Vi äter nu mer havre än råg

AVENA SATIVA. Användningen av havre har ökat under de senaste åren.

Den inhemska livsmedelsindustrin använder nu mer havre än råg, meddelar naturresursinstitutet Luke. Under perioden juli 2016-juni 2017 användes 90 miljoner kilogram havre och 89 miljoner kilo råg.

Den totala användningen av spannmål, både inhemskt och importerat, uppgick till cirka 1,4 miljarder kilogram.

Foderindustrin använde 606 miljoner kilo, livsmedelsindustrin 429 miljoner kilo och den övriga industrin 334 miljoner kilo. Den övriga industrin omfattar bland annat mältning och etanol-, enzym- eller stärkelseproduktion.

Vete utgör över hälften av det spannmål som används inom livsmedelsindustrin. Havre och råg står båda för cirka en femtedel. Korn står för endast 3 procent.

Producentpriserna för vete, korn och havre har stigit något under 2017, uppger Luke.

Ett ton brödvete kostade i snitt 154 euro/ton i juni, vilket är 6 procent högre än i juni 2016. Priset på kornfoder låg i juni vid 129 euro/ton, en ökning med 2 procent på ett år.

Genom att använda webbplatsen godkänner du användningen av cookies. Läs mera

En cookie är en liten fil som webbplatser som du besöker skickar till din webbläsare. På så sätt kan webbplatsen komma ihåg information om ditt besök, som vilket språk du vill använda och andra inställningar. Det underlättar vid nästa besök, och webbplatsen blir mer användbar. Cookies spelar en viktig roll. Utan dem skulle du förmodligen bli frustrerad när du använder webben.

Stäng