Just nu
 • Philip Njoku grinar illa då han tappar bollen i närkamp med RoPS hårdföre stopper Faith Obilor. Janne Saksela (5) säkrar. Foto: Mats Lundberg
  Inter besegrade RoPS och har fortfarande inte gett upp hoppet om medalj.
 • Måljubel. Micke Karlsson har gjort 4–0 i sin debutmatch och gratuleras först av Matias Tulla och Ville Ranta-aho skyndar till.
FOTO: GÖSSE STORFORS
  4–0 på hemmaplan trots sju ordinarie spelare borta. Måljubel. Micke Karlsson har gjort 4–0 i sin debutmatch och gratuleras först av Matias Tulla och Ville Ranta-aho skyndar till.FOTO: GÖSSE STORFORS Pargas IF:s herrar vann lördagens hemmamatch i division 3
 • Eldar lyser upp natten. Forneldar tänds på många håll i Åboland i kväll. ÅU-foto
  För tillfället finns inga varningar om skogsbrand. Räddningsverket påminner om hur man säkert gör upp en eld.
 • boda
  Hade svårt att skapa chanser i tät match.
 • Veronica Sui. Gjorde Piffens enda mål i Harjavalta.
FOTO: GÖSSE STORFORS
  LLuja kvitterade i slutet och behöll en poäng hemma. Veronica Sui. Gjorde Piffens enda mål i Harjavalta.FOTO: GÖSSE STORFORS Pargas IF:s damer gjorde sin andra plattmatch i rad när man på fredagskvällen spelade mot kölaget Lauttakylän Luja i Harjavalta.
Dagens goding

Sommardikt om havet

Anna Södergård (9 år), systern Laura Södergård (6 år) och kusinerna Emil Siro (8 år) och Isabel Siro (7 år) skrev en dikt om havet när de vistades på stugan i Pargas i somras.
Läs Konstrundans bilaga som flexpapper
Service är lokalt

Följ oss på Facebook

Min spelvärld
Eurovision Song Contest 2015

Pargas

Recensioner

Vädret

Sök

Abo stad sommar
Partel sidebanner
Forte 2015
Solliden
Hakulan Puu Byggnadsvaror
Laakeri-Center 2015
Åbolands fastigheter 2015
Boknäs 2015
Veritas 2015
Sirkus Finlandia 2015
Parcall 2015

FNB

Juba 29.08.2015, 22:34

Utrikes

Regeringen och rebellerna i Sydsudan anklagade på lördagen varandra för att ha påbörjat nya strider.

Såväl före detta vice president Riek Machar som landets sittande president Salva Kiir hade utfärdat order till trupperna om att sänka sina vapen i enlighet med en nyförhandlad överenskommelse om eldupphör.

Avtalet, som undertecknades av båda de stridande parterna på torsdagen, skulle avsluta inbördeskriget som pågått i ett och ett halvt år. Överenskommelsen skulle träda i kraft på lördagskvällen.

Det som började som en konflikt mellan Machars och Kiirs anhängare år 2013 har expanderat till en etnisk konflikt som har drivit över två miljoner människor ur sina hem.

Landets sittande regering har haft sina misstankar om effektiviteten i fredsavtalet, eftersom två högt uppsatta rebelledare lösgjorde sig från Machars trupper tidigare den här månaden. (FNB–AFP)

FNB-AFP

Bildtext:

Helsingfors 29.08.2015, 22:20

Politik

Försvarsminister Jussi Niinistö (Saml) anser att man i framtiden kommer att vara tvungen att på nytt bedöma de lösningar som gjorts angående försvarsmakten. Som exempel nämner Niinistö besluten som fattats om mängden garnisoner och deras placering.

I sitt tal på Nylands försvarsdag frågade Niinistö sig om garnisonernas mängd kommer att räcka till i framtiden. Han såg det som en brist att det finns hela landskap i Finland som saknar en egen garnison. Garnisonnätverket verkar enligt ministern också på försvarsviljan.

År 2012 fattades beslutet att lägga ned sex garnisoner eller truppavdelningar. (FNB)

FNB

Bildtext:

Wien 29.08.2015, 22:07

Utrikes

Ungerska åklagare har anhållit fyra personer för en månad, misstänkta för delaktighet i flyktingdödsfallen i Österrike. En av de anhållna kommer från Afghanistan, tre från Bulgarien.

Åklagarna uppger att de anhållna anklagas för bland annat tortyr. De hotas av upp till 16 års fängelse.

På torsdagen hittades 71 flyktingar döda i en lastbil vid en motorväg i Österrike. 

På lördagen hittades en ny lastbil fylld med flyktingar i Österrike. Av de 26 flyktingarna fördes tre barn till sjukhus i svagt skick.

I Libyen anhölls tre personer i lördags som misstänkta för delaktighet i torsdagens fartygsolycka. En båt med 400 flyktingar ombord kantrade vid kusten utanför staden Zuwara. Omkring hälften av passagerarna dog. (FNB–Reuters)

FNB-Reuters

Bildtext:

Tammerfors 29.08.2015, 19:52

Inrikes

En man dog i en cykelolycka i Tammerfors efter midnatt natten till lördagen. Polisen misstänker att han fallit med sin cykel, slagit huvudet och dött av sina skador.

43-åringen hade cyklat längs med Kuninkaankatu. Polisen utreder dödsorsaken.

Aamulehti var först med nyheten. (FNB)

FNB

Bildtext:

Helsingfors 29.08.2015, 19:03

Inrikes

Gårdsfolket släckte en begynnande eldsvåda som hotade en ladugård och djuren i Kärsämäki i Norra Österbotten på lördagen.

Jourhavande brandmästare Tapio Saastamoinen berättar att en kompaktlastare som används för att sprida foder hade börjat brinna, tydligen på grund av ett elektriskt fel, i den omkring 1 000 kvadratmeter stora ladugården. Branden kom emellertid inte åt att spridas, eftersom invånarna lyckades släcka den med hjälp av trycktvättsaggregat och pulversläckare och kom åt att dra ut kompaktlastaren med hjälp av en traktor.

55 nötkreatur flyttades ut, eftersom röken hade hunnit fylla hela ladugården. Saastamoinen säger att djuren klarade sig oskadda men en veterinär kommer ännu att kontrollera dem.

Alla brandkårer inom området var på väg att delta i släckningsarbetet men redan när den första enheten nådde fram var situationen under kontroll. (FNB)

FNB

Bildtext:

Bangkok 29.08.2015, 18:41

Utrikes

En man som gripits misstänkt för det blodiga bombdådet i Bangkok den 17 augusti är turkisk medborgare, uppger thailändsk militär enligt nyhetsbyrån AFP.

Efter gripandet på lördagen har thailändsk polis tidigare gått ut med att den gripne är utländsk, men med obekräftad nationalitet.Gripningen är den första i fallet. Den gripne hade vistats i Thailand sedan januari i fjol.

Samtidigt har flera nationella tv-kanaler visat en bild på ett pass som ska ha hittats i den lägenhet där mannen gripits. Passet ser ut att vara turkiskt och tillhöra en man född 1987, enligt Reuters. Det ska dock bara vara ett av flera pass som mannen haft. I lägenheten fanns det tiotals av dem.

En poliskälla har uppgett för nyhetsbyrån DPA att den gripne är 28 år.

Det var för snart två veckor sedan som 20 människor miste livet och över 100 skadades när en bomb exploderade vid helgedomen Erawan, populär bland både thailändare och asiatiska turister, i centrala Bangkok. På filmer från övervakningskameror syns hur en man i gul t-tröja lämnar en väska efter sig på platsen, och den personen har sedan dess jagats som huvudmisstänkt.

Enligt Bangkokpolisen är signalementet på den gripne i linje med de uppgifter som finns om bombmannen. I lägenheten där han gripits ska polisen även ha hittat sprängmedel av en sådan typ som kan ha använts vid attacken.

Ingen har ännu tagit på sig ansvaret för dådet. Bland offren fanns många kineser. En del har spekulerat i om dådet skulle kunna vara en hämnd för att Thailand i juli tvångsutvisade ett hundratal uigurer till Kina. Polisen uppger att dådet antagligen inte var kopplat till internationell terrorism utan att det var personliga motiv som låg bakom det. (FNB–TT)

FNB-TT

Bildtext:

Helsingfors 29.08.2015, 18:05

Sport

Åbolaget Inter och KTP från Kotka utgick med hemmasegrar i lördagens matcher i herrarnas fotbollsliga.

Inter besegrade RoPS hemma med 2–0. Inter fortsätter fyra i ligan, RoPS är tvåa.

KTP vann hemma över Jaro från Jakobstad med 1–0. Lagen bytte därmed plats i tabellen, KTP steg till tia och Jaro föll till elva – näst sist före VPS från Vasa. (FNB)

FNB

Bildtext:

Jobben.fi