Just nu
Turun Silmalaser operation
Dagens goding

Sommardikt om havet

Anna Södergård (9 år), systern Laura Södergård (6 år) och kusinerna Emil Siro (8 år) och Isabel Siro (7 år) skrev en dikt om havet när de vistades på stugan i Pargas i somras.
Läs Konstrundans bilaga som flexpapper
Service är lokalt
 • au-gnurf-2015-09-01-vr

  Gnurf 2.9.2015

  Indragna tågturer till Helsingfors kan ersättas med ökad självbetjäning.
 • au-gnurf-2015-07-02-glass

  Gnurf 25.8.2015

  Snart kommer hösten och regnet så det gäller att njuta av den sista värmeböljan.
 • au-gnurf-2015-08-18-skarvar

  Gnurf 21.8.2015

  Skarvarna har ökat explosionsartat och sprider sig in i landet

Följ oss på Facebook

Min spelvärld
Eurovision Song Contest 2015

Recensioner

Vädret

Sök

Hakulan Puu Byggnadsvaror
Laakeri-Center 2015
Forte 2015
Veritas 2015
Parcall 2015
Sirkus Finlandia 2015
Boknäs 2015
Åbolands fastigheter 2015
Partel sidebanner

FNB

Stockholm 01.09.2015, 14:34

Kultur

Roy Anderssons "En duva satt på en gren och funderade över tillvaron" blir det svenska bidraget till nästa års Oscarsnomineringar, uppger Svenska Filminstitutet vid en presskonferens.

Sju ledamöter i svenska Oscarskommittén har utsett bidraget bland filmer som haft svensk premiär mellan 1 oktober 2014 och 30 september 2015. Kommittén var helt enig i sitt beslut.

Förra året utsågs Ruben Östlunds "Turist" att representera Sverige i kategorin Bästa icke-engelskspråkiga film vid Oscarsgalan. Filmen blev dock utan nominering när Oscarjuryn i januari valde vilka fem filmer som skulle vara med och tävla. Det blev till slut polska "Ida" som knep statyetten.

Tyskland har sedan tidigare valt ut Giulio Ricciarellis film "En labyrint av lögner" som sitt bidrag till Bästa icke engelskspråkiga film.

Vilka fem bidrag som i slutändan tävlar om utmärkelsen tillkännages den 14 januari 2016. Nästa Oscarsgala äger rum den 28 februari 2016.

Den är elva år sedan en svensk film nominerades i kategorin bästa icke engelskspråkiga film. Då var det Kay Pollaks "Så som i himmelen". Det är 32 år sedan en svensk film vann guldstatyetten i kategorin – det var "Fanny & Alexander" av Ingmar Bergman, som producerats av Jörn Donner. (FNB–TT)

FNB-TT

Bildtext:

Wien/München 01.09.2015, 14:29

Utrikes

Hundratals arga migranter demonstrerade utanför Budapest största järnvägsstation, Östra stationen, på tisdagen och krävde att få resa vidare till Tyskland.

De ungerska myndigheterna stängde först stationen helt och öppnade den sedan men hindrade migranter att komma in. Ett hundratal kravallpoliser bevakade stationen. Tiotals migranter som befann sig inne på stationen tvingades ut.

Ett tusental människor viftade med tågbiljetter och skrek "Tyskland, Tyskland" utanför stationen.

Ungerska och österrikiska myndigheter tillät på måndagen flera tåg med migranter som saknade behövliga dokument att resa vidare till Tyskland.

Ungerns premiärminister Viktor Orban ska diskutera migrationskrisen med EU-ledare i Bryssel på torsdag. Ledarna för Polen, Tjeckien, Slovakien och Ungern ska hålla ett extraordinärt toppmöte i Prag på fredag. (FNB–Reuters)

FNB-Reuters

Bildtext:

Stockholm 01.09.2015, 13:19

Utrikes

Förre Moderatledaren och statsministern Fredrik Reinfeldt vill inte bli "en gubbe på hyllan" som kommenterar politiken då och då. I sin nya bok om 25 år av politisk karriär berättar han om vägen in i Moeraterna, hur det gick till att omvandla ett trött parti till de Nya Moderaterna och skapandet av Alliansen.

– Det är en stor omställning att skriva en bok, något helt annat än att kommentera dagspolitik, säger Reinfeldt när han presenterar sin bok, "Halvvägs", på en presskonferens där författaren Fredrik Reinfeldt låter och ser ut väldigt mycket som den förre statsministern.

Med utgångspunkten i boken, och sin nystartade firma, ser han framför sig en "fortsatt samhällsgärning". Men han tänker inte bli någon "gubbe på hyllan" som tycker till lite då och då.

– Jag kommer inte att kommentera svensk inrikespolitik, säger Reinfeldt och understryker att han har lite andra planer för sitt samhällsengagemang.

När han får frågor om det han skriver om Sverigedemokraterna (SD) och missnöjda väljare i boken säger han att det inte är ett försök till något dagsaktuellt inlägg om det politiska läget. Det är en beskrivning utifrån de analyser han tagit del av sedan SD blev en aktör att förhålla sig till. (FNB–TT)

FNB-TT

Bildtext:

Malmö 01.09.2015, 13:06

Utrikes

Femenaktivisten Jenny Wenhammar, som visade brösten mot islamfientliga organisationen Pegida, frias i Malmö tingsrätt från anklagelserna om förargelseväckande beteende.

Tingsrätten resonerar att rättstillämpningen skall vara återhållsam när det handlar om en opinionsyttring, även om den sker på ett udda sätt. Det kan antas att hennes budskap väckte förargelse hos Pegidas anhängare, men enligt domen är det tveksamt om det hade särskilt mycket att göra med att hon visade brösten.

Under Pegidas manifestation klättrade Wenhammar upp på ett kravallstaket och kastade blommor mot talarna utan att ha några kläder på överkroppen. Händelsen polisanmäldes och Wenhammar kallades till rättegång förra veckan.

– Jag har gjort flera aktioner tidigare för Femen i Malmö. Vi är topless för att vi använder våra kroppar som politiskt verktyg. När vi vill vara tilltalande och sexuella är det vårt eget val. Och när vi vill använda våra kroppar politiskt så gör vi det, sade hon under tingsrättsförhandlingen.

Wenhammar är tidigare dömd för både olaga intrång och förargelseväckande beteende efter aktioner på Stockholms moské och ryska ambassaden. (FNB–TT)

FNB-TT

Bildtext:

Tammerfors 01.09.2015, 13:03

Ekonomi

Nöjesparken Särkänniemi inleder samarbetsförhandlingar som gäller delfinariet. I förhandlingarna ska man utreda framtidsutsikterna för hela verksamheten. Samarbetsförhandlingarna gäller upp till nio anställda.

Delfinariet har gått på förlust en längre tid.

– Delfinariets kostnadsstruktur har helt enkelt varit ohållbar en längre tid och därför måste vi utreda olika alternativ, säger vd Miikka Seppälä.

Kunderna som besöker delfinariet är fortsättningsvis mycket nöjda, men de blir färre för varje år. Även i år minskade antalet besökare trots att nöjesparken som helhet lockade cirka tio procent fler besökare.

– Faktum är att attityderna mot delfinarieverksamheten förändrats under årens lopp. (FNB)

FNB

Bildtext:

Helsingfors 01.09.2015, 12:46

Inrikes

Polisen utreder dödsolyckan i hoppbacken i Hertonäs som dödsvållande samt möjligtvis som två fall av vållande av personskada. I olyckan omkom en 16-årig flicka medan två andra flickor skadades.

Vållande av personskada är ett målsägarbrott. Polisen har ännu inte utrett om målsägarna har några krav.

Flickan dog då hon åkte ner för backen natten mot söndagen och träffade en stålvajer mitt i backen. (FNB)

FNB

Bildtext:

Helsingfors 01.09.2015, 12:13

Ekonomi

Skrotningspremien har visat sig vara en lyckad vitamininjektion för bilhandeln. I augusti registrerades 12 procent fler nya personbilar än för ett år sedan, meddelar branschorganet Autoalan tiedotuskeskus.

Totalt registrerades cirka 8 400 personbilar. Även handeln med skåp- och lastbilar ökade klart.

Försöket med skrotningspremien inleddes i juli. Syftet är att bilparken ska förnyas och att man på det viset ska få mindre utsläpp och en tryggare trafik. (FNB)

FNB

Bildtext:

Jobben.fi