Just nu

Följ oss på Facebook

FNB

Stockholm 02.03.2015, 11:06

Ekonomi

Strejken hos SAS danska kabinpersonal går in på sin fjärde dag. Klockan ett finsk tid måste personalen återvända till jobbet – eller få sparken.

SAS vill inte kommentera om de anställda börjat ge besked om de kommer att följa företagets påbud.

– Nu fokuserar vi på våra kunder och jobbar för att så få som möjligt ska drabbas, säger Malin Selander, presschef på SAS.

Strejken har dömts ut som olovlig av arbetsdomstolen som uppmanat personalen att gå tillbaka till sina jobb. Konflikten gäller att flygbolaget beslutat att överföra 147 ur personalen till dotterbolaget Cimber.

Även inom flygbolaget Norwegian stormar det bland personalen. Där har ett 70-tal piloter gått ut i strejk i strid för ett kollektivavtal medan företaget vill att deras anställningsvillkor ska blir mer flexibla. Under söndagen gick koncernchefen Bjørn Kjos ut och hotade med konkurs för dotterbolaget Norwegian Air. På det sättet vill han få slut på den pågående konflikten med bolagets piloter. (FNB)

Bildtext:

Moskva 02.03.2015, 11:05

Ekonomi

Rubelkursen gick ned med en knapp procent under morgonen. Det lägre priset på olja och mordet på oppositionsledaren Boris Nemtsov antogs ligga bakom.

Mordet antas ytterligare förvärra relationerna mellan västländerna och Ryssland. (FNB)

Bildtext:

Ylöjärvi 02.03.2015, 10:58

Inrikes

Viljakkalan koulu i Ylöjärvi har bombhotats, meddelar polisen. Säkerhetsåtgärder har vidtagits och polisen har varit på plats i skolan.

Polisen tror inte att det finns en bomb i skolan utan att det handlar om ofog. Polisen bedömer att skoldagen kan fortsätta.

Det var en del av skolans personal som fått ett mejl där det hotades med en bomb. Skolan har nu bombhotats tre gånger inom en månad. Det är okänt vem som står bakom hoten, men polisen misstänker att det är samma person som hotat varje gång. (FNB)

Bildtext:

Washington 02.03.2015, 10:35

Utrikes

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har inlett en omstridd lobbningsresa i USA. Hans mål är att få USA att avstå från planerna på att ingå ett internationellt avtal om Irans kärntekniska program.

Israel betraktar fortfarande Iran som ett allvarligt hot och som ett land som man inte bör sluta avtal med.

– Vi försöker förklara för amerikanerna vad det är som oroar oss, förklarar en källa som är med på Netanyahus resa.

President Barack Obamas regering irriterar sig på att Netanyahu tänker hålla ett tal i kongressen i morgon utan tillstånd av Vita huset. Det är Republikanerna i kongressen som har bjudit in Netanyahu. (FNB)

Bildtext:

Geneve 02.03.2015, 10:07

Utrikes

Striderna i östra Ukraina har krävt över 6 000 människors liv på mindre än ett år, uppger FN. FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter talar om skoningslös förstörelse av civila liv och infrastruktur i området.

FN:s människorättsråd samlas i Geneve i dag. USA:s och Rysslands utrikesministrar John Kerry och Sergej Lavrov ska också diskutera på tu man hand i samband med mötet.

Kerry har anklagat Ryssland för att ljuga om situationen i östra Ukraina. (FNB)

Bildtext:

Helsingfors 02.03.2015, 09:56

Politik

Försvarsminister Carl Haglund (SFP) vill att lagen ändras så att staten vid behov kan lösa in fastigheter om säkerhetspolitiska intressen talar för det.

Haglund sade vid öppningen av den nationella försvarskursen att utländska fastighetsköp i Finland måste beaktas på ett annat sätt än tidigare på grund av exemplet i östra Ukraina.

Haglund betonar också vikten av internetövervakning i den nya formen av krigsföring. (FNB)

Bildtext:

Helsingfors 02.03.2015, 09:16

Ekonomi

Finlands bruttonationalprodukt minskade i fjol för tredje året i följd. Bnp minskade med 0,1 procent jämfört med året innan, visar preliminära siffror från Statistikcentralen.

Efterfrågan i samhällsekonomin var låg framför allt för att de privata investeringarna och exporten minskade.

2013 minskade bnp med 1,3 procent och 2012 med 1,4 procent. (FNB)

Bildtext:

Recensioner

Sök

Service är lokalt

Service är lokalt

Annonser

Jobben.fi