Det är svårt att vara könsneutral

Leende man i rutig kragskjorta tittar in i kameran
Publicerad:

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Könet definierar oss och placerar oss socialt i olika sammanhang.

När våra pojkar var nyfödda drog vi runt på dem i en Ferrariröd barnvagn. Många vi mötte antog att vi hade fått en flicka eftersom barnvagnen var röd.

Våra danska vänner gav sin dotter ett finskt flicknamn. Aino, er det en pige, frågade man rättframt i Danmark?

Könet definierar oss och placerar oss socialt i olika sammanhang.

Det är inte så underligt att könsminoriteter upplevs som besvärligt av många. Bland annat om det upplevda könet, det vill säga ens könsidentitet, är något annat än det kön man tilldelats juridiskt.

Sluta tjafsa nu – det finns ju bara två kön och det är bara att titta mellan benen! Nu senast läste jag en bra argumentation emot detta. Det finns nämligen könsminoriteter i biologisk mening. Det kallas för intersexvariationer.

Genetiskt kön definieras på basis av personens gener och hormonellt kön på basis av vilka könshormon som dominerar i kroppen. Dessa kan vara olika och det finns många fler variationer.

De flesta av oss föds med en uppsättning av XX-kromosomer eller XY-kromosomer och blir biologiskt definierade som flickor respektive pojkar.

Men här finns genetisk variation. Klinefelters syndrom (XXY), Androgenokänslighet, Congenital Adrenal Hyperplasia (CAH) är medicinska diagnoser som kallas intersexvariationer.

Endast ett av några tusentals barn har oklar könstillhörigheten vid födseln.

Men om man tar med de genetiska och hormonella variationerna ovan kan runt en procent av befolkningen klassificeras som intersex, alltså att könstillhörigheten i biologisk mening inte är entydig.

Jag har aldrig funderat på min könstillhörighet. Mitt upplevda kön är det samma som mitt biologiska och juridiska kön. Däremot tillhör jag en sexuell minoritet och förstår vikten av att vinna social acceptens för den man är.

Politiskt arbetar sexuella minoriteter och könsminoriteter under samma paraply som kallas LGBT från engelskans Lesbian, Gay, Bisexual och Transgender.

Det är dock inte alltid du hittar stöd för könsminoriteter bland oss som tillhör de sexuella minoriteterna. Misstänksamheten är ofta lika stor där som hos majoritetsbefolkningen.

I Tyskland har man sedan 2018 kunnat registrera sig som ”Divers” i folkbokföringen, alltså som annat än man eller kvinna – i praktiken ett tredje juridiskt kön.

Några andra länder har liknande lagstiftning, bland annat Österrike och Nederländerna. I Norden har endast Danmark och Island en liknande lagstiftning.

Island är intressant eftersom landet 2019 införde en lag som förbjuder icke-nödvändiga medicinska ingrepp på intersexuella barn. Lagen förbjuder permanenta förändringar av könskarakteristika på personer under 16 år utan deras uttryckliga samtycke.

Lagen kritiseras nu för att inte omfatta alla barn, utan enbart intersexuella barn.

I flera kulturer är det vanligt med rituella ingrepp i flickor och pojkars könsorgan, så kallad omskärelse. Dessa ingrepp sker ofta i en ålder då barnet inte själv kan bestämma.

Det finns länder i världen som hotar med vedergällning mot andra länder som begränsar rätten till omskärelse.

Den isländska debatten kommer eventuellt att leda till ett förbud mot alla icke-medicinska ingrepp i barns könsorgan. Det kallas för genital autonomi. I Danmark fanns för några år sedan en majoritet i Folketinget för ett liknande lagförslag som utgick från ett medborgarinitiativ.

Lagförslaget stoppades av den danska regeringen med hänsyn till landets internationella relationer. Det finns länder i världen som hotar med vedergällning mot andra länder som begränsar rätten till omskärelse.

Ditt kön påverkar inte bara dina mellanmänskliga relationer. Det är också i ökande grad en politisk fråga. Och i denna fråga är det ovanligt svårt att förhålla sig neutral eller att mötas på mitten.

Här kan du läsa fler kolumner av Johan Werkelin.

Äldre lektor i organisk kemi vid Åbo Akademi. Bor med familjen i Åbo, sjunger i olika körer på fritiden och vistas på sommarstugan i Pargas.
Publicerad: