SFP: Livsmedel ska följa finländska regler

Sötis. Komannekäng på Boundbirsen den 6 augusti i Pargas. Foto: Andrea Södergård
I Finland får djuren mindre antibiotika än i många andra länder. ÅU-foto

SFP i Egentliga Finland anser att livsmedel som används i kommunala och offentliga kök ska uppfylla samma krav som fastställs för livsmedelsproduktion i finsk lagstiftning.

Så är det inte nödvändigtvis idag.

Offentliga organisationer kan via upphandling köpa in livsmedel producerade var som helst i världen utan att råvaran följer de krav som finns på finländsk livsmedelsproduktion.

Som exempel var försäljningen av antibiotika för djur i Finland år 2013 24 mg/produktionsdjurskilo, medan samma siffra för Danmark var 45 och för Polen 151.

Högre mängder antibiotika till djuren ger högre halter antibiotika i köttet, men också i naturen och vattendragen.

– Finländska livsmedelsregler skulle gärna få vara normen också för andra länder. Vi har hög standard på finländsk matproduktion och det ska vi ha också i fortsättningen, säger Marko Winter, kretsordförande för SFP i Egentliga Finland.

SFP i Egentliga Finland anser att finländska offentliga organisationer som kommuner och till exempel sjukvårdsdistrikt borde prioritera råvaror producerade i Finland framom utländska.

– Att använda inhemska råvaror har många fördelar. Det stöder finländska producenter, och därigenom den finländska ekonomin. Finländsk produktion ger finländska arbetsplatser, så det är ju en win-win-situation, säger Winter.

Genom att använda webbplatsen godkänner du användningen av cookies. Läs mera

En cookie är en liten fil som webbplatser som du besöker skickar till din webbläsare. På så sätt kan webbplatsen komma ihåg information om ditt besök, som vilket språk du vill använda och andra inställningar. Det underlättar vid nästa besök, och webbplatsen blir mer användbar. Cookies spelar en viktig roll. Utan dem skulle du förmodligen bli frustrerad när du använder webben.

Stäng