Just nu
Husdjur – en del av familjen
Eurovision Song Contest 2015
Service är lokalt
Min spelvärld

Följ oss på Facebook

Pargas

Recensioner

Kimitoön

Sport

Sök

Naantalin Music 2015
Forte 2015
Laakeri-Center 2015
Högskola på Åland
Pihamökki sommar
Terapihörnet sommar
Ruisrock 2015
Parcall 2015
Partel sidebanner
Boknäs 2015
Villa Rainer öppet
Gullkrona hantverk
Åbolands fastigheter 2015
Pihamökki sommar
Veritas 2015

FNB

Helsingfors 28.05.2015, 22:21

Politik

SDP:s riksdagsgrupp kommer att rösta blankt när riksdagen väljer talman och två vice talmän på fredag, rapporterar Ilta-Sanomat. Orsaken är att oppositionspartierna för första gången på 45 år riskerar att hamna utanför presidiet.

Samlingspartiet och Sannfinländarna har redan meddelat sina kandidater till talmansvalet. När statsministerpartiet Centern meddelar sina kandidater på fredag morgon blir det inga platser kvar för oppositionspartierna.

Sannfinländarnas riksdagsgrupp har utsett Maria Lohela till sin talmanskandidat medan Samlingspartiets namn för ena vicetalmansposten är Paula Risikko. (FNB)

FNB

Bildtext:

Helsingfors 28.05.2015, 18:54

Politik

Centern har gjort ändringar i ministerportföljerna. Kommunikations- och miljöministern blir trots allt bara en trafikminister och uppdraget går till den färska riksdagsledamoten Anne Berner. Miljöministersuppdraget slås i stället ihop med jord- och skogsbruksministerns portfölj och allt det här sköts av Kimmo Tiilikainen. Ännu på onsdagen sades det att trafikministern också skulle sköta miljöministerns uppdrag.

Uppdraget som familje- och omsorgsminister delas. Juha Rehula sköter de två första åren, sedan tar Annika Saarikko över. Arrangemanget gjordes på Saarikkos begäran. Hon födde en son i höstas.

Juha Sipilä blir statsminister, Olli Rehn blir näringsminister medan Anu Vehviläinen får uppdraget som kommun- och reformminister. (FNB)

FNB

Bildtext:

Helsingfors/Zürich 28.05.2015, 17:02

Sport

Alla medlemsförbund i europeiska Uefa kommer att rösta mot sittande ordföranden Sepp Blatter då det internationella fotbollsförbundet Fifa går till ordförand. Finland ingår i Uefa och Bollförbundet gick ut med uppgiften tidigt på torsdag kväll.

Beskedet innebär att rösterna går till prins Ali bin al-Hussein från Jordanien – Blatters enda motkandidat. Uefa höll ett krismöte på torsdagen och kom fram till att man inte kommer att bojkotta ordförandet, men nog ena sig mot Blatter. (FNB)

FNB

Bildtext:

Helsingfors 28.05.2015, 16:59

Politik

Nu är det klart att Juha Sipilä (C) blir statsminister. Riksdagen valde honom med rösterna 128–62. Två ledamöter röstade blankt, sju var frånvarande.

Sipilä sade under en kort presskonferens efter valet att president Sauli Niinistö gett honom positiv respons för regeringsprogrammet.

– Han ansåg att det är en balanserad helhet med avseende på den allvarliga situationen.

Senare i kväll ska Centern ännu informera om vilka som blir partiets övriga ministrar.

Republikens president utnämner den nya regeringen i morgon. (FNB)

FNB

Bildtext:

Helsingfors 28.05.2015, 16:48

Ekonomi

STT-Lehtikuva genomför nedskärningar som uppgår till högst 22 årsverken. Största delen av uppsägningarna drabbar den redaktionella personalen. Som en del av sparåtgärderna stänger STT-Lehtikuva sina återstående regionredaktioner i Uleåborg och Tammerfors i höst. Bolagets samarbetsförhandlingar avslutades på torsdagen.

Nedskärningsbehovet minskade en aning under förhandlingarnas lopp, ursprungligen var 28 jobb hotade. Bakgrunden till de ekonomiska problemen är kundförluster.

Mika Pettersson, som är ansvarig chefredaktör och vd, säger att situationen är svår för de kommersiella medierna vilket i sin tur också drabbar den kommersiella nyhetsbyrån hårt.

– Framtidens nyhetsservice har planerats i nära samarbete med kunderna och vi fortsätter nu utgående från det planeringsarbetet, säger Pettersson.

STT-Lehtikuva är Finland ledande nyhets- och bildbyrå. Landets största mediekoncerner är de främsta ägarna och kunderna.

Svenskspråkiga nyhetsbyrån FNB är ett dotterbolag till STT-Lehtikuva. (FNB)

FNB

Bildtext:

Bagdad 28.05.2015, 16:38

Utrikes

En av extremiströrelsen Islamska staten IS högsta ledare Abu Asim har setts i den irakiska staden Ramadi. Abu Asim anses vara rörelsens andreman.

Invånare i staden uppger att de sett en enarmad blind man håll tal i staden efter kvällsbönen på onsdagen.

Enligt säkerhetsanalytiker var det Asim, det vill säga Ali Attiya al-Jubouri, även känd som IS blinda domare.

Endast Abu Bakr al-Baghdadi, som utlyst sig till Islamska statens kalif står över Asim. Båda framträder ytterst sällan i offentligheten sannolikt på grund av risken för drönarattacker.

IS intog Ramadi för knappt två veckor sedan. (FNB)

FNB

Bildtext:

Helsingfors 28.05.2015, 15:53

Utrikes

Den ryska militären har varit inblandad i konflikten i östra Ukraina på flera nivåer, konstaterar en färsk rapport från en amerikansk tankesmedja.

Enligt material som samlats in från publicerade källor finns det materiel som härstammar från Ryssland i Ukraina. Utöver det har ryska soldater i aktiv tjänst deltagit i striderna.

Materialet för Atlantic Councils rapport kommer från nätsamfundet Bellingcat, som består av frivilliga som samlar in och analyserar uppgifter från Ukraina.

Enligt rapporten har Ryssland använt nygrundade träningsläger vid gränsen till Ukraina för att skicka materiel och styrkor över gränsen. Befälhavarna ger soldaterna order att avlägsna sina enheters betäckningar från uniformerna och alla fordon innan de korsar gränsen.

Fotografier från striderna visar också modern rysk militärutrustning som Ukrainas militär inte har tillgång till, står det i rapporten.

Analyser av satellitbilder och granatkratrar tyder också på att ryskt artilleri skjutit över gränsen under striderna.

Ryssland har upprepade gånger förnekat all inblandning i kriget i östra Ukraina. Enligt Ryssland är konflikten ett inbördeskrig. Ryska soldater som tagits till fånga i Ukraina har uppgett att de stridit som frivilliga eller att de lämnat aktiv tjänst. (FNB)

FNB

Bildtext:

Jobben.fi