Just nu
Lokal Tapiola klick
Service är lokalt
 • au-gnurf-2015-06-25-oriketo

  Gnurf 26.6.2015

  Många men inte alla är nöjda när avfallsförbränningsverkets skorstenspipa i Oriketo revs torsdagen 25 juni.
 • au-gnurf-2015-06-23-bogvisir-rgb

  Gnurf 24.6.2015

  Efter att avgifterna på förbindelsefartygen slopades för sex år sedan har fraktmängderna ökat kraftigt.
 • au-gnurf-2015-06-16-midsommarbyxor

  Gnurf 19.6.2015

  ÅU presenterar nya midsommarbyxor som förhindrar drunkningsolyckor.

Följ oss på Facebook

Min spelvärld
Eurovision Song Contest 2015

Pargas

Recensioner

Vädret

Sök

Teaterboulage
Partel sidebanner
Laakeri-Center 2015
Solliden
Åbolands fastigheter 2015
Hakulan Puu Byggnadsvaror
Masimp bytesbåtar
Terapihörnet sommar
Ruisrock 2015
Jukupark
Boomerang sommar
Turun Neva Tours sommar
Gullkrona hantverk
Veritas 2015
Rosala
Forte 2015
Abo stad sommar
Parcall 2015
Villa Rainer öppet
Boknäs 2015

FNB

Portland 01.07.2015, 14:03

Utrikes

Marijuana är från och med onsdag lagligt i den amerikanska delstaten Oregon. Den nya lagen gällande marijuana stiftades efter en folkomröstning. Lagen trädde i kraft på onsdagen.

Nu får personer som fyllt 21 år köpa cannabis i butiker, röka cannabis och inneha cirka 200 gram cannabis i delstaten Oregon.

Dessutom får man odla fyra olika cannabisväxter hemma.

Det är fortfarande förbjudet att röka marijuana på allmänna platser och att köra bil efter att man intagit drogen.

Att använda marijuana för nöjesbruk är nu lagligt i fyra delstater i USA samt i huvudstaden Washington DC. I delstaten Kalifornien för man också en aktiv kampanj för att tillåta användningen av cannabis.

Hälften av USA:s delstater godkänner användningen av marijuana för medicinska syften. (FNB–Reuters)

FNB-Reuters

Bildtext:

Kairo 01.07.2015, 13:42

Utrikes

Extremislamistiska terrorister har attackerat flera av den egyptiska arméns kontrollstationer vid Sinaihalvön. Minst 15 egyptiska soldater och 20 terrorister har dött i attackerna, uppger olika källor

En grupp som stöder den extremistiska jihadiströrelsen IS, har uppgett att den står bakom attackerna.

En representant för den egyptiska armén uppger att tiotals militanta deltog i attacken. Grupperna som motsätter sig landets regering attackerar Egyptens säkerhetstrupper regelbundet på Sinaihalvön. (FNB–AFP–Reuters)

FNB-AFP–Reuters

Bildtext:

Helsinki 01.07.2015, 13:40

Inrikes

Juni har varit 1–2 grader kallare än normalt i största delen av landet. Exceptionellt kallt har det varit endast i de västra delar av landet, på ett område som sträcker sig från Birkaland till södra Lappland. Detta berättar Meteorologiska institutets statistik.

Varmast var det i måndags, då temperaturen steg till 25,4 grader i Varkaus och S:t Michel. Den kallaste temperaturen uppmättes på fjället Saana i Enontekis i mitten av månaden, -3,5 grader. (FNB)

FNB

Bildtext:

Visby 01.07.2015, 13:13

Politik

Rysslands militärplan avfyrade vilseledande facklor mot svenska jaktplan två gånger ifjol, uppger Sveriges flygvapenchef Micael Bydén.

Facklorna avfyrades enligt Sveriges flygvapen i internationellt luftrum ovanför Östersjön i augusti och i september ifjol.

Båda gångerna fanns två svenska jaktplan i luften, säger Bydén. (FNB)

FNB

Bildtext:

Bryssel 01.07.2015, 13:01

Ekonomi

FT: Grekiska premiärministern Alexis Tsipras har skickat ett brev till eurogruppen. Grekland godkänner långivarnas villkor, men med många undantag. (FNB)

Bildtext:

Tammerfors 01.07.2015, 12:49

Inrikes

Bilar får i framtiden information om föret, trafikhändelser och -störningar i realtid genom ett smart vägnätssystem. Målet är att förbättra trafiksäkerheten. Nya internationella intelligenta transportsystem presenteras i Tammerfors i dag.

I Finland är meteorologiska institutet en del av projektet. De har utvecklat en station som meddelar bilisten om vädret och kan till exempel varna om farligt före.

Teknologiska forskningscentralen VTT har utvecklat ett system som tar emot information genom att använda både mobiltelefonsnätet och ett lokalt nät mellan bilarna.

– Samarbetsfull körning där fordon och vägnätssystem kommunicerar sinsemellan ökar trafiksäkerheten avsevärt, tror Johan Scholliers, ledande forskare på VTT. (FNB)

FNB

Bildtext:

Visby 01.07.2015, 12:32

Utrikes

Bilden av Sverigedemokraterna som ett parti för "hårda frågor" håller inte om partiet ska nå målet att bli störst i landet, skriver partiledaren Jimmie Åkesson i en debattartikel.

Invandringspolitiken "är och förblir en fokusfråga" för partiet, skriver Åkesson på SvD:s debattsida.

Den politiken behövs för att "frigöra resurser" till "de i vårt samhälle som behöver dem", skriver han, och nämner SD-förslag om avskaffad pensionärsskatt och rätt till heltid för offentliganställda.

I samband med partiets dag under Almedalsveckan lanseras nu också ett tredje reformpaket med fokus på barn och deras första år i livet. Förslaget omfattar satsningar på 1 miljard kronor (110 miljoner euro) årligen, där 700 miljoner ska gå till förskolan.

Max 15 barn per barngrupp, mer utbildning för förskolepersonal och riktade stöd för att "säkerställa högsta matkvalitet på landets förskolor".

Övriga partier har "gått hårt åt barnen", skriver Åkesson. Politikområdet har länge varit "skådeplats för ideologiska offensiver, där såväl feministiska socialister som liberaler varit hänsynslösa" i att prioritera genus före barns bästa.

Målet för SD är att bli landets största parti, skriver Åkesson. Då måste också fler kvinnor lockas att rösta på partiet, och bilden av SD som "enkelspårigt och missnöjt" tvättas bort. (FNB–TT)

FNB-TT

Bildtext:

Jobben.fi