”Svampen är en outnyttjad resurs” – här är expertens tips inför svampsäsongen
Mindre än en procent av all matsvamp som växer i våra skogar blir plockade. – Svampen är nyttig och vi mår bra av att röra oss i naturen, säger Elisabeth Eriksson på Marthaförbundet.
I Finland växer ungefär en miljard kilogram matsvamp varje år. Enligt uppskattningar plockar finländarna mindre än en procent av all matsvamp, säger Elisabeth Eriksson, hushållsrådgivare vid Marthaförbundet.
– Det växer så mycket mat som vi inte tar till vara. Förutom att svamp är gratis mat är den även väldigt hälsosam och man mår bra av att röra sig i naturen, säger Eriksson.
Kantarellen är den populäraste av våra matsvampar.
Varför är den så populär?
– Den är en lätt svamp att känna igen och hitta på grund av den lysande gula färgen. Den är också fri från insektslarver, som man ofta kan hitta i andra svampar.
Det finns inte heller någon giftig svamp man kan förväxla kantarellen med, berättar Eriksson.
– Smaken är också mild, vilket gör att kantarellen passar många i smaken.
Det gäller dock att se upp för narrkantarellen, eller falsk kantarell som den även kallas.
– Den är inte giftig, men den är inte en matsvamp. En del får magknip av att äta den.
Narrkantarellen liknar kantarellen men är orange till färgen, har smalare fot och är har en seg konsistens.
Kantarellens säsong blir längre
Var lönar det sig att leta efter kantareller?
– De växer egentligen var som helst i blandskogar. Men störst chans att hitta dem har man i lite fuktigare marker, nära insjöar eller diken.
Den bästa tiden att söka svamp är en till tre dagar efter att det regnat, då är kvaliteten som bäst.
Hur lång är säsongen?
– Högsäsongen för kantareller är i augusti. Men de börjar dyka upp redan i juni och nuförtiden kan man hitta dem ända in i oktober.
Bäst kvalitet efter regn
Svamparna är beroende av regn, så under torra perioder finns det betydligt mindre svamp i skogen.
– Svamparna kommer efter regn. Den bästa tiden att söka svamp är en till tre dagar efter att det regnat, då är kvaliteten som bäst.
Men att plocka svamp i regnet rekommenderar Eriksson inte.
– Klart att man alltid kan plocka med sig svamp när man ser dem i skogen. Men regnar det är risken stor att de blir mosiga.
Av samma orsak är det bäst att plocka svamp i en luftig korg, inte i en plastpåse.
– Svamparna mår bäst av att bäras hem i en korg tills du kommer hem och kan tillreda eller konservera den. Men om jag själv hittar svamp och endast har en påse att bära hem dem i så plockar jag alltid svampen. Huvudsaken är att man plockar svampen och tar vara på den, säger hon.
Vad ska man tänka på när man plockar svamp?
– Jag rekommenderar alla att investera i en svampkniv. De är billiga och gör det lätt att plocka och rensa svampen redan i skogen.
En svampkniv är liten, vass och utrustad med en borste som kan användas för att borsta bort barr och löv som eventuellt fastnat på svampen.
Upptäck nya svampar
Eriksson vill också uppmuntra folk att upptäcka nya svampar.
– Vi har otroligt många bra matsvampar. Till exempel soppar, så som karljohanssvamp, eller gulkremla och blodriska är väldigt goda. Det är mycket roligt att lära sig om nya svampar.
– Kremlorna är lätta att tillreda och kräver ingen förvällning. Man kan sätta dem i stekpannan direkt man kommer hem. Personligen tycker jag att de är godare än kantarellen.
Marthaförbundet har svamprådgivning för den som känner sig osäker på en svamp.
– Vem som helst kan skicka in bilder på svampar till oss för att identifiera den och få råd. Det ordnas ju även svampkurser och det finns böcker och appar som kan hjälpa.
Hon framhåller att det är viktigt att lära sig svamparnas kännetecken och att man ska vara 100 procent säker på svampen innan man plockar och äter den.
Kunskap om svamp spreds under krigstiden
Att plocka och äta svamp är ett relativt nytt fenomen i våra trakter. Kunskapen om svampar spreds i Finland och Norden under krigstiden.
– Längre österut, och i Ryssland, har man länge ätit mycket mera svamp än vi gjort här. Evakuerade karelare tog med sig kunskapen om svampar och spred den kulturen. Det var värdefullt när det annars var ont om mat.
Erikssons tips på kantarellrecept
Citronmarinerade kantareller
- 1 l små kantareller
- 1 gul lök
Kryddlag:
- ½ dl citronsaft
- ½ dl spritättika
- 2 dl vatten
- 1 dl socker
- 2 tsk salt
- 1 tsk senapsfrön
- 2 msk rypsolja
Mät upp alla ingredienser till kryddlagen, förutom oljan, i en kastrull och koka upp.
Koka kantarellerna i kryddlagen några minuter och tillsätt sedan oljan. Häll upp den heta ättiksinläggningen i rena burkar.
Tips: De inlagda kantarellerna håller flera månader i kylskåpet. Gott till grillat, på rostat bröd, eller som topping på salladen.
Kantarellsallad, 2 portioner
- 400 g kantareller
- 300 g romansallad
- 50 g emmentaler
- 2 skivor rostat bröd eller krutonger
Dressing:
- 5 st sardellfiléer
- 1 pressad vitlöksklyfta
- 1 dl riven parmesan
- 1 äggula
- 1 dl olivolja
- svartpeppar
Skölj salladen.
Fräs svampen och tillsätt en klick smör och bryn tills svampen får lite färg.
Skär det rostade brödet i tärningar, riv osten.
Finhacka sardellfiléerna och mixa i matberedare tillsammans med övriga ingredienser till dressingen. Tillsätt olivoljan i en tunn stråle så att såsen inte skär sig.
Blanda alla salladsingredienser, ringla över dressingen och smaksätt ytterligare med valfria örter.
Tips: Du kan byta ut osten till just din favoritost. Genom att smaksätta dressingen med rölleka får salladen lite extra sting.