Just nu
Dagens goding

Glada simskolebarn i Houtskär

Årets simskola i Houtskär började med kallt och blåsigt väder, men vattentemperaturen var ändå 17 grader och hölls så hela simskolan. I simskolan deltog 42 barn.
Service är lokalt

Följ oss på Facebook

Min spelvärld
Eurovision Song Contest 2015

Recensioner

Vädret

Sök

Partel sidebanner
Forte 2015
Sirkus Finlandia 2015
Boknäs 2015
Åbolands fastigheter 2015
Parcall 2015
Solliden
Laakeri-Center 2015
Jukupark
Veritas 2015
Abo stad sommar
Hakulan Puu Byggnadsvaror

FNB

Forres 02.08.2015, 21:02

Sport

Mårten Boström tog fjärde plats i orienterings-VM i Skottland. Boström förlorade sju sekunder mot den svenska vinnaren Jonas Leandersson och var tre sekunder från brons.

Schweizaren Martin Hubmann tog silver och svensken Jerker Lysell brons. Hubmann var två sekunder från guld. (FNB)

FNB

Bildtext:

Helsingfors 02.08.2015, 20:51

Sport

HJK fortsätter att toppa FM-ligan i fotboll. Serietvåan RoPS förlorade borta mot KuPS med 0–3 och HJK behåller därmed sitt två poäng stora försprång över Rovaniemilaget.

Saku Savolainen gjorde två mål för hemmalaget i andra perioden. Innan söndagen hade RoPS spelat 11 matcher utan förlust i FM-ligan.

Åbolaget Inter klättrade till fjärde plats i ligan med en 1–0 bortaseger mot serietrean SJK. Joni Aho gjorde matchens enda mål på straff i första perioden.

FC Lahti fick nöja sig med jämnt hemma mot Jaro. Drilon Shela förde hemmalaget i ledning under matchens första minuter, men Jose Rivera utjämnade till 1–1 drygt tio minuter senare. (FNB)

FNB

Bildtext:

Forres 02.08.2015, 20:23

Sport

Minna Kauppi tog sjätte plats i sprinttävlingen i Forres i orienterings-VM i Skottland. Danmarks Maj Alm vann överlägset. Ukrainas Nadja Volynska tog silvret men förlorade med 40 sekunder mot Alm.

Kauppi låg som bäst på tredje plats men tappade något under slutet. Kauppi var tre sekunder från brons och 15 från silver.

Jenny Patana var 24:e.

Guldmedaljen var Alms andra. Hon var med och tog sprintguld för Danmark på lördagen. (FNB)

FNB

Bildtext:

Helsingfors 02.08.2015, 20:10

Inrikes

Nästa helg kan temperaturen klättra upp till 25 grader i landets mellersta och södra delar, säger Meteorologiska institutets jourhavande meteorolog Kaisa Solin.

Måndag och tisdag är regniga i landets mellersta och norra delar. I söder utlovas uppehållsväder. Dagstemperaturen i södra och mellersta Finland rör sig kring 20 plusgrader och i norr utlovas högst 15 grader.

På onsdag förstärks högtrycket över Finland och därför väntas uppehållsväder i hela landet. Temperaturen kan stiga till 23 grader.

Torsdag torde bli regnigt men efter det börjar vädret bli varmare. På lördag och söndag kan temperaturen stiga till 25 grader.

– Sommaren kan komma på slutrakan av semestern, konstaterade Solin. (FNB)

FNB

Bildtext:

Helsingfors 02.08.2015, 19:48

Inrikes

Nynazistiska Finska motståndsrörelsens verksamhet har blivit mer radikal sedan den nuvarande ordföranden tillträdde 2012, säger Vesa Puuronen, rasismforskare och professor i sociologi vid universitetet i Uleåborg.

– Ordföranden har tagit en mycket radikal och militant linje och vässat organisationens ställningstaganden. Dessutom har rörelsen fått mer fart på den organisatoriska sidan och aktivt gjort rekryteringsjobb, säger Puuronen.

– Ideologiskt sett har det inte skett ändringar.

Finska motståndsrörelsen har klara kopplingar till den motsvarande rörelsen i Sverige.

– Den finländska organisationen är dess kopia och symboliken är identisk. Finländarnas verksamhet har i hög grad varit det samma som svenskarna sysslat med, säger Puuronen.

Puuronen bedömer att den nynazistiska demonstrationen i Jyväskylä i går var första gången som Svenska motståndsrörelsens medlemmar aktivt deltog i Finland. (FNB)

FNB

Bildtext:

London 02.08.2015, 19:06

Sport

Arsenals tränare Arsène Wenger behövde 14 försök. Nu vet han äntligen hur det känns att besegra José Mourinho, tränare i Chelsea.

Arsenal vann Community Shield – mötet mellan ligasegraren och FA-cupvinnaren i England – mot Chelsea med 1–0. En psykologiskt viktig triumf inför Premier League som börjar nästa helg.

Alex Oxlade-Chamberlain sköt matchens enda mål i den 24:e minuten. Oxlade-Chamberlain fick bollen till höger i straffområdet och avlossade ett skott med vänsterfoten – upp i det bortre krysset.

Nyförvärvet Petr Cech höll nollan för Arsenal i mötet med de före detta lagkamraterna i Chelsea. (FNB–TT)

FNB-TT

Bildtext:

Helsingfors 02.08.2015, 18:50

Inrikes

Internationellt samarbete mellan extremrörelser ska tas på allvar, då det leder till att motsättningar och nya verksamhetsmodeller sprider sig över gränserna, säger Tarja Mankkinen, utvecklingschef för Inrikesministeriets polisavdelning.

Mankkinen säger att tvära motsättningar matar alla extremrörelser.

Polisen har i dag anhållit sju personer för våldsamheterna i Jyväskylä. Två av dem har svenskt medborgarskap.

Enligt Inrikesministeriets översikt av våldsam extremism i Finland, är Finska motståndsrörelsen en liten men organiserad rörelse, som samarbetar med en motsvarande rörelse i Sverige. Ministeriet har bedömt att rörelsen potentiellt utgör fara. Mankkinen säger att det skulle krävas en likadan utveckling som i Sverige för att rörelsen skulle bli farligare. I Sverige har den våldsamma extremhögern varit ett problem redan på 1980- och 90-talet.

– Högerextrema rörelsers verksamhet baserar sig på att man i samhället börjar se människogrupper som fiender. I Finland har motsättningar inte varit ett problem liksom i exempelvis Sverige, där motsättningarna också närt den våldsamma extremhögern.

Även om Finska motståndsrörelsen är en liten rörelse får inga våldshot som har att göra med extrema åsikter underskattas, enligt Mankkinen.

– Vi lever i en värld där saker är komplicerade och människor ofta söker trygghet och lösningar till komplicerade problem genom sådana här extrema åsikter. (FNB)

FNB

Bildtext:

Jobben.fi