"Nu ändrar vi på politikens inriktning och tydliggör att barn är en satsning på framtiden"

Publicerad:

Antalet födda barn fortsätter att sjunka i Finland.

Familjernas barnantal minskar och andelen familjer helt utan barn ökar.

Detta kallas på engelska för "baby bust", och det betyder motsatsen till babyboom.

Alla har dock rätt att själv bestämma om hen vill skaffa barn eller inte.

Ändå är det sorgligt att de flesta av dem som blivit barnlösa, skulle enligt studier ha önskat barn.

Osäkerheten i vardagen och oron inför framtiden samt bristen på framtidsutsikter ser ut att vara de största orsakerna till det att man skjuter upp planerna på att skaffa barn.

Sysselsättningsläget är dåligt, man har bara snuttjobb istället för en fast anställning.

Unga kvinnor upplever att barnets födsel missgynnar speciellt deras ställning på arbetsmarknaden.

Man är rädd för att det blir allt svårare att bli fast anställd eller att anställningen inte förlängs efter bebisnyheten.

Många anser också att det är svårt att förena arbete och familjeliv. Arbetslivet är nuförtiden hektiskt och allt färre har ett skyddsnät, till exempel närstående föräldrar, som kunde hjälpa till i vardagen när det behövs.

Ekonomisk knapphet är en annan orsak.

I Finland lever idag upp till 120 000 barn i ekonomiskt utsatta familjer. Antalet unga män med låga inkomster har tredubblats under 2000-talet.

En stor mängd unga blir utanför arbetsmarknaden och riskerar att marginaliseras när det skulle vara dags att bilda familj.

Många fattar beslutet att inte skaffa barn under fattiga förhållanden. Trots att man klarar av att försörja ett barn, kan det uppstå en känsla att man inte har råd med fler barn.

Befolkningsförbundets familjebarometer visar att uppfattningar om idealbarnantal har minskat i synnerhet bland arbetslösa, lågt utbildade och låginkomsttagare.

Regeringen Sanna Marins reform om att förlänga läroplikten kommer att medföra en höjning av utbildningsnivån och sysselsättningsnivån.

För tillfället är sysselsättningsgraden bland människor med enbart grundskoleutbildning drygt 40 procent, medan den är nästan 70 procent när man har en andra stadiets utbildning.

Med bättre utbildning och fast anställningen har man förhoppningsvis ljusare framtidsutsikter i synen på att skaffa barn.

Sociala skäl påverkar också barnlöshet.

Vår familjeledighetsmodell fungerar inte särskilt bra eftersom den inte tar hänsyn till olika livssituationer.

Vi har inte råd med nuvarande system som får unga par att tveka inför föräldraskapet.

Därför är det mycket bra att regeringen Marin förverkligar en mera flexibel familjeledighetsmodell, som bidrar till ett jämställt föräldraskap och ger fler valmöjligheter för olika slags familjer.

Regeringen avskaffar även de försämringar som gjordes i småbarnspedagogiken under den senaste regeringsperioden och återinför den subjektiva rätten till småbarnspedagogik och minskar på gruppstorlekarna.

Det är viktigt att samhällets beslutsfattare skapar framtidstro för unga som vill bilda barnfamilj och investerar i familjerna.

Nu ändrar vi på politikens inriktning och tydliggör att barn är en satsning på framtiden.

Eeva-Johanna Eloranta

Riksdagsledamot SDP

Riksdagsledamot, SDP
Publicerad: