Just nu
Service är lokalt

Följ oss på Facebook

Min spelvärld
Eurovision Song Contest 2015

Sport

Vädret

Sök

Parcall 2015
Partel sidebanner
Åbolands fastigheter 2015
Veritas 2015
Forte 2015
Laakeri-Center 2015
Hakulan Puu Byggnadsvaror
Jukupark
Abo stad sommar
Boknäs 2015
Sirkus Finlandia 2015
Solliden

FNB

Ramallah 31.07.2015, 22:41

Utrikes

FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon fördömer mordbranden som dödade ett sex månader gammalt barn på Västbanken i dag.

Fyra familjemedlemmar till det dödade barnet skadades i attacken. Barnets föräldrar fick båda mycket allvarliga brännskador.

Enligt generalsekreterarens talesman framför Ban Ki-Moon sina kondoleanser till familjen och kräver att de skyldiga ställs inför rätta. Judiska bosättare misstänks stå bakom attacken.

Ban Ki-Moon påpekade att exempelvis Israels illegala bosättningar på ockuperat område och attackerna mot palestinska hus har skapar våldsam extremism inom båda parterna i konflikten.

Också USA fördömer attacken. (FN–AFP)

FNB-AFP

Bildtext:

Helsingfors 31.07.2015, 21:09

Ekonomi

Utrikesminister Timo Soini (Sannf) efterlyser mer detaljerade motiveringar av amerikanska myndigheter om varför finländska personer och företag finns med på sanktionslistan mot Ryssland.

– Jag önskar att det skulle komma konkretare svar än pengaflöden. För dessa människors rättssäkerhet skulle det vara bra att veta mera. USA är ändå en suverän stat som fattar sina egna beslut, konstaterar Soini.

Ministern understryker att det inte handlar om en fråga mellan de finländska och amerikanska staterna eller regeringarna.

– Det här har att göra med ryska affärsmän och Rysslandssanktioner, där USA har ansett att finländska aktörer varit med på ett oacceptabelt sätt.

Soini ser det som möjligt att Rysslands svarar med motsanktioner.

– Så agerar man ofta, att sanktioner besvaras med motsanktioner.

EU:s sanktioner mot Ryssland kommer enligt utrikesministern inte att behandlas inom snar framtid.

– EU:s färska sanktionslista, där jag själv också deltog i utformningen, är gjord för att gälla till slutet av året. Jag ser inte att det finns skäl till att strama åt EU:s sanktioner.

Utrikesministern önskar framför allt att en lösning kunde nås i Ukrainakrisen och att den senaste fredsuppgörelsen i Minsk kunde framskrida.

– De här sanktionerna leder inte till något gott för någon på lång sikt, och frågorna borde skötas genom förhandlingar.

Utrikesutskottets ordförande Antti Kaikkonen (C) säger att utskottet vill ha närmare information om motiveringarna bakom sanktionslistan. (FNB)

FNB

Bildtext:

Helsingfors 31.07.2015, 19:29

Ekonomi

Affärsman Kai Paananen, som USA lagt till på sin nya sanktionslista, säger att sanktionerna försämrar märkbart företagens möjligheter att driva sin verksamhet och hotar finländarnas jobb.

– Det här påverkar enormt företagens verksamhetsförhållanden och jobben, säger Paananen.

Till FNB säger Paananen att han är väldigt besviken och förbryllad över att se sitt eget namn med på listan. Han är verkställande direktör på koncernen SET Group vars två företag SET Petrochemicals och Southeast Trading likaså har lagts till på sanktionslistan.

Koncernen har länge drivit handel inom energibranschen i Ryssland.

USA har uppgett att avsikten med sanktionerna är att ingripa i de anknytningar som de företag som redan tidigare varit med på listan har, så att företagen inte kan kringgå sanktionerna.

– Det är väl frågan om gamla kontakter. Men jag har nog inte medverkat i att någon kringgått sanktionerna, det är trams, säger Paananen.

En orsak till att Paananen hamnat på listan kan vara hans vänskap med Gennadij Timtjenko. Timtjenko har varit med på listan sedan april i fjol.

Enligt Paananen är det besynnerligt att en affärsman kan läggas med på listan eftersom han "känner folk".

– Än sen då? Jag är en finsk medborgare, likaså är han. Inte kan man dölja det, men vi har våra affärer och han har sina.

Paananen har dessutom anknytningar till släkten Rotenberg som också finns med på sanktionslistan.

Just nu väntar Paananen på ytterligare information från Utrikesministeriet samt USA:s ambassad så att han kan bedöma exakt hur hans affärsverksamhet påverkas.

– Säkerligen påverkas den, men vid det här skedet kan jag inte bedöma hur mycket. På basis av tidigare erfarenheter kan man säga att det i Finland, tyvärr, har en stor betydelse. Framför allt inom banksektorn, säger Paananen och hänvisar till bankernas beslut att följa sanktionerna i Finland. (FNB)

FNB

Bildtext:

Helsingfors 31.07.2015, 19:10

Ekonomi

Tillsvidare har USA:s sanktioner inte haft en betydande inverkan på Rysslands ekonomi och det kommer knappast de nya sanktionerna heller att ha, tror professor Pekka Sutela som är insatt i Rysslands ekonomi.

Om sanktionerna skulle vara i kraft i åratal skulle det uppstå skadeverkningar, säger Sutela. Ryssland är till exempel beroende av olje- och gasproduktionsteknologi som fungerar i svåra förhållanden.

– Fälten i östra Sibirien har varit ryggraden för Rysslands olje- och gasproduktion. Deras produktion börjar minska för teknologin som krävs i svåra situationer fås endast från västländerna.

Oljepriset har större betydelse än sanktionerna. Rysslands ekonomiska tillväxt avstannade redan före sanktionerna och det finns ingen tillväxt i sikte. Enligt Sutela hann Ryssland vänja sig vid ett oljepris på hundra dollar när det nu har sjunkit till hälften av det.

– Det centrala problemet har varit oförmågan hos president Putins regering att ta beslut. (FNB)

FNB

Bildtext:

Aten 31.07.2015, 19:02

Ekonomi

Den Internationella valutafonden IMF:s krav på grekiska skuldlättnader stämmer överens med EU:s planer, säger EU-kommissionens talesman Mina Andreeva.

IMF meddelade på torsdagen att de endast tänker delta i det tredje grekiska nödlånet om Grekland och EU kan enas om bland annat skuldlättnaderna och de ekonomiska reformerna.

Enligt EU-kommissionens representant är det tydligt att IMF arbetar på ett annat sätt och med andra tidtabeller än EU. EU har som målsättning att slutföra förhandlingarna om det tredje nödlånet med hjälp av IMF.

Grekland och EU vill färdigställa nödlånet före mitten av augusti. Grekland måste betala tillbaka ett lån på 3,2 miljarder euro till Europeiska centralbanken ECB senast den 20 augusti.

Experter från EU, ECB, och IMF har den här veckan samlats i Aten för att förhandla om nödlånet, som kan gå upp till 86 miljarder euro på tre år.

Greklands premiärminister Alexis Tsipras sade på onsdagen att Grekland kan vänta sig skuldlättnader i november, då ett expertutlåtande om förverkligandet av de krävda reformerna görs. IMF har tidigare meddelat att de inte tänker delta i nödlånet ifall Grekland inte beviljas "dramatiska" skuldlättnader.

Bland annat Tyskland har motsatt sig skuldlättnader till Grekland. (FNB–AFP)

FNB

Bildtext:

Helsingfors 31.07.2015, 18:47

Ekonomi

Roman Rotenberg är chockerad över att ha blivit tillagd på USA:s sanktionslista mot Ryssland, säger han till Helsingin Sanomat. Rotenberg är delägare i ishockeylaget Jokerit och majoritetsägare av Helsingforsarenan.

– Sanktionerna kommer som en stor överraskning. Jag är chockerad. Vi har hela tiden varit i kontakt med Utrikesministeriet och följt alla instruktioner. Det får mig att tänka på i vilken utsträckning ministeriet har skött om finländska medborgares och företags förmåner, säger Rotenberg till Helsingin Sanomat.

På sanktionslistan finns också Rotenbergs företag Långvik Capital.

Han vill inte kommentera för Helsingin Sanomat i vilken utsträckning sanktionerna har orsakat problem för hans egen affärsverksamhet. (FNB)

FNB

Bildtext:

Bangladesh 31.07.2015, 18:13

Utrikes

Indien och Bangladesh byter över 160 landområden med varandra. Enligt ett avtal som ingicks i juni ska Bangladesh få över hundra områden av Indien och Indien femtio av Bangladesh.

Länderna ska hissa sina flaggor i områdena vid midnatt lokal tid.

Tvisten om markområdena har pågått i nästan 70 år. De kring 50 000 invånarna i markområdena har saknat många medborgerliga rättigheter samt tillgång till skolor och sjukhus eftersom de varit isolerade från resten av sina länder.

Invånarna i områdena har fått välja vilket medborgarskap de vill ha. För många innebär det ett val mellan att byta nationalitet eller flytta från platsen där deras familjer bott i generationer.

De flesta har valt att stanna. Men kring tusen personer i områden som överlämnas till Bangladesh har uppgett att de vill förbli indier. De måste nu flytta bort.

Besluten har splittrat familjer. Många unga har valt att flytta till Indien medan deras föräldrar inte vill flytta från sina hemtrakter. (FNB)

FNB-AFP

Bildtext:

Jobben.fi