Just nu
Annonsera i ÅU:s bilaga för sjöfart och logistik
ÅU livebloggar från kommundirektörsvalet i Kimitoön
Lia Ekdahl logomo
Lokaltapiola hemforsakring septemer
Service är lokalt
Fem fråugor på fredag
 • au-gnurf-2015-10-01-volkswagen

  Gnurf 2.10.2015

  Volkswagen erkänner att de har fuskat med utsläppen på dieselbilar.
 • au-gnurf-20150929-hastar-i-hagen

  Gnurf 30.9.2015

  Politiker på Kimitoön tycker att det är fel att föra fram svart häst tio dagar före kommundirektörsvalet.
 • au-gnurf-2015-09-24-hosttecken

  Gnurf 25.9.2015

  Man vet att hösten är här när man upplever vissa säkra hösttecken.
 • au-gnurf-2015-09-22-svart-hast

  Gnurf 23.9.2015

  Man kan läsa i ÅU 22.9.2015 att det surrar av rykten om svarta hästar i kommundirektörsvalet på Kimitoön.
 • au-gnurf-2015-09-15-skrotningsintyg

  Gnurf 16.9.2015

  I ÅU kunde man 15.9.2015 läsa att bilskrotningspremien blev en succé.

Följ oss på Facebook

Min spelvärld
Vädret

Sök

Laakeri-Center 2015
Veritas 2015
Boknäs 2015
Åbolands fastigheter 2015
Forte 2015
Partel sidebanner
Parcall 2015
AST ursakta
Dahlbom Brunnsborrning3112
Kiitorata lillajul

FNB

Helsingfors 05.10.2015, 08:18

Politik

Sannfinländarnas tredje vice ordförande Sebastian Tynkkynen kräver att Sannfinländarnas partistyrelse, partifullmäktige och riksdagsgrupp ska samlas för att besluta om huruvida partiet kan fortsätta i regeringen.

Tynkkynen anser att det finns skäl att bedöma om det är möjligt för Sannfinländarna att fortsätta som regeringsparti efter att övriga regeringen brutit mot det gemensamt överenskomna programmet.

Tynkkynen får stöd av partistyrelsemedlemmen Aleksi Hernesniemi.

Om regeringspartierna inte går med på att stänga gränsen till Sverige för de asylsökandes del anser Tynkkynen och Hernesniemi att Sannfinländarna omöjligt kan fortsätta i regeringen. (FNB)

FNB

Bildtext:

Helsingfors 05.10.2015, 07:42

Ekonomi

Finländarna har en positiv och tillitsfull inställning till banksektorn, visar en enkät gjord av Epsi Rating.

Digitaliseringen kan dock nöta på kundtillfredsställningen. Enligt Epsis data är inte alla kunder nöjda med att tjänsterna flyttas från det fysiska kontoret till den ansiktslösa webben.

Det är till exempel bara cirka 25 procent av finländarna som använder en mobil bankapplikation. I Norge är motsvarande andel 50 procent.

Enligt undersökningen, vars resultat offentliggjordes på måndagen, är konsumenternas tilltro och tillfredsställelse på uppgång.

90 procent av finländarna uppger sig hysa stor eller neutral tillit till banksektorn. Det är fem procentenheter mer än i fjol.

Enligt enkätsvaren är över 75 procent av finländarna nöjda med sin bank. Det är den högsta siffran i Norden.

Över 4 000 finländare intervjuades för undersökningen.

Felmarginalen i undersökningen är två procentenheter åt vardera hållet och den statiska signifikansnivån 95 procent. (FNB)

FNB

Bildtext:

Helsingfors 05.10.2015, 07:20

Inrikes

SDP föreslår ett system där arbetslösa skulle beviljas en sysselsättningssedel de kunde erbjuda vilken som helst arbetsgivare. Sedeln kunde kompensera för nedskärningarna i arbetslöshetsskyddet, skriver Helsingin Sanomat.

Sedelns värde skulle motsvara arbetsmarknadsstödet. På det sättet skulle arbetslöshetsskyddet stå för 705 euro av månadslönen och arbetsgivaren skulle betala resten. Lönerna skulle följa kollektivavtalen.

Sedeln kunde användas i högst 300 dagar.

Systemet kunde enligt SDP förverkligas så att alla arbetslösa arbetssökande skulle ha rätt att efter till exempel sex eller tio månaders arbetslöshet ta i bruk sysselsättningssedeln som en del av sitt arbetslöshetsskydd.

SDP har låtit göra en bedömning som visar att cirka 15 000 personer skulle sysselsättas inom den privata sektorn med hjälp av sysselsättningssedlarna. (FNB)

FNB

Bildtext:

Stockholm 05.10.2015, 07:03

Utrikes

Nu går startskottet för årets Nobelvecka.

I dag, måndag, avslöjar Nobelkommittén vem eller vilka som får årets Nobelpris i medicin eller fysiologi. Pristagarna avslöjas "tidigast 11:30" (det vill säga 12:30 finsk tid) som det står i programmet.

Det har dock inte hindrat journalister och andra att spekulera i vem eller vilka pristagarna är. Oavsett hamnar vederbörande i celebert sällskap.

Förra året prisades det norska paret May-Britt och Edvard Moser samt John O'Keefe för deras forskning kring "hjärnans gps", det vill säga hur vi i hjärnan kan tillverka "kartor" för att hitta vägen.

Bland tidigare pristagare kan även nämnas Robert Edwards (2010) och dennes forskning kring konstgjord befruktning eller Harald zur Hausen (2008) för hans upptäckt att humant pappillom-virus kan orsaka livmoderhalscancer. (FNB)

FNB-TT

Bildtext:

Singapore 05.10.2015, 06:55

Ekonomi

Världsbanken har sänkt sin prognos om den ekonomiska tillväxten i östra och sydöstra Asien. Det är framför allt de sämre utsikterna för Kina som försvårar läget i utvecklingsmarknaderna i området. Även ett eventuellt räntelyft i USA kan komma att påverka den ekonomiska tillväxten.

Världsbanken bedömer att den ekonomiska tillväxten i östra och sydöstra Asien blir 6,5 procent i år och 6,4 procent nästa år. Så sent som i april låg prognosen på 6,7 procent för båda åren.

– Det finns ovanligt mycket osäkerhetsfaktorer kopplade till den regionala tillväxten, skriver banken i sina motiveringar för beslutet.

Världsbanken sänkte prognosen för utvecklingen i Kina i år från 7,1 procent till 6,9 procent. Prognosen för tillväxten 2016 skrevs ner från 7 till 6,7 procent.

I framför allt Malaysia och Indonesien plågas hushåll och företag av en svag egen valuta i förhållande till dollarn. Om valutakurserna fortsätter att sjunka kan det leda till problem i länder som har mycket skulder som definieras i dollar. Utöver Indonesien och Malaysia gäller det framför allt Thailand och Vietnam. (FNB)

FNB-Reuters

Bildtext:

Helsingfors 05.10.2015, 06:39

Inrikes

Den så kallade integrationspengen till kommuner som tar emot flyktingar är på tok för låg, säger Kommunförbundets vice vd Timo Kietäväinen till Savon Sanomat. Integrationspengen finns med i regeringens budgetförslag.

Kietäväinen säger att summan staten reserverat för integreringen bygger på gamla siffror om antalet asylsökande som väntas komma till Finland.

– Budgetförslaget bygger på bedömningen att antalet asylsökande 2016 är cirka 15 000 av vilka 8 000 beviljas asyl. Det här är orealistiskt. För närvarande tror man ju att upp till 50 000 personer söker asyl i Finland nästa år.

Anslaget för integrationspengen i nästa års budgetsförslag är 144 miljoner euro, 57 miljoner mer än i år.

Kietäväinen säger till Savon Sanomat att till exempel en effektiv språkundervisning kräver mycket mer resurser än så. (FNB)

FNB

Bildtext:

Regeringen har inte uppdaterat antalet personer som väntas söka asyl i Finland nästa år då den gjort upp budgeten för integrationspengen, säger Kommunförbundets vice vd Timo Kietäväinen. LEHTIKUVA Kimmo Mäntylä

Original

Stockholm 05.10.2015, 06:20

Sport

Zlatan Ibrahimovic har nått en ny milstolpe i sin fotbollskarriär.

Efter två straffmål mot Marseille är han med 110 mål Paris SG:s främsta målskytt genom tiderna.

Fullträffarna räckte dessutom till seger med 2–1 i det franska klassikermötet.

Trots bara tre hela säsonger i PSG har Zlatan Ibrahimovic kommit allt närmare Pauletas klubbrekord på 109 liga- och cupmål.

I söndagens match mot Marseille i Ligue 1 tog sig Zlatan både ikapp och förbi inom loppet av ett par minuter.

Det var en märklig strafforgie som gjorde Ibrahimovic historisk i sin 134:e match i PSG-tröjan:

Först krockade Zlatan med Marseilles målvakt Steve Mandanda. Den efterföljande straffen placerade svensken säkert till vänster i 41:a minuten, ett mål som förutom tangerat målrekord betydde att ställningen var 1–1 hemma på Parc des Princes.

Någon minut senare träffade Zlatans nick en Marseille-hand i straffområdet – och domaren pekade på straffpunkten igen. Zlatan sköt bollen i mål till höger.

Men...

Straffen fick slås om. Och på straffspark nummer tre på lika många minuter bytte Zlatan hörn igen. 2–1 i 44:e minuten – och så var den nyblivne 34-åringen ensam på tronen som PSG:s främste målskytt.

Näste man att få chansen från elva meter var Marseilles Abdelaziz Barrada. Men marockanen var inte lika lyckosam som Ibrahimovic – målvakten Kevin Trapp räddade straffen och såg till att PSG var kvar i ledning.

Med 20 minuter kvar bytte Laurent Blanc ut Zlatan Ibrahimovic, som fick applåder av hemmapubliken när han gick av planen.

2–1 stod sig matchen ut, PSG leder ligan med fem poäng och för klubbens nye rekordman återstod bara att åka hem och packa väskan. På måndagen samlas det svenska landslaget i Stockholm inför EM-kvalmatcherna mot Liechtenstein och Moldavien. (FNB)

FNB-TT

Bildtext:

Zlatan Ibrahimovic är nu den bästa målskytten genom tiderna i franska PSG. LEHTIKUVA / AFP PHOTO / KENZO TRIBOUILLARD

Original

Jobben.fi