Just nu
sommar-2015-banner
 • STT:n puheenjohtajahaastattelut 2015 Keskustan Juha Sipilä
  Centerns ordförande Juha Sipilä har valts till riksdagens talman för den tid som regeringsförhandlingarna pågår. Han fick 194 röster.
 • I höst väntas beslut. Ska Åbo gå in för superbussar eller spårväg? Beslutet fattas i höst. Illustration: Åbo stads material
  Men en spårväg medför många andra fördelar, säger stadens tjänstemän som har utrett konsekvenser av en spårväg i Åbo.
 • Förin ska bland annat tvättas och målas. ÅU-foto
  Förin har tagits ur trafik på grund av tekniska problem. Det är ännu osäkert hur länge kabelfärjan kommer att stå stilla, men staden undersöker för tillfället problemen.
 • URUGUAY-CANNABIS-LEGALIZATION-FILES
  41-årig man dömd till 1 år och 4 månaders villkorligt fängelse för grovt narkotikabrott i Retais.
 • aifklogoblack
  Inkommande helg avgörs handbollens FM-serie för C-juniorer födda år 2000, där grundseriens fyra främsta lag gör upp om medaljerna under ett veckoslut. ÅIFK:s juniorlag i denna åldersklass har klarat sig utmärkt i årets serie.
 • vindkaft
  vindkaft Bolaget Tuuliwatti bygger fler vindkraftverk vid Bottenviken. Investeringen på sammanlagt cirka 220 miljoner euro innebär tre nya vindkraftparker i Simo, en ny vindkraftpark i Brahestad och en utvidgning i Kalajoki.
 • En kvinna i Katmandu vandrar bland ruinerna efter skalvet i ett av stadens bostadskvarter. Foto: Lehtikuva
  Inrikesministeriet har bestämt att den finländska räddningsgruppen inte åker till Nepal
Lokaltapiola_contentbanner
Sydvastens landskapsf banner
ÅST banner 500x89px
Ålandhotels banner 500x255px
Dagens goding

Åbos narcisser delas ut till invånarna

Narcisserna som finns planterade längs Teaterbron doneras nu av Åbo stad till dess invånare. Utdelningen inleds på onsdag klockan 8. Den som är intresserad kan hämta en påse per person, så länge de räcker och därefter kan narcisserna fortsätta sitt liv i Åbos trädgårdar. Eftersom narcissen är en lökväxt kan löken sättas igen och den blommar på nytt nästa vår när snön har försvunnit.

Följ oss på Facebook

Pargas

Recensioner

Sport

Sök

Annonser

Veritas banner
Laakeri Center banner
Ruisrock_300x200
Print
Parkhotel_banner
Boknas_banner
Villa Rainer banner
ÅU_300x200px
Forte_300x200_sidobanner
Hogskola pa Aland banner
Masimp_banner

FNB

Helsingfors 28.04.2015, 13:30

Politik

Centerns ordförande Juha Sipilä har valts till riksdagens talman för den tid som regeringsförhandlingarna pågår. Han fick 194 röster.

Sannfinländarnas ordförande Timo Soini fick en röst och fem ledamöter var frånvarande.

Timo Soini valdes till första vice talman med 185 röster och Ben Zyskowicz (Saml) till andra vice med 193 röster. (FNB)

Bildtext:

Paris 28.04.2015, 13:28

Ekonomi

Den amerikanska it-jätten Google börjar samarbeta med åtta europeiska tidningar. Syftet är att stödja kvalitetsjournalistik genom teknik och innovationer.

Google, känd för bland annat sin sökmotor, investerar 150 miljoner euro i digital journalistik.

De nya kompanjonerna är The Financial Times, The Guardian, Frankfurter Allgemeine Zeitung, Die Zeit, El Pais, La Stampa, NRC Media och Les Echos. (FNB)

Bildtext:

Helsingfors 28.04.2015, 13:10

Inrikes

Marinen har observerat ett eventuellt undervattensmål i finskt territorialvatten utanför Helsingfors.

Övervakningssystemet larmade vid lunchtid i går. En ny observation gjordes på spaningsområdet under morgontimmarna i natt.

Marinens operationschef Olavi Jantunen vill inte precisera för FNB var observationerna gjordes eller hurdant objekt det är frågan om. Jantunen säger att saken fortfarande utreds.

– Jag kan inte säga vad det eventuella objektet är eller varifrån det kommer. Allt vi observerar måste vi reagera på i enlighet med territorialövervakningslagen och därför har vi agerat så här.

Jantunen vill inte heller säga om det eventuella objektet fortfarande finns utanför Helsingfors.

Försvarsminister Carl Haglund (SFP) säger att det som nu pågår utanför Helsingfors är en efterundersökning. Haglund säger att situationen sannolikt är över, det vill säga att målet knappast längre finns i området.

Haglund säger också att det inte är känt om det var frågan om ett fartyg eller något annat. Det är också möjligt att det är frågan om en ubåt.

– Jo, i teorin är det möjligt.

Marinen spanade efter undervattensobjektet med ytfartyg och gav också en varning med tre sjunkbomber. Haglund säger att det är ovanligt att de ofarliga men högljudda sjunkbomberna används i finska territorialvatten.

Det går att göra en bedömning av hur allvarligt läget var först då det klarnar vad det var frågan om, säger Haglund.

– Det finns en stark misstanke om att där pågått någon slags undervattensverksamhet. Det är förstås alltid allvarligt om våra territorialvatten kränkts.

Han vill i det här skedet inte spekulera kring att en främmande makt skulle ha tagit sig in på finska farvatten.

Brottsbekämpningsenheten vid Finska vikens marinkommando har inlett en förundersökning om misstänkt kränkning av finskt territorialvatten. Biträdande kommendör Ismo Siikaluoma vid Finska vikens marinkommando säger att de uppgifter Marinen gett ger anledning att misstänka en eventuell territoriekränkning. (FNB)

Bildtext:

Helsingfors 28.04.2015, 12:48

Politik

SDP:s ordförande Antti Rinne säger att det har rått ett missförstånd mellan honom och den förra partiledaren Jutta Urpilainen om huruvida Urpilainen siktar på att bli ordförande på nytt. Rinne kommenterade kort uppståndelsen efter hans tv-uttalanden. Han sade att han diskuterat saken med Urpilainen i går och att de har förtroende för varandra.

Rinne sade att Urpilainen också stödjer honom som ordförande.

Urpilainen var själv inte på plats när SDP:s riksdagsgrupp höll möte. Hon uppgavs vara sjuk. (FNB)

Bildtext:

Helsingfors 28.04.2015, 12:44

Inrikes

Brottsbekämpningsenheten vid Finska vikens marinkommando har inlett en förundersökning om misstänkt kränkning av finskt territorialvatten utanför Helsingfors. Brottsrubriceringen är territoriekränkning.

Biträdande kommendör Ismo Siikaluoma vid Finska vikens marinkommando säger de uppgifter Marinen gett ger anledning att misstänka att en eventuell territoriekränkning skett.

Siikaluoma säger att man nu utreder vad som hänt och vem som eventuellt varit i området. (FNB)

Bildtext:

Helsingfors 28.04.2015, 12:30

Inrikes

Försvarsminister Carl Haglund (SFP) säger att det objekt som observerades utanför Helsingfors sannolikt inte längre finns i finska farvatten.

Haglund säger att en efterutredning pågår på platsen. Det är inte känt om det var frågan om ett fartyg eller något annat. Han säger att det i teorin är möjligt att det var frågan om en ubåt.

Han vill i det här skedet inte spekulera kring att en främmande makt skulle ha tagit sig in på finska farvatten. (FNB)

Bildtext:

Helsingfors 28.04.2015, 12:26

Inrikes

Marinen har observerat ett eventuellt undervattensobjekt i finska farvatten utanför Helsingfors.

Övervakningssystemet larmade vid lunchtid i går. En ny observation gjordes på spaningsområdet under morgontimmarna i natt.

Marinens operationschef Olavi Jantunen vill inte precisera för FNB var observationerna gjordes eller hurdant objekt det är frågan om. Jantunen säger att saken fortfarande utreds.

– Jag kan inte säga vad det eventuellt objektet är eller varifrån det kommer. Allt vi observerar måste vi reagera på i enlighet med territorialövervakningslagen och därför har vi agerat så här.

Jantunen vill inte heller säga om det eventuella objektet fortfarande finns utanför Helsingfors.

Marinen spanade efter undervattensobjektet med ytfartyg och gav också en varning med tre sjunkbomber. Enligt Jantunen ska allt dokumenterat material skickas till sakkunniga för analys. (FNB)

Bildtext:

Jobben.fi