Vad Finland och Europa behöver är inte mindre utan mer EU
EU är idag mycket mer än en gemensam marknad, flagga och valuta.
Erasmus-programmet som inleddes redan 1987 är ett bra exempel på hur EU lyckats med gränsöverskridande samarbete inom utbildning, idrott och kultur. Hittills har över nio miljoner européer deltagit i olika former av Erasmus-program.
Till denna grupp hör även över 200 000 finländare, en grupp till vilken även undertecknad kan räknas.
Som utbytesstuderande vid universitetet i Bamberg, Tyskland, lärde jag mig tyska samtidigt som vänskapsband knöts till studerande från hela Europa.
Erasmus-programmets grundtanke är att ge personer nya kontakter och erfarenheter som därmed ger känslan av att vara en europé.
Det här är av yttersta vikt för ett EU som är beroende av att bygga upp sammanhållning länder och människor emellan.
Gränsöverskridande samarbete är en långsiktig strategi från EU:s sida och kan direkt relateras till att EU i tiderna skapades som ett fredsprojekt. Att program som Erasmus finns är av största vikt i tider av gryende nationalism och populism inom Europa.
I EU-kommissionens nuvarande förslag för en ny långtidsbudget för perioden 2021–2027 finns även inkluderat en fördubbling av anslaget till programmet inom det nya Erasmus+. Denna långtidsbudget ska godkännas av det nyvalda Europaparlamentet.
Som parlamentariker kommer jag att jobba för att EU ska satsa på mera gränsöverskridande utbildning. Det är även på sin plats att påminna om att den generation jag själv tillhör ofta ser EU som en självklarhet och europeisk integration som någonting eftersträvansvärt. Vad Finland och Europa behöver är inte mindre utan mer EU.
Martin Norrgård
EU-valskandidat
SFP