Just nu
 • Kärnhuset. Byggnaden finns mitt på gården i skolkomplexet. ÅU-foto

  Inga klasser i Sirkkalas kärnhus på hösten – fuktproblem utreds

  Den här veckan gör ett företag nya fuktmätningar i huset och lär redan vid den första synen i måndags ha sett yttre tecken på fukt. Det var tänkt att Sirkkalas tre tredjeklasser på hösten skulle få sina klassrum i Kärnhuset. De kommer i stället att hålla till i tillfälliga utrymmen.
 • Bridget Kimak (tv) och Camilla Reuter planerar dräkter och scenografi för Trollflöjten på ÅST i januari. Foto: Pia Heikkilä

  Skapar dräkt åt Nattens drottning

  I ÅST:s lager i Lundo söker dräktproffs efter ett futuristiskt skimmer åt Pamina, Papageno och de andra i ”Trollflöjten”. Premiär på Åbo svenska teater i januari.
 • Närproducerat. Biff av braxenfärs ska serveras i skol- och personalmatsalar inom kort. Foto: Carina Holm
  Åbo stad är med i ett projekt om närfiske, som minskar fosforbeslastningen i Skärgårdshavet och som ger råvaror för närproducerad mat.
 • Kärnhuset. Byggnaden finns mitt på gården i skolkomplexet. ÅU-foto
  Den här veckan gör ett företag nya fuktmätningar i huset och lär redan vid den första synen i måndags ha sett yttre tecken på fukt. Det var tänkt att Sirkkalas tre tredjeklasser på hösten skulle få sina klassrum i Kärnhuset. De kommer i stället att hålla till i tillfälliga utrymmen.
 • Bridget Kimak (tv) och Camilla Reuter planerar dräkter och scenografi för Trollflöjten på ÅST i januari. Foto: Pia Heikkilä
  I ÅST:s lager i Lundo söker dräktproffs efter ett futuristiskt skimmer åt Pamina, Papageno och de andra i ”Trollflöjten”. Premiär på Åbo svenska teater i januari.
 • ÅU-foto
  På tisdag kväll brann ett tak på Brinkhallvägen på Kakskerta i Åbo. Taket på ett egnahemshus förstördes på ett område av 40 kvadratmeter.
 • Nooralotta Neziri. Har återvänt till Finland efter ett lyckat träningsläger på Kanarieöarna. Lehtikuva
  Häcklöparen Nooralotta Neziris lårskada håller henne borta från grenen i ungefär en månad. Någon större fara för att Turunu Urheiluliittos affischnamn missar höstens VM i Peking lär ändå inte föreligga.
 • Jarkko Nieminen. Lehtikuva (arkivbild)
  Maskubördiga Jarkko Nieminen bjöd på bra motstånd i två set, men var till slut chanslös mot världsettan Novak Djokovic i Paris.
 • linda970534
  Södra och mellersta Finland får njuta av uppehållsväder i dag, meddelar Meteorologiska institutet. Enligt jourhavande meteorologen rör sig ett regnområde norrut och på kvällen blir det uppehållsväder ända upp till Uleåborgstrakten.
 • No Picture
  Det finns planer på att bygga Finlands första stora moské i Helsingfors, skriver Turun Sanomat.
 • Lyxvillor på Hirvensalo. Foto J-O Edberg
  Åbo har inte lika strikta regler för byggande nära stränder som grannkommunerna. På Hirvensalo tillåts lyxvillor med terrass några meter från stranden.
 • Stolt hundmatte. Husdjur handlar om prioriteringar, det gäller att inse det då man funderar på att ta ett djur, säger Talvikki Ryynänen, som har knutit en maskroskrans till sin Ama. Foto: Stefan Holmström
  De finlandssvenska dagstidningarna och Svensk Presstjänst kartlägger vad människor tänker om sina små och stora djur. Delta i enkäten här på ÅU:s webb!
Dagens goding

Garnkonstverk pryder Åboträd

Knit’n’tag Turku pryder kajerna vid Aura å från Domkyrkobron till Biblioteksbron. Över 30 träd längs ån står i färggrann stickad och virkad graffitiskrud som föreningar, skolor, konstnärer och entusiaster tillverkat under vintern.
Husdjur – en del av familjen
Eurovision Song Contest 2015
Service är lokalt
Min spelvärld

Följ oss på Facebook

Pargas

Recensioner

Kimitoön

Sport

Sök

Laakeri-Center 2015
Åbolands fastigheter 2015
Naantalin Music 2015
Högskola på Åland
Villa Rainer öppet
Pihamökki sommar
Veritas 2015
Parcall 2015
Boknäs 2015
Ruisrock 2015
Partel sidebanner
Pihamökki sommar
Forte 2015

FNB

Helsingfors 27.05.2015, 13:48

Politik

Dagens samlingspartistiska miljöminister Sanni Grahn-Laasonen ska blir undervisnings- och kulturminister i Juha Sipiläs (C) regering, rapporterar Aamulehti.

Aamulehti, som hänvisar till flera källor, skriver att Grahn-Laasonen får sköta det stora ministeriet med ansvar för utbildning och kultur.

Kulturen blir ett av Sipiläregeringens spetsprojekt och trots krav på nedskärningar i miljardklass finns det i regeringsprogrammet inte nedskärningar i kulturfältet. (FNB)

FNB

Bildtext:

Bryssel 27.05.2015, 13:43

Utrikes

EU-kommissionen förslår att närmare 800 migranter styrs till Finland under de kommande två åren. Målet är att minska migrationstrycket på Grekland och Italien.

Kommissionens förslag gäller migranter från Syrien och Eritrea, som är i behov av skydd.

Kommissionen vill fördela 40 000 migranter som anlänt till Grekland och Italien till andra EU-länder. Finland skulle få ta emot 792 personer.

Finlands blivande regering motsätter sig obligatoriska kvoter. Tanken väcker också motstånd i en rad andra EU-länder. Förslaget måste godkännas av en majoritet av EU-länderna.

Finland tar emot få asylsökande jämfört med flera andra EU-länder. I fjol anlände drygt 3 600 asylsökande till Finland medan Sverige tog emot mer än 80 000.

Kommissionen motiverar sitt förslag med att migrantkrisen på Medelhavet sätter oskäligt tryck på Italien och Grekland. Kommissionen erbjuder EU-länderna 6 000 euro för varje migrant de tar emot.

Utöver det upprepar kommissionen sitt tidigare förslag att 20 000 flyktingar ska fördelas mellan medlemsländerna. För Finlands del betyder det 293 personer. (FNB)

FNB

Bildtext:

Helsingfors 27.05.2015, 13:29

Inrikes

Allt fler alldeles för stora alkoholpartier som passagerarna tar med sig till Finland har tagits fast vid gränsen tack vare en effektiverad övervakning av privatimporten.

Antalet utredningsbegäran om alkohollaster har på drygt fyra månader nästan fördubblats jämfört med andra halvan av fjolåret, uppger tullöverinspektör Seppo Raitolahti till FNB.

Tullen har tagit i besittning mer än 10 400 liter alkohol i år. Totalt överväger man att beskatta 172 stora alkoholpartier. (FNB)

FNB

Bildtext:

Bryssel 27.05.2015, 13:03

Utrikes

Ett elfel har stoppat stora delar av flygtrafiken i Belgien. Flygplatsen i huvudstaden Bryssel är till exempel stängd fram till klockan 15.

Europeiska flygtrafiksmyndigheten Eurocontrol uppger att felet orsakar förseningar och indragna flyg. En del av flygen styrs även till andra flygplatser. (FNB)

FNB-Reuters

Bildtext:

Stockholm 27.05.2015, 12:13

Utrikes

Danmark går till val den 18 juni, bekräftar statsminister Helle Thorning-Schmidt på en direktsänd presskonferens i Spejlsalen i regeringshögkvarteret i Köpenhamn.

– Danmark är på banan igen, vi har tagit oss ur krisen, säger hon.

Thorning-Schmidts socialdemokratiska regering ligger rejält efter i opinionsmätningarna. Så som väljarstödet ser ut just nu heter näste statsminister Lars Løkke Rasmussen, från det konservativa partiet Venstre. (FNB–TT)

FNB-TT

Bildtext:

Helsingfors 27.05.2015, 10:35

Inrikes

En restauranganställd uppger sig ha jobbat åtta år i en restaurang i Heinola utan lön och utan lediga dagar. Den anställda säger sig också ha bott i restaurangens utrymmen i åtta års tid.

Polisen och Gränsbevakningsväsendet har inlett en förundersökning i fallet. Myndigheterna har i dag genomletat restaurangen samt bostäder i Heinola och Esbo.

Tre personer har gripits. (FNB)

FNB

Bildtext:

Belgrad 27.05.2015, 10:15

Utrikes

Serbiens premiärminister Aleksander Vucic reser på ett historiskt besök till Albanien i dag. Målet är att förbättra de spända relationerna mellan länderna.

Relationerna har blivit lidande på grund av att Serbien inte erkänner Kosovos självständighet. Majoriteten av Kosovos befolkning är albaner.

Vucic är den förste serbiske regeringschefen som besöker Albaniens huvudstad Tirana. Albaniens premiärminister Edi Rama gjorde ett motsvarande första besök i Belgrad för ett halvt år sedan. (FNB)

FNB

Bildtext:

Jobben.fi