Just nu
Husdjur – en del av familjen
Service är lokalt
Min spelvärld

Följ oss på Facebook

Eurovision Song Contest 2015

Sök

Pihamökki sommar
Laakeri-Center 2015
Parcall 2015
Högskola på Åland
Forte 2015
Boknäs 2015
Åbolands fastigheter 2015
Naantalin Music 2015
Villa Rainer öppet
Ruisrock 2015
Pihamökki sommar
Veritas 2015
Terapihörnet sommar
Gullkrona hantverk
Partel sidebanner

FNB

Helsingfors 29.05.2015, 12:51

Politik

Utrikesminister Timo Soini: Försvarssamarbetet mellan Finland och Sverige fortsätter och går framåt i enlighet med regeringsprogrammet. (FNB)

Bildtext:

Peking 29.05.2015, 12:28

Utrikes

Myndigheterna i Kina har diagnosticerat det första fallet av det livsfarliga coronaviruset mers hos en 44-årig sydkoreansk man som reste till Kina via Hongkong denna vecka.

Mers är ett coronavirus som är besläktat med sarsviruset och förorsakar främst en allvarlig infektion i luftvägarna, till exempel lunginflammation. Patienten drabbas också ofta av diarré. Det finns inget vaccin eller läkemedel mot mers. (FNB)

FNB-Reuters

Bildtext:

Helsingfors 29.05.2015, 12:13

Politik

Finland har fått en ny regering. President Sauli Niinistö utnämnde på förmiddagen Juha Sipiläs trepartiregering och beviljade Alexander Stubbs regering avsked.

Sipiläs regering som består av Centern, Sannfinländarna och Samlingspartiet är Finlands 74:e regering.

De nya ministrarna svor samtidigt sina tjänste- och domareder eller gav en motsvarande försäkran. De som tidigare har varit ministrar behövde inte göra det, en gång räcker.

Fem ministrar svor tjänste- och domareden och två gav en tjänste- och domarförsäkran som i allmänhet ges av ministrar som inte hör till kyrkan.

Sipiläs regering består av 14 ministrar. Centern har sex ministrar och Sannfinländarna och Samlingspartiet vardera fyra.

Statsrådet slog på sitt konstituerande möte fast ministrarnas arbetsfördelning, medlemmarna i de lagstadgade ministerutskotten samt ministrarnas ställföreträdare.

Utrikesminister Timo Soini är statsministerns ställföreträdare.

I det utrikes- och säkerhetspolitiska ministerutskottet sitter förutom utskottets ordförande Sipilä också Centerns Kimmo Tiilikainen och Olli Rehn, Sannfinländarnas Timo Soini och Jussi Niinistö samt Samlingspartiets Alexander Stubb och Lenita Toivikka.

EU-utskottet består av Sipilä (ordf), Centerns Kimmo Tiilikainen, Olli Rehn och Anne Berner, Sannfinländarnas Timo Soini, Jari Lindström och Jussi Niinistö samt Samlingspartiets Alexander Stubb, Lenita Toivakka och Petteri Orpo.

Finansutskottet består av Sipilä (ordf), Anu Vehviläinen (C), Stubb och Soini.

Finanspolitiska utskottet består av Sipilä (ordf), Rehn, Vehviläinen, Stubb, Orpo, Lindström och Soini. (FNB)

FNB

Bildtext:

Bangkok 29.05.2015, 11:44

Utrikes

Burma är förargat över att FN:s flyktingorganisation UNHCR har krävt att landet erkänner den muslimska minoriteten rohingyas medborgerliga rättigheter. Tusentals rohingya-muslimer har flytt förföljelse i Burma till Thailand, Malaysia och Indonesien.

Ett möte om flyktingkrisen i Sydostasien inleddes i Bangkok i dag. Flera länder och organisationer deltar i mötet.

I sitt öppningstal krävde UNHCR:s biträdande generalsekreterare Volker Tûrk att Burma vidtar åtgärder för att stoppa rohingya-muslimernas flykt söderut. Türk sade att Burma måste ta sitt ansvar för alla invånare i landet.

– Det slutliga målet är att bevilja medborgarskap (för rohingya-muslimerna), sade Türk.

Burmas mötesrepresentant Htin Lynn svarade att man inte enbart kan lyfta fram hans land i flyktingfrågan.

Det bor cirka 1,3 rohingya-muslimer i Burma. (FNB–AFP)

FNB-AFP

Bildtext:

Helsingfors 29.05.2015, 11:30

Inrikes

Ett nytt åtal för tjänstebrott har väckts mot den förre chefen för narkotikapolisen i Helsingfors Jari Aarnio.

Enligt biträdande riksåklagaren Jorma Kalske påverkade Aarnio och en av hans underlydande undersökningar kring ett grovt narkotikabrott som utreddes av polisen i Norra Savolax så att utredningarna lades ner.

Undersökningarna gällde en kvinna som har åtalats för grova narkotikabrott i samband med Aarniofallet.

Aarnio och hans underlydande åtalas för grovt missbruk av tjänsteställning. Också poliser i Kuopio är misstänkta i fallet. För deras del pågår åtalsprövningen. (FNB)

FNB

Bildtext:

Helsingfors 29.05.2015, 10:48

Politik

Finland har fått en ny regering. President Sauli Niinistö utnämnde på förmiddagen Juha Sipiläs trepartiregering och beviljade Alexander Stubbs regering avsked.

Sipiläs regering som består av Centern, Sannfinländarna och Samlingspartiet är Finlands 74:e regering.

De nya ministrarna svor samtidigt sina tjänste- och domareder eller gav en motsvarande försäkran. De som tidigare har varit ministrar behövde inte göra det, en gång räcker. (FNB)

FNB

Bildtext:

Helsingfors 29.05.2015, 10:34

Politik

President Sauli Niinistö har utnämnt Juha Sipiläs regering. Strax innan beviljade han Alexander Stubbs regering avsked. (FNB)

Bildtext:

Jobben.fi