Stombussar i kollektivtrafiken – "Tyvärr kan vi inte ta del av planer och utredningar på svenska eftersom allt finns bara på finska"
Åbo. I Åbo går diskussionen om kollektivtrafiken på högvarv, behöver Åbo spårväg eller inte? Planerna och utredningarna om behovet och möjligheterna har pågått i mer än tio år. Redan 2012 drogs de första planerna upp för hur stadens kollektivtrafik skulle utvecklas. Men tyvärr kan vi inte ta del av planer och utredningar på svenska eftersom allt finns bara på finska.
Men innan staden eventuellt börjar bygga spårvägar står vi inför en annan stor förändring av kollektivtrafiken i staden.
Föli planerar nämligen att omorganisera sitt busslinjenät 1.7.2025. Det nya linjenätet baserar sig på stomlinjer, som ska gå så tätt att man kan gå till hållplatsen till och med utan att titta på tidtabellen. Stomlinjerna ska kompletteras med anslutningslinjer och kompletterande linjer samt separat skräddarsydda skol- och servicelinjer.
Syftet med förnyandet är att göra det enklare och snabbare att röra sig i Åboregionen. Nya ringstomlinjer för med sig ett flertal nya ruttalternativ. Tack vare ringstomlinjenätet får vi fler tvärgående förbindelser, en del av linjerna trafikeras med tätare turer i syfte att öka tillgängligheten inom kollektivtrafiken. Det är många linjer vars rutt förändras.
Förutom tätare turer på framförallt stomlinjerna vill man även göra linjerna snabbare, bland annat genom att ta bort hållplatser, vilket kan leda till längre avstånd till hållplatsen. Tillsvidare har vi inte sett någon konsekvensbedömning över vad detta kan betyda för invånare med olika rörelsehinder.
Enligt stadens förvaltningsstadga § 121 ska stadens invånare och användare av tjänsterna ges tillräckligt med information om betydande ärenden som är under beredning så att man ska kunna delta i och påverka beredningen av dessa ärenden. Men tyvärr har så inte skett i detta fall. Det är inte tillräckligt med någon kort sammanfattning för en så omfattande och komplicerad reform.
Vi seniorer efterlyser en delaktighetsplan där staden klargör hur § 121 i förvaltningstadgan ska omsättas i praktiken så att alla invånare ges likvärdiga möjligheter att delta och påverka, även på svenska.
Kjell Wennström Ordförande Svenska seniorer i Åboland