Just nu
Dagens goding

Ärkebiskop John Vikström knäckte Putins nyckelben

Det är inte många personer som kan säga att de har knäckt Rysslands president Vladimir Putin, men ärkebiskop emeritus John Vikström är en av de få. Och han gjorde det så grundligt att den ryske presidenten har men av händelsen ännu i dag.
Eurovision Song Contest 2015

Följ oss på Facebook

Recensioner

Sök

Pihamökki sommar
Boknäs 2015
Forte 2015
Högskola på Åland
Naantalin Music 2015
Parcall 2015
Villa Rainer öppet
Veritas 2015
Åbolands fastigheter 2015
Partel sidebanner
Pihamökki sommar
Laakeri-Center 2015
Ruisrock 2015

FNB

Nurmijärvi 25.05.2015, 21:15

Inrikes

Flera familjer evakuerades från ett brinnande radhus i Nurmijärvi på måndagskvällen. Enligt räddningsverket skadades inga människor i branden.

Räddningsverket evakuerade 27 personer. Av dem bodde 13 i det brinnande radhuset och 14 i grannhus som hotades av den häftiga branden som bröt ut vid 19-tiden på kvällen. Räddningsverket lyckades förhindra att elden spred sig till grannhusen.

Vid niotiden på måndagskvällen pågick eftersläckningsarbetet fortfarande och räddningsverket kommer att finnas på plats hela natten.

Branden förstörde alla fem lägenheter i radhuset så att de blev obeboeliga. Jourhavande chefen för Mellersta Nylands räddningsverk Jorma Alho säger att alla bostäder har åtminstone rök- och vattenskador. Socialvården ordnar vid behov bostad åt de evakuerade familjerna.

Brandorsaken är fortfarande oklar. Som mest fanns det 24 enheter från räddningsverket på plats. (FNB)

FNB

Bildtext:

Sofia 25.05.2015, 20:05

Utrikes

Bulgarien, Grekland och Turkiet kom på måndagen överens om att skapa en gemensam gränspolis och en gemensam tullstation för att bekämpa illegal immigration.

– Det här avtalet säkrar ett närmare samarbete mellan de tre länderna som står inför samma utmaningar, migration, organiserad brottslighet och terrorism, sade Bulgariens inrikesminister Rumyana Bachvarova efter att avtalet hade undertecknats i Sofia.

Tullstationen upprättas vid gränskontrollen Kapitan Andreevo mellan Bulgarien och Turkiet, som också gränsar till Grekland. (FNB)

FNB-AFP

Bildtext:

Bagdad 25.05.2015, 19:47

Utrikes

Irak tillbakavisade på måndagen USA:s anklagelser mot de irakiska säkerhetsstyrkorna om att de lät bli att försvara Ramadi mot jihadistgruppen Islamiska staten (IS).

USA:s försvarsminister Ashton Carter sade på söndagen att Ramadis fall den 17 maj kunde ha undvikits.

– Vi har ett problem med irakiernas vilja att bekämpa Isil (IS) och försvara sig, sade Carter till CNN.

– Vi kan utbilda de irakiska soldaterna och ge dem vapen, men vi kan inte ge dem stridsvilja.

Iraks premiärminister Haider al-Abadi är besviken.

– Jag är förvånad över det som han sade. Han har varit mycket stödjande. Jag är säker att han har fått fel information, sade al-Abadi till BBC.

Ramadis fall är den irakiska regeringens värsta förlust på nästan ett år. Ramadi är provinshuvudstad i landets största provins Anbar och ligger bara 100 kilometer från huvudstaden Bagdad. (FNB)

FNB-AFP

Bildtext:

Helsingfors 25.05.2015, 19:38

Politik

Regeringsbildaren Juha Sipilä (C) bekräftar att det blir tolv ministerier också i fortsättningen. Inga ministerier kommer alltså att slås ihop.

– Vi fick en utredning av olika alternativ att slå ihop ministerier, men vi konstaterade att det finns så många saker hängande i luften och farten är så hög att det inte är vettigt att göra det, sade Sipilä.

Sipilä sade att det fortfarande är oklart hur många ministrar den nya regeringen får, men de kommer att minska ordentligt. I Alexander Stubbs (Saml) avgående regering finns 17 ministrar.

– Det blir ändringar. Då gänget minskar så ändras uppgifterna, påpekade Sipilä.

Enligt Sipilä meddelas ministrarnas namn på torsdag efter att beslutet om statsministern har fattats. (FNB)

FNB

Bildtext:

London 25.05.2015, 19:10

Sport

Norwich stiger till Premier League-fotbollen. Det blev klart när Norwich besegrade Middlesbrough med 2–0 i kvalfinalen på Wembley i London.

Cameron Jerome och Nathan Redmond gjorde målen för Norwich redan under matchens första kvart.

Norwich degraderades från Premier League för ett år sedan men behövde alltså bara en säsong för att komma tillbaka.

Det var sedan tidigare klart att Bournemouth och Watford stiger till Premier League. (FNB)

FNB

Bildtext:

Tunis 25.05.2015, 18:18

Utrikes

En tunisisk soldat sköt ihjäl sju soldater på en militärförläggning i huvudstaden Tunis på måndagen. Han uppges ha haft psykiska problem.

Korpralen var förbjuden att bära vapen på grund av sina problem, men han attackerade en man med kniv och tog hans vapen, uppger försvarsministeriets talesman Belhassen Oueslati.

Han sköt ihjäl sju soldater och sårade tio andra. Själv sköts han också ihjäl.

Skottdramat inträffade på militärförläggningen Bouchoucha i Tunis, inte långt från parlamentet och Bardomuseet, där terrorister sköt ihjäl 21 utländska turister och en polis i mars.

Enligt inrikesministeriet var måndagens skottdrama inte förknippat med terrorism. Försvarsministeriets talesman sade dock att ingenting kan uteslutas innan saken utretts. (FNB–AFP)

FNB-AFP

Bildtext:

Helsingfors 25.05.2015, 18:18

Politik

Regeringsbildaren Juha Sipilä (C) bekräftar att det blir tolv ministerier också i fortsättningen. Däremot är det fortfarande oklart hur många ministrar den nya regeringen får.

Dagens regeringsförhandlingar har handlat om arbetsfördelningen mellan ministerierna och hur många de ska vara.

Som det nu ser ut delas ministerportföljerna ut på onsdag eller torsdag. (FNB)

FNB

Bildtext:

Jobben.fi