Just nu
 • Lyxvillor på Hirvensalo. Foto J-O Edberg
  Åbo har inte lika strikta regler för byggande nära stränder som grannkommunerna. På Hirvensalo tillåts lyxvillor med terrass några meter från stranden.
 • Stolt hundmatte. Husdjur handlar om prioriteringar, det gäller att inse det då man funderar på att ta ett djur, säger Talvikki Ryynänen, som har knutit en maskroskrans till sin Ama. Foto: Stefan Holmström
  De finlandssvenska dagstidningarna och Svensk Presstjänst kartlägger vad människor tänker om sina små och stora djur. Delta i enkäten här på ÅU:s webb!
 • Stadsfestival. DBTL har i många år ordnats vid åstranden. ÅU-foto
  Från stadens sida är man glad över att festivalen kan fortsätta.
 • Åbo Energi. Turbinhallen och det gamla pannrummet ska få nytt liv. Skorstenen består. Foto: Carina Holm
  I höst ordnas en planeringstävling för kvarteret för att ge inspiration. Finansiärer efterlyses.
 • Saku Koivu. Lehtikuva
  Stadsplanerings- och miljönämnden godkände i kväll ishockeyspelarens ansökan om att få bygga ett 35 kvadratmeter stort grilltak. En granne hade motsatt sig bygget.
Husdjur – en del av familjen
Eurovision Song Contest 2015
Service är lokalt
Min spelvärld

Följ oss på Facebook

Pargas

Recensioner

Kimitoön

Sök

Forte 2015
Pihamökki sommar
Parcall 2015
Partel sidebanner
Laakeri-Center 2015
Ruisrock 2015
Villa Rainer öppet
Boknäs 2015
Åbolands fastigheter 2015
Veritas 2015
Högskola på Åland
Pihamökki sommar
Naantalin Music 2015

FNB

Helsingfors 26.05.2015, 20:20

Politik

Regeringssonderaren Juha Sipilä (C) skriver på Twitter att regeringsförhandlarna nu enats i alla frågor.

Sipilä uppger att förhandlarna kommer att återkomma till saken i morgon klockan 14. Då arrangeras en presskonferens i Smolna. (FNB)

FNB

Bildtext:

Paris 26.05.2015, 19:13

Sport

Jarkko Nieminen bjöd på bra motstånd i två set, men var till slut chanslös mot världsettan Novak Djokovic i Paris. Serben gick vidare till andra omgången av öppna franska mästerskapen med setsiffrorna 6–2, 7–5, 6–2.

Nieminen ledde med 4–1 och 5–2 i andra set efter ett tidigt break.

Nieminen deltar också i dubbelturneringen i Paris. (FNB)

FNB

Bildtext:

Stockholm 26.05.2015, 19:01

Utrikes

Lars Rundkvists promenad på tisdagsförmiddagen blev som en scen ur Hitchcockfilmen "Fåglarna". När Lars Rundkvist kom ner för trapporna vid Pålsjö skog i Helsingborg blev han attackerad av en stor svart fågel. Han satte armarna som skydd mot huvudet men fågeln anföll igen och lyckades flera gånger hacka honom i huvudet så illa att det började blöda, rapporterar Helsingborgs Dagblad.

– Jag skrek och viftade med armarna och flydde ned bakom kvarnen och där gjorde den en sista attack när den dök ned över taket, säger Lars Rundkvist till tidningen.

Han kunde räkna till totalt 15 attacker och eftersom såren blödde ordentligt fick han åka till sjukhuset. Enligt Helsingborgs Dagblad har ytterligare en person attackerats av den aggressiva fågeln.

Attacken är polisanmäld, vilket krävs för att kommunjägare ska kunna skjuta fågeln. Troligen rör det sig om en korp som vill skydda sitt revir. (FNB)

FNB-TT

Bildtext:

Helsingfors 26.05.2015, 17:36

Politik

Regeringsförhandlingarna har fortsatt i Smolna hela dagen. Ordförandetrion har varit ytterst tystlåten om hur förhandlingarna framskrider.

Förhandlingarna är inne på slutrakan och partierna har lovat att presentera regeringsprogrammet i morgon på eftermiddagen.

Det finns uppgifter om att förhandlarna lyckats enas om hur ministerposterna ska fördelas. Enligt den preliminära planen skulle parterna i dag främst finjustera texterna i regeringsplanen.

Sannfinländarnas ordförande Timo Soini sade på morgonen att flera partier är intresserade av samma ministerposter och att förhandlingarna därför fortsätter.

Regeringssonderaren Juha Sipilä (C) sade på morgonen att förhandlingarna kommer att pågå åtminstone till klockan 21. Vid 20-tiden ska förhandlingsgruppen utvidgas.

Vid halvfemtiden meddelade statsrådet att ordförandena inte alls kommer att kommentera dagens förhandlingar. Samtidigt kommenderades journalisterna ut ur Smolna. (FNB)

FNB

Bildtext:

Helsingfors 26.05.2015, 17:21

Inrikes

Vårens varmaste temperatur mättes i S:t Michel i dag. Det var tidvis till och med 21,5 grader varmt i staden i dag, uppger Meteorologiska institutet.

I östra Finlands fortsätter vädret vara soligt och varmt åtminstone i morgon eftersom en värmebölja i Moskvaområdet trycker varm luft mot Finlands östgräns.

Vårens tidigare värmerekord 21,1 uppmättes i Villmanstrand den 6 maj och i dag.

Temperaturstegringen blir ändå bara tillfällig. Det blir svalare från och med torsdag när regn sprider sig mot öst och norr. (FNB)

FNB

Bildtext:

Helsingfors 26.05.2015, 16:59

Politik

Regeringsförhandlingarna har fortsatt i Smolna hela dagen. Ordförandetrion har varit ytterst tystlåten om hur förhandlingarna framskrider.

Det finns uppgifter om att förhandlarna lyckats enas om hur ministerposterna ska fördelas. Enligt den preliminära planen skulle parterna i dag främst finjustera texterna i regeringsplanen.

Regeringssonderaren Juha Sipilä (C) sade på morgonen att förhandlingarna kommer att pågå till i alla fall klockan 21. Vid halvfemtiden meddelade statsrådet att ordförandena inte alls kommer att kommentera dagens förhandlingar. Samtidigt kommenderades journalisterna ut ur Smolna. (FNB)

FNB

Bildtext:

Stockholm 26.05.2015, 16:41

Utrikes

Aldrig tidigare i modern tid har nyintagna på svenska fängelser varit så få, visar statistik från svenska Kriminalvården.

Sedan 1989 har antalet nyintagna minskat med 42 procent. Då var antalet nyintagna över 15 000. Förra året var motsvarande siffra 8 943 – en nivå som senast sågs under 1950-talet.

Minskningen av antalet nyintagna är tydligast när det gäller rattfylleri och våldsbrott.

En annan utveckling över tid är att den genomsnittliga strafftiden minskat, särskilt för narkotikabrott.

"En stor förklaring till minskningen och de kortare strafftiderna är den förändrade praxisen från Högsta domstolen, som handlar om att samtliga omständigheter i det enskilda fallet ska beaktas vid dömande och påföljdsval i narkotikamål", säger Johanna Hallin, chef för Kriminalvårdens statistiksektion, i ett pressmeddelande. (FNB–TT)

FNB-TT

Bildtext:

Jobben.fi