Just nu

Senaste kommentarer

Följ oss på Facebook

FNB

Falun 26.02.2015, 19:58

Sport

Janne Ahonens 19:e plats räckte för att bli bästa finländare i stora backen i Falun. Severin Freund tog hem VM-guldet och tysken fick sällskap på prispallen av Gregor Schlierenzauer från Österrike och norrmannen Rune Velta.

Jarkko Määttä tog sig vidare från första till andra omgången, men fick nöja sig med en 22:a plats. Lauri Asikainen och Harri Olli fick bara göra ett hopp.

Backhopparna tävlar en gång till under VM i Falun. Herrarnas lagbacke avgörs på lördag. (FNB)

Bildtext:

Washington 26.02.2015, 19:13

Utrikes

EU:s utrikesrepresentant Federica Mogherini har diskuterat de ryska gasleveranserna med Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov. De diskuterade också avtalet om vapenvila i Ukraina.

Rysslands president Vladimir Putin sade på onsdagen att gasleveransen till Ukraina kan stoppas om inte Ukraina betalar sina gasräkningar. Ett leveransstopp skulle enligt honom också orsaka problem i de gasleveranser som går genom Ukraina till Europa. (FNB)

Bildtext:

Helsingfors 26.02.2015, 17:33

Politik

Justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP) vädjar till riksdagen att ta ratificeringen av ILO-konventionen om ursprungsbefolkningars rättigheter på allvar. I Finland gäller konventionen samernas rättigheter. Riksdagen måste ändra på sametingslagen för att konventionen ska kunna ratificeras.

Lagens definition av samer har godkänts av Sametinget, men väcker ont blod bland andra i Lappland. De flesta lappländska riksdagsledamöter motsätter sig lagförslaget.

– Jag känner en viss oro för att grundlagsutskottet inte kommer att hinna behandla det här, säger Henriksson till FNB.

Grundlagsutskottet ska skriva ett betänkande om ändringen av sametingslagen. Henriksson säger att det hela tiden funnits krafter som motarbetat ratificeringen.

– I den allmänna debatten har Centern velat torpedera det och Sannfinländarna tycks höra till samma grupp.

Henriksson befarar att frågan skjuts upp på en mycket obestämd framtid om riksdagen inte nu ratificerar konventionen.

– Det finns inga planer på att nästa regering eller någon regering över huvud taget på tiotals år skulle ta i det här, säger Henriksson. (FNB)

Bildtext:

Falun 26.02.2015, 16:52

Sport

Bernhard Gruber från Österrike tog hem torsdagens VM-tävling i nordisk kombination i Falun. Francois Braud, Frankrike, och Johannes Rydzek, Tyskland, tog hand om de övriga medaljerna. Backmomentet avgjordes i stora backen och Gruber ledde redan inför längdåkningen.

Ilkka Herola åkte i mål som 16:e man och blev bästa finländare. Han låg på 18:e plats efter backhoppningen. (FNB)

Bildtext:

Helsingfors 26.02.2015, 16:44

Inrikes

De förbättringar som gjordes i grundtryggheten under denna valperiod har minskat inkomstskillnaderna och fattigdomsrisken.

Den största effekten har de lagändringar som gjordes 2012 då man bland annat höjde arbetslöshetsdagpenningen och utkomststödets grunddel, konstateras i en utvärdering som en expertgrupp vid Institutet för hälsa och välfärd THL har gjort.

Men i förhållande till en skälig minimikonsumtion är grundtryggheten fortfarande otillräcklig. I fjol fastställdes den skäliga minimikonsumtionen för ensamboende till 675 euro i månaden efter boendeutgifterna. För en pensionär var den 605 euro. I början av utvärderingsperioden 2011 täckte grundtryggheten 63 procent av detta och 2013 täckte den 71 procent.

Cirka en kvarts miljon finländare är helt beroende av grundtryggheten. 2013 levde 4,3 procent av finländarna på grundtryggheten, i början av valperioden gjorde 3,9 procent det.

Under denna valperiod har bostadsbidraget reformerats och ett skyddat belopp i det jämkade utkomstskyddet för arbetslösa införts. (FNB)

Bildtext:

Falun 26.02.2015, 15:42

Sport

Finland vann VM-brons i damstafetten i skid-VM i Falun. Norges ankare Marit Björgen var överlägsen etta i mål, men Finlands och Sveriges sista åkare åkte tillsammans under nästan hela den avslutande femkilometerssträckan. Stina Nilsson ryckte vid ingången till stadion och gick i mål en och en halv sekund före Krista Pärmäkoski.

– Alla medaljer är vunna medaljer, man förlorar dem inte. Det var bra att vi var med i kampen hela tiden. Det här var en nivåhöjning, sade landslagets chefstränare Reijo Jylhä till Yle.

Aino-Kaisa Saarinen, Kerttu Niskanen och Riitta-Liisa Roponen åkte de tre första sträckorna för Finland.

Saarinen växlade som etta till Niskanen. Niskanen blev rejält frånåkt av Norges Therese Johaug och Sveriges Charlotte Kalla på andra sträckan, men Riitta-Liisa Roponen jagade ikapp Maria Rydqvist på tredje. Norge var 17,8 sekunder före Finland och Sverige inför ankarsträckan och vann till slut med uppemot en halv minut.

– Det gick fint, enligt manuskriptet, sade Jylhä.

Medaljen var Finlands första i VM. (FNB)

Bildtext:

Falun 26.02.2015, 15:23

Sport

Finland vann VM-brons i damstafetten i skid-VM i Falun. Norges ankare Marit Björgen var överlägsen etta i mål, men Finlands och Sveriges sista åkare åkte tillsammans under nästan hela den avslutande femkilometerssträckan. Stina Nilsson ryckte vid ingången till stadion och gick i mål en och en halv sekund före Krista Pärmäkoski.

Aino-Kaisa Saarinen, Kerttu Niskanen och Riitta-Liisa Roponen åkte de tre första sträckorna för Finland. (FNB)

Bildtext:

Pargas

Recensioner

Sök

Service är lokalt

Service är lokalt

Annonser

Jobben.fi