Just nu

Mirakelskolans hemlighet avslöjad

Professor i pedagogik Hannele Niemi.

Finland har länge räknats till en toppnation inom skolutbildning. Utländska forskare har länge grubblat över varför Finland klarar sig så bra.

Professor i pedagogik vid Helsingfors universitet Hannele Niemi är expert på undervisning och lärande.

Hon får ofta frågan – vad är hemligheten bakom den mirakulösa skolutbildningen i Finland. Niemi svarar alltid på samma sätt:

– Det finns inte en orsak till skolframgången i Finland. Det finns många bidragande faktorer.

Niemi berättar att Finland, tillsammans med asiatiska länder som Japan och Singapore, toppar statistiken över framgångsrik skolutbildning, men Finlands resa till toppen skiljer sig mycket från de andra toppnationerna eftersom undervisningen i Finland inte fokuserar på tävlingen mellan eleverna.

– Många länder stöder och hjälper helst de starkaste eleverna, men i Finland hjälper man de svagare eleverna först, säger Niemi.

Lärarutbildningen i Finland är, enligt Niemi, också en orsak till den finländska skolframgången.

– Den finska lärarutbildningen är väldigt populär och därför kan man ha höga antagningskrav. Dessutom måste alla nya behöriga lärare avlägga en magisterexamen. Trots att läraryrket inte är så välbetalt har lärare en hög status i samhället och man känner en stor samhörighet till sitt yrke, säger Niemi.

 

LÄS MERA I DAGENS ÅU

AU-nu-i-logomoFrån och med måndag morgon hittas ÅU på ny adress.
Vi finns då i Logomos andra våning på adressen Hampspinnaregatan 14.

För att komma till Logomo med buss tar man nummer 20 eller 61 från torget. De kör båda via Hampspinnaregatan. Också med servicelinjen 3 når man Logomo.

×