Just nu

Bussarna ska bort från Rettigbrinken

Rettigbrinken uppe t.v. I förgrunden byggs biblioteksbron. Foto: Stefan Crämer

Åbo stad vill göra Rettigbrinken och Östra strandgatan till gågator på avsnittet mellan Domkyrkobron och Aurabron. All fordonstrafik med undantag av servicetrafik förbjuds i så fall längs gatorna. Det betyder också stopp för turistbussarna.

Avsikten är att göra det kulturhistoriskt värdefulla området längs ån trevligare och mera tillgängligt för fotgängare och cyklister, säger trafikplaneringsingenjör Jaana Mäkinen.

För att göra cykeltrafiken smidigare och säkrare i den branta brinken ner mot nya biblioteksbron tänker man bygga en terrasserad trottoar intill Aboa Vetus.

Direktionen för Åbo stads fastighetsaffärsverk behandlar förslaget nu på onsdag.

LÄS MERA I ONSDAGENS ÅU

Senaste nytt

  • Länsstyrelsen på Gotland har i dag upprepat sin tidigare ståndpunkt om Bäste träsk och Ojnareskogen, dvs de område som berörs av Nordkalks planerade kalkgruva. Svenska regeringen har ännu inte sagt sitt.
  • Femton asylsökande barn har anlänt till Turun kristillinen opisto. Folkhögskolan hjälper till i samarbete med flyktingförläggningarna.
  • VR meddelar att bolaget drar in tågturer på flera rutter från och med den 25 oktober.
  • För tillfället finns inga varningar om skogsbrand. Räddningsverket påminner om hur man säkert gör upp en eld.
  • SYNVINKELN. Jag vill också drömma. Om ett Finland som inte stänger om sig, som inte tiger och tiger, skriver Mia Franck.
  • INSÄNDARE. På Pargas apotek uppger man att där i år sålts 20–30 procent mer av läkemedlet Amorion, som ordineras mot bland annat misstänkt borrelios, jämfört med motsvarande tid i fjol, skriver Susann Ingberg.
  • BOKEN 8 saker du aldrig skulle våga Eva Susso och Moa Eriksson Sandberg Gilla Böcker, 2014 250 sidor Hur ska man orka med de sista veckorna innan man slutar nian? Stå ut med töntiga klasskamrater, mobbare, snobbar och andra tröttsamma individer? Har man härliga
  • KOLUMN. I praktiken har det inneburit att man under årens lopp vidtagit diverse nödåtgärder och på den vägen byggt ett tabernakel, som inte riktigt har hållit för livets stora påfrestningar, skriver Nils Torvalds.