Just nu

Ledare

Vår egen koreografi

LEDAREN. Om Fennovoima har lyckats mobilisera ett tillräckligt stort ”inhemskt” ägande byggs det ett nytt kärnkraftverk för i huvudsak ryska pengar med rysk reaktor. Om det skulle bli dramatik kring projektet kan det vara bra att komma ihåg att vi har valt koreografin själva.

00:01, 1 juli, 2015

Lugnt, trots allt

LEDAREN. Bara grekerna själva kan rädda sitt land och sig själva. Att lämna euron, och kanske till och med unionen, kan paradoxalt nog stärka EU-sammanhållningen. Federationstanken kan till och med få medvind av trilskande greker och britter.

00:01, 30 juni, 2015

Framåt i gammal bil…

LEDAREN. Vem trodde att sänkningen av bilskatten skulle kännas i den vanliga bilistens vardag? Inte många, och de fick rätt. Som miljögörning kan regeringens halvmesyr kanske vara rätt, men den kommer inte att förnya bilparken på det sätt den borde.

00:01, 27 juni, 2015

Använd hela straffskalan

LEDAREN. Mosabackadomarna upprör för att de anses vara för lindriga. Justitieministern vill se över straffskalorna – igen. Det är inte skalorna som är problemet. Problemet är att våra domare håller sig till den mildare ändan av skalorna i de allra flesta brott, precis som Anna-Maja Henriksson påpekat.

00:01, 26 juni, 2015

Inte ännu S:t Karins…

LEDAREN. S:t Karins vill inte bli officiellt tvåspråkig. Staden, som velat vara ett alternativ i ett pendlingsområde med ett starkt svenskt inslag, sköter sin svenska service hyggligt, men PÅ eurokortet: Det skulle bli för dyrt att officiellt bli tvåspråkig stad. Det är inte för dyrt, det är en förmån.

00:01, 25 juni, 2015

SDP tappar arbetaren

LEDAREN. Veteranen Erkki Tuomioja medger efter det danska valet att den nordiska socialdemokratin är i kris. Det är inte för att man inte skulle vilja ha ett välfärdssamhälle SDP:s understöd rasar. Det är för att den arbetare SDP har representerat håller på att bli allt mera sällsynt.

00:01, 24 juni, 2015

Skäms, Sipilä!

LEDAREN. Mitt i den enorma flyktingkrisen i Europa väljer Finland att minska sin flyktingkvot. Om detta inte bara är en lapsus, borde regeringen Sipilä både skämmas och förklara sig. Martti Ahtisaari gör rätt som påpekar att rika EU-länder inte bryr sig.

00:01, 23 juni, 2015

Immonen och moralen

LEDAREN. Om Olli Immonen och Timo Soini inte förstår att en riksdagsman inte kan uppträda tillsammans med nationalsocialistiska extremrörelser är det inte bara beklagligt, utan ofattbart. De är alltså representanter för den regering som vill att vi ska visa moral och delta i spartalkot.

00:01, 19 juni, 2015

”De dövas dialog”

LEDAREN. President Sauli Niinistö gör ett stort jobb genom att försöka skapa en dialog med Vladimir Putin. Den dialogen blev – igen – mer av en monolog och Putins meddelanden till oss. Samtidigt visar Niinistö mycket starkt för den nya regeringen vem som håller i säkerhetspolitiken.

00:01, 18 juni, 2015

Meyer kom med nycklar

LEDAREN. Meyer kom med nycklarna till en ljusning för Åboregionen och Åboland. Meyers Åbovarv kastar nu bollen till regionens underleverantörer och industri. Det gäller att kunna svara på de Meyerska utmaningarna, som är något av det bästa som hänt regionen på mycket länge.

00:01, 17 juni, 2015

1 2 3 147