloppsvattnet i dagbrottet smutsar ner grundvattnet i området.

Tingsrätten har beräknat att behandlingen kommer att pågå i cirka två månader. (FNB)

FNB

Bildtext:

Helsingfors 04.08.2015, 09:56

Politik

Sannfinländarna inhiberar sitt torgevenemang som de planerade hålla efter partimötet.

Orsaken är att partiet vill försäkra sig om att mötet löper utan störningar från utomstående grupper, säger partiet i ett pressmeddelande.

Sannfinländarnas partimöte arrangeras i Åbo under veckoslutet. (FNB)

FNB

Bildtext:

Kajana 04.08.2015, 09:42

Inrikes

De åtalade i rättegången som rör miljöbrott vid gruvan i Talvivaara krävs på stora ersättningar. Åklagaren yrkar att fyra personer i bolagets ledning och Talvivaara Sotkamos konkursbo solidariskt ska betala 13,3 miljoner euro i ersättning till staten för den ekonomiska vinning de har fått av brotten.

De åtalade är gruvans grundare och verkställande direktör Pekka Perä, tidigare vd:n Harri Natunen, tidigare gruvdirektören Lassi Lammassaari och avdelningschefen för tillvaratagandet av metall.

Alla fyra nekar till brott.

Rättegången inleddes i Kajana tingsrätt i dag. (FNB)

FNB

Bildtext:

Jobben.fi