Just nu
 • Våno skolas dagar är räknade. ÅU-foto

  Pargasskolor slås ihop nästa år

  Våno och Skräbböle skolor föreslås slås ihop hösten 2016. Sunnanbergs skolas öde förblir osäkert. Nagu högstadium ska få fortsätta som hittills.
 • Vy över aulan. Det orange och röda fönstret till vänster samt glasväggen längst bak hör till ÅU:s lokal. Foto: Linda Granback

  Här är ÅU:s nya hem

  Logomos avdelning Konttori har öppnat. Här huserar 22 företag och cirka 200 arbetstagare.
TSJ2015_banner2
 • No Picture
  INSÄNDARE. Gång på gång har man undrat hur mycket som lokala företagare värdesätts. Det sägs att det är bra om folk startar eget men att sedan få jobb är inte lätt, tycker Magnus Holmström.
 • No Picture
  INSÄNDARE. Ingen får mig övertygad att så kallade geosockor med mera inte skulle släppa ut förorenat vatten tillbaka i viken, säger Johan Sundqvist.
 • Våno skolas dagar är räknade. ÅU-foto
  Våno och Skräbböle skolor föreslås slås ihop hösten 2016. Sunnanbergs skolas öde förblir osäkert. Nagu högstadium ska få fortsätta som hittills.
Sydvastens landskapsf banner

Följ oss på Facebook

Service är lokalt

Service är lokalt

Pargas

Recensioner

Sök

Annonser

Soitinasema banner
Parkhotel_banner
Laakeri Center banner
Villa Rainer banner
Abolandsfastigheter banner
Hogskola pa Aland banner
Boknas_banner
Forte_300x200_sidobanner
Veritas banner
Novia 300x200 banner

FNB

Stockholm 30.03.2015, 22:33

Utrikes

Den före detta oligarken Michail Chodorkovskij kan tänka sig att axla den ryska presidentposten.

Men det lär ta några år innan frågan blir aktuell, säger han under ett besök i Stockholm.

Men man gör nog bäst i att leva hälsosamt om man ska få uppleva ett maktskifte i Moskva, varnar den 51-årige oligarken när han framträder på stora scenen på Kulturhuset i Stockholm.

Publiken skrattar åt det mörka skämtet, som kommer i ett samtal med Sveriges förre utrikesminister Carl Bildt, där Chodorkovskij samtalar om sin bok, sin kampanj för demokrati i Ryssland och sina tio år i ryska fängelser och arbetsläger.

– Jag tror att det kommer att bli ett maktskifte de kommande tio åren, med en sannolikhet på kanske 50 procent, säger han.

Det är första gången den kontroversielle före detta oligarken är i Sverige, om man räknar bort några mellanlandningar under åren då han var Rysslands rikaste man.

Nyhetsbyrån TT träffar honom kort för fotografering bakom scenen, inför scenframträdandet. Han är ledigt klädd, i kavaj, och lite orakad.

Han har spenderat ett dygn i Sverige, men vill inte avslöja med vem eller vilka. Framträdandet med Bildt är det enda öppna arrangemanget.

TT: Vad tycker du om Sverige?

– Jag har inte hunnit se något än.

Chodorkovskij greps av beväpnad polis för snart tolv år sedan. Under de tio åren i fängelse och fångläger tvivlade han ofta på om han någonsin skulle bli fri.

– Jag hade mina tvivel, säger Chodorkovskij i samtalet med Bildt.

Särskilt tungt blev det när han efter fem år i fängelse åter ställdes inför rätta för nya brott.

– För att inte brytas ned psykologiskt intalade jag mig själv att jag är här resten av mitt liv, säger Chodorkovskij.

Gripandet blev för många en väckarklocka vad gäller Vladimir Putins allt mer auktoritära styre av Ryssland.

I höstas lanserade han den webbaserade stiftelsen Öppna Ryssland, som försöker hjälpa oppositionella ryssar i kampen mot Putins styre. Chodorkovskij har i flera intervjuer sedan dess förklarat att han under en övergångsperiod är beredd att tillfälligt träda in som rysk president, för att driva igenom politiska och juridiska reformer och bana vägen för fria ryska val.

Carl Bildt har svårt att bedöma vilken roll Chodorkovskij kan komma att spela i det framtida Ryssland.

– Det är för tidigt att säga, men jag tror han i alla fall kommer att spela en viktig roll. Genom att hjälpa till med rysk samhällsdebatt och rysk samhällskritik, både utanför Ryssland och i Ryssland. (FNB)

Bildtext:

Mandalay 30.03.2015, 22:12

Utrikes

Ett flygplan som försöker flyga jorden runt på solenergi nådde Kina på måndagskvällen finsk tid.

Flygplanet Solar Impulse 2 startade sent på söndagskvällen från Burma, där det hade fått vänta i en vecka på att vädret skulle bli tillräckligt bra. Flygningen till staden Chongqing i Kina tog 22 timmar.

Planet inledde sin jordenruntresa i början av mars och ska enligt planerna landa på 13 ställen. Den längsta planerade flygetappen går från Kina över Stilla havet till Hawaii. Den resan beräknas ta fem dygn. Hela resan jorden runt beräknas ta omkring fem månader.

Piloterna som utvecklat planet har arbetat med det i tretton år. Planet får sin energi genom fler än 17 000 solpaneler som har fästs på planets 72 meter långa vingar.

Meningen med resan är att göra reklam för miljövänliga energiformer. (FNB)

Bildtext:

Helsingfors 30.03.2015, 20:03

Politik

Då förre statsministern Paavo Lipponen (SDP) presenterade sin rapport om det arktiska områdets ekonomiska potential tog han än en gång upp ett av sina favoritteman, det svenska språkets ställning i Finland.

Lipponen sade att nästa regering måste se till att finländarnas språkkunskaper inte fortsätter att försämras. Speciellt borde man enligt Lipponen ändra undervisningen i svenska så att arbetsmarknaderna i norr kan utnyttjas effektivt.

Lipponen påminde om att kunskaper i svenska har en central både då man söker jobb eller deltar i anbudsförfarande i stora projekt i norra Norge och norra Sverige.

– En aktivering av det svenska språket är en grundförutsättning och en konkurrensfördel för finländska aktörer i förhållande till länderna utanför Skandinavien, betonar Lipponen i sin rapport.

Lipponen påminde också om att kunskaper i ryska på samma sätt är viktiga bland annat i turistbranschen i det arktiska området. (FNB)

Bildtext:

Helsingfors 30.03.2015, 18:15

Politik

Den gemensamma säkerhetspolitiken i Europa var den mest centrala frågan då president Sauli Niinistö mötte Tysklands förbundskansler Angela Merkel på måndagen.

På en pressträff efter mötet sade Niinistö att han frågat Merkel hur EU skulle reagera på en militär kränkning.

– Hon gav ett bra svar på min grundfråga, om fredsunionen kan stå vid sidan om och följa med om dess territorium kränks på en plats som inte råkar vara medlem i Nato.

Niinistö säger att de diskuterade en längre tid om hurdana möjligheter det finns för att öka säkerheten i Europa. Det handlar inte bara om Ryssland, utan också om hur oron i norra Afrika och Mellanöstern påverkar Europa.

Men diskussionen gick inte in på konkreta frågor, såsom om Tyskland skulle ingripa och försvara Finland i en krissituation. Merkel och Niinistö diskuterade i ungefär en halv timme i presidentens tjänstebostad.

Niinistö säger att han och Merkel gjorde bedömningen om att situationen i Ukraina fortfarande är mycket instabil.

– Minskavtalet och vapenvilan har i stort sett fungerat. Läget är fortfarande instabilt och kan lätt störas.

Finland väntas inte axla rollen som fredsmäklare, sade Niinistö.

Presidenten betonade att man förutom krisen i Ukraina måste se på situationen ur ett större perspektiv där utvecklingen gått mot en situation som påminner om det kalla kriget.

– Om vi där har någon möjlighet att påverka så gör vi naturligtvis vårt yttersta och vi kom nog överens om att stå i kontakt även framöver.

Merkel ska besöka Ryssland i maj, en dag efter segerdagsfirandet. Niinistö bedömer att Merkel på så vis vill hålla uppe kontakten till Ryssland.

– Jag tror att hennes resa reflekterar det här tänket. Hon vill inte att relationerna ska brytas. (FNB)

Bildtext:

Berlin 30.03.2015, 16:52

Utrikes

Germanwings-styrmannen Andreas Lubitz hade för flera år sedan självmordstankar som han fått vård för, uppger tyska riksåklagare. Därefter hade han inte visat tecken på självdestruktivitet.

– Åratal innan han fick sin pilotlicens gick styrmannen länge i psykoterapi på grund av påtagliga självmordstankar, uppgav åklagarbyrån i Düsseldorf.

Byrån tillade att Lubitz efter det i samband med läkarbesök inte visat tecken på självmordstankar eller aggressivitet mot andra. (FNB)

Bildtext:

Helsingfors 30.03.2015, 16:47

Politik

Förhandlingarna med Grekland om landets finansreformer fortsätter i god anda, säger Tysklands förbundskansler Angela Merkel som är på besök i Finland. Nuläget har inte kommit som en överraskning, säger hon.

Merkel sade att de grekiska förslagen måste passa ihop med de europeiska ländernas förväntningar.

Under en gemensam presskonferens påminde statsminister Alexander Stubb (Saml) om att tiden så småningom börjar ta slut, och att Grekland snart måste presentera en ny lista om hur reformerna ska gå vidare.

Situationen i Ukraina behandlades också. Stubb sade att stöd till Ukraina inte betyder att man är emot Ryssland eller att Ryssland isoleras. (FNB)

Bildtext:

Berlin 30.03.2015, 16:46

Utrikes

Åklagare: Germanwings-styrmannen Andreas Lubitz hade för flera år sedan självmordstankar som han fått vård för. Därefter har det inte funnits tecken på självdestruktivitet. (FNB)

Bildtext:

Jobben.fi

AU-nu-i-logomoFrån och med måndag morgon hittas ÅU på ny adress.
Vi finns då i Logomos andra våning på adressen Hampspinnaregatan 14.

För att komma till Logomo med buss tar man nummer 20 eller 61 från torget. De kör båda via Hampspinnaregatan. Också med servicelinjen 3 når man Logomo.

×