Spännande småplock till vårens fester
Dags för fest i vår? Bjud på enkelt och roligt småplock!
SMÖRDEGSPIZZABITAR
20 bitar
Pepperonipizza (10 bitar)
500 g smördeg
150 g riven mozzarella
100 g pepperoni
färsk basilika
Tomatsås
400 g tomatkross
2 vitlöksklyftor
0,5 rödlök
1 krm grovmalen svartpeppar
1 krm salt
0,5 tsk honung
0,5 tsk oregano
Finhacka lök och vitlök.
Mät upp olivoljan i en kastrull och fräs löken och vitlöken i två minuter. Tillsätt tomatkross, honung och oregano.
Koka på svag värme i 20 minuter. Smaka av med salt och peppar.
Värm ugnen till 225 grader.
Skär smördegsarken på hälft och kavla ut tills de är hälften större. Nagga kanterna med en gaffel.
Bred på av tomatsåsen och toppa med mozzarella och salami. Grädda i cirka 12-15 minuter tills osten fått färg. Toppa med färsk basilika.
Getost- och fikonpizza (10 bitar)
500 g smördeg
120 g mjuk getost
50 g grovhackade valnötter
6 st fikon
2 msk honung
50 ruccola
Värm ugnen till 225 grader.
Skär smördegsarken på hälft och kavla ut tills de är hälften större. Nagga kanterna med en gaffel.
Bred på av den mjuka getosten.
Grädda i mitten av ugnen i 6-8 minuter, ta ut och strö över fikon skurna i klyftor och valnötter.
Grädda i ytterligare 4-5 minuter.
Låt svalna lite och toppa därefter med ruccola och ringla över honung.
"SUSHI" COCKTAILPIROGER
Lax och avokado (för 4 piroger)
40 g kallrökt lax
0,5 avokado, skuren i klyftor
10 g nori (rostade alger)
Räkor och purjolök (för 4 piroger)
40 g räkor, skalade
10 g purjolök, tunt skivad
1 msk majonnäs
Avokado och gurka (för 4 piroger)
1 avokado, skalad och skuren i skivor
50 g gurka, skalad och skuren i roliga former med en pepparkaksform
1 msk majonnäs
1 tsk furikake eller rostade sesamfrön
Laxrom och wasabismetana (för 4 piroger)
4 tsk laxrom
2 msk smetana
0,25 tsk wasabi
mikrogrönt
Grädda cocktailpirogerna enligt instruktionerna på paketet (frysta cocktailpiroger brukar gräddas i en 250 grader varm ugn i 20 minuter).
Förbered alla toppings.
Ta ut pirogerna ur ugnen och toppa med de olika smakkombinationerna efter att pirogerna svalnat.
RABARBER- OCH JORDGUBBSGÖMMOR
12 bitar
150 g smördeg (3 smördegsark)
100 g rabarber
50 g jordgubbar
2 msk socker
70 g ricotta
zest från en citron
1 krm vaniljpulver
1 tsk honung
2 msk finhackad citronmeliss
Skär smördegen i fyra bitar per ark.
Pensla en minimuffinsform med smör och tryck ner smördegsarksbitarna. Tryck upp arken enda upp till kanterna. Alternativt kan du använda små engångsformar till exempel av aluminium.
Skala och tärna rabarbern. Tvätta och tärna jordgubbarna.
Rör ihop rabarber, jordgubbar och socker i en liten skål och ställ åt sidan.
Vispa ihop ricottan med citronzesten och vaniljpulvret i en annan skål.
Klicka cirka 1 tesked av ricottan på smördegsarken i formerna och toppa med en tesked av rabarber- och jordgubbsröran.
Värm ugnen till 200 grader och grädda gömmorna i mitten av ugnen i cirka 12-15 minuter. Låt svalna, ringla över lite honung och servera med finhackad citronmeliss.
Sofie Sergelius
040-5443997
sofie.sergelius@hssmedia.fi
Fler recept och mera inspiration på foodly.fi