Just nu

Yle: Snabblån belastar tingsrätter

Olika problem med snabblån har överbelastat många tingsrätter, rapporterar Yle. En utredning visar att över hälften av de så kallade ostridiga fordringsmålen är snabblån. I vissa tingsrätter finns det ett behov av extra arbetskraft bara på grund av snabblånen.

Ostridiga fordringsmål är sådana enkla och klara ärenden som tingsrätten kan avgöra vid skriftligt förfarande. Största delen av dem gäller till exempel obetalda räkningar, hyror och krediter.

Till exempel Uleåborgs tingsrätt behandlade i fjol över 22 000 fordringsmål av vilka 70–80 procent var snabblån. Också tingsrätterna i Norra Karelen och Satakunta är överhopade av snabblån.

– Om snabblånsfallen fortsätter att öka så påverkar de också behandlingstidtabellen för andra mål, säger lagmannen Martti Juntikka vid Satakunta tingsrätt till Yle.

Snabblåneproblemen förlänger också köerna till skuldrådgivarna. (FNB)

Senaste nytt

  • Kontaktdirektör Antti Kirkkola vill experimentera med europeisk modell för skolornas lov. Stadsstyrelsen är av annan åsikt.
  • Antagligen är det i december som Kimitoöns nya kommundirektör Anneli Pahta blir öbo. Motkandidaten Maria Hoikkala önskar lycka till.
  • I Åbo lyckats hålla kvar de minderåriga asylsökande i regionen, mycket tack vare utbildningsenheterna i Reso och Pemar.
  • Passar till vilt. Från Bekaadalen i Libanon.     453607 Il Conte Montepulciano d’Abruzzo Organic 2013 från Abruzzerna i Italien. Druva: Montepulciano. Vinet mognade sex månader på ekfat varav en tredjedel nya. Medelfylligt. 12,5 % alkohol och 5 gram
  • LEDAREN. Då Volkswagen blev tagen på bar gärning med sina utsläppsfusk vaknade misstanken på att hela bilindustrin i världen gör vad som helst för att klara utsläppskrav. Det är kanske inte sant, men skadan är redan skedd. Det är bilindustrin som ska övertyga oss, inte tvärtom.
  • Åbo bokmässa hade många svenska gäster och Sverige som temaland, men inga böcker på svenska.
  • INSÄNDARE. Nya ”smarta elsystem” för att i stället reglera konsumtionen efter vinden hjälper endast tidvis, men inte då det är minus 20 grader, mörkt och vindstilla, skriver Jarl Ahlbeck.
  • TPS vände och vann CHL-returen mot JYP. Dave Spina bröt sin måltorka med ett äkta hattrick.