Just nu

Tvåårigt byggförbud föreslås för Åbos öar

Kakskerta. ÅU-foto

Stadsstyrelsen i Åbo föreslår att ett byggförbud på två år införs för öarna Satava och Kakskerta. Samtidigt inleds arbetet med den nya delgeneralplanen för öarna omedelbart. Den föregående delgeneralplanen förkastades i Högsta förvaltningsdomstolen i augusti i fjol, eftersom dess omfattning stred mot landskapsplanen. 10 000 nya invånare ansågs vara för mycket.

Enligt biträdande stadsdirektör Jarkko Virtanen kan man komma igång snabbt med den nya delgeneralplanen eftersom mycket av förarbetet redan är gjort.

Fullmäktige ska ännu ta ställning till byggförbudet innan det införs.

LÄS MERA I TISDAGENS ÅU

Senaste nytt

  • Kontaktdirektör Antti Kirkkola vill experimentera med europeisk modell för skolornas lov. Stadsstyrelsen är av annan åsikt.
  • Antagligen är det i december som Kimitoöns nya kommundirektör Anneli Pahta blir öbo. Motkandidaten Maria Hoikkala önskar lycka till.
  • I Åbo lyckats hålla kvar de minderåriga asylsökande i regionen, mycket tack vare utbildningsenheterna i Reso och Pemar.
  • Passar till vilt. Från Bekaadalen i Libanon.     453607 Il Conte Montepulciano d’Abruzzo Organic 2013 från Abruzzerna i Italien. Druva: Montepulciano. Vinet mognade sex månader på ekfat varav en tredjedel nya. Medelfylligt. 12,5 % alkohol och 5 gram
  • LEDAREN. Då Volkswagen blev tagen på bar gärning med sina utsläppsfusk vaknade misstanken på att hela bilindustrin i världen gör vad som helst för att klara utsläppskrav. Det är kanske inte sant, men skadan är redan skedd. Det är bilindustrin som ska övertyga oss, inte tvärtom.
  • Åbo bokmässa hade många svenska gäster och Sverige som temaland, men inga böcker på svenska.
  • INSÄNDARE. Nya ”smarta elsystem” för att i stället reglera konsumtionen efter vinden hjälper endast tidvis, men inte då det är minus 20 grader, mörkt och vindstilla, skriver Jarl Ahlbeck.
  • TPS vände och vann CHL-returen mot JYP. Dave Spina bröt sin måltorka med ett äkta hattrick.