Lyxig pannacotta -- svår att misslyckas med!
Sommaren är fylld med evenemang och fester där det underlättar att kunna tillreda desserten i god tid på förhand.
En pannacotta kräver lite tid men är desto enklare att tillreda.
Prova på en pannacotta med något lite extra till säsongens festligheter.
TIRAMISU PANNACOTTA
En krämig pannacotta som passar dem som inte kan äta den traditionella tiramisun med gluten.
4 portioner
3 gelatinblad
2 dl mjölk
3,5 dl grädde
1 dl mascarpone
1 dl socker
3 msk Cointreau
2 msk snabbkaffe
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter. Krama ur.
Hetta upp mjölken i en liten kastrull, häll över i en skål och tillsätt de urkramade gelatinbladen.
Koka upp grädde i en liten kastrull, rör ner mascarpone och tillsätt socker. Rör om tills sockret smält.
Tillsätt cointreau och snabbkaffe. Rör om i en minut tills snabbkaffet löst upp och häll därefter i mjölken med gelatinet.
Häll över i portionsformar eller glas och ställ i kallt för minst fyra timmar.
Ta fram den stelnade pannacottan och pudra över mörkt kakaopulver.
MATCHA PANNACOTTA
Matcha är ett japanskt pulver gjort på grönt te och passar utmärkt i till exempel pannacotta.
4 portioner
3 gelatinblad
1 dl mjölk
5 dl grädde
1 dl socker
0,5 tsk vaniljpulver
2 msk matchapulver
Lägg gelatinbladen i en liten skål och fyll med kallt vatten. Låt stå i 5 minuter.
Mät upp 1 deciliter mjölk i en skål. Vispa matchapulver med 4 msk av mjölken och ställ åt sidan.
Krama allt vatten ur gelatinbladen.
Häll resterande mjölk i en liten kastrull och hetta upp. Blanda i de urkramade gelatinbladen. Ta bort från värmen och häll i en skål för att svalna.
Vispa socker och grädde i den nu tomma kastrullen och koka upp. Tillsätt vaniljpulvret.
Ta bort grädden från värmen och vispa först i matchablandningen och därefter mjölkblandningen.
Häll pannacotta-blandningen i små portionsformar och ställ i kylskåpet för att stelna i ca 2-4 timmar.
Toppa med lite matchapulver och servera.
Fler recept och mera inspiration på foodly.fi