Reportage
Ministern Sari Essayah i yttersta skärgården – om trafik, service och framtidstro
Skärgårdsvardag, förbindelsetrafik och taxibåtspriser stod i fokus när jord- och skogsbruksminister Sari Essayah tillbringade en heldag i skärgården.
Solen står redan högt över Pärnäs färjeläge, trots att klockan bara är strax efter halv elva. Det är gott om folk nere i hamnen. Barnfamiljer, hundar, cyklar och alla möjliga sorters väskor samsas på kajen i väntan på förbindelsebåten, som ska ta oss hela vägen ut till Jurmo.
Från Pärnäs till Jurmo med ministern
Jord- och skogsbruksminister Sari Essayah (KD) är inbjuden för att bekanta sig med skärgården – med Jurmo som dagens slutdestination.
På plats finns Pargas stadsdirektör Tom Simola, Tiina Johansson som driver Jurmo Inn, Pargas näringslivschef Niina Hemming och Nina Söderlund, aktiv i Finlands Öar och i den statliga skärgårdsdelegationen.
Med är också Christer Friis, som varit engagerad i skärgårdspolitiken i många år, samt prästen Janette Lagerroos och kantorn Mikael Granlund – de ska hålla andakt och vigsel på Jurmo senare under dagen.
Pasi Roos, säkerhets- och trafikdirektör för Finferries, är också med för att se till att gruppen tar sig runt på förbindelsebåten så smidigt som möjligt.
Essayah anländer i Statsrådets svarta Mercedes. Medan vi står och väntar på färjan spanar minister Essayah ut över hamnområdet.
– Det skulle ju vara trevligt med ett litet 4H-kafé här. Något litet ställe där man kunde köpa en kaffe medan man väntar på båten, säger hon.
– Det är tyvärr första sommaren som kaféet i Pärnäs har stängt, svarar Tom Simola.
När vi kliver ombord på förbindelsebåten är det ganska trångt. Essayah får kliva över en stor, sovande hund på väg till rummet där det serveras smörgåsar och dryck.
Framtiden för förbindelsetrafiken
Stämningen ombord är munter. Skärgårdsberättelserna avlöser varandra – ofta är det Christer Friis från Houtskär som står för dem.
Essayah lyssnar aktivt när färjförbindelser, vintertrafik och servicenivåer i skärgården diskuteras. En central fråga som tas upp ett flertal gånger under dagen är det pågående förslaget om att införa avgifter om förbindelsebåtarna.
– Det finns ingen som tycker det är konstigt att tåg och bussar kostar i resten av Finland. Det gör förbindelsetrafiken i skärgården ganska unik, säger Essayah.
Jord- och skogsbruksministeriet har tillsatt en utredning för att ta reda på hur ett avgiftssystem i skärgården skulle kunna se ut och vad det skulle kosta. Enligt Essayah diskuteras olika modeller, bland annat om avgiften endast skulle gälla turister eller fritidsboende, men det finns ingenting som är konkret bestämt ännu.
Taxibåtar – ett snabbare alternativ
Tiina Johansson, företagare på Jurmo, lyfter fram att taxibåtarna spelar en viktig roll i skärgårdstrafiken – särskilt när förbindelseturerna inte räcker till. Samtidigt konstaterar hon att priset för att anlita en taxibåt ofta är högt, vilket kan begränsa tillgängligheten för många.
– Att åka taxibåt från Jurmo kan kosta upp till 500 euro, säger Johansson.
Flera uttrycker också oro över hur ett nytt betalningssystem skulle påverka öarnas tillgänglighet – både för turister och fastboende.
Även livsmedelsförsörjningen nämns i samtalet, liksom behovet av att stödja små och medelstora företag i skärgården.
– Vi måste se till att det är möjligt att leva och verka i hela landet året om, inte bara i städerna, säger Essayah. Hon betonar att skärgården och landsbygden är prioriterade områden för regeringen, men påminner också om att budgetramarna sätter gränser.
Ubåt babord sida
Uppe på bryggan hälsar vi på kapten Mike Sukala, som har varit kapten för förbindelsebåten i fem år. Han är tacksam för dagens lugna förhållanden efter en lång tid med mycket blåst på sjön.
Edward Björk, däcksman på förbindelsebåten, berättar att de fick syn på en svensk ubåt på radarn på vägen till Jurmo för några veckor sen.
– När vi ropade ”ubåt på babord sida!” sprang förstås alla passagerare över till samma sida – hela båten lutade så kraftigt att vi fick säga i högtalarna att de måste gå tillbaka, berättar Björk och alla skrattar.
Två öar, ett varmt mottagande
Efter en dryg timmes färd från Pärnäs lägger förbindelsebåten till vid vårt första stopp: Nötö. På kajen råder fullt av liv – folk skyndar sig från båten i olika riktningar och flera fyrhjulingar med kärror möter båten för att hämta leveranser.
Essayah hälsar på Ingrid och Jim Sundbom, som driver Nötöboden vid hamnen.
Ingrid visar runt och nämner att en allmän badstrand saknas, allt markområde vid vattnet är privatägt.
Paret Sundbom äger även totalt nästan 130 får. Vi får se sex av fåren i en hage nära bybutiken.
På Aspö blir mottagandet ännu mer färgstarkt. Spelmän från Aspö spelmän står redo med bland annat fioler och dragspel när vi kliver i land.
Vimplar fladdrar från segelbåtarnas master, vattnet ligger spegelblankt och musiken hörs över hela viken. Essayah klappar med i takt med musiken.
På bryggan står Wilma och Markus Johansson med sin dotter Ebba, snart fyra månader – just nu det enda barnet på hela ön. Stämningen är som i en sommarfilm.
– Synd att vi inte kunde stanna längre, tycker flera.
På plats på Jurmo
På kajen på Jurmo får vi ett varmt bemötande än en gång, Klas Mattsson och flera andra personer står på bryggan och väntar på ministern.
Finlands sjöräddningssällskap är även på plats och Essayah kliver ombord på räddningskryssaren Jenny Wihuri. Markus Helaniemi berättar om sällskapets verksamhet och vilka typer av uppdrag de oftast utför.
– Vi assisterar främst fritidsbåtar som får problem ute till havs, sjukdomsfall är ganska ovanliga men ibland stöter vi på det också, säger han.
Vi fortsätter in i Jurmos butik och kafé, Essayah berömmer inredningen med hundratals flaskor som är uppradade på väggarna och som även hänger i linor i taket.
Hon bestämmer sig direkt för att köpa en Jurmokeps som ett minne från ön.
Andakt på två språk
Besöket fortsätter med andakt i det lilla kapellet, en dryg kilometer från var förbindelsebåten tog i land. Andakten hålls av Lagerroos och Granlund.
Essayah konstaterar att det gick förvånansvärt smidigt att hålla andakten på två språk. När bönen Fader vår läses i slutet blandas finska och svenska tydligt i rummet.
– Vi brukar ofta turas om med språken och ta ett i taget, det är inte ofta det flyter på så här bra på två språk, säger Lagerroos.
Lunchsamtal på Jurmo Inn
Efter besöket i kapellet leder Tiina Johansson en liten vandring upp till Jurmos högsta punkt – som inte är särskilt hög, men ändå bjuder på vidsträckt utsikt över stenlandskap och hav.
Därefter samlas sällskapet på Jurmo Inn, Johanssons kombinerade restaurang och inkvartering. Runt bordet diskuterar Essayah både vardag och politik med lokalbor från Jurmo.
Taxibåtarna och tillgången till service står högst på agendan, men samtalet rör även hur förbindelsen till ön fungerar.
Flera uttrycker att trafiken överlag är välfungerande – särskilt måndagar till onsdagar då turerna är fler. Tisdagar är idealiska för dagsbesök.
Essayah betonar att servicen i skärgården måste vara både ekonomiskt hållbar och lättillgänglig – det måste fungera för både lokalbefolkningen och besökare.
Tillbaka med Myrskylintu
Efter dagens program väntar taxibåten Myrskylintu, med Niklas Melén vid rodret.
Båten går betydligt snabbare än förbindelsetrafiken, resan tillbaka till Pärnäs tar drygt en timme och kontrasten märks tydligt.
När vi anländer till Pärnäs hamn tackar Essayah för sig.
– Det här var en väldigt givande dag, säger hon.
Dagen efter väntar ett möte med Statsrådet i Helsingfors.
Jord- och skogsbruksminister Essayahs besök blev en möjlighet för både lokalbefolkning och aktörer i skärgården att lyfta fram konkreta behov – och för ministern att lyssna på plats.