Just nu
sommar-2015-banner
Lokaltapiola_contentbanner
Sydvastens landskapsf banner
ÅST banner 500x89px
Ålandhotels banner 500x255px

Följ oss på Facebook

Recensioner

Kimitön

Sport

Annonser

Veritas banner
Laakeri Center banner
Print
Masimp_banner
Forte_300x200_sidobanner
ÅU_300x200px
Parkhotel_banner
Villa Rainer banner
Boknas_banner
Hogskola pa Aland banner

FNB

Tammerfors 24.04.2015, 21:53

Sport

Årets finländska ishockeymästare kröns först på lördag i Uleåborg. Tappara slog Kärpät med 2–1 efter förlängning i fredagens sjätte final i Tammerfors och kvitterade till 3–3 i matcher.

Tappara har två raka segrar inför avgörandet på bortais. (FNB)

Bildtext:

Helsingfors 24.04.2015, 21:41

Kultur

Sex sångare gick vidare till finalen i den internationella Sibeliustävlingens semifinal i Träskända på fredagen.

Finalisterna som juryn valde ut är mezzosopranen Erica Back, sopranen Sanna Matinniemi, barytonen Aarne Pelkonen och sopranen Hanna Rantala från Finland. De andra som går vidare är esten Tuuri Dede och polacken Artur Rozek. I finalen ska de framföra Sibelius solosånger samt annan liedrepertoar tillsammans med en pianist.

Prissumman är 12 000 euro.

Den internationella juryn består av pianokonstnären Gustav Djupsjöbacka, mezzosopranen Monica Groop, danska sopranen Inger Dam-Jensen, tyska barytonen Andreas Schmidt och svenska barytonen Olle Persson.

Sibeliustävlingen har arrangerats två gånger tidigare, 2007 och 2011. (FNB)

Bildtext:

Helsingfors 24.04.2015, 19:00

Ekonomi

Vice ordföranden i Solidiums styrelse Eija Ailasmaa lämnar sin plats. Den tillfälliga styrelseordföranden Heikki Bergholm säger att hennes avgång hänger samman med uppsägningen av styrelsens ordförande Pekka Ala-Pietilä tidigare i veckan.

När Ala-Pietilä fick gå ersattes han med styrelsemedlemmen Heikki Bergholm, inte vice ordföranden Ailasmaa.

Ailasmaa har suttit i Solidiums styrelse sedan december 2008. Hon är styrelsemedlem i Huhtamäki som tillverkar livsmedelsförpackningar. Fram till 2011 var hon chef i Sanoma.

Ministern som ansvarar för statens ägarstyrning Sirpa Paatero (SDP) motiverade uppsägningen av Ala-Pietilä med förtroendebrist. (FNB)

Bildtext:

Helsingfors 24.04.2015, 18:45

Inrikes

Det är ännu mycket osäkert hur vädret blir på första maj, uppger Meteorologiska institutet. Under första hälften av nästa vecka ser det åtminstone ut att bli varmt, på tisdag ställvis kanske hela 20 grader. Vårens hittills näst högsta temperatur 17,1 grader noterades i Kauhava för ett par veckor sedan.

Mot slutet av nästa vecka kan vädret åter bli ostadigare och svalare beroende på hur den varma luftmassan på den ryska sidan rör sig. Enligt meteorologerna går det ännu inte att säga någonting säkert om regnmängder under valborgsmässoafton och första maj. (FNB)

Bildtext:

Bryssel 24.04.2015, 17:56

Utrikes

EU har gett grönt ljus för användning av 19 genändrade produkter. Bland dem finns livsmedel, djurfoder och blommor. En del av produkterna är nya medan andra fick förlängt tillstånd.

Unionen tillåter bland annat att olika majssorter, sojabönor och raps används som livsmedel eller djurfoder. Tillstånden är i kraft i tio år. (FNB)

Bildtext:

Helsingfors 24.04.2015, 17:03

Politik

Förhandlingarna för att lösa tvisten kring Airpros markservice fick ingen lösning på fredagen, skriver riksförlikningsmannen Minna Helle på Twitter.

Helle skriver att förhandlingarna fortsätter nästa vecka.

Ett strejkvarsel har getts för den 7–8 maj. Varslet gäller bagage- och frakthantering i Airpro. (FNB)

Bildtext:

Stockholm 24.04.2015, 16:38

Utrikes

En representant för Turkiets regering har för första gången deltagit i en minnesmässa för massmorden på armenier. Också president Recep Tayyip Erdogan framförde kondoleanser till offrens ättlingar.

Över hundra personer var samlade till mässan utanför ett gammalt fängelse i Istanbul. Armeniska ledare och intellektuella spärrades in i fängelset den 25 april 1915. Fängslandena ses som början på massmorden.

Turkiet vägrar fortfarande att medge att armenierna utsattes för ett folkmord. (FNB)

Bildtext:

Jobben.fi