Tälta i träd på Kimitoön - ger en ovanlig naturupplevelse

Ville Laitinen har satsat på trädtält.
Publicerad:

Det kan vara svårt att hitta en lämplig plats för att spänna upp ett vanligt tält.

Antingen är marken stenig eller

brant. Om man spänner upp tälten i träd så är det genast mycket lättare att hitta en bra plats.

– Då finns det hur många platser som helst att välja mellan. Lediga träd finns det alltid, säger Ville Laitinen.

Sedan några år är han bosatt i Dalsbruk på Kimitoön. Han är verksamhetsledare för Norpas kulturfestival som hålls i augusti i Dalsbruk och som har vuxit sig allt större. Behovet av inkvartering gjorde att idén med ”trädtält” kom att diskuteras.

– Det var Maria Pick, aktiv inom turismen, som hade noterat idén. Nu är det fem år sedan den lanserades i England, och grejen blir större år för år, säger Laitinen.

Han skulle egentligen ha börjat med uthyrning av trädtält redan i fjol men hann inte. Därför känns det extra bra att komma i gång nu.

– Många turistföretagare har frågat om jag kunde ordna med tält i deras träd också. Tillsvidare har jag avtalat med tre markägare: Konstsamfundet om en plats vid Söderlångviken, Forststyrelsen om en plats vid Sandviken på Högsåra och Kimitoöns kommun om en plats vid Stora Masugnsträsket, säger Laitinen.

Alla platser ligger vid stranden, avskilt men ändå nära till service. Till exempel har man i Söderlångvik utsikt tvärs över viken till Amos Andersons residens med museum och restaurang.

– Till sevärdheterna här hör havsörn och gråsäl. Inget som man kan lova kunderna men rätt ofta verkar man ha chans att se sådana, säger Laitinen.

Mahdi Hamidi, doktorand från Iran och en av de första som fick pröva trädtälten, säger att han känslomässigt blev överväldigad, naturen kom så nära.

– Och vilken fantastisk ljudvärld. Det var fåglar, vågor och vind, säger Janne Helenius från Åbo.

Åbobon Riikka Armanto har också hon prövat på övernattning i trädtält och säger att det blev en naturupplevelse som hon kommer att minnas.

Laitinens företag donerar en del av det som kunderna betalar till skydd av skog och träd.

Tillbehör så som sovsäck (till och med öron- och ögonskydd för dem som är ovana med fågelsång och morgonljus) ingår i priset. Man behöver ta med bara det som man äter, vatten ingår i priset.

Via Laitinens Skytent-hemsida kan man köpa ett trädtält. Tillverkaren Tentsile donerar för varje sålt tält en summa som räcker för att plantera 18 träd i kampen mot global skogsskövling.

Laitinens NaturEffect-företag är också med i Leave No Trace-organisationen med målet att göra så litet avtryck som möjligt i naturen. Ekologisk turism, med andra ord.

Publicerad: