Just nu
 • Planens lirare. Jonas Lehtinen omringad av fyra motspelare men lagkaptenen Veli Hartola (t.h.) kommer till undsättning.
FOTO: GÖSSE STORFORS
  Paimion Haka fick storstryk med 6–0. Planens lirare. Jonas Lehtinen omringad av fyra motspelare men lagkaptenen Veli Hartola (t.h.) kommer till undsättning.FOTO: GÖSSE STORFORS Pargas IF kom tillbaka med dunder och brak efter veckoslutets förlustmatch på Åland.
 • Övertar Boda i tung situation. Sex raka förluster sedan krysset mot PIF leder till att FC Boda byter tränare. Sven Ivars t.v. och John Byman är nya i tränartrion. Foto: Johan Backas
  John Byman och Sven Ivars övertar Tero Forss och Tommi Nurmis plats. Mats Johansson fortsätter i tränartrion.
 • tuto
  Han tar plats bredvid Åbolagets huvudtränare Ismo Lehkonen i ishockeyns näst högsta serie.
 • polis
  En krogbesökare sprejade pepparsprej omkring sig på en krog natten till fredag.
 • inhoppare3610212
  Evenemanget Siisti Aurajoki, där man både samlar och analyserar skräp, ordnas på lördag. Skräp som hamnar i Aura å är extra problematiska eftersom de bidrar till nedskräpningen av Östersjön.
Service är lokalt

Följ oss på Facebook

Min spelvärld
Eurovision Song Contest 2015

Kimitoön

Vädret

Sök

Parcall 2015
Boknäs 2015
Veritas 2015
Solliden
Laakeri-Center 2015
Hakulan Puu Byggnadsvaror
Åbolands fastigheter 2015
Partel sidebanner
Abo stad sommar
Forte 2015
Sirkus Finlandia 2015
Jukupark

FNB

Arbil 01.08.2015, 14:15

Utrikes

Den kurdiska gerillan PKK bör lämna irakiska Kurdistan för att förhindra att civila dör i de turkiska flygräderna, säger den kurdiska regionala ledningen i området.

– PKK måste hålla slagfältet borta från Kurdistan-regionen så att civila inte blir offer för det här kriget, sade president Massud Barzanis kontor i ett uttalande på lördagen.

Enligt den officiella turkiska nyhetsbyrån Anatolia har 260 medlemmar av PKK-gerillan dödats i flygräderna i Turkiet och norra Irak. Hundratals fler uppges ha sårats.

Flygräderna har också krävt många civila offer. Turkiet började bomba kurdiska mål för en vecka sedan efter en rad attacker i Turkiet. (FNB–AFP)

FNB-AFP

Bildtext:

Stockholm 01.08.2015, 13:48

Utrikes

Delar av Mellanöstern bågnar under en sällan skådad värmebölja. Temperaturer över 50 grader har noterats i Bagdad, vilket har fått regeringen att utlysa två extra helgdagar så att folk slipper ge sig ut i hettan.

I Irak omfattar helgen fredag och lördag, men denna vecka är även torsdag och söndag helgdagar, meddelas i statlig tv enligt nyhetsbyrån Reuters.

På lördagen var det 49 grader i Bagdad mitt på dagen.

Med luftfuktighet och andra faktorer inräknade kändes det som ofattbara 73 grader i Bandar Mahshahr i Iran i fredags, enligt vädersajten Accuweather.

"Troligen det mest spektakulära vädervärdet jag någonsin har sett", twittrade sajtens meteorolog Anthony Sagliani om statistiken från Bandar Mahshahr redan dagen innan, då samma siffra var 68 grader.

Det globala värmerekordet har lytt 58 grader, i al-Aziziya i Libyen 1922, men det dömdes häromåret ut som opålitligt av FN:s väderorganisation WMO. Nu är det officiella rekordet 56,7 grader, satt i Death Valley i Kalifornien den 10 juli 1913.

I Europa har temperaturen officiellt aldrig korsat 50-strecket; rekordet är 48 grader i Grekland 1977. (FNB–TT)

FNB-TT

Bildtext:

Gustavs 01.08.2015, 13:26

Inrikes

Två män hamnade i sjönöd i Tövsala i Egentliga Finland natten till lördagen. Enligt Sjöräddningscentralen i Åbo misstänks männen ha kört vattenskoter kraftigt berusade.

Vattenskotern välte och männen hamnade i vattnet. Skotern fortsatte utan dem.

En av männen simmade till närmaste holme och larmade efter hjälp. En patrull från Nagu sjöbevakningscentral fann den andra mannen på en annan holme. Båda led av lindrig hypotermi. De hade flytvästar på sig.

Polisen misstänker en av männen för sjöfylleri.

Olyckan inträffade efter klockan ett på natten. (FNB)

FNB

Bildtext:

Stockholm 01.08.2015, 13:02

Utrikes

En halv miljon människor väntas ge sig ut på gatorna när Prideparaden tågar genom Stockholm i dag. Arrangörerna hoppas slå rekord i år igen.

– Det är fantastiskt att så många markerar för allas lika rätt och värde, säger ordföranden Sandra Ehne.

I dag avslutas årets upplaga av Stockholm Pride, den artonde sedan starten, med den traditionsenliga paraden. Klockan 13 lokal tid avgår tåget från Mariatorget i Stockholm.

I år deltar nästan 200 olika organisationer, företag, fackförbund och politiska partier med ekipage i paraden – omkring 40 fler än förra året.

– Det är fantastiskt med en så väldigt bred blandning. Det är ett bevis på att vi kommit långt men också att det fortfarande finns ett behov av att fortsätta manifestera och markera för hbtq-personers rättigheter, säger Sandra Ehne, ordförande för Stockholm Pride.

Stockholmsparaden är redan den största i sitt slag i Norden. Och arrangörerna räknar i år med fler deltagare än någonsin. Förra året uppskattades omkring 40 000 ha gått i paraden och 400 000 deltagit vid sidan.

– Vi räknar med att det blir fler i år, vilket är stort eftersom det var valår förra året, säger Sandra Ehne.

Enligt polisen finns inte någon särskild hotbild mot paraden, men man har särskild beredskap på grund av att en rad ministrar deltar i tåget. (FNB–TT)

FNB-TT

Bildtext:

Helsingfors 01.08.2015, 12:52

Inrikes

I sommar har det åskat klart mindre än vanligt, uppger Meteorologiska institutet.

I juli var antalet markblixtar omkring 10 000, när medelvärdet i juli är 60 000.

Ännu mindre åskade det i juni. Då var antalet markblixtar 3 500, en tiondel av den vanliga mängden i juni.

I maj var markblixtarna bara 300, när medelvärdet för maj är 8 000.

Att det har åskat mindre än vanligt kan bero på det kyliga vädret. Åskfronter uppkommer ofta då het och kall luft möts. Det behöver inte åska bara för att det regnar mycket.  (FNB)

FNB

Bildtext:

Stockholm 01.08.2015, 12:16

Utrikes

Läkemedelspatent och mejerihandel satte käppar i hjulet för TPP, det jättelika handelsavtal som tolv länder kring Stilla havet försökt förhandla fram.

Förhandlingarna, som nu avslutats på lyxhotellet Westin på Maui, har handlat om ämnen som standardisering, arbetsrätt, miljöskydd och tvistlösning mellan regeringar och utländska företag.

Mötet var tänkt som kulmen på fem års förhandlingar om ett avtal som omfattar 40 procent av världshandeln. En knäckfråga har varit patent för så kallade bioläkemedel, där USA krävt tolv års patenttid, medan Australien velat ha fem år och Chile inga patent alls.

– USA var på en sida och i princip alla andra länder på den andra, säger en anonym förhandlare från en av USA:s motparter till Reuters.

Ingen var beredd att ge efter, uppger källan. (FNB–TT)

FNB-TT

Bildtext:

Stockholm 01.08.2015, 12:02

Utrikes

En kraftigt ökad flyktingström till EU har lett till träta om kvotering och vånda över drunkningstragedierna i Medelhavet. EU-invånarna tycker nu att invandring är unionens största utmaning.

Hela 38 procent av de tillfrågade tycker enligt Eurobarometern att immigrationen är den viktigaste frågan för EU, en ökning med 14 procentenheter jämfört med november 2014. Därmed har tre andra frågor – ekonomin, arbetslösheten och de offentliga finanserna – passerats i rankningen på bara ett halvår. Mätningen görs på uppdrag av EU-kommissionen.

Krishärdar i Mellanöstern samt misär och förtryck i Afrika har bidragit till att antalet fattiga migranter som söker sig till EU ökade med 149 procent under årets första fem månader jämfört med samma period året innan, rapporterar EU:s gränskontrollmyndighet Frontex. Totalt kom 153 000 migranter till EU:s gränser fram till och med maj.

Trycket oroar EU-medborgarna. Över hälften, 56 procent, ser negativt på invandring från länder utanför EU. Motsvarande siffra för migration från andra EU-länder är 40 procent. Men skillnaden är stor mellan olika länder. Mest positiva till invandring från länder både inom och utom EU är svenskarna medan tjeckerna är mest negativa. (FNB–TT–Ylva Lindahl)

FNB-TT

Bildtext:

Jobben.fi