Just nu

De var centimetrar från en olycka

Vid övergångsstället. Elias och Maria Olin. Foto: Stefan Crämer

– Efteråt var jag i ett sådant chocktillstånd att jag inte ens kollade registernumret, säger Maria Olin.

På onsdagsmorgonen var det mycket nära att hennes son Elias blev påkörd vid det upphöjda övergångsstället till Sirkkala skola i Åbo.

Vikarierande rektor Elise Kurtén säger att vägen varit farlig en längre tid.

Med Hem och Skolas hjälp är Maria Olin hoppfull om att något kan göras. Hon har också varit i kontakt med föräldern Mats Lillhannus som tidigare i ÅU kritiserat trafiken på Sirkkalagatan vid skolkvarteret.

– Vi har pratat om att bilda en arbetsgrupp, säger Olin. Vid sidan av skolan och Hem och Skola kan föräldrarnas initiativ säkert effektivera arbetet.

LÄS MERA I LÖRDAGENS ÅU

Senaste nytt

 • Nagubo undrar om det kan ha varit en varghybrid som följde efter ryttare i Nagu för några veckor sedan. "Människor ska inte låta dem komma nära".
 • Mindre mängder alger har observerats vid Hovirinta simstrand i S:t Karins, Genböle och Hertsböleviken på Kimitoön samt vid Själö och Utö.
 • Lägerskolorna i Pargas ska inte längre finansieras av staden, men Hem och Skola tänker jobba hårt för att lägerveckan ska få en fortsättning.
 • Om Bungetäkten går i stöpet är det sannolikt att Nordkalk väcker skadeståndskrav mot svenska staten.
 • INSÄNDARE. Anders Holmerus skriver om tankelapsusen och redaktören svarar.
 • INSÄNDARE. Är det här verkligen Depressionsfinland där ”skorstensindustrin” inte är politiskt korrekt, utan avskaffas och ersätts av spelföretag (som säger upp folk), frågar Jarl Ahlbeck.
 • Så skall en slipsten dras. Hon är godsägare, chef och självständig. Han är fattig dräng. Carey Mulligan och Matthias Schoenaerts (från Belgien). Veckans film Far From The Madding Crowd Storbritannien 2015 3 av 5 stjärnor Regi: Thomas Vinterberg Manus: David
 • Min och min kärastes kroppar formar sig efter bilsätena. Framför ögonen rullar asfalt och vägrenar ut sig. Fält, skog och sjöar avlöser varandra, och jag undrar om jag blivit gammal eftersom Finland plötsligt ter sig så vackert. Biletapperna varvas med

2 kommentarer till De var centimetrar från en olycka

 1. Lisette Laitinen // 13:21, 5 mars, 2013 vid 13:21 //

  Helt i chock ..detta e ju mitt lilla gudbarn….har själv barn i Sirkkala förskola/dagis..och min äldsta flicka gick där för många år sen(då blev hennes en kompis påkörd)och ännu har det inte blivit något bättring….skalllde måste hända en dödsolycka innan det blir nån FÖRBÄTTRING!!!!!!

 2. Ben Hasselblatt // 09:10, 2 mars, 2013 vid 9:10 //

  Hej,

  Det finns tyvärr alldeles för mycket och för dåliga övergångsställen i Finland. De allra sämsta borde absolut årgärdas > bättre skyltning, ordentligt belysning, extra varningssystem mm.
  Tyvärr hjälper även detta inte alltid de som kör överhastighet och inte bryr sig. DÄR borde sanktionerna (bötern) vara betydlig. Tekniikan Maailma skrev 2012 en artikel var i Spanien det bötfälls med upp till 600,- EUR ifall man inte stannar om ngn STÅR för att vänta att gå över vägen på ett övergångsställe.
  Alltså: Höga böter för bilister som inte kan köra normalt, samt mera säkerhetsutrustningar till övergångsställen!

  PS utöver detta borde vi ändra namnet på SKYDDSVÄGEN (Suojatie). I Sverige heter det övergångsställe och det är så det skall heta. Skyddsvägar är tyvärr inte skyddade vägar i Finland. År 2012 dog dessvärre 7 fotgängare och 8 cyklister vid våra ”skyddsvägar”

Kommentarerna är stängda.