Just nu
sommar-2015-banner
 • No Picture
  En medelålders man drunknade i en båtolycka i Kimitoöns kommun på lördagen. Polisen uppger att en båt med två män kantrade utanför Ånholm på eftermiddagen.
 • No Picture
  FC Åland med 10 man kämpade emot i det längsta. Ville Ranta-aho. Slet för två på mittfältet.FOTO: GÖSSE STORFORS Pargas IF vann öppningsmatchen hemma i division 3 på lördagen på Aktia Arenas konstgräs. Matchen slutade 3–0 (0–0) men slutsiffrorna ljuger
 • Svårstoppad. Ria Öling hade bra spring i benen och Ilvesförsvarset hade svårt att få bukt med henne. Foto: Mats Lundberg
  Ilves slingrade sig ur TPS grepp och vände och vann dampremiären i Idrottsparken.
 • boda
  FC Boda från Kimitoön förlorade sin hemmapremiär mot Åbolaget JyTy med siffrorna 3-2.
 • krock
  Vid 17.15-tiden fanns flera bilar från räddningsverket på plats och trafiken dirigerades runt personbilarna som stod kvar mitt i korsningen.
 • Stilprov à la Sofia Seppälä och Kristian Snellman.
  I Korpo samlar den brasilianska kampsporten capoeira utövare i olika åldrar. ÅU besöker en träning, där musiken flödar och minerna är glada. På plats är också den brasilianska mästaren Carrincha. (I texten finns också tre videoklipp!)
 • Fascinerad av Finland. Aart de Heer intresse för landet väcktes då han läste artiklar om Marimekko, arkitektur och Lasse Mårtensson. Foto: Dan Lolax
  Aart de Heer säger att biblioteket måste ska hålla jämna steg med samhällsutvecklingen.
Lokaltapiola_contentbanner
Sydvastens landskapsf banner
ÅST banner 500x89px
Ålandhotels banner 500x255px

Följ oss på Facebook

Åbo

Sjöfart 2015 banner

Recensioner

Kimitön

Sport

Annonser

Boknas_banner
Print
Masimp_banner
Hogskola pa Aland banner
Laakeri Center banner
Parkhotel_banner
Forte_300x200_sidobanner
Veritas banner
ÅU_300x200px
Villa Rainer banner

FNB

Helsingfors 26.04.2015, 21:50

Utrikes

Närmare en miljon barn är i brådskande behov av humanitär hjälp i Nepal, meddelar FN:s barnorganisation Unicef.

Unicef förbereder som bäst två fraktplan som ska ta totalt 120 ton nödhjälp till huvudstaden Katmandu. Ombord på planen finns bland annat mediciner, sjukhusutrustning samt tält och filtar.

Unicef framhåller att i synnerhet barnen är i utsatt ställning efter jordbävningen. Bristen på vatten och sanitet ökar risken för sjukdomar.

En rad andra organisationer som är verksamma i Nepal sedan tidigare bidrar också med hjälp till barnen i Nepal, till exempel Plan och Rädda Barnen. Bland annat World Vision, Finlands Röda Kors och Kyrkans Utlandshjälp har startat insamlingar för att bistå offren. (FNB)

Bildtext:

München 26.04.2015, 20:34

Sport

Bayern München är igen tysk mästare i fotboll.

Mästerskapet säkrades på söndagen då tabelltvåan Wolfsburg förlorade med 0–1 mot Mönchengladbach. Skillnaden mellan Bayern och Wolfsburg är 15 poäng.

Fyra omgångar återstår av Bundesligasäsongen. (FNB)

Bildtext:

Helsingfors 26.04.2015, 19:29

Utrikes

Lördagens förödande jordbävning i Nepal kan ha hängt ihop med det föregående stora skalvet som ägde rum 1934, rapporterar BBC. För flera hundra år sedan inträffade ett liknande "par" av jordbävningar.

Franska forskare som tidigare bedrivit forskning om lördagens skalvområde upptäckte att det på samma ställe i förkastningen hade inträffat stora skalv senast åren 1255 och 1344 och nästa gång först 1934.

Forskarna antar att den spänning som urladdades i skalvet 1344 var resterna av spänningen i skalvet 1255. Eftersom det gick 89 år mellan det första paret av bävningar väntade sig forskarna att det skulle komma ett nytt stort jordskalv i samma område de närmaste åren.

De franska forskarna hann precis presentera sina rön för nepalesiska geologer för två veckor sedan. Nu verkar deras prognos har slagit in, 81 år efter det föregående stora skalvet.

Laurent Bollinger, som företräder forskargruppen, varnar för att all spänning sannolikt inte frigjordes i lördagens skalv.

– Antagligen är det sannolikt att det väster och söder om det nu aktuella området kommer en stor jordbävning till under de kommande årtiondena, säger Bollinger till BBC. (FNB)

Bildtext:

Cordoba 26.04.2015, 18:56

Sport

Citroenföraren Kris Meeke har vunnit VM-rallyt i Argentina. Det är brittens första VM-deltävlingsseger. Hans norska stallkamrat Mads Östberg kom tvåa.

Volkswagens Jari-Matti Latvala låg trea men tvingades avbryta på grund av teknikproblem under söndagens näst sista sträcka. Latvala har inte tagit en enda VM-poäng på de tre senaste tävlingarna. (FNB)

Bildtext:

Katmandu 26.04.2015, 13:33

Utrikes

Finland skickar en räddningsgrupp till Nepal för att hjälpa med räddningsarbetet efter jordskalvet i Nepal. Den 29 personer stora gruppen ska resa i morgon.

Gruppens uppgift är att leta efter överlevande i ruinerna efter byggnader.

Krishanteringscentret uppger att merparten av gruppen består av brandmän. I gruppen ingår också två hundar. (FNB)

Bildtext:

Katmandu 26.04.2015, 13:21

Utrikes

Nepals sjukhus är överfulla av skadade från gårdagens jordbävning. Det råder redan brist på läkemedel och medicinsk utrustning och bårhusen börjar vara fulla.

Biståndsorganisationer uppger att elavbrott och brist på vatten också utgör stora problem.

Jordskred har förstört vägar och slagit ut kommunikationsnätverken på landsbygden men också i städerna.

Den officiella dödssiffran efter skalvet är nu 2 200. (FNB)

Bildtext:

Katmandu 26.04.2015, 12:01

Utrikes

Ett kraftigt efterskalv har skakat Nepal efter gårdagens stora jordbävning.

Efterskalvet märktes enda i Indiens huvudstad Delhi där byggnaderna skakade. Det ska även ha utlöst nya laviner på Mount Everest och andra klättringsmål.

Seismologen Matti Tarvainen vid Helsingfors universitet säger att efterskalv kan orsaka omfattande skador. De kan till exempel få byggnader som skadades i det ursprungliga skalvet att rasa samman.

Tarvainen uppskattar att efterskalven i Nepal kan fortsätta i flera veckor.

Enligt USA:s geologiska institut hade skalvet en magnitud på 6,7. Det är betydligt mindre än gårdagens stora skalv som hade magnituden 7,9. Dödssiffran efter gårdagens skalv har stigit till över 2 000. (FNB)

Bildtext:

Jobben.fi