Mustiga soppor som värmer i höstmörkret
Värmande vitlökssoppa
I receptet används hela vitlökar, inte enskilda vitlöksklyftor.
Fyra portioner
Soppa
7 st vitlök
0,5 dl olivolja
1 msk smör
4 st gul lök
2 tsk färsk timjam
1 tsk torkad oregano
1 tsk salt
0,5 tsk grovmalen svartpeppar
2 st grönsaksbuljongtärning
5 dl vatten
8 dl grädde
Krutonger
4 skivor skärgårdslimpa
2 msk smör
2 tsk olivolja
2 krm salt
Basilikaolja
0,5 dl färsk basilika
2 msk olivolja
1 krm salt
Värm ugnen till 175 grader.
Halvera vitlökarna och placera med den skurna sidan neråt i en ugnsform. Ringla över olivoljan och ställ in i ugnen. Rosta vitlöken i 60 minuter på mellersta falsen.
Skala och finhacka löken medan vitlöken är i ugnen. Klicka smör i en kastrull och fräs löken på medelvärme i ett par minuter. Rör ner timjan, oregano, salt och peppar och fräs i ytterligare två minuter.
Ta ut vitlöken ur ugnen och låt svala ett par minuter. Ta bort skalet. Vitlöksklyftorna borde ha fastnat i botten av ugnsformen vilket gör att skalen lossnar lätt. Häll de skalade och rostade vitlöksklyftorna i kastrullen. Tillsätt vatten, kycklingbuljongtärningar och sjud på medelvärme i 15 minuter.
Gör krutongerna genom att skära skärgårdslimpan i tärningar. Hetta upp smör och olja i en stekpanna och stek krutongerna på hög värme i 5–10 minuter. Salta och häll över i en skål.
Gör basilikaoljan genom att lägga den färska basilikan, olivoljan och saltet i en mortel. Stöt basilikan tills den blandats ut med oljan.
Tillsätt grädde i den sjudande soppan, hetta upp och häll över i matberedare.
Kör i matberedaren tills soppan har en slät konsistens. Det går även att använda en stavmixer.
Servera soppan med krutongerna och basilikaoljan.
Jordärtskockssoppa
Jordärtskockssoppan fungerar både som förrätt och som huvudrätt.
Två portioner250 g jordärtskocka
150 g mjölig potatis
7 dl vatten
1 st grönsaksbuljongtärning
1 st vitlöksklyfta
1 krm vitpeppar
2,5 dl havregrädde
Skala jordärtskockorna och potatisen. Skär i fyra delar och lägg i en medelstor kastrull.
Tillsätt sex dl vatten, grönsaksbuljongtärningen och vitlöken.
Koka i 25 minuter.
Mixa soppa fint med hjälp av en stavmixer och tillsätt vitpeppar.
Koka upp och häll i havregrädde.
Sofie Sergelius