Just nu
Turun Silmalaser operation
 • dan3678393
  Förbindelsetrafiken verkar få vad den behöver. Men hur pengarna används är en annan fråga.
 • Claes_Gustafsson
  Fördjupat. Sjukdomen har numera ett väl utbyggt och integrerat kommunikationssystem, skapat och underhållet framför allt av människan.
 • Tero Pitkämäki var den nordiska glädjen i ett annars medaljfattigt VM. Lehtikuva
  De 15:e världsmästerskapen i friidrott är till ända. 43 av de inalles 206 deltagande nationerna – en dryg femtedel – tog medalj. Den enda nordiska vanns av Tero Pitkämäki. Fast den finländska truppens helhetsinsats inte var lika bra som vid EM i Zürich för ett år sedan, ska vi nöja oss med den lilla bit av den globala kakan vi blir tilldelad.
 • Nödinkvartering behövs. Röda korset väntas vända sig till Åbo stad för att få hjälp med en ny flyktingförläggning inom kort. Lehtikuva
  Ny nödinkvartering för 100-150 asylsökande behövs i Åbo. Röda korset hoppas att stadsstyrelsen kan behandla förfrågan om hjälp redan på måndag.
 • Planerna på flytande hus i Åbo godkändes av fullmäktige. Bild: Marinetek Group
  Planerna på flytande hus vid Färjstranden fick grönt ljus av Åbos fullmäktige. Också nytt höghus vid Synagogan fick klartecken.
Dagens goding

Sommardikt om havet

Anna Södergård (9 år), systern Laura Södergård (6 år) och kusinerna Emil Siro (8 år) och Isabel Siro (7 år) skrev en dikt om havet när de vistades på stugan i Pargas i somras.
Läs Konstrundans bilaga som flexpapper
Service är lokalt

Följ oss på Facebook

Min spelvärld
Eurovision Song Contest 2015

Pargas

Recensioner

Kimitoön

Sport

Vädret

Sök

Laakeri-Center 2015
Boknäs 2015
Partel sidebanner
Forte 2015
Hakulan Puu Byggnadsvaror
Åbolands fastigheter 2015
Sirkus Finlandia 2015
Parcall 2015
Veritas 2015

FNB

New York 31.08.2015, 21:19

Sport

Jarkko Nieminens sista grand slam-turnering i karriären tog slut direkt, efter första matchen. Fransmannen Jo-Wilfried Tsonga vann med 6–3, 6–1, 6–1 i första omgången av US Open.

Siffrorna ger en rättvis bild av matchen. I första set höll Nieminen relativt jämna steg med sin meriterade motståndare. Tsonga, rankad som nummer 19 i världen, gick fram till 4–2 via matchens första break. Då Tsonga ledde med 5–3 i egen serve fick Nieminen till en nätrullare vid ställningen 30–30. Den studsade till slut tillbaka på finländsk planhalva och en kort stund senare bärgade Tsonga setsegern. Närmare än så kom inte Nieminen att få kommandot över matchen.

Tsonga har nu tagit hem sex av åtta möten med Nieminen. Finlands bästa tennisspelare gör sin sista säsong som proffs och ligger på plats 101 på den senaste världsrankingen. (FNB)

FNB

Bildtext:

Helsingfors 31.08.2015, 21:14

Politik

Regeringen har presenterat de stora dragen i sina så kallade spetsprojekt. Anslagen för projekten blir en miljard euro fördelat från 2016 till 2018 och varje enskilt projekt får en ansvarig minister.

Regeringen vill satsa 170 miljoner euro på att förbättra sysselsättningen och konkurrenskraften. Kunnande och utbildning samt bioekonomi och rena lösningar kommer att få 300 miljoner var.

Välfärd och hälsa ska stödas med 130 miljoner och den offentliga sektorns verksamhet ska effektiveras för 100 miljoner.

Statsminister Juha Sipilä (C) säger att pengarna till spetsprogrammen fås genom utdelningar från och försäljning av statlig egendom.

– Vi skulle ha haft bra projekt för minst 2 miljarder euro, så vi var tvungna att gallra, sade Sipilä mot slutet av presskonferensen.

Även finansminister Alexander Stubb (Saml) och justitie- och arbetsminister Jari Lindström (Sannf) var närvarande i statsministerns residens Villa Bjälbo. Utrikesminister Timo Soini (Sannf) befinner sig för närvarande på en miljökonferens i Alaska och var därmed förhindrad att delta.

Utöver de fem helheterna ska regeringen genomföra en pensionsreform, en omläggning av social- och hälsovårdsstrukturen, skära ner på antalet kommunala uppgifter och förpliktelser och göra ändringar i region- och centralförvaltningen.

De tre ministrarna tangerade läget kring social- och hälsovårdsreformen under presskonferensen. Statsminister Sipilä sade att de följande stegen är de politiska besluten om finansieringen och antalet social- och hälsovårdsområden. (FNB)

FNB

Bildtext:

Helsingfors 31.08.2015, 20:54

Politik

Regeringen har meddelat hur anslaget på en miljard ska fördelas mellan de olika så kallade spetsprojekten.

Regeringen vill satsa 170 miljoner euro på att förbättra sysselsättningen och konkurrenskraften. Kunnande och utbildning samt bioekonomi och rena lösningar kommer att få 300 miljoner var.

Välfärd och hälsa ska stödas med 130 miljoner och den offentliga sektorns verksamhet ska effektiveras för 100 miljoner. (FNB)

FNB

Bildtext:

Stockholm 31.08.2015, 19:51

Utrikes

Förre statsministern Fredrik Reinfeldt beskriver i sin kommande bok de sverigedemokratiska väljarna som "avvikare" från övriga väljare, rapporterar Aftonbladet. Reinfeldt menar att de "inte känner samma tillit till andra människor, till samhällets institutioner och det demokratiska systemet".

Den förre statsministern hävdar att SD i sin kärna samlar "de flesta av landets rasister och kraftigt främlingsfientliga". Till det kommer, enligt Reinfeldt, en stor mängd brett missnöjda väljare. "De är missnöjda med sitt eget liv och området de bor i. De misstror alla med makt, såväl politiker som medierepresentanter", skriver han i sin bok, enligt Aftonbladet.

Det här får SD:s gruppledare Mattias Karlsson att se rött.

– Reinfeldt ljuger, kränker och förminskar miljontals människor, säger han till Aftonbladet.

Enligt Karlsson är många SD-väljare före detta moderater som kände sig svikna av Reinfeldt. (FNB–TT)

FNB-TT

Bildtext:

Helsingfors 31.08.2015, 19:08

Sport

Varken Roman Eremenko eller Rasmus Schüller är tillgängliga då tillfälliga landslagstränaren Markku Kanerva matchar fotbollslandslaget för första gången, i EM-kvalkamperna mot Grekland och Färöarna. Båda mittfältarna lämnade återbud på måndagen.

HJK-spelaren Schüllers besked kom tidigt och på kvällen konstaterades CSKA Moskva-spelaren Eremenko ha ljumskproblem.

– Ljumsken har krånglat en tid och i förra matchen blev den värre. Det här grämer mig verkligen, säger Eremenko på Bollförbundets webbplats.

Joni Kauko, Energie Cottbus, har kallats in som ersättare.

Matchen mot Grekland spelas i Pireus på fredag. Måndagen därpå spelas Finland–Färöarna på Olympiastadion. (FNB)

FNB

Bildtext:

Keuru 31.08.2015, 18:55

Inrikes

Polisen i Keuru beskyddar kommunens beslutsfattare då de behandlar förslaget att grunda en flyktingförläggning i staden, rapporterar tidningen Suur-Keuruu. Enligt tidningen var det dock lugnt utanför stadshuset på måndagseftermiddagen.

Stadens beslutsfattare ska ha mottagit hotfulla meddelanden på sociala medier inför mötet och därför beslöt man om polisbeskydd.

Den planerade förläggningen ska enligt preliminära planer ha utrymme för 500 asylsökande och grundas i stadens tidigare garnison. (FNB)

FNB

Bildtext:

Wien 31.08.2015, 18:40

Utrikes

Tysklands förbundskansler Angela Merkel säger att Schengensamarbetet är hotat om Europa inte lyckas komma överens om en rättvis fördelning av flyktingar.

– Om Europa sviker när det gäller flyktingarna, då är vi inte det Europa vi önskar vara, sade Merkel vid en presskonferens i Berlin på måndagen.

Merkel framhöll att det inte finns någon tolerans för dem som ifrågasätter andra människor.

Hon underströk att migrantkrisen är en stor utmaning för Tyskland och hon uppmanade alla landets medborgare att vara flexibla och tålmodiga.

– Vi står inför en nationell utmaning som kommer att pågå länge, inte bara dagar eller månader, sade Merkel.

Enligt Merkel ska Tyskland lägga fram en omfattande plan för hur landet sa hantera krisen. Bland annat ska man bygga fler asylmottagningar och utbilda fler tyskalärare.

Hon underströk att särskilt Italien måste avlastas av andra EU-länder. (FNB–Reuters)

FNB-Reuters

Bildtext:

Jobben.fi