Just nu
 • Philip Njoku grinar illa då han tappar bollen i närkamp med RoPS hårdföre stopper Faith Obilor. Janne Saksela (5) säkrar. Foto: Mats Lundberg
  Inter besegrade RoPS och har fortfarande inte gett upp hoppet om medalj.
 • Måljubel. Micke Karlsson har gjort 4–0 i sin debutmatch och gratuleras först av Matias Tulla och Ville Ranta-aho skyndar till.
FOTO: GÖSSE STORFORS
  4–0 på hemmaplan trots sju ordinarie spelare borta. Måljubel. Micke Karlsson har gjort 4–0 i sin debutmatch och gratuleras först av Matias Tulla och Ville Ranta-aho skyndar till.FOTO: GÖSSE STORFORS Pargas IF:s herrar vann lördagens hemmamatch i division 3
 • Eldar lyser upp natten. Forneldar tänds på många håll i Åboland i kväll. ÅU-foto
  För tillfället finns inga varningar om skogsbrand. Räddningsverket påminner om hur man säkert gör upp en eld.
 • boda
  Hade svårt att skapa chanser i tät match.
 • Veronica Sui. Gjorde Piffens enda mål i Harjavalta.
FOTO: GÖSSE STORFORS
  LLuja kvitterade i slutet och behöll en poäng hemma. Veronica Sui. Gjorde Piffens enda mål i Harjavalta.FOTO: GÖSSE STORFORS Pargas IF:s damer gjorde sin andra plattmatch i rad när man på fredagskvällen spelade mot kölaget Lauttakylän Luja i Harjavalta.
Dagens goding

Sommardikt om havet

Anna Södergård (9 år), systern Laura Södergård (6 år) och kusinerna Emil Siro (8 år) och Isabel Siro (7 år) skrev en dikt om havet när de vistades på stugan i Pargas i somras.
Läs Konstrundans bilaga som flexpapper
Service är lokalt

Följ oss på Facebook

Min spelvärld
Eurovision Song Contest 2015

Pargas

Recensioner

Vädret

Sök

Laakeri-Center 2015
Boknäs 2015
Abo stad sommar
Partel sidebanner
Åbolands fastigheter 2015
Forte 2015
Veritas 2015
Parcall 2015
Hakulan Puu Byggnadsvaror
Sirkus Finlandia 2015

FNB

Jyväskylä 30.08.2015, 22:55

Inrikes

Digitaliseringen av skolorna, vilken hör till regeringens spetsprojekt, haltar illa. Forskare anser att lärarna inte hinner få tillräckligt med digiutbildning, rapporterar tidningen Sunnuntaisuomalainen.

Kirsti Lonka, professor i pedagogisk psykologi, säger att digisprånget borde ha tagits på ett behärskat sätt. Bland annat undersökningsprofessor Marja Kankaanranta håller med om att lärarutbildningen utgör en flaskhals med tanke på reformen.

Finlands lärarstuderandes förbund, SOOL:s ordförande Pirita Talikka bedömer att lärarnas digiutbildning inte är up-to-date. Talikka studerar till klasslärare i Raumo.

– Vi har till exempel inte behandlat någonting som skulle ha att göra med kodning. Och härifrån borde man hoppa direkt efter att ha blivit utexaminerad till att undervisa i kodning. Visst gör det en lite förfärad. (FNB)

FNB

Bildtext:

Beirut 30.08.2015, 22:22

Utrikes

Extremistorganisationen IS har genomfört över 90 dödsdomar den här månaden i de områden den förfogar över i Syrien. Den syriska mänskliga rättighetsorganisationen Syrian Observatory for Human Rights uppger att en tredjedel av de döda har varit civila.

Föreningen säger att det bland de dödade också fanns IS-medlemmar, andra rebellkämpar och kämpar som varit lojala mot president Bashar al-Assad. Den beräknar att IS har dömt till döden och dödat över 3 000 människor efter att extremistorganisationen förkunnade sig ha grundat ett kalifat för ett drygt år sedan.

Människor har dömts till döden bland annat anklagade för häxeri, homosexuella gärningar samt samarbete med den USA-ledda koalitionen. (FNB–AFP)

FNB-AFP

Bildtext:

Berlin 30.08.2015, 22:10

Politik

I Tyskland har det ordnats flera våldsamma protester mot flyktingar under den gångna veckan, men landets medier och kändisar välkomnar dem som blivit tvungna att fly sina krigshärjade hemländer.

Som ett led i kampanjen "Vi hjälper" ägnade den tyska tabloidtidningen Bild am Sonntag sju sidor åt kändisar som fotbollsstjärnan Lukas Podolski, Daimlers chef Dieter Zetsche och Scorpions sångare Klaus Meine, som alla står upp "mot flyktinghat".

Tidningen, som har lanserat en välgörenhetskampanj med hög profil för att hjälpa flyktingar, publicerade också en ledare av Nobelpristagaren Herta Mueller med titeln: "Jag var också en flykting."I den skriver Mueller: "Alla de som flydde till exil från nazisterna räddades... Tyskland måste göra det samma som andra länder tidigare gjorde för tyskar." (FNB–AFP)

FNB-AFP

Bildtext:

Stockholm 30.08.2015, 21:41

Inrikes

Tre män har gripits efter skottdramat i Rinkeby i Stockholm. En man i 40-årsåldern dödades och flera personer skadades i skottlossningen.

Polisen fick larmet strax efter klockan 15 finsk tid på söndagen. Flera polispatruller och ambulanser skickades till Rinkeby torg. Ett par timmar senare meddelade polisen att en man hade avlidit.

Ytterligare en man skadades i skottlossningen men han har inte livshotade skador.

Senare under dagen greps tre män misstänkta för att vara delaktiga i skottdramat. Polisen misstänker att det finns någon slags relation mellan döde mannen och de gripna.

Vid 21-tiden finsk tid hade männen ännu inte förhörts. En förundersökning om mord och mordförsök har inletts.

Ytterligare två personer skadades lindrigt av rikoschetter vid skottlossningen. En av dem träffades i armen och han berättar för TT om händelsen.

Mannen var på väg ut ur en galleria vid torget när skottlossningen började.

– Jag såg en man som låg på marken och bredvid honom stod en man med kniv. Sedan började en annan man att skjuta, jag tror att det var med en pistol, säger vittnet.

Han kastades till marken under det tumult som uppstod, men fick sedan hjälp upp av andra på platsen.

– Människor skrek och grät. Andra ringde polisen och försökte hjälpa mannen som låg knivskuren, säger vittnet.

De två gärningsmännen beskriver han som män i 25–30-årsåldern.

Polisen hade inledningsvis svårt att få en bild av händelsen, men det fanns många vittnen på plats.

Hela Rinkeby torg spärrades av och polisens tekniker började undersöka platsen. En misstänkt flyktbil hittades i närheten av brottsplatsen. (FNB–TT)

FNB-TT

Bildtext:

Helsingfors 30.08.2015, 20:43

Sport

Tabellettan HJK förlorade överraskande mot Ilves i herrarnas fotbollsliga på söndagen. Ilves besegrade sina gäster från Helsingfors med 1–0 på utsålda Tammelastadion i Tammerfors.

SJK krossade IFK Mariehamn hemma i Seinäjoki med 4–0 och steg till tvåa i ligan. HJK leder nu bara med en poäng före SJK, men helsingforsarna har spelat en match mindre. RoPS ligger på jämna poäng med SJK men har spelat en match mera.

FC Lahti hemmaslog KuPS med 1–0, HIFK vann hemma över VPS med 3–0. (FNB)

FNB

Bildtext:

London 30.08.2015, 20:33

Utrikes

Den största gatufestivalen i Europa, Notting Hill-karnen, har inletts i London. Omkring en miljon personer förväntas delta i firandet av karibisk kultur under två dagar.

Festivalen är känd inte bara för sina dansare och parader utan också för gängvåld och rån. Trots att söndagen varit en familjedag på festivalen hade polisen redan gripit över hundra personer i början av eftermiddagen.

6 000 poliser övervakade ordningen på karnen på söndagen. På måndag utökas mängden till 7 000.

Notting Hill-karnen ordnades för första gången i västra London på 1960-talet då det fanns slumområden med karibiska flyktingar inom området. I dag hör Notting Hill till de dyraste stadsdelarna i London. (FNB–AFP)

FNB-AFP

Bildtext:

London 30.08.2015, 20:19

Utrikes

Den största gatufestivalen i Europa, Notting Hill-karnen, har inletts i London. Omkring en miljon personer förväntas delta i firandet av karibisk kultur under två dagar.

Festivalen är känd inte bara för sina dansare och parader utan också för gängvåld och rån. Trots att söndagen varit en familjedag på festivalen har polisen redan gripit över hundra personer. (FNB–AFP)

FNB-AFP

Bildtext:

Jobben.fi