Just nu
Lokal Tapiola klick
Dagens goding

Läsarnas sommarbilder

Efter stormen. En bild på sommarnattens lugnt efter stormen skickade Brita Stenvik in till redaktionen. Storm. ”I sommar har det blåst. Och vågorna därefter. De
Service är lokalt

Följ oss på Facebook

Min spelvärld
Eurovision Song Contest 2015

Recensioner

Vädret

Sök

Solliden
Rosala
Boknäs 2015
Terapihörnet sommar
Forte 2015
Jukupark
Partel sidebanner
Veritas 2015
Sirkus Finlandia 2015
Gullkrona hantverk
Åbolands fastigheter 2015
Laakeri-Center 2015
Abo stad sommar
Boomerang sommar
Masimp bytesbåtar
Parcall 2015
Villa Rainer öppet
Hakulan Puu Byggnadsvaror

FNB

Haag 29.07.2015, 22:56

Utrikes

Ryssland använde sitt veto i FN:s säkerhetsråd för att hindra upprättandet av en internationell domstol, som skulle utreda nedskjutningen av det malaysiska passagerarplanet. Frågan behandlades i FN:s säkerhetsråd på onsdagskvällen.

Malaysia, Nederländerna, Australien, Ukraina och Belgien hade efterlyst en specialdomstol.

11 länder röstade för att grunda en domstol. Kina, Angola och Venezuela avstod från att rösta.

Minnet av offren hedrades med en tyst stund i början av sessionen.

Flygbolaget Malaysia Airlines plan, som var på väg från Amsterdam till Kuala Lumpur, sköts ned i östra Ukraina i juli 2014. 298 människor dog i nedskjutningen av planet. De flesta av dem var nederländare.

Ukraina och många västländer har anklagat separatisterna i östra Ukraina för att ha skjutit ned planet med en rysk missil. Ryssland har bestridit anklagelserna. (FNB–Reuters–AFP)

FNB-Reuters–AFP

Bildtext:

Haag 29.07.2015, 22:37

Utrikes

Ryssland har använt sitt veto i FN:s säkerhetsråd som hindrar upprättandet av en internationell domstol för att utreda nedskjutningen av det malaysiska passagerarplanet. Frågan behandlades i FN:s säkerhetsråd i kväll.

Malaysia, Nederländerna, Australien, Ukraina och Belgien hade efterlyst en domstol.

Flygbolaget Malaysia Airlines plan sköts ned i östra Ukraina i juli 2014. 298 människor dog i nedskjutningen av planet. De flesta av dem var nederländare. (FNB–Reuters–AFP)

FNB-Reuters–AFP

Bildtext:

Helsingfors 29.07.2015, 21:01

Sport

Allt är fortfarande öppet i Champions League-kvalmötet mellan HJK och FC Astana efter onsdagens första delmatch i Helsingfors. Den slutade 0–0, så allt avgörs om en vecka i Kazakstans huvudstad.

Matchen ingår i tredje kvalomgången och vinnaren garanteras minst en plats i Europa Leagues gruppspel och prispengar på omkring fem miljoner euro under vintern. Även förloraren får en chans till, i sista kvalomgången av Europa League-kvalet.

Vinnaren i nästa kvalomgång i Champions League tar plats i gruppspelet, där HJK som enda finländska lag någonsin spelade säsongen 1998–1999. (FNB)

FNB

Bildtext:

Stockholm 29.07.2015, 19:38

Utrikes

Världens befolkning kommer att öka något snabbare de kommande åren än vad experterna trott.

År 2050 är vi 9,7 miljarder människor på jorden, en ökning med 33 procent från dagens 7,3 miljarder, enligt en ny prognos från FN.

FN uppdaterar sina befolkningsprognoser vart tredje år. Den förra prognosen, från 2012, förutspådde en folkmängd på 9,6 miljarder år 2050. Nu har man alltså justerat upp den siffran med 100 miljoner människor.

Även prognosen fram till nästa sekelskifte, 2100, har justerats uppåt, från 10,9 till 11,2 miljarder människor.

Merparten av ökningen äger rum dels i ett antal länder i Afrika med höga födelsetal, dels i några länder som redan har en stor befolkning.

Till den första gruppen hör tio afrikanska länder som beräknas femdubbla sin befolkning fram till år 2100: Angola, Burundi, Kongo-Kinshasa, Malawi, Mali, Niger, Somalia, Tanzania, Uganda och Zambia.

Alla är extremt fattiga länder – och befolkningstillväxten gör det ännu svårare att komma åt fattigdomen, enligt John Wilmoth, chef för FN:s befolkningsenhet. (FNB–TT)

FNB-TT

Bildtext:

Helsingfors 29.07.2015, 19:24

Politik

Sannfinländarnas riksdagsledamot Olli Immonen säger att han strider mot mångkulturalism enbart genom politiska medel. Det skriver partiets nättidning Suomen Uutiset.

Immonen säger till tidningen att han uppfattat det som en självklarhet att den kamp han talar om i sitt Facebook-inlägg skulle tolkas som en politisk kamp. Han uppger också att han motsätter sig våld i alla former.

Immonen säger att han accepterar det beslut som partiets riksdagsgrupp fattar i hans fall. Han säger också att den nuvarande partiledningen får hans fullständiga stöd. (FNB)

FNB

Bildtext:

Kabul 29.07.2015, 19:00

Utrikes

Talibanledaren mulla Omar dog för två år sedan, uppger en talesman för den afghanska underrättelsetjänsten.

– Mulla Omar är död. Han dog på ett sjukhus i Karachi i april 2013, under mystiska omständigheter, sade underrättelsetalesmannen Haseeb Sediqi till AFP på onsdagen.

Enligt Sediqi är Omar begraven i Zabulprovinsen i södra Afghanistan.

Talibanrörelsens talesman säger däremot till Sky News att rykten om Omars död inte är sanna.

– Enligt mina uppgifter lever mulla Omar och han är fortfarande rörelsens ledare, sade talibantalesmannen Qariy Yousef Ahmadi.

Mulla Omar har dödförklarats flera gånger tidigare, bland annat 2011. Den gången avvisade talibanerna nyheten som propaganda. (FNB–AFP)

FNB-AFP

Bildtext:

Rom 29.07.2015, 18:33

Utrikes

Flygtrafiken återupptogs på Roms flygplats Fiumicino på onsdagseftermiddagen. En brand i en närliggande pinjelund hade tillfälligt avbrutit trafiken då tjock rök vällde in över flygplatsen.

Trafiken återupptogs då brandmännen fick kontroll över branden. (FNB–AFP)

FNB-AFP

Bildtext:

Jobben.fi