Just nu
  • Nya bostadshus (bruna) ska ge Slottsstaden fler invånare (slottet nere i bild), visar planläggningsarkitekt Paula Keskikastari. Foto: Anja Kuusisto

    Åbo centrum ska få fler invånare

    Nya bostadshus (bruna) ska ge Slottsstaden fler invånare (slottet nere i bild), visar planläggningsarkitekt Paula Keskikastari. Foto: Anja Kuusisto Då Slottsstaden

Följ oss på Facebook

FNB

Helsingfors 04.03.2015, 11:09

Ekonomi

Pilotstrejken vid det norska flygbolaget Norwegian leder till att flyg ställs in i Finland och de övriga nordiska länderna i dag.

Morgonens flyg från Helsingfors till Stockholm och Köpenhamn har ställts in. Också ett flyg till Stockholm på eftermiddagen, samt flygen från Stockholm till Helsingfors på eftermiddagen och kvällen ställs in. Kvällsflygen från Köpenhamn och Oslo till Helsingfors uteblir också.

Norwegian har ställt in i princip all inrikestrafik i Sverige, Norge och Danmark. Över 35 000 resenärer drabbas.

De inställda flighterna är en direkt följd av att samtliga 700 piloter som är anställda i det norska dotterbolaget NAN tas ut i strejk samtidigt som Norwegian tvingar 800 kabinanställda att stanna hemma utan lön. (FNB)

Bildtext:

Donetsk 04.03.2015, 10:27

Utrikes

Över 30 personer har dött i en explosion i en gruva i det separatistkontrollerade Donetsk i östra Ukraina, uppger flera medier.

Explosionen inträffade i gruvan Zasjadko och det ska ha handlat om en metanexplosion. Det var alltså inte frågan om en artilleriattack.

Tidigare uppgavs att 70 personer satt fast i gruvan. Enligt lokala talesmän har räddningsarbetare ännu inte lyckats ta sig till platsen. (FNB)

Bildtext:

Helsingfors 04.03.2015, 09:23

Ekonomi

Luftfartsunionen varnar för en arbetskonflikt i Airpro som producerar marktjänster för Norwegian. Unionen meddelar att man gett ett förhandsbesked till riksförlikningsmannen om en arbetskonflikt.

De första stridsåtgärderna skulle börja den 24 mars och pågå i 3,5 timmar.

Airpro är ett dotterbolag till Finavia. Luftfartsunionen kräver att arbetsvillkoren ska vara de samma som i Finavias andra dotterbolag RTG då det handlar om likadana arbetsuppdrag. RTG producerar marktjänster för bland annat Finnair och Flybe. (FNB)

Bildtext:

Sydney 04.03.2015, 08:16

Utrikes

Myndigheterna i Australien har avlivat närmare 700 koalor i Cape Otway sydöstra Australien under de senaste två åren. Överpopulationen i området har gjort att björnarna var i mycket dåligt skick på grund av att det inte finns tillräckligt med mat för dem.

Myndigheterna ville inte heller flytta dem eftersom erfarenheter visar att det inte fungerar och kan förorsaka djuren ännu större lidande.

Myndigheterna utesluter inte att man tvingas avliva ytterligare koalor i området eftersom stammen har vuxit mycket snabbt. På en hektar kan det nu finnas 20 koalor.

– Vi måste se hur vi kan stoppa den mycket snabba tillväxten i koalastammen i området, säger delstaten Victorias miljöminister Lisa Neville till Australiens rundradiobolag.

Men decimeringen av koalastammen ses inte med blida ögon av Australiens koalastiftelse som anser att situationen är ett resultat av grov misskötsel och att Australiens regering borde skämmas.

Stiftelsen beräknar att det finns under 100 000 vilda koalor kvar i Australien. Innan de första brittiska nybyggarna anlände i slutet av 1700-talet fanns det över tio miljoner. (FNB)

Bildtext:

Helsingfors 04.03.2015, 08:03

Politik

Finländarna ger utrikesminister Erkki Tuomioja (SDP) det bästa betyget av regeringens ministrar, framgår det av en enkät som Yle har låtit göra. Tuomioja, som också är regeringens erfarnaste minister, fick skolbetyget 7,4.

Över 7 kom också arbetsminister Lauri Ihalainen (SDP) och näringsminister Jan Vapaavuori (Saml). På fjärde, femte och sjätte plats kom SFP-ministrarna Carl Haglund och Anna-Maja Henriksson samt kommun- och trafikminister Paula Risikko (Saml) som alla fick 6,8.

På sista plats placerade sig inrikesminister Päivi Räsänen (KD) som fick betyget 6,1.

Enkäten är gjord av Taloustutkimus som intervjuade över tusen finländare i januari-februari. (FNB)

Bildtext:

Helsingfors 04.03.2015, 07:49

Politik

Militäralliansen Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg kommer till Finland på ett två dagar långt besök i dag. Stoltenberg har bjudits in av statsminister Alexander Stubb (Saml).

Stubb och Stoltenberg ska bland annat diskutera partnerskapet mellan Finland och Nato, läget i Ukraina samt samarbetet mellan EU och Nato.

På torsdag ska Stoltenberg också träffa utrikesminister Errki Tuomioja (SDP), försvarsminister Carl Haglund (SFP) och riksdagens talman Eero Heinäluoma (SDP). (FNB)

Bildtext:

Peking 04.03.2015, 07:36

Utrikes

Kina kommer att höja sin försvarsbudget med cirka tio procent i år, meddelade en talesman för landets parlament Folkkongressen på onsdagen. Den exakta siffran meddelas så fort parlamentet inleder sin verksamhet.

I fjol höjde Kina försvarsbudgeten med över 12 procent till 130 miljarder dollar, det vill säga cirka 116 miljarder euro. Endast USA:s försvarsutgifter är större.

Kinas försvarsutgifter har ökat med tvåsiffriga belopp i nästan ett par årtionden. Många experter tror att de verkliga utgifterna är ännu större.

Kina har förklarat ökningen med att landets bruttonationalprodukt växer snabbt. Fjolårets bnp-tillväxt, 7,4 procent, var dock den lägsta på 24 år. I år väntas tillväxten bli ännu mindre, cirka 7 procent. (FNB)

Bildtext:

Recensioner

Kimitön

Sök

Service är lokalt

Service är lokalt

Jobben.fi