Just nu
 • Stilprov à la Sofia Seppälä och Kristian Snellman.

  Capoeira – den leende kampsporten

  I Korpo samlar den brasilianska kampsporten capoeira utövare i olika åldrar. ÅU besöker en träning, där musiken flödar och minerna är glada. På plats är också den brasilianska mästaren Carrincha. (I texten finns också tre videoklipp!)
 • krock
  Vid 17.15-tiden fanns flera bilar från räddningsverket på plats och trafiken dirigerades runt personbilarna som stod kvar mitt i korsningen.
 • Stilprov à la Sofia Seppälä och Kristian Snellman.
  I Korpo samlar den brasilianska kampsporten capoeira utövare i olika åldrar. ÅU besöker en träning, där musiken flödar och minerna är glada. På plats är också den brasilianska mästaren Carrincha. (I texten finns också tre videoklipp!)
 • Fascinerad av Finland. Aart de Heer intresse för landet väcktes då han läste artiklar om Marimekko, arkitektur och Lasse Mårtensson. Foto: Dan Lolax
  Aart de Heer säger att biblioteket måste ska hålla jämna steg med samhällsutvecklingen.
 • dan3584937
  En krigsveteran i Åbo hoppas att hans och andras insatser är värda att vårdas.
 • Upplysande, brutal, vacker och sorglig. Så beskriver Elin Enkvist, elev i Pargas Svenska Gymnasium, pjäsen ”Kvinna till salu”. Pjäsen är skriven av journalisten Jeanette Björkqvist, skådespelarna Anna Hultin och Niklas Åkerfelt (bilden) samt regissören Marcus Groth. Den besökte Pargas den 17 mars på sin skolturné. Foto: Karl Vilhjálmsson
  Att höra om sexhandel ska inte vara bekvämt, skriver Elin Enkvist i Pargas om pjäsen Kvinna till salu, som visades i Pargas gymnasium.
 • Timo Ketonen kollar växterna i Plantuis smartkruka. Foto: J-O Edberg
  Åboföretaget Plantuis smarta miniträdgårdar för inomhusodling väcker stort intresse utomlands. Produkten säljs redan i Skandinavien. I år lanseras den i Holland, Storbritannien och Japan.
 • Blivande veterinär. Eller hunduppfödare. Saga Dahlin, i årskurs fyra, planerar flytta från Uleåborg för att få studera till sitt drömyrke. Hon växlar ledigt mellan svenska och finska. Att byta till svenska i skolan är inget problem för så pratar vi ju här. Foto: Jeanette Östman
  Trångbodda Svenska Privatskolan i Uleåborg växer i höst. Vill man jobba som lärare på svenska i Finland finns det ingen bättre arbetsplats, säger lärare.
sommar-2015-banner
Lokaltapiola_contentbanner
Sydvastens landskapsf banner
ÅST banner 500x89px
Ålandhotels banner 500x255px

Följ oss på Facebook

Pargas

Recensioner

Kimitön

Sport

Annonser

Parkhotel_banner
Boknas_banner
Villa Rainer banner
Laakeri Center banner
Masimp_banner
ÅU_300x200px
Hogskola pa Aland banner
Print
Forte_300x200_sidobanner
Veritas banner

FNB

Pokhara 25.04.2015, 12:43

Utrikes

CNN: Minst 150 personer har dött i Kathmandu under det kraftiga jordskalvet i Nepal uppger landets inrikesministerium. (FNB)

Bildtext:

Pokhara 25.04.2015, 12:21

Utrikes

En allvarlig olycka verkar ha inträffat på Mount Everest under jordskalvet i morse.

Enligt uppgifter från de bergsguider (sherpas) som finns med den svenska bergsbestigaren Robin Trygg i Himalaya har det inträffat "en stor olycka" på sydsidan på Mount Everest.

– Mina sherpas har radiokontakt med sherpas på Mount Everests sydsida och de uppger att det varit ett stort ras vid Isfallet. Uppemot 80 personer uppges vara drabbade, men uppgifterna är inte bekräftade säger Robin Trygg.

Klättraren Alex Gavan är på Mount Everest och twittrar om att det gått en stor lavin från Pumori och att många människor ska ha befunnit sig på berget. (FNB)

Bildtext:

Pokhara 25.04.2015, 11:57

Utrikes

Det historiska landmärket Dharahara-tornet i Kathmandu rasade samman under jordskalvet i Nepal i morse. Tiotals personer rapporteras ha dött då det nio våningar höga tornet kollapsade.

Uppgifterna om övriga offer är tillsvidare knapphänta. Men skadorna verkar vara omfattande i delar av Kathmandu.

– Väggarna i husen har kollapsat runt omkring mig. Familjer har lämnat sina hem och kurar ihop sig utomhus. Skakningarna pågår fortfarande, säger nyhetsbyrån AFP:s reporter i Kathmandu.

Utrikesminister känner till att kring 120 finländare befinner sig i Nepal. Av dem har ministeriet fått kontakt med 80.

– Vi har inte hittills fått uppgifter om att finländare råkat i nöd, säger Jussi Tanner som leder ministeriets krisenhet.

Enligt USA:s meteorologiska institut hade skalvet en magnitud på 7,9 och inträffade endast två kilometer under marken. Seismologen Matti Tarvainen vid Helsingfors universitet säger att det är fråga om ett ovanligt våldsamt skalv.

– Man kan räkna med dödsoffer och stora ekonomiska skador i regionen, säger han. (FNB)

Bildtext:

Pokhara 25.04.2015, 11:40

Utrikes

Utrikesminister känner till att kring 120 finländare befinner sig i Nepal. Största delen av dem befinner sig i Kathmandudalen.

Det finns också finländare i landet som ministeriet inte känner till.

Ministeriet har hittills lyckats nå 80 finländare. (FNB)

Bildtext:

Pokhara 25.04.2015, 11:31

Utrikes

Det kända historiska landmärket Dharahara-tornet i Kathmandu rasade samman under jordskalvet i Nepal.

Minst 50 personer rapporteras vara fångade i ruinerna och minst en kropp har burits ut ur rasmassorna. (FNB)

Bildtext:

Pokhara 25.04.2015, 11:13

Utrikes

Skalvet i Nepal i dag var ovanligt våldsamt, säger seismologen Matti Tarvainen vid Helsingfors universitet.

Tarvainen säger att skalvet med säkerhet orsakat dödsfall och stora ekonomiska skador.

Hittills har en handfull dödsoffer rapporterats. Utrikesministeriet meddelar på Twitter att man utreder läget i Nepal. (FNB)

Bildtext:

Pokhara 25.04.2015, 10:57

Utrikes

De första rapporterna om skadade och döda efter jordskalvet i Nepal har börjat komma in.

Det kraftiga skalvet, ungefär halvvägs mellan huvudstaden Kathmandu och den nästa största staden Pokhara, har utlöst panik både i Nepal och i Indien där boende i flera städer kände marken skaka.

Ett barn rapporteras ha dött då en staty rasade i närheten av Kathmandu. I Indien dog en 15-årig flicka i närheten av gränsen till Nepal.

I Kathmandu har överlevande med brutna ben förts till sjukhus. Skadorna i staden verkar vara omfattande.

– Väggarna i husen har kollapsat runt omkring mig. Familjer har lämnat sina hem och kurar ihop sig utomhus. Skakningarna pågår fortfarande, säger nyhetsbyrån AFP:s reporter i Kathmandu.

Enligt USA:s meteorologiska institut hade skalvet en magnitud på 7,9 och inträffade endast två kilometer under marken. (FNB)

Bildtext:

Jobben.fi