Grönt och gott till påsk

Matrecept

tipu

MARTHORNAS MATTIPS

Säsongen för krasse, ärtskott och groddar är kommen. Piffa påskbuffén med mycket grönt som bas och klassiker som hasselbackspotatis, ugnsfisk och lammfilé till. För extra smak, hacka ihop en gremoulata eller mixa till en pesto att servera till. Pashan avrundar det hela på bästa sätt.

Recept: Solveig Backström, Elisabeth Eriksson, Marthaförbundet
Foto: Karin Lindroos, Marthaförbundet

 

paskagg

Påskägg på grön bädd

Ägg, 1 st per person
1 tsk rom per ägghalva
Gräslök, krasse
Ärter till grön bädd

Koka äggen hårda i 8 minuter. Spola dem kalla och skala dem. Halvera äggen. Dekorera med rom och gräslök eller krasse.

 

fiksfileFiskfilé i ugnen med gremoulata  

4 portioner

500 g fiskfilée
2 vitlöksklyftor
1 kruka persilja
1 citron

Sätt ugnen på 175 grader.

Grönt mos: Skala och koka mos av potatisen. Rör ner en påse djupfryst spenat i moset och smaka av.
Gremoulata: Skala vitlöksklyftorna, grovhacka dem och persiljan. Skölj citronen, riv skalet och pressa ur saften. Blanda ihop alla ingredienserna.
Fisk: Lägg fisken i en ugnssäker form, salta och peppra. Tillaga mitt i ugnen 10–12 minuter.
Tomatsallad: Skär tomaterna i bitar, krydda med salt och peppar. Skala och skär löken i tunna klyftor. Blanda dem med tomaterna. Rör ihop olja och vinäger och häll över salladen.

Servera fisken med gremoulata, tomatsallad och potatis.

 

artspesto

Ärtskottspesto

2 st vitlöksklyftor
1 kruka ärtskott
1/2 dl pinjenötter
Cirka 40 g finriven parmesanost
1 dl olivolja
1 krm salt
1 krm svartpeppar
Kör alla ingredienser till lämplig konsistens med mixer.

 

lammfile

 Lammfilé med ärtskottspesto & hasselbackspotatis

125 g lammytterfilé/person
Svartpeppar, salt
Smör till stekning

Stek filéerna 2–3 minuter i hög temperatur i stekpannan och rulla runt dem efter halva stektiden. Krydda till sist.

 

Hasselbackspotatis

Räkna 2 potatisar/person
Värm ugnen till 225 grader. Skala potatisen och skär snitt i den, men inte genom den. Strö en blandning av skorpsmulor och riven emmentalost över potatisen. Stek den mjuk i 40–60 minuter beroende på potatisens storlek.

Servera tillsammans med grön sallat och ärtskottspesto.

pasha
Pasha

6 portioner
250 g kvarg
2 dl grädde
3 msk florsocker
1 msk nyponskalmjöl
Saften & skalet av 1 apelsin
½ dl suckat
½ dl russin
½ dl hackad mandel
Mango eller annan gul frukt

Vispa grädden till hårt skum. Blanda ner de övriga ingredienserna. Rör om försiktigt. Häll upp i dubbelt filter och låt rinna av i tratt i kylskåp. Slå upp följande dag och dekorera med frukt.

Genom att använda webbplatsen godkänner du användningen av cookies. Läs mera

En cookie är en liten fil som webbplatser som du besöker skickar till din webbläsare. På så sätt kan webbplatsen komma ihåg information om ditt besök, som vilket språk du vill använda och andra inställningar. Det underlättar vid nästa besök, och webbplatsen blir mer användbar. Cookies spelar en viktig roll. Utan dem skulle du förmodligen bli frustrerad när du använder webben.

Stäng