Just nu

Ledare

Ett bra misslyckande

LEDARE. Det är bra att vårdreformen gick i stöpet. Vi behöver mindre och smidigare enheter som är intimt kopplade till kommunerna. Det privata utbudet bör ges en större roll och vi måste lära oss av det som har hänt. Stort är inte automatiskt bättre.

00:01, 6 mars, 2015

Hårdare tag mot rattfylla

LEDARE. Polisen haffar över 50 rattfyllon varje dag. Medborgarinitiativet som ville se mycket strängare straff för rattfyllerister förkastades av lagutskottet. Men något måste göras åt fyllan bakom ratten, och mycket snabbt.

00:01, 5 mars, 2015

Vi bestämmer själva

LEDARE. Riksdagsvalet är vårt val. Säkerhetspolitiken är vår säkerhetspolitik. Hittills ha vi skött båda sakerna rätt bra. Nu gäller det att upprätthålla den kvaliteten hela vägen ut. Vi bestämmer själva. Vi måste alla komma ihåg detta.

00:01, 4 mars, 2015

Vilja, kraft och pengar

LEDARE. Gårdagens stora brodiskussion i Nagu gav inga löften, utan målade upp en politisk verklighet som kommer att betyda år av jobb för att kunna bygga en fast väg till Nagu. Kommunen Pargas är en central aktör i brofrågan nu.

00:01, 3 mars, 2015

Kompromiss med visst mod

LEDARE. Hur mer debatt ska gå att förena med ett effektivare beslutsfattande till exempel inom planläggning och byggande återstår att se när den politiska vardagen tar vid.

00:04, 28 februari, 2015

Beslut och sätt punkt

LEDARE. Matchen om skolsvenskan kan bli tajt i plenum, trots att kulturutskottet med stor majoritet röstade för obligatorisk svenska. Taktiska försök att koppla ihop skolsvenskan med experiment med ryska i östra Finland är ett sätt att göra skolsvenskan till den politiska evighetsmaskin vi inte vill ha.

00:01, 27 februari, 2015

Ta om delar av fiskelagen

LEDARE. Åbolands fiskarförbund kritiserar hårt den nya fiskelagen och säger att den bygger på felaktiga premisser. Det kunde vara klokt att göra om jobbet för att lyckas bringa reda i fiskeriet, i bestånden och för att möta efterfrågan på inhemsk vild fisk.

00:01, 26 februari, 2015

Bra med Braheskolan

LEDAREN. De första dagisbarnen har börjat i nya Braheskolan och snart följs de av förskolebarn och skolbarn. Att Åbo har fått en ny svensk skola är stort, även om det har tagit sina femton år.

00:01, 25 februari, 2015

Den magiska dagen(?)

LEDARE. Det hat och hot våra politiker upplever nästa dagligen är alarmerande. Det blir inte bättre av att en politisk rörelse bränner EU:s flagga. Det känns som om alla väntade på att valdagen mirakulöst skulle lösa alla våra svåra problem.

00:01, 24 februari, 2015

Helt fel fråga

LEDARE. Medan delar av Åbopolitiken sysselsätter sig med en folkomröstning kring torgparkeringen har de flesta insett att världen förändrats totalt. Frågan är inte om man ska bygga en torgparkering eller inte, utan varför man över huvudtaget ska ta sig till centrum.

00:01, 21 februari, 2015

1 2 3 139