Just nu
Dagens goding

50 år sedan Ett hem kom hem

Museet Ett hem i Åbo firar jubileumsdag på fredag. I år är det 50 år sedan dess byggnad donerades av Alfred och Hélène Jacobsson.

Senaste kommentarer

Följ oss på Facebook

Pargas

Recensioner

Sök

FNB

Helsingfors 24.05.2015, 12:45

Politik

Sannfinländarnas ordförande Timo Soini säger att det är säkert att antalet ministrar minskar. Ministerier kommer eventuellt att slås ihop och uppgifter flyttas från ett ministerium till ett annat. Inget ministerium får någon specialbehandling, säger Soini.

Enligt honom har man redan blivit klar med de stora frågorna i regeringsförhandlingarna, men det kan behövas förhandlingar om ministeriernas befogenheter.

Samlingspartiets ordförande Alexander Stubb säger att största delen av förhandlingarna är avklarade.

– Vi ligger före tidtabellen, så i det avseendet är jag lugn till sinnes, säger Stubb. (FNB)

FNB

Bildtext:

Helsingfors 24.05.2015, 11:47

Politik

I regeringsförhandlingarna finslipar förhandlarna i dag de beslut som de fattade i går.

Enligt centerledaren Juha Sipilä ska man gå igenom öppna frågor och kontrollera om alla förstår de beslut som fattats på samma sätt.

Enligt Sipilä behövs genomgången eftersom en del av det man antecknat om reformerna är kryptiskt formulerat på politikervis. (FNB)

FNB

Bildtext:

Helsingfors 24.05.2015, 10:11

Inrikes

Det ostadiga vädret fortsätter nästa vecka. Enligt Meteorologiska institutet blir det huvudsakligen uppehållsväder på måndag och tisdag, och i söder hålls temperaturen på ungefär 15 grader.

På onsdag rör sig en varm luftmassa öster om Finland norrut, men det varma vädret stannar troligtvis på den ryska sidan av gränsen. Onsdagen väntas bli molnig och regnig i så gott som hela landet.

På lördag, dagen för studentdimissionerna, närmar sig ett lågtryck från sydväst, så regnskurar är möjliga. Trots regnskurar kan temperaturen vara kring 15 grader i hela landet på lördag, spår meteorologerna. (FNB)

FNB

Bildtext:

Helsignfors 24.05.2015, 09:53

Inrikes

Största delen av de elavbrott som stormen orsakade i går har nu reparerats, men i bland annat Norra Österbotten, Savolax och Kajanaland har några tusen hushåll varit utan el ännu på morgonen.

Som mest var 60 000 hushåll i olika delar av landet strömlösa i går. (FNB)

FNB

Bildtext:

Stockholm 24.05.2015, 09:44

Utrikes

Den uppmärksammade dödliga gruppvåldtäkten i Delhi 2012 var ett undantag, inte ett utryck för ett kulturellt mönster, anser Indiens president Pranab Mukherjee.

– Jag vill inte förminska problemet, även ett fall på miljonen måste fördömas. Men detta är abnormiteter. Du kan inte betrakta dem som regeln, säger han i en intervju med Dagens Nyheter inför sitt statsbesök i Sverige som inleds i slutet av nästa vecka.

Statsbesöket blir Indiens första i Sverige. (FNB)

FNB-TT

Bildtext:

Stockholm 24.05.2015, 09:35

Sport

När ketchupeffekten väl infann sig mellan Chicago och Anaheim i natt turades lagen om att hålla i flaskan.

Anaheim vände och tog ledningen med tre mål på 37 sekunder i tredje perioden – men Chicago vann ändå till sist med 5–4 i förlängningen.

I och med segern utjämnade Chicago Stanley Cup-semifinalen till 2—2. Lagen möts igen natten till måndag finsk tid. (FNB–TT)

FNB-TT

Bildtext:

HElsingfors 24.05.2015, 09:26

Kultur

Efter att ha tagit Sveriges sjätte eurovisionsseger anlände Måns Zelmerlöw kom till presskonferensen insvept i den svenska flaggan och viftandes med pokalen till tonerna av sin vinnande låt Heroes.

– Det var länge en väldigt jämn kamp med Ryssland. Jag var otroligt lycklig när resultatet blev klart. Mina känslor är all over the place, jag är full av glädje, entusiasm och lycka, sade han.

Speciellt efter övningen dagen innan hade han svårt att sova, berättar han.

– Det är svårt när man ska ge sitt allt i övningarna och förbättra prestationen för varje gång. Efter gårdagen visste jag inte vad jag skulle kunna göra ännu bättre. I dagens övning bestämde jag mig för att jag bara går upp på scenen, har kul och njuter.

Zelmerlöw slog tvåan Rysslands Polina Gagarina med klar marginal. Italien blev trea. Zelmerlöw var vadslagningsfirmornas klara förhandsfavorit inför tävlingen.

Röstningen var länge jämn mellan topptrion men Sverige ryckte sakta ifrån konkurrenterna. Till slut blev segern överlägsen.

27 länder deltog i finalen. Finlands representant Pertti Kurikan Nimipäivät lyckades inte ta sig till finalen. (FNB)

FNB-TT

Bildtext:

Jobben.fi