Just nu

Följ oss på Facebook

FNB

Stockholm 06.03.2015, 22:22

Utrikes

Islamiska staten (IS) är väldigt aktiv på Twitter.

Enligt en ny amerikansk studie finns det minst 46 000 konton som arbetar för IS, rapporterar BBC News. Den verkliga siffran tros vara mycket högre, enligt rapporten som författats av bland annat den amerikanska tankesmedjan Brookings Institution.

Studien visar att den typiske IS-anhängaren på Twitter är bosatt inom gruppens områden i Irak och Syrien.

75 procent av anhängarna twittrar på arabiska och ungefär 20 procent av dem twittrar på engelska. I medeltal har de omkring 1 000 följare. (FNB)

Bildtext:

Helsingfors 06.03.2015, 21:10

Sport

HPK har vunnit över Ilves med 3–1 på hemmais i Tavastehus. Det innebär att HPK fortfarande har chansen att gå till slutspel. Klubben är fem poäng från Ilves och slutspelsstrecket.

Kim Hirschovits utökade sin poängsvit till 20 matcher när Blues förlorade på bortaplan mot Ässät med 3–4. Hirschovits fick en passningspoäng.

I de två övriga matcherna vann Lukko över HIFK med 2–1 och TPS över JYP med 3–2. (FNB)

Bildtext:

Lahtis 06.03.2015, 21:03

Sport

Jarkko Määttä, Lauri Asikainen och Janne Ahonen är med i världscuptävlingen i stora backen i Lahtis på söndag. Ville Larinto slogs ut.

Määttä hoppade 126 meter och kom fyra i kvalet i kväll. Asikainens hopp var 120 meter långt och han kom 27:a. Ahonen flög 121 meter och belade 33:e platsen.

Larintos hopp mätte 117 meter vilket räckte till plats 42. Till tävlingen gick de 40 bästa. Larinto var 0,4 poäng från den placeringen. (FNB)

Bildtext:

Riga 06.03.2015, 19:49

Utrikes

Ryssland och Ukraina har enats om att fördubbla OSSE:s observatörsstyrka i östra Ukraina till 1 000 man, uppgav Tysklands utrikesminister Frank-Walter Steinmeier på fredagen.

Steinmeier sade att avtalet nåtts under samtal mellan Ryssland, Ukraina, Tyskland och Frankrike i Berlin.

Han sade också att observatörerna, som övervakar vapenvilan i östra Ukraina, borde få tillgång till de platser där parternas tunga vapen lagras.

På måndagen gick Rysslands, Tysklands och Frankrikes ledare med på Ukrainas förslag att be OSSE att hjälpa med implementeringen av avtalet om vapenvila i östra Ukraina. (FNB)

Bildtext:

Prag 06.03.2015, 19:42

Sport

Nooralotta Neziri har kommit sexa på 60 meter häck i EM-finalen i Prag. Hennes tid 7,97 är nytt finskt rekord.

Vitryskan Alina Talay vann EM-guldet inomhus på 7,85.

Neziris löpte det förra nationsrekordet 7,98 för två veckor sedan och hon tangerade tiden i semifinalen ikväll. (FNB)

Bildtext:

Oslo/Helsingfors 06.03.2015, 17:54

Ekonomi

Strejken inom flygbolaget Norwegian är inne på sin sjunde dag och även i dag är i stort sett alla bolagets nordiska flygningar inställda.

Nya medlingsförsök pågår med parterna i Oslo. Samtidigt har Norwegians piloter fått ett ultimatum.

Fackförbundet Parat, arbetsgivarorganisationen NHO Luftfart, Norwegian samt Norwegians pilotförening sitter i förhandlingar på Riksmekleren, motsvarigheten till riksförlikningsmannen. Förhandlingen leds av medlaren Nils Dalseide.

Norwegians svenska piloter har fått ett brev från ledningen med ett ultimatum: antingen går ni med på förflyttningen till det nya dotterbolaget, Pilot Services Sweden AB, eller så förlorar ni jobbet.

– Vi säger till våra medlemmar att sitta still i båten, säger Svensk Pilotförenings ordförande Martin Lindgren på en presskonferens.

Han säger att ultimatumet inte är något som främjar förhandlingarna. (FNB)

Bildtext:

Helsingfors 06.03.2015, 17:37

Politik

Ilmari Rostila, som startade medborgarinitiativet om frivillig skolsvenska, välkomnar klämmen om språkexperiment.

– Det är en seger att vi med medborgarinitiativet fick till stånd en rörelse i rätt riktning.

De tre fjärdedelar av finländarna som vill göra svenskan frivillig är säkert glada, säger Rostila, som är ordförande för föreningen Vapaa kielivalinta (fritt översatt Fritt språkval).

Föreningen ska noga följa med hur processen fortsätter. Allt måste utgå från forskning, försöken måste möjliggöras och resultaten får inte urvattnas, säger Rostila.

Han är inte riktigt nöjd med klämmens formuleringar om språkexperiment.

– Det här räcker inte. Experimenten borde vara rikstäckande. Alla finskspråkiga borde ha en chans att delta.

Rostila upplever det inte som bekymmersamt att somliga politiker betraktar klämmen främst som en gest, inte som en viktig utstakning.

– Det kan ses som en gest, men en gest som ger oss en möjlighet och i alla fall inte utesluter något.

Rostila understryker att det är väljarna som nu avgör hur allt utvecklas. Han tror inte att skolsvenskan blir en stor fråga i riksdagsvalet, men räknar med den ändå kan ha en betydelse då de större partierna tävlar om vem som blir störst. I kampen om de små marginalerna kan språkfrågan få en oväntat stor vikt.

Det viktiga är att behandlingen av klämmen inte drar ut på tiden, säger Rostila.

– Det kan också bli aktuellt med ett nytt medborgarinitiativ.

(FNB–SPT)

Bildtext:

Pargas

Recensioner

Kimitön

Sök

Service är lokalt

Service är lokalt

Jobben.fi