Just nu
 • Isakssons tomatodling i Wattkast

  Pargas klämmer åt växthusodlare

  Byggnämnden i Pargas hotar Isakssons handelsträdgård i Korpo med kännbara böter ifall företaget inte monterar mörkläggande gardiner i växthustaket i Wattkast. En fritidsboende har klagat över belysningen.
ida_schauman_banner
sommar-2015-banner
 • Bengt Lagerroos i sin trädgård i Jäkärlä. Foto: Annina Suominen
  Bomber, knark och terroristjakt i Pargas. Den gladlynte Åbopolisen Bengt Lagerroos känns igen av många – nu går han i pension efter 40 år i yrkeslivet.
 • Offensiv pingisspelare. Sofie Eriksson i Pargas har ett färskt silver i junior-FM prishyllan. Här bollar hon med intervjuarna Thomas Untovuori (till vänster) och Wille Öhman från S:t Olofsskolan. Foto: Jean Lindén
  ÅU:s reporterklass möter Sofie Eriksson – en av Pargas stora pingistalanger. Kolla också in videon där Sofie visar hur man får skruv på sin forehandserve.
 • Isakssons tomatodling i Wattkast
  Byggnämnden i Pargas hotar Isakssons handelsträdgård i Korpo med kännbara böter ifall företaget inte monterar mörkläggande gardiner i växthustaket i Wattkast. En fritidsboende har klagat över belysningen.
Lokaltapiola_contentbanner
Sydvastens landskapsf banner
ÅST banner 500x89px
Ålandhotels banner 500x255px
Sjöfart 2015 banner

Följ oss på Facebook

Service är lokalt

Service är lokalt

Recensioner

Kimitön

Annonser

Abolandsfastigheter banner
Soitinasema banner
Boknas_banner
Hogskola pa Aland banner
Veritas banner
Parkhotel_banner
Masimp_banner
ÅU_300x200px
Laakeri Center banner
Forte_300x200_sidobanner

FNB

Helsingfors 18.04.2015, 13:15

Politik

Slutspurten inför morgondagens riksdagsval har inletts. Partierna försöker ännu i dag locka väljarna till valurnorna genom att bedriva kampanj på gator och i affärscenter.

Partiordförandena reser runt i huvudstadstrakten och Nyland under den sista egentliga kampanjdagen, med undantag av De grönas ordförande Ville Niinistö som ställer upp i Egentliga Finlands valkrets och bedriver kampanj i Åbo.

Först ute var Samlingspartiets ledare, statsminister Alexander Stubb, som inledde sin slutspurt i Kyrkslätt i morse. Sedan fortsatte han till Hagalund i Esbo, till Drumsö och till Tre Smeder och Narinken i Helsingfors centrum.

Vallokalerna öppnas i morgon klockan 9 på morgonen och är öppna till klockan 20. (FNB)

Bildtext:

Helsingfors 18.04.2015, 12:27

Utrikes

Britten Adam Peaty satte nytt världsrekord på 100 meter bröstsim i London på fredagskvällen.

20-åringen simmade sträckan på 57,92 sekunder, vilket var hela 0,54 sekunder snabbare än det tidigare världsrekordet på 58,46, som sattes av Sydafrikas Cameron van der Burgh i OS i London 2012, i samma bassäng.

– Jag överraskade mig själv, sade Peaty till BBC, efter att ha blivit första man under 58 sekunder.

– Jag hade tänkt vänta till Kazan (VM) för att göra den tiden och jag kan inte riktigt tro på det.

– Att vara första under 58 sekunder, jag saknar ord, sade Peaty.

Rekordet sattes under brittiska mästerskapen. Peaty innehar sedan tidigare också världsrekordet på 50 meter bröstsim. (FNB)

Bildtext:

Helsingfors 18.04.2015, 12:02

Politik

Även unga bör få köra personbil som ett alternativ till den farliga mopedbilen, anser trafik- och kommunminister Paula Risikko (Saml) och trafikutskottets ordförande, riksdagsman Kalle Jokinen (Saml).

De föreslår tre alternativ för hur det här kunde genomföras. Ett förslag är ett övningstillstånd med begränsningar för 16-åringar som vill börja öva köra bil på egen hand.

Ett annat förslag är att fartbegränsare installeras på personbilar. Det här kräver ett B-körkort, som enligt EU-lagstiftning kan beviljas åt 17-åringar.

Det tredje förslaget är att personbilar omvandlas till vägtraktorer enligt svensk modell.

En utredning om de olika alternativen pågår.

Enligt Risikko och Jokinen ger mopedbilar ett sämre skydd vid kollisioner än personbilar och personbilar är billigare för familjer än mopedbilar. (FNB)

Bildtext:

Kabul 18.04.2015, 11:38

Utrikes

En självmordsbombare dödade minst 33 personer och skadade över 100 andra i Afghanistan på lördagen. Attacken skedde utanför en bank i den östra staden Jalalabad.

Statligt anställda stod i kö för att lyfta sina löner då självmordsbombaren slog till.

Talibanrörelsen tar överraskande avstånd från attacken.

En talesman för talibanerna i östra Afghanistan, Zabiullah Mujahid, skriver på Twitter att Talibanrörelsen fördömer angreppet.

För fyra år sedan stod talibanerna bakom ett angrepp mot en bank i Jalalabad. Den gången dödades 38 kunder.

Det är bara en vecka sedan Jalalabad drabbades av ett annat blodigt angrepp då en lastbil körde på en vägrensbomb och flera civila dödades. (FNB)

Bildtext:

Stockholm 18.04.2015, 11:11

Utrikes

Nasserdine Menni, dömd för att ha försett Stockholmsbombaren Taimour Abdulwahab med pengar, har dragit igång ett försök att bli försatt på fri fot. Menni har avtjänat straffet, men sitter inlåst i fängelset Low Moss i västra Skottland med stöd av utlänningslagen.

Enligt tidningen The Herald vill Menni dels stoppa en utvisning till sitt ursprungsland Algeriet, dels släppas i väntan på beslutet.

Jurister som tidningen talat med understryker att Storbritannien inte kan utvisa någon som riskerar tortyr, något som enligt människorättsorganisationer är utbrett i Algeriets statsapparat.

Taimour Abdulwahab sprängde sig till döds i julhandeln i centrala Stockholm lördagen den 11 december 2010.

Bildtext:

Kemi 18.04.2015, 11:05

Politik

Vänsterförbundets partisekreterare fick ett knytnävsslag i ansiktet under sin valkampanj i Tervola i Lappland på fredagskvällen, rapporterar tidningen Pohjolan Sanomat.

Marko Varajärvi uppger på Facebook att han fick ett slag i ansiktet och uppmanades att "dra åt helvete". Han betecknar sina skador som lindriga.

Varajärvi säger till tidningen att hans valkampanj fortsätter i dag som planerat. Han kommer antagligen inte att gör någon brottsanmälan. Han säger att det räcker om den som slog honom ångrar sig. (FNB)

Bildtext:

Idensalmi 18.04.2015, 10:49

Politik

SDP blir med stor sannolikhet fjärde i söndagens riksdagsval, framgår det av resultat från tidningen Iisalmen Sanomats valsimulator. Enligt simulatorn är det säkert att Centern segrar.

Andra plats går enligt valsimulatorn till Samlingspartiet och tredje plats till Sannfinländarna.

Resultatet grundar sig på partiernas väljarstöd i olika opinionsmätningar samt på resultatet i det förra riksdagsvalet.

Iisalmen Sanomat och ett av opinionsföretagen, Tietoykkönen, hör båda till koncernen Keskisuomalainen. Valsimulatorn omfattade även uppgifter från mätningar som gjorts av TNS-gallup och Taloustutkimus. (FNB)

Bildtext:

Jobben.fi

Wallin popup

×

bike-boat-world-banner-600x800

×