Just nu
Dagens goding

Dagens sommarbild

Här är dagens sommarbild från Finlands Hawaij, Norrskata.
Service är lokalt

Följ oss på Facebook

Min spelvärld
Eurovision Song Contest 2015
Vädret

Sök

Åbolands fastigheter 2015
Sirkus Finlandia 2015
Hakulan Puu Byggnadsvaror
Veritas 2015
Abo stad sommar
Jukupark
Forte 2015
Parcall 2015
Laakeri-Center 2015
Boknäs 2015
Partel sidebanner
Solliden

FNB

Helsingfors 05.08.2015, 14:16

Ekonomi

Medan Arbets- och näringsministeriet behandlar Fennovoima-projektet har läkaren Mikael Finne i Korsholm väckt ett medborgarinitiativ för att få en folkomröstning om kärnkraftsprojektet.

– Jag hoppas att folk skulle ta ställning till det här initiativet. Målsättningen är att få en folkomröstning och det är kanske det enda sättet för medborgarna att stoppa det här projektet.

Finne kände en frustration över kärnkraftsprojektet och ansåg att det inte gått demokratiskt till. Han anser att regeringen inte följt sina egna regler när de förlängde tidsfristen för Fennovoima att hitta inhemska delägare. Det här fick honom att starta initiativet.

– Jag tycker att det luktar illa med tanke på Olli Rehns resa till Moskva och att man på politiskt håll har blandat sig i den här processen.

Namninsamlingen har varit igång sedan 13 juli och har samlat in nästan 3 000 namn. Enligt en förfrågan gjord av Taloustutkimus motsätter sig drygt hälften av finländarna Fennovoima-projektet medan ungefär en tredjedel av de svarande var för det.

Flera medborgarorganisationer kräver att Fennovoimas kärnkraftprojekt förkastas. I ett ställningstagande som skickats in till näringsminister Olli Rehn (C) påminner organisationerna om att projektet saknar medborgarnas stöd.

Medborgarorganisationerna anser att man satte medborgarnas förtroende på prov då man förlängde tidsfristen.

I ställningstagandet kräver man att regeringen istället satsar på förnybar energi. Bland annat Greenpeace, Pro Hanhikivi-föreningen, Finlands centerungdom, Vänsterförbundet och De gröna har skrivit under ställningstagandet. (FNB–Sanna Kankainen)

FNB

Bildtext:

Oslo 05.08.2015, 13:23

Utrikes

Ett stort polispådrag som utlöstes på grund av en misstänkt bomb vid Oslo universitet har nu avblåsts. Det misstänkta föremålet hittades på en plats där en väktare några timmar tidigare blivit skottskadad.

Enligt polisen såg föremålet ut som en bomb, och experter kallades in för att oskadliggöra det. Ett stort område kring universitetet spärrades av och studenter och anställda skickades hem. När en jacka hittades vid en tunnelbanestation i närheten utökades avspärrningarna. Jackan misstänktes ha kunnat tillhöra en av de två män som var inblandad i nattens skjutning.

Väktaren blev skottskadad sedan han upptäckt två män under sin runda på universitetsområdet. När han sprang efter sköts han i bröstet, men blev inte allvarligt skadad eftersom han hade skyddsväst på sig. Fyra eller fem skott ska ha avlossats. Enligt väktaren pratade mannen som sköt engelska och var klädd i röd keps, svart jacka och gråa skor.

I november förra året blev en annan väktare av oklar anledning angripen vid universitetet. Två män satte ett vapen mot väktarens nacke, men han lyckades avvärja attacken. Enligt polisen är det för tidigt att säga om det finns någon koppling mellan händelserna. (FNB–TT–NTB)

FNB-TT–NTB

Bildtext:

Oslo 05.08.2015, 13:18

Utrikes

Oslopolisen uppger att föremålet vid universitetet inte var något farligt, rapporterar NTB. Avspärrningarna kring universitetet har börjat dras tillbaka och situationen normaliseras på platsen. (FNB–TT–NTB)

FNB-TT–NTB

Bildtext:

Helsingfors 05.08.2015, 12:32

Inrikes

Rasism och främlingsfientlighet ska inte få prägla våra värderingar, varken som enskilda individer eller som nation. Det skriver biskop Björn Vikström i ett brev till Borgå stifts kyrkoherdar.

– Vi är kallade att gästfritt ta emot främlingar och värna om deras bästa, säger Vikström

Biskopen säger att även våra landsmän och -kvinnor under historiens gång sökt en tryggare tillvaro i andra länder i tider av nöd. (FNB)

FNB

Bildtext:

Helsingfors 05.08.2015, 12:24

Ekonomi

Fortum för med sig sakkunskap om motsvarande kraftverk till Fennovoimas kärnkraftsprojekt, säger Toni Hemminki, vd på Fennovoima. Enligt honom förhandlade man till de sista dagarna om ägarskapet med Fortum, SRV och Outokumpu.

Enligt Fennovoima är andelen ägare från EU- eller EES-länder nu 65,1 procent. Fennovoima förhandlar inte längre alls med det kroatiska bolaget Migrit Energija, säger Hemminki. (FNB)

FNB

Bildtext:

Kalifornia 05.08.2015, 12:21

Utrikes

Tiotals markbränder bekämpas i delstaten Kalifornien i USA. Tusentals människor har tvingats lämna sina hem på grund av bränderna, och över tiotusen brandmän bekämpar elden.

En historiskt svår torr period råder som bäst i delstaten. Torkan bidrar till att bränderna brutit ut och spridit sig. Samtidigt bryter nya bränder ut hela tiden. De stora bränderna består av flera mindre bränder som fått sin början av blixtar, säger myndigheterna.

Läget är som värst i de norra delarna av delstaten, där fler än 13 000 personer flytt sina hem på orterna Colusa, Lake och Yolo. Brandpersonal förflyttas till norr från södra Kalifornien.

Två andra stora bränder i distrikten Shasta och Los Angeles är under kontroll. (FNB–AFP)

FNB-AFP

Bildtext:

Helsingfors 05.08.2015, 12:11

Inrikes

Över tusen personer har på Facebook anmält att de deltar på den antirasistiska demonstrationen som ordnas i Jyväskylä i kväll.

Den antirasistiska och - fascistiska demonstrationen ska inledas klockan 18 i kyrkparken i Jyväskylä.

Polisen önskar att arrangörerna hör av sig till polisen och påminner att en anmälan om en samling måste lämnas in minst sex timmar innan evenemanget sätter i gång.

Polisen uppger att man förberett sig på att inga störningar ska ske under paraden. (FNB)

FNB

Bildtext:

Jobben.fi