Sjukskötare slår hål på seglivad myt om sårvård – ger nu de bästa skötseltipsen
Huvudsaken är att man får stopp på blödningen om det handlar om ett större sår.
När olyckan är framme ute på stugan kan goda råd vara dyra. Kniven kan slinta då du täljer en smörkniv och yxan kanske missar målet och slår upp ett stor sår i foten.
Det första du måste göra är att stoppa blödningen, säger sjukskötare Hannele Östlund på läkarstationen Aava i Åbo. Hon har jobbat med sårvård i över 20 år och har tagit hand om hundratals sårpatienter genom åren.
– Om såret blöder ymnigt är det bäst att lägga ett tryckförband på såret, till exempel genom att trycka en rulle gasbinda mot såret. Har man inte gasbindor på stugan kan man ta en strumpa. Det är också bra att lyfta den skadade lemmen i högläge.
Östlund känner till fall där skogsarbetare har dragit silvertejp över ett sår eftersom hen saknade riktig första hjälpen-utrustning.
– I brist på bättre fungerar det också, även om det är en tuff metod både för själva såret och för huden. Men huvudsaken är att man får stopp på blödningen, säger Östlund.
När blödningen har slutat ska man skydda såret. Beroende på hur stort det är kan man lägga på ett vanligt plåster eller ett fjärilsplåster som drar ihop sårkanterna.
Det bästa är en sårkompress eller ett silikonnät som suger upp sårvätska och samtidigt desinficerar såret.
Helst ska man undvika sårsprayer för att rengöra såret. Det bästa rengöringsmedlet är rent vatten eller en steril koksaltlösning. Havsvatten ska man inte använda, säger Östlund.
Ett sår läker bäst i en varm och fuktig miljö, men bastu ska man inte bada förrän såret har gått helt fast.
En vanlig föreställning är att såret ska luftas med jämna mellan. Det är en myt som inte längre stämmer, säger Östlund.
– Luftbad kan vara skadliga och fördröja läkningsprocessen. Det kan komma bakterier i såret och torka ut det. Det i sin tur ökar risken för att det blir fula ärr och att det bildas en skorv på såret under vilken det kan uppstå bakteriehärdar. Ett sår läker bäst i en varm och fuktig miljö, men bastu ska man inte bada förrän såret har gått helt fast.
Kyla minskar svullnad
En ispåse är bra att lägga över såret, men så att man har någonting mellan såret och påsen. Kylan minskar på svullnaden och lindrar smärtan. Vid behov kan man också ta receptfria värkmediciner.
I fall såret är så djupt att det måste sys ska det göras inom sex timmar. Går det längre tid än så kan sårkanterna glida isär så mycket att resultatet inte blir bra och det är också risk att bakterier blir kvar inne i det slutna såret.
Östlund ger också några tips på vad man ska göra om man vrickat foten, stukat handleden eller fått en fraktur.
– Man ska linda idealbinda runt den skadade leden och försöka stöda den så gott det går. Om det är handleden som har en fraktur och benen ligger fel är det viktigt att bandaget lindas ända från fingrarna till armbågen. Sedan lägger man armen i en mitella, en halsduk eller ett tygstycke så att den hålls stilla. I fall det gäller vristen ska idealbindan sträcka sig en bit upp på vaden. Här det också bra att använda en kylpåse.
Följ med hur skadan läker och uppsök vid behov vård
Om det uppstår komplikationer och skadan börjar värka eller sväller upp ska man uppsöka vård och i allvarliga situationer eller om man är ensam ringer man 112.
Samma råd ger Östlund om det uppstår en kraftig rodnad runt ett sår, om det börjar vara sig, svullnar eller om det börjar synas röda ränder som sprider sig från såret.