Reportage

Skärgårdens lukrativaste turist är medelålders eller utländsk – men sanningen är mer komplicerad

Åtminstone hundratusentals turister besöker årligen Åbolands skärgård och turismen omsätter tiotals miljoner per säsong. Men vilken slags turist använder mest pengar?

Publicerad:
Kalle Grönroos
Pargas stads skårgårdschef Benjamin Donner
Pargas stads skärgårdschef Benjamin Donner säger att staden jobbar på att öka de utländska turisternas mängd i skärgården, som i nuläget ligger på under 20 procent.

Turismen i Åbolands skärgård omsätter direkt omkring 48 miljoner euro per år, vilket gör branschen till Pargas näst största näringsgren efter gruvindustrin.

Då räknar man inte ens med de sekundära ekonomiska effekterna som turismen innebär för exempelvis mataffärer, bokföringsbyråer och logistikföretag.

Det är däremot svårare att räkna ut exakt hur många turister som årligen besöker skärgården och lämnar de 48 miljonerna efter sig. Men hur man än vänder på det, är siffran hög.

Kalle Grönroos
Skylt vid hotell i Nagu
För att skärgårdsturismen ska kunna utvecklas behövs klart fler inkvarteringsplatser än vad som finns i nuläget.

– Det har uppskattats att vi får 350 000 besökare per år. Vi provar ändå nu på att utreda mängden besökare genom att undersöka mobildata, och den visar att det skulle handla om en flerdubbel mängd, säger Benjamin Donner, som är skärgårdschef vid Pargas stad.

Donner säger ändå att de turister som använder mest pengar under sin resa inte nödvändigtvis är till störst ekonomisk nytta för skärgården. Mycket handlar om var pengarna spenderas.

Vi kör på känsla men kommer också ihåg att vara förnuftiga.

—Juha, turist i Nagu

– Det finns till exempel charterresebyråer som ordnar allt själv och åker igenom skärgården. Inkvarteringen kan ändå ske inne i Åbo och också till exempel matuppköp kan vara väldigt begränsade. Den här sortens resor kan kosta mycket, men pengarna stannar inte här, säger han.

Idealturisten har några år på nacken – eller kommer från kontinenten

Går man närmare in på vilka slags turister som använder mest pengar, hittas ett bekant mönster som gäller nationellt och internationellt.

Människor i övre medelåldern som har hunnit samla på sig lite pengar och som är i slutrakan av eller klara med att amortera ett eventuellt bostadslån har både råd och vilja att konsumera och använda pengar på bekvämligheter.

Förutom människor i medelåldern ser staden gärna att de utländska turisterna i skärgården ökar, särskilt sådana som kommer från kontinenten.

Kalle Grönroos
Pargas stads skårgårdschef Benjamin Donner
Benjamin Donner säger att turismen borde utvecklas så att alla aktörer längs Skärgårdsvägen kan dra nytta av den.

– Det finns många tysktalande cykelturister som vill resa med lätt bagage, sova på hotell och äta fint. Och sydeuropeiska turister använder i genomsnitt över 100 euro per dag här, medan finländska turister använder betydligt mindre än det, säger Donner.

Han betonar ändå att man också måste fortsätta satsa på den inhemska turismen.

Det här eftersom den både utgör den klara majoriteten av besökarna och för att den är ett betydligt säkrare kort än utländska resenärer.

– Den internationella turismen är väldigt känslig för olika skiften i världsläget. Coronapandemin tog ju bort all internationell turism och dagens internationella hot kan också göra det, säger Donner.

Antalet gäster på inkvarteringar i Egentliga Finland enligt hemland sommaren 2024

  1. Finland: 298 534
  2. Sverige: 11 474
  3. Tyskland: 7 124
  4. Norge: 2 860
  5. Estland: 2 832

Källa: Statistikcentralen

Ingen konsumtionsorgie på Kyrkbacken

De inhemska turisterna är alltså en säkrare inkomstkälla för turismföretagen i skärgården än de utländska, även om ÅU tidigare i sommar har rapporterat om oro för att politiken och ekonomin kan ställa till det också för dem.

Den långsamt återhämtande samhällsekonomin har ändå inte skrämt Esboborna Juha och Anna från att bilsemestra ett par dagar i skärgården.

– Vi har inte gjort upp någon budget, men vi har nog inte kommit hit för att slösa pengar, säger Anna.

Kalle Grönroos
En kvinna och en man som tittar in i kameran.
Esboborna Anna och Juha är för första gången ute i Åbolands skärgård, men de säger att det knappast blir den sista.

De berättar att de brukar vara rätt systematiska i hur de använder pengar under sina resor, oavsett om de reser inrikes eller utrikes.

– Vi kör på känsla men kommer också ihåg att vara förnuftiga, säger Juha.

Och även om utländska turister enligt statistiken använder mer pengar, har inte alla kommit hit med öppna plånböcker och en omättlig konsumtionsiver.

Till exempel Tallinnborna Kristian och Maria säger att de är medvetna om hur mycket pengar de använder under sin resa.

Kalle Grönroos
En kvinna och en man står framför ett rött hus.
Tallinborna Maria och Kristian reste till skärgården på en spontan resa. Kristian säger att han nästa gång vill komma med egen båt.

– Vi tänker nog göra det vi vill, men vi tänker inte betala för något i onödan, säger Kristian.

Han räknar upp övernattningar, restaurangbesök och kajakuthyrning som några av de större kostnaderna som deras resa har inneburit.

Maria uppskattar att deras några dagar långa resa sammanlagt har kostat omkring 300 euro.

– Just nu funderar vi på vad vi ska äta till lunch. Jag skulle vilja ha fisksoppa, men här i gästhamnen kostar det 21 euro. Det är nog mycket, säger hon.

Den perfekta turisten kan klarna först flera år senare

Det är lätt att stirra sig blind på statistik om vilken slags turist som använder mest pengar per dygn och hur mycket av de pengarna som används på lokala företag.

Pargas stads skärgårdschef Benjamin Donner säger ändå att inte ens de rikaste skärgårdsturisterna alltid är de mest lukrativa, även om de skulle använda pengarna lokalt.

Tuuli Meriläinen
en barnfamilj på cykel längs en smal vägren
Skärgårdsvägen är en av Finlands kändaste turistrutter.

Han poängterar nämligen att en kort vistelse av de rätta människorna kan ha en avgörande effekt – också en lång tid efter att det ursprungliga besöket har ägt rum.

I det här fallet kan det handla om finländska familjer som inte nödvändigtvis använder mycket pengar under sitt besök, men som under besöket får upp ögonen för att vad skärgården har att erbjuda.

– Den perfekta turisten är kanske inte den som betalar mest, utan som drömmer om att flytta hit eller skaffa sommarboende här. Det vinner vi mest på, säger Donner.

Reporter
Publicerad: