Tillgängliga sjöfartsstudier i Axxell

Publicerad:

ANNONS

Höstterminen 2020 inledde Yrkeshögskolan Novia den nya engelskspråkiga utbildningen Bachelor of Engineering, Maritime Technology vid Aboa Mare i Åbo. De 4,5 år långa sjöingenjörsstudierna kombinerar teori med praktik och möjliggör en global karriär till havs eller i land.

26-åriga Niklas Nyholm, hemma från Pargas, hör till de 18 studerande som inledde sina sjöingenjörsstudier i september. De kommande åren ska Nyholm och hans medstuderande utveckla färdigheter i bl.a. maskinteknik, fartygsteknik, underhåll och ledarskap.

-- Jag har tre års sjökaptensstudier i bagaget, vilket ger mig ett litet försprång i grundstudierna. Jag kommer att ta en dubbelexamen för ännu flera arbetsmöjligheter, berättar Nyholm.

Kunskap om maskineriet

Novias sjöigensjörsutbildning vid Aboa Mare lär Nyholm och hans medstuderande allt om de motorer, pumpar och elsystem som finns på olika fartyg.

-- Oavsett om jag jobbar som kapten eller i maskinrummet har jag stor fördel av ökad kännedom om fartygens mekanismer. En bra kapten förstår alla skeppets funktioner, medan t.ex. en maskinchef förutsätts vara verklig expert på området, menar Nyholm.

Sjöingenjörsutbildningen kombinerar teori med 360 dagar praktik under de 4,5 år studierna beräknas ta. Därtill används tekniskt avancerade simulatorer i undervisningen, som lär sjöingenjörsstuderande att hantera olika fartygsmodeller, maskiner och utrustning.

-- Med VR-simulation kan vi t.ex. öva styrning via maskinrummet och förbereda oss för olika olycksscenarier, såsom bränder i fartygen. I framtiden, i takt med att VR-programmen utvecklas och blir vanligare, kommer studerande vid Aboa Mare förhoppningsvis att kunna använda sig av tekniken hemma, säger Nyholm.

Under studierna till Bachelor of Engineering, Maritime Technology (sjöingenjörsexamen) kan en del av praktiken även avläggas som verkstadspraktik i land på en verkstad inom sjöfartsbranschen.

Global arbetsmarknad

Novias sjöigenjörsutbildning hålls på engelska vilket tillåter en internationell undervisningsmiljö och öppnar upp för en global arbetsmarknad. Flera av Nyholms medstuderande kommer från andra länder och också i arbetslivet har han ofta jobbat på engelska.

-- Jag ser bara fördelar i att genast lära mig terminologin på branschens främsta arbetsspråk, säger Nyholm. Nyholms engelskakunskaper har satts på prov bl.a. på sommarjobbet på Finnlines RoPax-fartyg. På rutten Helsingfors-Travemu¨nde bestod kollegiet av flertalet östeuropéer och filippiner.

-- Du behöver ändå inte vara någon engelskaexpert för att studera sjöfart och ordförrådet växer med tiden, tillägger Nyholm.

Fortbildningsmöjligheter

För närvarande har Nyholm siktet inställt på sjökaptensexamen och att därefter jobba samtidigt som han avlägger sin Bachelor of Engineering, Maritime Technology. På längre sikt drömmer han om arbete som lots, men utesluter heller inte fortbildningsmöjligheter vid Aboa Mare.

-- I nuläget lockar masterprogrammen Autonomous Maritime Operations och Maritime Management mest. Det förstnämnda för att automatiserade fartyg kan bli vanligare framöver och det senare för att ledarskapsfärdighet är viktigt i alla lite högre positioner, menar Nyholm.

Nyholm avslutar med att ge studierna, lärarna och inlärningsmiljön vid Aboa Mare högsta betyg. Personligen ser han den internationella studiemiljön och praktiskt förankrade undervisningen som utbildningscentrets främsta flaggskepp.

Tillgängliga sjöfartsstudier

Lucas Johansson, Eddie Grönholm och Rasmus Mikkelsen inledde sina sjöfartsstudier vid Axxell i Åbo i höst. Smidig pendlingsväg och trivsamt internatboende sätter extra guldkant på skolvardagen.

16-åriga Lucas Johansson från Ekenäs, Eddie Grönholm från Hangö och Rasmus Mikkelsen från Karis är första årets sjöfartsstuderande vid yrkesutbildaren Axxell. Axxell erbjuder studieinriktningarna vakthavande maskinmästare (maskinbefäl) och vakthavande styrman (däckbefäl) för andra sta- diets studerande i utbildningscentret Aboa Mare i Åbo hamn.

Johansson, Grönholm och Mikkelsen fick vetskap om utbildningen i sina respektive högstadieskolor. Intresset för båtar och hav vägde tungt i valet att ansöka till Axxell, men alla tre ser också ett stort mervärde i att få lära sig ett praktiskt yrke i ung ålder.

-- Intresset för sjöfart har bara vuxit i takt med studiernas gång. Jag kan varmt rekommendera den här utbildningen åt alla med ens ett li- tet intresse för sjöfart, konstaterar Mikkelsen.

Internatboende i Pargas

Johansson och Grönholm har valt att utnyttja Axxells möjlighet till internatboende i Pargas. Internatboendet erbjuds kostnadsfritt åt de Axxellstuderande som avlägger närstudier eller praktik i Pargas eller Åbo.

-- Vi bor två personer i varje rum och delar badrum, kök och allmän- na utrymmen med de andra på internatet. Här är jättefint, tycker Grönholm.

Johansson nämner att kompisarna på internatet blir som en andra familj och att det finns mycket roligt att göra efter skoldagen. En gymnastikhall erbjuder bl.a. möjlighet att spela basket och ett par gånger i veckan värms bastun.

-- Maten är också bra, tillägger Grönholm. Studerande som bor på internat erbjuds frukost och middag för 96 euro i månaden. Under veckoslut, helgdagar och lov håller internatet stängt.

Smidig pendling

För den som föredrar att bo kvar hemma ligger Aboa Mare lättill- gängligt både med tåg och buss. Mikkelsens föräldrar föreslog att han skulle testa pendling till skolan under åtminstone det första läsåret, vilket hittills har fungerat utmärkt. Studerande har i regel närundervisning i Åbo men gör också studiebesök, praktik och deltar i distansundervisning vissa dagar. Redan i höst avlägger första årets studerande sin vaktmanspraktik till sjöss.

-- Tiden i tåget fördriver jag med att lyssna på musik, poddar eller se på film, berättar Mikkelsen.

Mikkelsen, Johansson och Grönholm är inte ensamma om att ha hittat till Aboa Mare från andra trakter än studieorten. Bland de 25 första- årsstuderande finns personer hemma från Öst- och Västnyland, huvudstadsregionen, Åbolands skärgård och Åbo.

Arbetslivet lockar

Johansson, Grönholm och Mikkelsen har alla siktet inställt på arbetslivet efter avlagd grundexamen i sjöfart. De är dock eniga i att fortsatta högskolestudier vid Aboa Mare kan bli aktuellt i framtiden.

-- Min dröm är att jobba som kapten på ett större kryssningsfartyg och för det behöver jag också avlägga sjökaptensexamen vid Novia, berättar Grönholm. Trots en längtan ut i arbetslivet ser de tre studerande fram emot ännu några års studier vid Axxell innan dess. De hyllar skolans trivsamma utrymmen, kunniga lärare och mångsidiga undervisning, och ser även fördelar i att ta in lite finska och engelska i en del kurser, för att bredda sitt ordförråd också på andra framtida arbetsspråk.

-- Hittills har vi bl.a. övat på olika slags knopar, utfört simtest, deltagit i en brandsläckningskurs och provat skolans simulatorer. Utbildningen har överträffat alla mina förväntningar, avslutar Johansson.