Kommunikation är också att lyssna
Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.
Kommunikation är hjärtat i varje gemenskap, och detta är särskilt sant inom kyrkan. Som präst har jag sett hur kraften i kommunikation kan förändra liv, bygga gemenskap och ge tröst. Men tyvärr också hur det kan förstöra, riva och orsaka bitterhet. Kommunikationen i kyrkan är inte bara de anställdas och aktivas ansvar utan varje medlems, varje persons ansvar.
Mina tidigaste minnen av kyrkans kommunikation är från min egen barndom, när jag satt i skolan och lyssnade på berättelserna om Noas ark, Davids kamp mot Goliat och Jesu verksamhet. De sagolika berättelserna, förmedlade med värme och entusiasm av mina skollärare, väckte min fantasi och lade grunden för mitt intresse av olika kulturer.
Att lyssna på dessa berättelser var som att resa till en annan tid och plats. Det var inte bara orden som berörde mig, utan sättet de berättades på, med kärlek och glädje. Jag ville ha svar på frågorna som berättelserna väckte i mig. Men framför allt undrade jag över frågan.
Om det pratas så mycket om kärlek och förståelse, varför är människan då så elak mot varandra överallt i världen? Även de som pratar vackert om kärlek, nåd och rättfärdighet?
En av de mest grundläggande aspekterna av god kommunikation är också aktivt lyssnande. Detta innebär att verkligen fokusera på den som talar, visa intresse och engagera sig i vad de säger.
Med åren har jag alltså lärt mig att kommunikation inte bara är ord som man säger, utan också ord som man hör. Det beror så mycket på ens egen livssituation, humör, kultur och erfarenhet hur man tolkar det man hör.
Har man en bra dag så hör man och säger man lätt goda och positiva saker. Har man en dålig dag så tolkar man lätt in det negativa i allt. Kommunikation handlar alltså lika mycket om att lyssna som att tala. Inte bara om att få min röst hörd, som verkar vara dagens melodi. Alla vill bara prata och berätta och ingen har längre tid att lyssna.
Den digitala revolutionen har förändrat hur vi också kommunicerar i dag. Sociala medier, e-post och olika appar har gjort det möjligt att nå människor över hela världen på ett ögonblick. Men med dessa verktyg kommer också utmaningar.
Missförstånd kan lätt uppstå när vi förlitar oss på kommunikation, där nyanser som ton och kroppsspråk går förlorade eller förstärks.
Vi måste bli mera medvetna om hur våra meddelanden kan uppfattas och anpassa vårt sätt att tolka dessa för att undvika missförstånd för vårt sätt att tolka och förstå budskap är i förändring.
Genom bilder och korta filmsnutt skapar vi nya uttryckssätt som utmanar traditionella tolkningar. Att tolka digitala budskap kräver öppna ögon och en medvetenhet om kulturella koder och nyanser.
Genom att vara medvetna om den mångfald av uttryck som digital kommunikation erbjuder kan vi öppna dörrar till djupare förståelse och gemenskap.
I den värld vi lever i behöver vi inte alltså bara prata, vi behöver också lyssna. Genom att ge utrymme åt både lyssnande och talande kan vi skapa en atmosfär av empati och samförstånd.
Det är i denna atmosfär som verklig förändring och verklig gemenskap kan blomstra.
Så låt oss lyssna med våra hjärtan och tala med vår själ. Låt oss ge varje ord, varje ögonblick, den uppmärksamhet och kärlek den förtjänar.