Just nu
 • PIF-press. Matias Tulla driver upp bollen, bakom honom Veli Hartola som gjorde 2–0 i slutet av matchen.
FOTO: GÖSSE STORFORS
  VG-62 gick på sin första förlust. Pargas IF vann 2–0. PIF-press. Matias Tulla driver upp bollen, bakom honom Veli Hartola som gjorde 2–0 i slutet av matchen.FOTO: GÖSSE STORFORS Pargas IF vann fredagens toppmöte i fotbollstrean hemma över serieledande VG-62
 • Bra sprunget! Malms skolas lag 3 kom till semifinal på 5x80 m pojkar, och hade roligt på banan! Från vänster Hubert Venho, Walter Lund, Onni Saari, Alexander Eriksson och Alec Antinaho.
  Regnet har gett vika, solen tittar fram och Olympiastadion i Helsingfors kryllar av skolelever. Se åbolänningar på banorna!
 • Valde namngivningsfest istället. Icca Krook och Mikael Fagerlund i Åbo ordnade stor namngivningsfest för sonen Viggo. Dop är en alldeles för religiös ritual för dem. Foto: Pia Heikkilä
  Trenden är tydlig. I fjol döptes 57,8 procent av de nyfödda i Åbo. Viggo Krook, 3 månader, firade namngivningsfest istället.
 • Gillar ESC. Maria Olin och Linda Granback har lyssnat på alla årets låtar och betygsatt dem. ÅU-foto
  I kväll avgörs Eurovision Song Contest – vem vinner och vem försvinner? ÅU:s Eurovisionsfantaster Maria Olin och Linda Granback har lyssnat igenom hela startfältet och poängsatt bidragen.
 • Svenskaundervisning för ettor i en finsk skola i Ingå. Foto: Lehtikuva
  I Ingå leker man sig fram i språket, svenska barn på finska, finska barn på svenska.
 • a bro
  Kärlekslåsen från Kyrksundsstrandens bro är nertagna – nu backar planläggningschefen sina tidigare uttalanden och meddelar att de ska få ny plats i Centralparken i Pargas.
 • Vinnarna. Från vänster Daniela Sandås, Jeanette Latva och Kia Jalonen. Foto: Pia Heikkilä
  Daniela Sandås, Kia Jalonen och Jeanette Latva upprepade skolas bravad från ifjol och tog hem guldet på 600+600+400.
 • Ghita Edmark. Foto: Pelle Edmark.
  Kimitoöns nya SFP-boss Ghita Edmark har inte ångrat uppdraget, tvärtom, men hade inte väntat sig så stora olösta frågor.
 • Pirkko-Liisa Topelius vid ett äååelträd dekorerat med Oona Tikkaojas verk
  Pirkko-Liisa Topelius sjunde sommarutställning här öppnas på söndag.
 • ÅU-foto
  En förkortning av yrkesutbildningen är inte aktuell i regeringsförhandlingarna, rapporterar Österbottens Tidning. Beskedet kommer från Utvecklingsföreningen för yrkeskunnande, AMKE.
Dagens goding

50 år sedan Ett hem kom hem

Museet Ett hem i Åbo firar jubileumsdag på fredag. I år är det 50 år sedan dess byggnad donerades av Alfred och Hélène Jacobsson.

Följ oss på Facebook

Pargas

Recensioner

Sport

Sök

FNB

Mexico 22.05.2015, 22:43

Utrikes

Minst 39 personer dödades i en eldstrid mellan poliser och beväpnade civila i västra Mexiko på fredagen, uppger mexikanska myndigheter. Civilpersoner var sannolikt medlemmar i en drogkartell.

Sammandrabbningen inträffade i närheten av staden Tanhuatoa i delstaten Michoaca. Kartellen Jalisco New Generation är stark i området. Jalisco-kartellen har dödat över tio poliser och soldater sedan mars. Kartellen är inblandat i ett blodigt krig med andra mexikanska karteller.

Två av dödsoffren i fredagens eldstrid rapporteras vara poliser. (FNB)

FNB-Reuters

Bildtext:

Köpenhamn 22.05.2015, 21:11

Utrikes

Det kan bli val i Danmark i sommar. Källor nära statsminister Helle Thorning-Schmidt uppgav på fredagen att statsministern sannolikt utlyser nyval nästa vecka.

Om Thorning-Schmidt utlyser folketingsval nästa vecka hålls det den 16 juni. Då skulle det nya folketinget enligt grundlagen sammanträda första gången redan i juni.

Enigt dansk lag får statsministern inom en viss tidsram besluta när valet ska hållas. Sista möjliga valdatum är den 14 september.

Thorning-Schmidts socialdemokrater ligger efter i enkäterna men har gjort ett uppsving under de senaste veckorna. (FNB–Reuters)

FNB-Reuters

Bildtext:

Helsingfors 22.05.2015, 18:47

Politik

Regeringsförhandlingarna har framskridit väl, men beslutet om vårdreformen går till veckoslutet, säger regeringssonderaren Juha Sipilä (C).

Inom skattepolitiken har förhandlarna fattat ett linjebeslut. Nu räknar man ut beslutets effekter. Skatteförhandlingarna fortsätter senare i kväll.

Huvudlinjen är enligt Sipilä att helhetsskattegraden förblir oförändrad.

Samtidigt försöker man ge skattelindringar till låg- och medelinkomsttagare. (FNB)

FNB

Bildtext:

Åbo 22.05.2015, 17:12

Inrikes

Åbo Akademi och Vasa universitet planerar en utbildning för barnträdgårdslärare till språkbadsdaghem. Det är frågan om ett treårigt projekt där barnträdgårdslärarutbildningen ska ske i Jakobstad vid sidan om den vanliga barnträdgårdslärarutbildningen och Vasa universitet ska stå för språkbadsutbildningen.

Styrelsen för Åbo Akademi gav på fredagen klartecken för att lämna in en finansieringsansökan till Undervisnings- och kulturministeriet. Ministeriet har redan tidigare beviljat ett planeringsbidrag för projektet.

Målet är att kunna ta in 20 studerande till utbildningen hösten 2016. (FNB)

FNB

Bildtext:

Geneve 22.05.2015, 16:32

Utrikes

En koleraepidemi har brutit ut bland burundier som har flytt till Tanzania.

Cirka 3 000 fall av kolera har konstaterats i trakterna av en gränsstad i västra Tanzania, uppger FN. Varje dag insjuknar ytterligare 300–400 människor. Största delen av de drabbade är flyktingar från Burundi. Över 30 personer har avlidit av sjukdomen.

En representant för FN:s flyktingorgan UNHCR beskriver läget som allvarligt.

Kolera orsakas av en bakterie. Sjukdomen kan ge kraftig diarré, kräkningar och uttorkning. (FNB)

FNB-AFP

Bildtext:

Riga 22.05.2015, 15:56

Utrikes

EU-toppmötet i Riga har avslutats. Mötet gav som väntat inte någon klar tidtabell för visumfrihet till Schengenområdet för Georgien och Ukraina. Senare i år görs en bedömning av hur länderna har utvecklats, och tidtabellen bestäms utifrån det.

Enligt Lettlands premiärminister skulle Georgien kunna få visumfrihet redan från och med nästa år om EU-kommissionen i höst anser att landet fyller kriterierna. Tjänstemannakällor säger ändå att det skulle vara svårt att följa en sådan tidtabell i praktiken.

EU:s östliga partnerskapsländer fick inte heller några löften om eventuellt EU-medlemskap. (FNB)

FNB

Bildtext:

Korsnäs 22.05.2015, 15:30

Inrikes

Alla parter är eniga. Mannen som försökte spränga en kvinna i luften i Korsnäs i fjol ska undergå en rättspsykiatrisk undersökning. Men i slutändan är det tingsrätten som avgör det.

Bombmannen hävdar att han inte var vid sina sinnens fulla bruk när han försökte spränga sin före detta flickvän i luften i december 2014.

Vanligtvis brukar åklagarna och målsäganden inte vara så pigga på sinnesundersökningar av den åtalade, eftersom de kan leda till en lindrigare dom eller att det inte blir en fängelsedom överhuvudtaget. Dessutom förlänger de rättsprocesser med upp till ett halvår.

Men i Korsnäsbombarens fall är alla överens, till och med offrets advokat: En rättspsykiatrisk undersökning behövs.

– Den åtalade säger att han varit i ett tillstånd där han inte kunde ta ansvar för sina handlingar. Ser man på fakta i fallet så tyder inget på det, tvärtom på ett uppsåtligt och kalkylerat handlande. Men det här är ett ytterst exceptionellt fall. Därför förenar jag mig i yrkandet om en sinnesundersökning, sade bomboffrets advokat Tomas Lillqvist.

Österbottens tingsrätt avkunnar domen i ärendet fredagen den 5 juni. Då avgör tingsrätten också om den åtalade ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning. Om den blir av, så blir domen en så kallad mellandom i väntan på undersökningens resultat.

Mannen är åtalad för att ha detonerat en bomb på sin före detta flickväns bil i Korsnäs i december 2014. Hon överlevde men fick livslånga men. (FNB)

FNB

Bildtext:

Jobben.fi