Just nu
sommar-2015-banner
Lokaltapiola_contentbanner
Sydvastens landskapsf banner
ÅST banner 500x89px
Ålandhotels banner 500x255px

Följ oss på Facebook

Pargas

Recensioner

Sport

Sök

Annonser

Forte_300x200_sidobanner
ÅU_300x200px
Oy Ait Nordic ltd banner
Laakeri Center banner
Print
Turun Merivaruste OY banner
Villa Rainer banner
Hogskola pa Aland banner
Veritas banner
Masimp_banner
Boknas_banner
Ruisrock_300x200
Venetex 300x200-banner

FNB

Stockholm 03.05.2015, 13:13

Utrikes

Tre personer har hittats levande bland ruiner i Nepal, uppger poliskällor för nyhetsbyrån DPA. Jordbävningen i Nepal inträffade för åtta dagar sedan.

Antalet dödsoffer har stigit till över 7 000, rapporterar nyhetsbyrån AP. En minister i regeringen tror att antalet stiger kraftigt när räddningsinsatsen når otillgängliga byar.

FN:s bedömning är att jordbävningen påverkade över åtta miljoner människor, vilket är drygt en fjärdedel av Nepals befolkning.

Efter den mest förödande jordbävningen har landet upplevt över 70 efterskalv.

De värsta skadorna uppstod i Sindupalchok-distriktet där upp till 90 procent av byggnaderna förstördes och nästan 2 600 personer dog. (FNB)

Bildtext:

Dubai 03.05.2015, 10:44

Utrikes

Koalitionen som leds av Saudiarabien har använt klusterbomber i sina lufträder mot rebellerna i Jemen, uppger människorättsorganisationen Human Rights Watch.

Klusterbomber är behållare som innehåller ett stort antal mindre bomber. Odetonerade bomber kan ligga kvar i terrängen och kräva offer flera år efter att de hamnat där.

Enligt uppgifter som organisationen samlat in har klusterbomber använts åtminstone i Sada i norra Jemen.

Drygt hundra stater har ratificerat konventionen om ett totalförbud mot klusterbomber. Varken Saudiarabien eller USA som levererat klusterbomberna till Saudiarabien har undertecknat avtalet. (FNB–AFP)

Bildtext:

Stockholm 03.05.2015, 10:31

Utrikes

Oppositionsgrupper anklagar den syriska regimen för nya klorgasattacker. Internationella observatörer vill utreda uppgifterna, men har inte fått regeringens tillstånd att göra det.

Flera aktivistgrupper uppger att minst 40 människor skadats när syriska regimstyrkor natten mot lördag släppte bomber med klorgas i staden Saraqeb i Idlibprovinsen i nordvästra Syrien, som kontrolleras av oppositionen. En liknande attack, där helikoptrar uppges ha släppt tunnor fyllda med sprängmedel och den giftiga gasen, inträffade i onsdags, skriver nyhetsbyrån AP.

Även från staden Nareb i samma provins, där president Bashar al-Assads styrkor lidit nederlag de senaste dagarna, kommer videor som uppges visa människor som vårdas för misstänkta attacker av kemiska stridsmedel.

En grupp utredare från Organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPCW) står enligt AP redo att utreda anklagelserna, men har ännu inte fått tillstånd från den syriska regeringen att åka in i landet.

Redan i slutet av mars uttryckte OPCW:s chef Ahmet Üzumcü "allvarlig oro" över uppgifter om kemgasattacker i Idlibprovinsen.

Organisationen har tidigare slagit fast att klorgas med stor sannolikhet har använts systematiskt och återkommande under kriget i Syrien. (FNB–TT/MATTIAS ARESKOG)

Bildtext:

Stockholm 03.05.2015, 10:27

Utrikes

En bugg i systemet har retat upp många gotlänningar de senaste veckorna. Facebook har nämligen flyttat gotländska användare av nätverket till Norge, rapporterar Gotlands Allehanda.

Det är i norska Hedmark fylke en bit innanför gränsen mot Oslo som gotlänningarna placerats. Även många gotländska företag har i nätverket hamnat i Norge på grund av buggen.

Nu har Facebooks svenska ansvariga i mediefrågor Mandarva Stenborg varit i kontakt med företagets nordiska kommunikationschef för att försöka reda ut problemet.

– Vi ska utreda det här, jag får återkomma, säger hon till Gotlands Allehanda. (FNB–TT)

Bildtext:

Dachau 03.05.2015, 10:21

Utrikes

Tyskland firar i dag att det gått 70 år sedan koncentrationslägret i Dachau fritogs. Drygt hundra tidigare fångar, amerikanska soldater och ledare för det judiska samfundet i Tyskland deltar i festligheterna. Också Tysklands förbundskansler Angela Merkel ska vara med.

Nazisterna grundade koncentrationslägret i Dachau i Bayern 1933, genast efter att Hitler kommit till makten. Över 40 000 fångar dog i Dachau. (FNB)

Bildtext:

Bangkok 03.05.2015, 10:09

Utrikes

Myndigheterna har hittat 26 kroppar i ett läger som drivits av människosmugglare i Thailand nära den malaysiska gränsen. Det fanns inga tecken av våld på de kroppar som grävts fram. Utredarna tror att de avlidna dött av hunger eller sjukdomar.

Vittnen som polisen förhört säger att människosmugglarna förde grupper på 30–40 personer till lägret. I värsta fall kunde ett par hundra människor vara inhysta på lägret i undermåliga förhållanden.

Överlevande säger att människosmugglarna behandlade sina fångar mycket grymt och höll dem bland annat i bambuburar.

Varje år försöker tiotusentals burmeser ta sig över havet till Thailand för att fortsätta till Malaysia och andra asiatiska länder. (FNB)

Bildtext:

Enontekiö 03.05.2015, 09:52

Inrikes

Lågstadieskolan i Kilpisjärvi totalförstördes i en brand natten till söndagen. I byggnaden fanns bland annat också en hälsostation och en idrottshall. Ingen skadades i branden, men 48 personer som inkvarterats i huset måste evakueras. De hade kommit till Kilpisjärvi för att delta i en pilktävling.

Branden bröt ut i en husbil som parkerats bredvid huset. Lågorna spred sig snabbt över hela byggnaden.

Det går 16 elever i skolan.

Jourhavande brandmästaren Pekka Väliheikki sade att många av de evakuerade förlorade allt de hade med sig i branden. De evakuerade fördes till en restaurang.

I släckningsarbetet deltog brandkårer från Enontekis, Muonio och Norge. (FNB)

Korrigerat: 48 personer evakuerades, inte 80 som det stod i en tidigare version.

Bildtext:

Jobben.fi