Barn lockas till extremt våldsamt nätverk också i Finland – håll utkik efter de här varningssignalerna

Lukas Rychvalsky/Pixabay
Ensam man blickar ut över vatten.
Farligt nätverk sprider sig också i Finland. Psykoterapeuten Nina Vaaranen-Valkonen, verksamhetsledare för Skydda Barn, säger att smarttelefoner öppnar en port till en komplicerad och ofta mycket utmanande social miljö.
Publicerad:

Polisen varnar för det extremt våldsamma och internationella nätverket ”The Com”.

Det finns tecken på att nätverket även spridit sig till Finland.

Barn och unga lockas, tvingas och manipuleras till att använda extremt våld mot sig själva och andra. Det sker på nätet men också i verkligheten.

I verksamheten ingår även olika typer av skadegörelse, anlagda bränder och graffiti. Myndigheterna har varnat om nätverket vars mål är att få unga som ofta är utsatta eller mentalt sårbara som offer.

På internationell nivå har man observerat drag av till och med våldsbejakande extremism och terrorism, eftersom avsikten med verksamhet som hänför sig till att skada barn och unga i vissa samband varit att främja att samhällen kollapsar.

Organisationen ”764”, som är verksam inom nätverket, har kopplats till drag av våldsam satanism.

Barn och unga lockas med i nätverkets verksamhet i kanaler på sociala medier och spelplattformar. Det är vanligt att man inleder en konversation där en förtroendeingivande relation, ibland även med romantiska undertoner, väcks.

Offret lockas avslöja privata uppgifter om sig själv. Med hjälp av uppgifterna manipulerar gärningspersonerna offret att skicka material som är våldsamt, självdestruktivt eller har sexuella undertoner.

– Därefter börjar man utpressa den unga med de uppgifter som lämnats och hen tvingas skada sig själv, sina närstående, sällskapsdjur eller till och med totalt utomstående personer och filma våldsdåden. Det våldsamma materialet cirkulerar i grupper och man använder det för att utpressa och tvinga unga att begå allt råare våldsdåd och grövre brott. Verksamheten är manipulativ och extremt grym, beskriver kriminalkommissarie Jyri Hiltunen vid Centralkriminalpolisen saken i ett pressmeddelande.

Varningstecken att se upp för

Polisen uppmanar föräldrar och närstående samt yrkesutbildade som arbetar med barn och unga att vara vaksamma. Föreningen Skydda Barn har i samarbete med den kanadensiska polisen gjort en lista över varningssignaler.

De viktigaste tecknen är plötsliga förändringar i barnets eller den ungas beteende, självskadebeteende eller att de börjar använda krypterade kommunikationssätt.

Dessutom är det vanligt att skriva olika namn och nummer, ofta med blod, till exempel i häften och på väggar, och skärsåren kan ha en ovanlig form.

Ett plötsligt intresse för extremism, konspirationsteorier, skolskjutningar, seriemördare eller det ockulta kan vara en varningssignal.

Psykoterapeuten Nina Vaaranen-Valkonen, verksamhetsledare för Skydda Barn, säger att smarttelefoner öppnar en port till en komplicerad och ofta mycket utmanande social miljö.

– I den digitala miljön kommer barnet i kontakt med unga och vuxna som är betydligt äldre och som har en maktposition i förhållande till barnet. Trots att det våldsamma fenomenet är chockerande är det viktigt att komma ihåg att det finns stöd och hjälp att få – såväl för barn som blivit offer som för deras föräldrar, säger Vaaranen-Valkonen.

Det är bra att diskutera risker med samtal med okända på spelplattformar och på sociala medier med barnet. Att dela egna uppgifter eller våldsamt eller sexuellt material kan leda till skadliga situationer.

– Det viktigaste är att de vuxna i barnens liv vet hur det står till med barnen, vad barnen gör och med vem de tillbringar sin tid på sociala medier och på spelplattformar. Om ett barn eller en ung person har kommit i kontakt med personer som hör till nätverket ”The Com”, kommer de alltid att behöva hjälp av en vuxen för att komma loss från nätverket och få hjälp att hantera det de har sett och upplevt. Eftersom de som vill komma loss från nätverket ofta blir utpressade, är det viktigt att man i ärendet även kontaktar polisen.

Vid behov kan man skicka tips anonymt till polisen via polisens tjänst för nättips ”Nättips – Polisen”. I en akut situation ska du alltid kontakta nödcentralen.

Om du tror att du blivit offer för brott på ovannämnda sätt, ska du spara alla uppgifter som har med fallet att göra: plattformar, användarnamn, profilbilder och eventuella konversationer, och omedelbart rapportera det som hänt i tjänsten för nättips.

Unga – kom ihåg

Du kan få hjälp om du utsätts för mobbning, hot, anstiftan till våld eller utpressning på nätet. Även om du skulle uppleva svåra känslor eller vara besviken på dig själv i en situation där du på nätet delat våldsamt eller sexuellt material av dig själv är det nödvändigt att du berättar om det för vuxna. Vuxna inte bara vill, utan också kan hjälpa dig.

Berätta i ett så tidigt skede som möjligt om saken till dina föräldrar eller kontakta en vuxen du kan lita på. Via polisens webbplats ”Unga och brottslighet – Jag behöver hjälp” kan du kontakta anonyma tjänster och chattar där du kan få hjälp och stöd eller någon att tala med 24/7.

Var försiktig med att lämna ut personliga uppgifter till okända på nätet. Till nätverkets verksamhet hör att bilder och uppgifter delas mellan alla medlemmar.

Om du på nätet stöter på grupper där man lockar med en självdestruktiv eller våldsam verksamhet, berätta om det för en tillförlitlig vuxen.

Publicerad: