Just nu
sommar-2015-banner
 • Veteranen Gunnar Hollsten med dotterdönerna Martin Holmström t.v. och Viktor Holmström t.h. Många släktingar och vänner är begravda vid hjältegraven på Hitis kyrkogård
  Veteranen Gunnar Hollsten i Hitis har två dottersöner i uniform. De var med vid dagens uppvaktning vid hjältegraven.
 • Hjälper till. Bössor kan lösas ut i Åbo och Pargas. Den som vill göra det ska kunna styrka sin identitet, säger Annalena Sjöblom. Foto: Dan Lolax
  Röda Korset i Åboland förlitar sig på att medier uppmärksammar katstrofen i Nepal.
 • polis, foto: Stefan Crämer
  En bilist i Åbo centrum testade positivt för droger sent på söndagskvällen. Föraren i 35-årsåldern saknade dessutom körkort.
 • Omslaget till en biografi om Tom och Finland. Foto: Wikimedia
  Sannfinländarnas ungdomsorganisation i Helsingfors stödjer initiativet om att placera en staty över S:t Karins-födde bögkonstnären Tom of Finlands verk utanför det nya centrumbiblioteket. Men partiets fullmäktigegrupp är emot förslaget.
 • vr, tåg
  VR inleder samarbetsförhandlingar som gäller underhållet av materielen. Förhandlingarna berör cirka 300 personer och enligt en preliminär bedömning kan det bli fråga om att säga upp högst 100 anställda.
 • Ny strategichef för biobanken. Minna Hendolin. Foto: Tekes
  Minna Hendolin blir strategichef för Auria Biobank i Åbo. Till hennes uppgifter hör bland annat att utveckla affärsverksamheten och samarbetsprojekt med företag. Hon börjar jobba i september.
 • appwebb
  Nu är det föraren som kollar att mobilbiljetten är okej. På hösten kan man hålla telefonskärmen mot biljettläsaren.
Lokaltapiola_contentbanner
Sydvastens landskapsf banner
ÅST banner 500x89px
Ålandhotels banner 500x255px
Dagens goding

1,6 miljoner väntas handla hos Alko

En vanlig vecka säljs det cirka 75 000 liter mousserande vin. Den här veckan väntas mängden uppgå till över 420 000 liter.

Följ oss på Facebook

Pargas

Recensioner

Sök

Annonser

Forte_300x200_sidobanner
Print
Hogskola pa Aland banner
Villa Rainer banner
Laakeri Center banner
Boknas_banner
Masimp_banner
Parkhotel_banner
ÅU_300x200px
Veritas banner

FNB

New York 27.04.2015, 22:13

Utrikes

Förenta nationerna uppger att Israel attackerade sju FN-skolor under Gazakriget i fjol. Över 40 palestinier, som sökt skydd i skolorna, dog i attackerna. FN påpekar också att palestinska krigare å sin sida gömde vapen i flera tomma FN-skolor och startade attacker från dem.

– Jag ogillar faktumet att minst 44 palestinier dog och 227 skadade sig i FN:s lokaler, som användes som nödskydd, på grund av Israels aktioner, sade FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon på måndagen.

Generalsekreteraren konstaterade dessutom att han var bestört över att palestinska beväpnade grupper utsatte FN:s skolor för risker genom att gömma vapen i dem.

FN:s säkerhetsråd ska diskutera en rapport om saken på tisdag. (FNB)

Bildtext:

Helsingfors 27.04.2015, 19:57

Inrikes

En del av landets mellersta och norra delar kan vänta sig snö på valborgsmässoafton, uppger Meteorologiska institutet. Natten till torsdag kan det snöa 5–10 centimeter, ställvis upp till 20 centimeter. Snöfallet rör sig från norra Birkaland över Österbotten mot Uleåborg, Kajanaland och nordöstra Norra Österbotten.

I södra Finland är det ungefär tio grader varmt på valborgsmässoafton, i Lappland mellan noll och plus fyra grader. Det blir växlande molnighet och ställvis skiner solen. I största delen av landet blir det alltså väldigt vanligt valborgsväder.

– Det typiska för valborgsvädret är att det kan växla från en ytterlighet till en annan. Det kan komma snöblandat regn eller vara över 20 grader varmt. Vi har firat valborg flera gånger på 2000-talet i riktigt kyligt eller somrigt varmt väder, säger jourhavande meteorologen Antti Jylhä-Ollila. (FNB)

Bildtext:

xxx 27.04.2015, 19:53

Utrikes

Slovakiens premiärminister kommer att delta i segerdagens fest i Ryssland. Segerdagen bojkottas av flera andra EU-länder på grund av Ukrainakrisen.

Premiärminister Robert Fico kommer dock inte att närvara vid militärparaden i Moskva.

Fico sade att han kommer att träffa Tjeckiens president Milos Zeman under besöket den 9 maj och de två ska lägga ned en krans för att hedra de döda i andra världskriget.

– Om någon har problem med det här så skäms jag inte. Det är fråga om historia, sade premiärminister Fico i Bratislava på måndagen.

Fico uttalade sig i fjol emot att utvidga EU-sanktionerna mot Moskva. (FNB)

Bildtext:

Helsingfors 27.04.2015, 19:31

Politik

SDP:s ordförande, finansminister Antti Rinne tror att partikamraten Jutta Urpilainen vill bli omvald till partiordförande, rapporterar Yle.

Rinnes misstanke framgår i en videosnutt som Yle lagt ut på sina webbsidor. I den diskuterar Rinne frågan med sin slovakiska ministerkollega Peter Kazimir under eurogruppens möte i Riga i helgen.

Rinne säger till Kazimir att Urpilainen inlett en kampanj för att återta ordförandeposten.

Rinne blev ordförande för SDP i maj 2014 efter en knapp seger över Urpilainen i en omröstning under partikongressen.

Förra veckan bad Rinne Urpilainen att inte kandidera till posten som ordförande för SDP:s riksdagsgrupp. Ordförande blev i stället Antti Lindtman, som har Rinnes stöd.

Rinne sade sig hoppas att Urpilainen står till förfogande som minister om SDP får regeringsansvar i den blivande regeringen. (FNB)

Bildtext:

Katmandu 27.04.2015, 19:01

Utrikes

Dödssiffran i den förödande jordbävningen i Nepal har överstigit 4 000, meddelar landets katastrofmyndighet.

Siffran är uppe i 4 010 döda.

Över 7 500 personer har skadats i skalvet, framgår det av en uppdatering från inrikesministeriet. (FNB)

Bildtext:

Helsingfors 27.04.2015, 18:50

Inrikes

Den ryska statliga nyhetstjänsten Sputnik har börjat publicera nyheter på finska. Sputnik säger att målgruppen för webbsajten är människor som vill jämföra många alternativa synvinklar.

Sputnik ger ut nyheter på 30 språk.

Vd:n för Rossija Segodnja, bolaget bakom Sputnik, berättade redan i november om bolagets planer att utvidga sin verksamhet till nya länder. Vd:n Dmitrij Kiselov säger att statliga Sputnik talar om det andra tiger om.

Kiselov finns sedan i fjol med på EU:s sanktionslista eftersom han anses ha underblåst krisen i Ukraina. Rossija Segodnja föddes 2013 då den ryska utrikeskanalen Rysslands röst slogs samman med nyhetsbyrån Ria Novosti.

Sputnik har sedan tidigare en svenskspråkig version av sin sajt. (FNB)

Bildtext:

Katmandu 27.04.2015, 18:37

Utrikes

Det finns 230 finländare i jordbävningsområdet i Nepal, av dem har ett tiotal ännu inte kunnat nås, skriver Utrikesministeriet på Twitter.

Ministeriet har fått in fler anmälningar från finländare i Nepal. Tidigare talade man om 180 finländare.

Ministeriet har inte några uppgifter om att finländare skulle ha dött eller skadats i jordbävningen. (FNB)

Bildtext:

Jobben.fi