Just nu
TSJ2015_banner3
Turun silmalaser_contentbanner
Sydvastens landskapsf banner
Dagens goding

Åbo släcker ljusen på lördag

Världens största klimatjippo, Earth Hour, ordnas på lördag runt hela jordklotet. Åbo mörkläggs för en timme.

Följ oss på Facebook

Service är lokalt

Service är lokalt

Pargas

Recensioner

Kimitön

Sport

Sök

Annonser

Soitinasema banner
Forte_300x200_sidobanner
Laakeri Center banner
Veritas banner
Villa Rainer banner
Novia 300x200 banner
Hogskola pa Aland banner
Abolandsfastigheter  banner
Parkhotel_banner
Boknas_banner

FNB

Helsingfors 26.03.2015, 19:36

Utrikes

Europeiska flygsäkerhetsverket EASA uppmanar flygbolagen att genast ta i bruk en praxis att alltid ha två personer i cockpiten, uppger Trafis luftfartsdirektör Pekka Henttu till MTV:s nyheter.

MTV rapporterar att EASA kommer att offentliggöra rekommendationen i morgon.

En del flygbolag, bland dem Finnair, har haft samma praxis under en längre tid.

De nya rekommendationerna kommer efter att franska åklagare slagit fast att andrapiloten i det kraschade Germanwingsplanet sannolikt störtade planet med avsikt. (FNB)

Bildtext:

Helsingfors 26.03.2015, 18:46

Utrikes

Tysk polisen genomför som bäst en husrannsakan hos piloten som misstänks ha kraschat Germanwingsplanet, uppger en tysk åklagare.

Husrannsakan görs i pilotens lägenhet i Düsseldorf. Piloten bodde hos sina föräldrar, men hade också en bostad i Düsseldorf. (FNB)

Bildtext:

Washington/Jemen 26.03.2015, 18:15

Utrikes

Jemens president Abd Rabbu Mansur Hadi har lämnat staden Aden och rest till Egypten för ett möte med arabländerna, rapporterar tv-kanalen al-Arabiya. Enligt tv-kanalen är presidenten under Saudiarabiens beskydd.

Uppgifter om att Hadi flytt från Aden cirkulerade redan i går, men de dementerades av presidentens rådgivare. (FNB)

Bildtext:

Helsingfors 26.03.2015, 17:46

Utrikes

Finnair ändrar inte sin cockpitpraxis på grund av Germanwingskraschen. Finnair har sedan länge krävt att det alltid finns två personer i cockpiten. Om någon av piloterna lämnar cockpiten så ersätts hen av någon annan ur besättningen.

Alla flygbolag har inte haft samma praxis. Till exempel Norwegian meddelade att systemet införs från och med imorgon. (FNB)

Bildtext:

Helsingfors 26.03.2015, 17:35

Utrikes

Om en pilot vill hemlighålla mentala problem är det mycket svårt att göra något åt saken, säger överläkare Matti Mäntysaari vid centret för luftfartsmedicin. Han säger att allt grundar sig på att piloter själva tar upp eventuella hälsoproblem.

Yrkespiloter ska minst en gång om året genomgå en läkarkontroll. I samband med det svarar piloten på en rad frågor om sitt hälsotillstånd. Mäntysaari säger att det inom EU finns minimikrav på innehållet i hälsogranskningen. (FNB)

Bildtext:

Helsingfors 26.03.2015, 16:30

Utrikes

Lufthansas vd Carsten Spohr säger att han ser Germanwingskraschen som ett tragiskt enskilt fall. Spohr litar på Lufthansas piloter och bolagets utbildningsprogram för piloter.

Spohr sade under en presskonferens på torsdagen att man inte känner till någon orsak som kan ha lett till andrepilotens gärning. Andreas Lubitz genomgick psykologiska tester då han antogs till Lufthansas utbildningsprogram.

Spohr underströk att Lufthansa utbildar Germanwings piloter på samma sätt som man utbildar de egna piloterna. (FNB)

Bildtext:

Helsingfors 26.03.2015, 16:25

Utrikes

Om det slås fast att Germanwingskraschen orsakades med flit av andrepiloten så är det inte det första fallet i sitt slag. Till exempel 1999 inträffade en flygkrasch som anses ha orsakats av piloten.

Det var Egyptairs plan från Los Angeles till Kairo. Boeing 767-planet kraschade i Atlanten och alla 217 personer ombord omkom.

Egyptiska myndigheter har hållit fast vid att planet hade tekniska fel, men amerikanska utredare anser att planet kraschades med avsikt. Inspelningar på färdskrivare visar att den ena piloten talade om gud kort före kraschen.

Fallet med Malaysia Airlines plan som försvann för ett drygt år sedan är fortfarande olöst. Trots omfattande sökinsatser har vraket inte hittats. Planet försvann på rutten mellan Kuala Lumpur och Peking. Planet misstänks ha flugit ur kurs och störtat i Indiska oceanen. Trots grundliga undersökningar har inga bevis på att någon av piloterna skulle ha lidit av psykiska problem hittats.

Några månader tidigare omkom 33 personer då Moçambique Airlines Embraer 190-plan kraschade. Enligt utredningen låste piloten in sig i cockpiten och vägrade släppa in andra piloten. Färdskrivaren visar att flera larm gick på i cockpiten. Pilotens motiv är okänt.

1997 omkom 104 personer då indonesiska Silk Airs Boeing 737 kraschade. Indonesiska utredare slog fast att kraschen berodde på ett fel i planets bakre roder. Liknande fel har förekommit i plantypen tidigare.

Amerikanska utredare ansåg däremot att piloten medvetet styrde planet nästa lodrätt ned i floden Musi på Sumatra. Självmordsteorin förstärks av att piloten kort före kraschen gjort miljonförluster på börsen. Han hade också fått tre varningar av sin arbetsgivare. Piloten hade tagit ut en stor livförsäkring ett par veckor före kraschen.

Royal Air Marocs krasch 1994 anses också ha orsakats med flit. Piloten kraschade planet i Atlasbergen. 44 personer dog. (FNB)

Källor: New York Times, Guardian, Daily Telegraph, Reuters, AFP

Bildtext:

Jobben.fi