Just nu
sommar-2015-banner
Dagens goding

50 år sedan Ett hem kom hem

Museet Ett hem i Åbo firar jubileumsdag på fredag. I år är det 50 år sedan dess byggnad donerades av Alfred och Hélène Jacobsson.

Följ oss på Facebook

Recensioner

Sök

Annonser

Veritas banner
Turun Merivaruste OY banner
Partel banner
Naantali Music Festival banner
Åbolands fastigheter banner
Villa Rainer banner
Parcall banner
Forte_300x200_sidobanner
Boknas_banner
Oy Ait Nordic ltd banner
Finlands Patientjurister_banner
Laakeri Center banner
Högskola på Åland banner
Masimp_banner
Ruisrock_300x200

FNB

Helsingfors 22.05.2015, 13:38

Politik

Samlingspartiets ordförande Alexander Stubb säger att partiet har en rätt agnostisk inställning till modellen för reformen av social- och hälsovården. Samlingspartiet anser med andra ord att det väsentliga inte är om förvaltningsmodellen bygger på landskaps-, samkommuns- eller någon annan bas.

Då Stubb återvände till regeringsförhandlingarna i Smolna efter att ha deltagit i EU:s toppmöte i Riga sade han att huvudsaken är att finländarna får god social- och hälsovårdsservice.

De svåraste frågorna i regeringsförhandlingarna är enligt Stubb de som gäller sparåtgärder och strukturella reformer. (FNB)

FNB

Bildtext:

Riga 22.05.2015, 12:55

Utrikes

Vackra ord men inga stora förändringar står på agendan när ett försiktigt EU avslutar sitt östtoppmöte i Riga.

– I dag kommer vi att diskutera fyra saker: gott ledarskap, rörlighet, ekonomiska relationer och handel. Det östliga partnerskapet är till för samarbete. Det är inte riktat mot något – eller någon, fastslår mötesvärden, Lettlands premiärminister Laimdota Straujuma, på väg in i lokalen.

Kriget i Ukraina har kraftigt försämrat EU:s relationer till Ryssland och fått hela östsamarbetet att svaja. Medan vissa kritiker tycker att EU borde backa för att inte reta Moskva ytterligare så vill andra gå tuffare framåt för att markera en gräns. Resultatet blir i stället en medelväg där EU tassar fram i stor försiktighet. Exempelvis får Georgien och Ukraina vänta på sin efterlängtade visumfrihet eftersom EU konstaterat att länderna fortfarande inte är redo rent tekniskt.

Flera av EU-ledarna upprepar att östsamarbetet inte ska ses som riktat mot Ryssland, utan i stället kan gynna alla.

– Vi har skickat många budskap till Ryssland. Vi vill ha ett stabilt och demokratiskt och ekonomiskt välmående område. Vi har sett att EU-integration leder till fred, säger avgående statsminister Alexander Stubb (Saml).

I solskenet utanför möteslokalen får samtidigt länderna stöd av ett mindre antal demonstranter med ukrainska och georgiska flaggor och maningar om "nej till krig, ja till sanktioner". (FNB–TT)

FNB-TT

Bildtext:

Nurmijärvi 22.05.2015, 12:31

Politik

Den sannfinländska riksdagsledamoten Toimi Kankaanniemi har inte dykt upp i riksdagen i dag. Han meddelade för en stund sedan att han är sjukledig ända till söndag.

Kankaanniemi hade tid på sig till klockan 12 att meddela om sjukledigheten fortsätter.

– Anmälan kom några minuter före, meddelar riksdagen.

Kankaanniemi har varit sjukskriven sedan det i måndags kom fram att han skickat sexmeddelanden till kvinnor. På grund av skandalen fick han också lämna regeringsförhandlingarna. (FNB)

FNB

Bildtext:

Helsingfors 22.05.2015, 12:28

Politik

Regeringsbildaren Juha Sipilä (C) säger att för många frågor är halvfärdiga i regeringsförhandlingarna.

När Sipilä lämnade Smolna vid middagstid ville han ändå inte uppge vilka frågor som stampar på stället.

Sipilä säger att ordförandetrion – det vill säga han, Sannfinländarnas Timo Soini och Samlingspartiets Alexander Stubb – tar itu med problemen när Stubb i eftermiddag återvänder till Finland från ett EU-möte.

– Där är för många öppna frågor för att vi ska kunna hållas oss inom tidtabellen. Nu måste vi få dem undanstökade och minska lite på gänget så att vi får till stånd beslut, säger Sipilä.

Med "minska på gänget" menar Sipilä att de olika arbetsgrupperna nu får börja sätta punkt för sitt jobb och fatta beslut.

Centerns viceordförande Annika Saarikko sade att det förekommer olika åsikter om de stora sparobjekten och de stora strukturreformerna bland de tre partierna. Samlingspartiets Petteri Orpo sade i sin tur att man nu nått det kritiska stadiet av regeringsförhandlingarna. (FNB)

FNB

Bildtext:

Helsingfors 22.05.2015, 11:29

Politik

Det råder nu arbetsfred inom luftfartsbranschen, skriver riksförlikningsman Minna Helle på Twitter.

Enligt Helle har Finlands flygvärdinne- och stewardförening och Arbetsgivarna för servicebranscherna enats om att den strejk som hotade flygtrafiken nästa vecka ställs in.

Tvisten gällde Airpros kabinpersonal. Strejkvarslet gällde bara Thomas Cook och TUI Fly Nordic. (FNB)

FNB

Bildtext:

Riga 22.05.2015, 10:34

Utrikes

Premiärminister David Cameron inleder diskussionerna om Storbritanniens EU-reformer när han träffar de andra EU-ländernas ledare på toppmötet i Riga i dag.

Inför mötet varnade Cameron för att förhandlingarna inte kommer att bli lätta. Men han tror att en lösning kan nås.

Cameron har lovat förhandla fram nya villkor för det brittiska EU-medlemskapet. Han har också lovat ordna en folkomröstning om EU 2017.

Cameron kom till toppmötet i Riga i morse. (FNB)

FNB-Reuters–AFP

Bildtext:

Helsingfors 22.05.2015, 10:09

Politik

Löntagarcentralerna FFC, Akava och STTK får delta i regeringsförhandlingarna i statsrådets festvåning Smolna.

Hittills har största delen av de experter som arbetsgrupperna i regeringsförhandlingarna hört varit tjänstemän. I morse kallades FFC:s chefsjurist Timo Koskinen, direktör Pekka Piispanen från Akava och direktör Jukka Ihanus från STTK till Smolna. De ska höras bland annat i frågor som rör nedmonteringen av olika normer.

Regeringsbildaren Juha Sipilä (C) var enligt Ilta-Sanomat missnöjd över att arbetsgruppernas arbete går så långsamt då han kom till Smolna.

Sipilä sade att förhandlingarna inte har nått "reformläget" som de borde ha gjort och han tänker ge dem en tillrättavisning. (FNB)

FNB

Bildtext:

Jobben.fi