Åbo lär sig dricka tyskt

MAT & VIN

Gillar tyskt. Monika Halén och Lena Modig gillar tyska viner. Under de två kommande veckorna får Åboborna också veta mer om dem. Foto: Robin Sjöstrand
Gillar tyskt. Monika Halén och Lena Modig gillar tyska viner. Under de två kommande veckorna får Åboborna också veta mer om dem. Foto: Robin Sjöstrand

Åtta restauranger i Åbo och Nådendal hjälper till att öppna kundernas ögon för tyska viner denna vecka och nästa.
I fokus står druvsorterna riesling och spätburgunder och förutom speciella vinlistor står också menyer för vinerna och vinkvällar med provsmakning på programmet.
Vintraditionen i Tyskland har månghundraåriga anor, men ändå är det som vinland relativt okänt i Finland.
Många äldre kanske förknippar landet med de söta, dåliga viner som man fick i Finland på 70- och 80-talet. Vinveckorna har skapats för att slå hål på gamla myter och erbjuda nya chanser att testa på goda, högklassiga viner.

– För fem år sedan ordnades den första finländska rieslingveckan i Helsingfors. Året efter tog vi med Åbo och Tammerfors i evenemanget och sedan dess har det bara vuxit, säger Monika Halén från Saksan viinitiedotus som är arrangörerna bakom veckorna.
En nyhet för i år är att man nu också har lagt till den röda druvan spätburgunder – eller pinot noir som den kallas i resten av världen. Tyskland är den tredje största odlaren av pinot noir i världen efter USA och Frankrike.
– Andelen rödvin som framställs i Tyskland har ökat från 11 procent till 36 procent sedan 80-talet. Men spätburgunder har odlats åtminstone sedan 800-talet, säger Halén.

Tintå är en av restaurangerna som deltar i vinveckorna och restaurangens sommelier Lena Modig berättar att man satsar på en speciell vinlista, där alla viner fås per glas  – dessutom så små portioner som åtta centiliter.
– Det finns så många olika sorters riesling och vi vill erbjuda möjligheten att smaka på alla. Det finns de unga, lätt syrliga rieslingarna och de som fått lite mera restsocker och tropiska frukter i smaken. Sedan finns de långlagrade med kraftig smak av tropiska frukter och en fräsch doft av petrolium, säger hon.

Tintå erbjuder några specialrätter till den tillfälliga vinlistan och där baserar sig rätterna långt på sparris – en bra kompanjon till riesling.
– Vill man hitta mat till våra spätburgunderviner finns det alternativ också där. Den druvan går bra med ljust kött, grönsaksrätter och fet fisk – det beror förstås på rätten, men det är bara att fråga, säger Modig.

Den som är intresserad av någon av vinveckornas provsmakningar är tyvärr för sent ute.
– De kvällar som ordnas på Viinille är fullbokade sedan länge. Jag tror att situationen är likadan på Mami, säger Halén.

 

FAKTA: Vinveckorna

  • Ordnas i sex städer runt om i Finland 18–30.5. Det är femte året som veckorna ordnas.
  • Fokuserar i år på druvorna riesling och spätburgunder.
  • I Åbo deltar Tintå, Mami, Viinille, Smör, Kaskis, Pinellan och E. Ekblom. I Nådendal deltar Le Soleil.
  • Arrangör och organisatör är Saksan viinitiedotus.
  • Ytterligare information hittar du på www.facebook.com/rieslingteemaviikot.

Genom att använda webbplatsen godkänner du användningen av cookies. Läs mera

En cookie är en liten fil som webbplatser som du besöker skickar till din webbläsare. På så sätt kan webbplatsen komma ihåg information om ditt besök, som vilket språk du vill använda och andra inställningar. Det underlättar vid nästa besök, och webbplatsen blir mer användbar. Cookies spelar en viktig roll. Utan dem skulle du förmodligen bli frustrerad när du använder webben.

Stäng