Just nu
Annonsera i ÅU:s bilaga för sjöfart och logistik
Turun Silmalaser operation
Lokaltapiola hemforsakring septemer
Läs Konstrundans bilaga som flexpapper
Service är lokalt
 • au-gnurf-2015-09-01-jackpot

  Gnurf 4.9.2015

  1.9.2015 fördubblades nästan alla ordningsböter för skapa mera klirr i stadskassan.
 • au-gnurf-2015-09-01-vr

  Gnurf 2.9.2015

  Indragna tågturer till Helsingfors kan ersättas med ökad självbetjäning.
 • au-gnurf-2015-07-02-glass

  Gnurf 25.8.2015

  Snart kommer hösten och regnet så det gäller att njuta av den sista värmeböljan.
 • au-gnurf-2015-08-18-skarvar

  Gnurf 21.8.2015

  Skarvarna har ökat explosionsartat och sprider sig in i landet

Följ oss på Facebook

Min spelvärld
Eurovision Song Contest 2015

Recensioner

Vädret

Sök

Veritas 2015
Sirkus Finlandia 2015
Boknäs 2015
Hakulan Puu Byggnadsvaror
Laakeri-Center 2015
Parcall 2015
Åbolands fastigheter 2015
Forte 2015
Partel sidebanner

FNB

Tallinn 03.09.2015, 14:30

Utrikes

En flyktingförläggning i Vao i norra Estland stacks i brand tidigt på torsdagsmorgonen. Mordbranden släcktes snabbt och ingen skadades.

Både premiärministern och presidenten är mycket upprörda över den anlagda branden, rapporterar den baltiska nyhetsbyrån BNS.

– Under natten när folk sover sätts ett hem för nästan 70 personer, däribland 13 barn, i brand. Jag är förstummad. Det här är ett mycket brutalt brott som måste tas mycket allvarligt, sade premiärminister Taavi Roivas vid regeringens presskonferens.

Även president Toomas Hendrik Ilves fördömde handlingen. Han vill att varje politiskt parti ska meddela var de står "så att folket får veta vem som anser att rättssäkerhet, människoliv och grundlagen har betydelse".

Brandlarmet gick halv femtiden på morgonen. Det brann i den yttre väggen. Brandkåren lyckades snabbt släcka eldsvådan som utreds som mordbrand. (FNB)

FNB

Bildtext:

Helsingfors 03.09.2015, 14:09

Inrikes

Fyra av spåren på Böle järnvägsstation var ur bruk på grund av en olycka kring lunchtid och förseningar är att vänta åtminstone fram till klockan 16. Fjärrtåg lär bli försenade och vissa avgångar i närtrafiken kan ställas in, uppger VR.

En person blev påkörd av ett närtåg som var på väg mot Riihimäki. Tills vidare finns det inga uppgifter om offrets tillstånd. (FNB)

FNB

Bildtext:

Bicske 03.09.2015, 14:04

Utrikes

Ungersk polis har stoppat det första tåget med migranter som var på väg till staden Sopron nära den österrikiska gränsen.

Migranterna kommenderades ut i staden Bicske där det finns en flyktingförläggning. De övriga passagerarna fick byta tåg.

Läget var kaotiskt. Migranterna bankade på tågfönstren utifrån och skrek "No camp, no camp". Ett 50-tal kravallpoliser stod i rad nära tåget.

En vagn tömdes av polisen och fem vagnar med migranter stod kvar på stationen.

Polisen grep migranter som lade sig på tågspåret i protest mot att bli förda till en flyktingförläggning. Tiotals personer lyckades fly. (FNB–Reuters)

FNB-Reuters

Bildtext:

Bicske 03.09.2015, 13:54

Utrikes

Ungerska polisen stoppade ett tåg på väg till Sopron nära österrikiska gränsen och kommenderade ut migranterna i staden Bicske där det finns en flyktingförläggning.

Bildtext:

Helsingfors 03.09.2015, 13:22

Sport

Erkka Westerlunds efterträdare i Jokerit heter Jukka Jalonen. Han tar över som chefstränare inför nästa säsong och kontraktet gäller fram till våren 2018.

Jokerit har just inlett sin andra säsong i den ryskledda ishockeyligan KHL och har hela tiden tränats av Westerlund. I de fyra hemmamatcherna som inledde säsongen blev det tre segrar och en 0–1-förlust mot Dynamo Minsk. (FNB)

FNB

Bildtext:

Helsingfors 03.09.2015, 13:20

Politik

Nästa höst ska regeringen ge sitt lagförslag om vårdreformen till riksdagen. Ännu är det inte klart hur många vårdområden – eller självstyrelseområden som omsorgsminister Juha Rehula (C) kallar dem – kommer att bli, men i slutet av oktober ska det vara klart. De närmaste veckorna förs troligtvis heta diskussioner om frågan i regeringen.

Enligt regeringsprogrammet ska det bli högst 19 områden, ett antal som passar Centern väl. Utrikeshandels- och utvecklingsminister Lenita Toivakka (Saml) som sitter med i spetsprojektgruppen för välfärd vill däremot se en utredning om fem områden. En expertgrupp som gav sin rapport för några veckor sedan rekommenderade 9–12 områden. Den svenskspråkiga vården kommer att beaktas när man säkerställer sig om att reformen blir grundlagsenlig, säger Rehula. (FNB)

FNB

Bildtext:

Helsingfors 03.09.2015, 13:19

Politik

En del av personerna som ingår på partitjänstemannen Matti Putkonens svarta lista har tackat nej till en debattinbjudan. Putkonen bjöd in de 13 personerna till Sannfinländarnas kansli för att diskutera med honom och riksdagsledamoten Olli Immonen.

Sju av de inbjudna tackar nu nej till inbjudan och nämner två orsaker till sitt beslut. För det första kräver de fortsättningsvis att partiledaren Timo Soini ger ett svar på hur han förhåller sig till Olli Immonens uppträdande, innehållet i hans skriverier och den ideologi han representerar.

Den andra orsaken är att de vill att all diskussion om rasism ska föras offentligt. De betonar att kritik och motstånd mot rasism inte är hatpropaganda eller hets, utan en del av vår politiska kultur.

Det gemensamma ställningstagandet har undertecknats av riksdagsledamöterna Li Andersson (VF), Eero Heinäluoma (SDP), Erkki Tuomioja (SDP), Tytti Tuppurainen (SDP), samt De grönas ordförande Ville Niinistö, SDP:s ordförande Antti Rinne, professor Jan Sundberg och Demokraattis chefredaktör Antti Vuorenrinne. (FNB)

FNB

Bildtext:

Jobben.fi