Just nu

Linn Österås föregångare i pekplattepedagogin

Staden stöder. Linn Österås säger att S:t Karins uppmuntrat henne att lära sig mer om hur man kan använda pekplattor i undervisningen. Foto: Johan Backas

Klassläraren Linn Österås i S:t Karins svenska skola gick nyligen en utbildning i London som ger henne, som tredje lärare i Finland, rätt att utbilda andra lärare hur man använder pekplattan.

– Det är viktigt att pedagogin styrker användningen. Man ska inte ta fram plattorna bara för att det är roligt, det måste finnas ett klart syfte när man använder dem som komplement till den övriga undervisningen.

Vad är då pekplattornas fördel?
– Eleverna lär sig utan att tycka att det är undervisning. De svagare eleverna kommer närmare de starkare när tröskeln att skriva blir lägre. Den största utmaningen är att hitta tillräckligt utmanande uppgifter för de redan starka eleverna.

Tillsammans med sin man Jurka Rahikkala gav Österås i augusti ut boken ”Koululaisen Ipad” (Skolelevens Ipad) som hittas via nätbutiken Ibookstore.
– Vi har tänkt ge ut den som en e-publikation också, så att föräldrar och lärare som inte har en Ipad kan läsa den och förstå vad det handlar om.

Pekplattorna används i matematiken, i språkundervisningen och för att lära eleverna att läsa och skriva bättre.

– Om tio år spelar nog elektroniken en större roll i undervisningen, de traditionella skolböckerna blir färre, förutspår Österås som skriver om hennes intresse på en webbsida och på Facebook.

LÄS MERA I FREDAGENS ÅU

ÅU skrev för ett drygt år sedan om när skolan i S:t Karins fått sina första pekplattor. Läs artikeln här.

 

AU-nu-i-logomoFrån och med måndag morgon hittas ÅU på ny adress.
Vi finns då i Logomos andra våning på adressen Hampspinnaregatan 14.

För att komma till Logomo med buss tar man nummer 20 eller 61 från torget. De kör båda via Hampspinnaregatan. Också med servicelinjen 3 når man Logomo.

×