Här åker bajset in i växthuset – för att ge värme

Kim Fredenberg. Foto: Jean Lindén
Kim Fredenberg i Sysilax i Pargas fyller kompostlådan i familjens växthus med kaninbajs, halm och spån. Bajset har familjens kaniner producerat under vintern, och det har en väldigt mild doft. Foto: Jean Lindén

Vid familjen Fredenbergs gård i Sysilax i Pargas försöker man leva ekologiskt.

Nu är det dags för nästa test: att värma växthuset med bajs från familjens kaniner!

Bara bajs är det i och för sig inte. Det blandas med halm, spån, vatten och luft.

– En kompost behöver kol, kväve, vatten och syre för att brinna ordentligt, förklarar Kim Fredenberg. Spånet lägger jag i för att få lite mera kol.

Det Kim hoppas få ut är värme, förhöjd luftfuktighet, koldioxid och mylla.

– Man producerar alltså mylla för växthuset i växthuset och får värme, fukt och koldioxid på köpet.

Om allt funkar som det ska, det vill säga.

Om det gör det har komposten brunnit färdigt om ett par månader. Då planterar Kim gurkor och zucchini direkt i komposten – som alltså då blivit mylla.

Sedan sprider han myllan i resten av växthuset och odlar tomater i den.

Och så fyller han kompostlådan med en ny kaninbajsblandning som värmer växthuset när höstkylan kommer.

Kim Fredenberg. Foto: Jean Lindén
Kim Fredenberg. Foto: Jean Lindén

Vad ger det här dig för kickar?

– Det är ju helt fantastiskt! Det känns som om det skulle finnas hur mycket energi som helst omkring en. Det är en väldigt ren förbränningsmetod och så får man värdefull mylla.

Drömmen finns om att använda kompostvärme i större skala på gården, säger Kim – och berättar om en fransman som redan på 70-talet värmde sitt hus med kompostvärme.

– Om det lyckas bra i växthuset skulle det vara intressant att prova.

FÖLJ TESTET!
I Kompostbloggen finns nu ett par videoklipp där Kim Fredenberg visar hur komposten är konstruerad och fyller den. Där har han nu på lördagsmorgonen (den 14 maj) – tre dygn efter att komposten startades – lagt ut den första rapporten om hur temperaturen rört sig!

TIPS: Man hittar också bloggen via ”Bloggar” i menyn högst upp här på sidan.

LÄS OCKSÅ: Kampen för miljön börjar vid gräsrötterna – ett reportage om familjen Fredenberg från december 2015 (ÅU Digital)

Genom att använda webbplatsen godkänner du användningen av cookies. Läs mera

En cookie är en liten fil som webbplatser som du besöker skickar till din webbläsare. På så sätt kan webbplatsen komma ihåg information om ditt besök, som vilket språk du vill använda och andra inställningar. Det underlättar vid nästa besök, och webbplatsen blir mer användbar. Cookies spelar en viktig roll. Utan dem skulle du förmodligen bli frustrerad när du använder webben.

Stäng