Bättre förutsättningar för ett blomstrande Europa
Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.
Det är vår i luften. Naturen vaknar till liv. Varje år är det lika inspirerande att se den spirande grönskan. Den sprider hopp och glädje. Något vi alla behöver speciellt mycket nu då världsläget är minst sagt instabilt.
I Europaparlamentet jobbar vi för fullt. Säkerheten, Ukraina, beredskapen och den ekonomiska tillväxten är de frågor som just nu sysselsätter mig mest.
Då vi talar om säkerheten har vi en helt ny situation i världen.
En ny situation för Europa och för oss alla. Vi kan inte mera ta något för givet.
USA:s president Donald Trump har tydligt visat att det USA han leder inte är samma USA som vi varit vana vid sedan andra världskriget.
Den regelbaserade världsordningen står under tryck och hot.
Visst visste vi att det skulle bli annat ljud i skällan då han tillträdde sin andra period.
Men ingen kunde förutse allt det vi nu fått bevittna under några månader.
Därför behöver Europa och EU ta ett större ansvar för sin egen framtid.
Därför behöver vi också satsa på vårt försvar och vår beredskap.
Vad gäller beredskap har Finland en hel del att erbjuda.
Inte för att vi tycker att det är det bästa sättet att spendera skattebetalarnas pengar, utan för att det tyvärr är nödvändigt med ett aggressivt Ryssland som granne.
Det ligger också i varje finländares intresse att Finland, Sverige, Östersjöländerna och hela EU jobbar åt samma håll, fortsätter stöda Ukraina och stärker sanktionerna mot Ryssland inklusive den ryska skuggflottan.
Något som för oss i Norden är självklart, men tyvärr inte för exempelvis Ungern och Viktor Orbán.
Därför hör jag till dem som vill se tuffare tag av kommissionen och medlemsländerna mot Ungern. Man kan inte låta ett land ta de övriga som gisslan med sitt veto.
Vad gäller beredskap har Finland en hel del att erbjuda.
Inte minst då det gäller sättet att tänka och se till att det finns lite extra matförråd, ficklampor och en transistorradio till hands ifall strömmen går för en längre tid, det blir en cyberattack på våra nätförbindelser eller en hård storm som ställer till det.
Det tänket ska vi sprida till resten av Europa.
Därför har jag sänt ett brev till kommissionens ordförande Ursula von der Leyen tillsammans med två franska Renew Europe-kollegor och tagit initiativ till en europeisk beredskapsguide.
Då man är beredd på olika scenarier behöver man inte vara rädd.
Vi behöver också stärka vår ekonomi och vår inre marknad i EU.
Innan påsk presenterade jag mitt förslag till initiativbetänkande om implementering och förenkling av EU:s regler för den inre marknaden i Europaparlamentets IMCO-utskott.
Rapporten sätter fokus på behovet av att minska byråkratin för våra företag, göra rapportering lättare och säkerställa att medlemsländerna tillämpar EU:s lagstiftning enhetligt.
Samtidigt föreslår jag konkreta verktyg för att förenkla företagens vardag, såsom ökad användning av digitala lösningar och artificiell intelligens.
Betänkandet är en konkurrenskraftsrapport som håller fast vid EU:s centrala målsättningar, såsom en ambitiös klimatpolitik och ett starkt konsumentskydd.
Vi ska förenkla och förbättra, inte försvaga. Vi ska också skapa bättre förutsättningar för jobb, innovation, tillväxt och välfärd – bättre förutsättningar för ett blomstrande Europa.
Slutligen. I tider med mycket osäkerhet i luften mår vi människor speciellt bra av att få mötas och dela såväl bekymmer som glädje.
Jag är säker på att till exempel traditionen med att sjunga in våren på Vårdberget i Åbo just nu kändes extra viktig. Och om ett par veckor får vi alla följa med fenomenala KAJ i Eurovisionsfinalen. Delad glädje är dubbel glädje.
Här kan du läsa fler kolumner av Anna-Maja Henriksson.