Just nu
 • Lovande boxare. Jean Degni. Foto: Jean Lindén

  Jean Degni vill boxas smart

  Att tappa humöret i ringen är inte bra, säger boxningstalangen Jean Degni som går i Katedralskolan i Åbo. Se också videon där han lär intervjuarna hur man hålls på benen!
TSJ2015_banner4
Turun silmalaser_contentbanner
 • No Picture
  Ligalaget Dynamo Riihimäki vann med tre mål och går vidare. Matchprofiler. Joni Lindberg (med bollen) gjorde 7 mål och spelade som i fornstora dar, Fredrik Lundén (4) gjorde 6 mål och spelade en mycket bra match.FOTO: GÖSSE STORFORS Pargas IF:s handbollsherrar
 • No Picture
  ÅU har flyttat till Konttori i Logomo. Adressen är Hampspinnaregatan 14.
 • Fr.v. Jorma Saariketo, Heidi Loukiainen och Sami Lappalainen hoppas på bättre kriterier för den offentliga upphandlingen
  Väntar ivrigt på nya lagen 2016. Väntar ivrigt på nya lagen 2016. Hoppas att nya lagen nästa år också ska göra det möjligt att ändra och komplettera inlämnade anbud.
Sydvastens landskapsf banner

Följ oss på Facebook

Service är lokalt

Service är lokalt

Pargas

Recensioner

Kimitön

Sport

Sök

Annonser

Laakeri Center banner
Veritas banner
Novia 300x200 banner
Forte_300x200_sidobanner
Hogskola pa Aland banner
Parkhotel_banner
Villa Rainer banner
Soitinasema banner
Abolandsfastigheter banner
Boknas_banner

FNB

Stockholm 28.03.2015, 11:23

Sport

Dagen efter Sveriges bortaseger mot Moldavien är de flesta tidningarnas skribenter eniga om framför allt två saker: Nej, Sverige spelade inte bländande fotboll, och ja, Zlatan Ibrahimovics 1—0-mål var definitivt med flit.

"Det är klart som tusan att det var meningen", skriver Aftonbladets Erik Niva om det något märkliga målet, som kom till när Moldaviens målvakt Ilie Cebanu skulle sparka ut bollen från sitt straffområde, men hans utspark nådde inte längre än Ibrahimovics panna och Sveriges nummer tio kunde retligt styra tillbaka bollen i ett gapande mål.

Några av formuleringarna var lika kreativa som Ibrahimovics mål: "Det finns en miljon sätt att göra mål på i fotboll. Zlatan har uppfunnit hälften av dem", skriver Göteborgs-Postens Eric Hilmersson, och "det finns mål som är snygga, det finns mål som är fula, och nu vet vi att det finns mål som inte ens finns", enligt Aftonbladets Simon Bank.

Segern var nödvändig för att Sverige fortsatt ska ha kvalet till EM-slutspelet i egna händer. Svenska Dagbladets Anders Lindblad skriver "allt annat än tre poäng hade varit ett svenskt fiasko", och "segern ger arbetsro för (förbundskapten Erik) Hamrén." (FNB)

Bildtext:

Stockholm 28.03.2015, 11:16

Utrikes

Saudiarabien sänder tillbaka sin ambassadör till Sverige, och de diplomatiska relationerna är därmed normaliserade, uppger Sveriges utrikesminister Margot Wallström.

– Vi kan omedelbart normalisera våra relationer och vi kan hälsa den saudiska ambassadören tillbaka till Sverige. Vi kan reda ut missförståndet att vi förolämpat världsreligionen islam, säger Margot Wallström på en pressträff.

– Saudiarabien är en central aktör, ett inflytelserikt land. Därför är det viktigt att vi kan återuppta våra bilaterala förbindelser, säger Wallström. (FNB)

Bildtext:

Stockholm 28.03.2015, 10:59

Utrikes

Tusentals utländska fiskare har dumpats på öar i Indonesien sedan landet förbjudit utländskt fiske. Många är offer för människohandel och migrantorganisationen IOM beskriver arbetsförhållandena som modernt slaveri.

Omkring 4 000 fiskare tros vara strandade på avlägsna öar i östra Indonesien. Många av dem har övergetts av fiskebåtar sedan regeringen för fem månader sedan godkände ett tillfälligt stopp av utfärdandet av licenser för fiske, enligt migrantorganisationen IOM.

Moratoriet är ett försök att begränsa förekomsten av illegala utländska fiskebåtar i indonesiska vatten, men konsekvensen har blivit att många fartyg dumpat och övergett sina besättningar.

Enligt IOM är en majoritet av arbetarna ombord på de utländska fiskebåtarna offer för människohandel, de flesta kommer från Burma. Organisationen beskriver förhållandena för arbetarna som "vår tids slaveri".

"Ett stort antal män är strandsatta under allt annat än idealiska förhållanden. Men för första gången på kanske flera år så vidrör deras fötter torra land och det finns möjlighet för dem att åka hem, när vi och myndigheterna kan lokalisera och bearbeta dem" säger Steve Hamilton, vice chef för IOM:s Indonesienkontor i ett uttalande.

Enligt regeringen kostar det illegala fisket landet omkring 25 miljarder dollar (23 miljarder euro) per år. (FNB–TT–Sofia Eriksson)

Bildtext:

Helsingfors 28.03.2015, 10:47

Politik

Sannfinländarnas partiledare Timo Soini är beredd att skära ned de offentliga utgifterna med sex miljarder euro, som Finansministeriets tjänstemän föreslår, men han anser att det bör få ta sex till sju år.

Soini säger till Yles program Morgonettan att det går för snabbt om man skär ned hela summan under nästa valperiod. Sannfinländarna har talat om nedskärningar på två till tre miljarder euro under nästa valperiod.

Soini anser till exempel att indexhöjningar för sociala förmåner inte bör skäras ned. (FNB)

Bildtext:

Mogadishu 28.03.2015, 10:20

Utrikes

Attacken mot ett hotell i Somalias huvudstad Mogadishu har krävt minst 15 människoliv, uppger den somaliska polisen.

Al-Shabaab-milis sprängde och sköt sig in i det populära hotellet Maka Al Mukaram på fredagen. På hotellet fanns bland annat flera regeringstjänstemän.

Säkerhetspersonal stormade hotellet på fredagskvällen och stred mot angriparna in på lördagen.

– Minst 15 personer dödades, däribland Somalias ambassadör i Genève, och ett 20-tal andra skadades, säger överste Farah Aden.

Bland de döda fanns civilpersoner, säkerhetsvakter från hotellet och regeringssoldater.

Belägringen av hotellet uppges vara över.

Al-Shabaabas talesman uppgav att en del av dess kämpar hade dött i attacken, medan de återstående hade lämnat hotellet. (FNB)

Bildtext:

Stockholm 28.03.2015, 10:10

Sport

EM-kvalfotbollen skakas av en publikskandal.

Målvakten Igor Akinfejev fick en bengal i huvudet när Montenegro tog emot Ryssland i Sveriges kvalgrupp.

I den andra halvleken valde domaren att bryta matchen för gott efter nya oroligheter.

Det hann gå knappt 20 sekunder av EM-kvalmatchen i fotboll mellan Montenegro och Ryssland i Podgorica. Sedan avbröts allt spel på grund av en präktig publikskandal. Någon på läktaren kastade ner en brinnande bengal i huvudet på den ryske målvakten Igor Akinfejev. Det tog illa på målvakten, lagkamrat med svenskarna Pontus Wernbloom och Carlos Strandberg i klubblaget CSKA Moskva, som låg utslagen på planen.

Kort därefter fick den 29-årige Akinfejev, som såg illa medfaren ut, bäras ut på bår. Den tyske domaren Deniz Aytekin valde att omedelbart föra ut spelarna från planen. Matchen mellan lagen avbröts under en dryg halvtimme men återupptogs. Akinefejev byttes ut och reserven Jurij Lodigin ersatte.

Målvakten fördes till ett lokalt sjukhus. En doktor från Uefa, Slobo Mandic, följde med och rapporterar att Akinfejev är vid medvetande.

Speakern ska ha meddelat publiken att matchen omedelbart skulle avbrytas om ytterligare oroligheter inträffade på läktarna.

Arrangören stod för sitt ord i den andra halvleken. Ryssland fick straff och skytten Roman Sjirokov fick utstå glåpord och inkastade föremål. Han missade, bollen gick ut till inkast och därefter drabbade de båda lagens spelare samman med knuffar och bråk. Till slut valde de ryska spelarna att helt sonika vandra av planen. Domare Deniz Aytekin tog då beslutet att avbryta matchen för gott, enligt Reuters.

I den tredje matchen i grupp G avfärdade Österrike hemmalaget Liechtenstein med 5–0. Noterbart från den matchen?

Österrike hade fem olika målskyttar: Martin Harnik, Marc Janko, David Alaba, Zlatko Junuzovic och Marko Arnautovic. Österrike toppar därmed gruppen med 13 poäng, Sverige ligger tvåa med nio inspelade poäng.

Inför matchen stod både Ryssland och Montenegro på fem inspelade poäng vardera. Det är oklart vad som – poängmässigt – blir utfallet av den avbrutna matchen. (FNB)

Bildtext:

Shanghai 28.03.2015, 09:37

Sport

Ryskan Jelizaveta Tuktamysjeva segrade överlägset i damernas VM i konståkning i Shanghai på lördagen. 18-åriga Tuktamysjeva ledde redan efter kortprogrammet och segrade också i det fria programmet på lördagen. Hon är också regerande Europamästare.

Hon fick 132,74 poäng i friåkningen och sammanlagt 210,36 poäng.

Japanskan Satoko Miyhara tog silver och ryskan Jelena Radionova brons. Miyahara gick om Radionova i friåkningen.

USA:s Gracie Gold fick näst mest poäng i det fria programmet och steg till fjärde från åttonde plats. (FNB)

Bildtext:

Jobben.fi

AU-nu-i-logomoFrån och med måndag morgon hittas ÅU på ny adress.
Vi finns då i Logomos andra våning på adressen Hampspinnaregatan 14.

För att komma till Logomo med buss tar man nummer 20 eller 61 från torget. De kör båda via Hampspinnaregatan. Också med servicelinjen 3 når man Logomo.

×