Enkelt att hjälpa naturen genom att omvandla gräsmattor till ängar

Publicerad:

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Det behövs fler åtgärder för att stärka den biologiska mångfalden.

Ett enkelt och effektivt sätt att öka naturens närvaro i tätorter och på gårdar är att omvandla monotona gräsmattor till ängar med många olika arter.

Glädjande nog har många kommuner börjat omvandla sina gräsmattor till ängar och skapat torrängar på tidigare ruderatmarker.

Detta kommer att bidra till att återskapa växt- och djurarter som hör hemma på ängar och som kraftigt minskat.

Glädjande nog har många kommuner börjat omvandla sina gräsmattor till ängar och skapat torrängar på tidigare ruderatmarker.

Dessa lösningar är också idealiska för gårdarna vid egnahemshus, höghus och sommarstugor, eftersom åtgärder för biologisk mångfald i alla storlekar behövs för att skapa habitatnätverk.

Huvudprincipen för att förändra en gräsmatta till äng är regelbunden klippning, vilket skapar lämpliga växtförhållanden för blommande växter och för att förhindra att ängen växer igen med gräs.

Vanligtvis bör klippningen ske till exempel två gånger per sommar: först i juni och sedan i början av hösten.

I vilket fall som helst bör den första klippningen göras först efter att maskrosorna har blommat, eftersom den mat de ger är viktig för insekterna på våren.

Malin Hollmén
blommande maskrosor
Maskrosor ger viktig näring för insekterna på våren.

Som en kompromiss på grund av olika åsikter kan bostadsbolagen minska intervallerna mellan klippningarna till högst en gång i månaden, vilket gör att vissa växter kan blomma mellan klippningarna.

Mångfalden av växter kommer gradvis att spridas på de tidigare gräsmattorna och vid behov kan frön av naturliga växter som samlats in i omgivningen sås för att komplettera dem.

Fjärilar, humlor, bin, skalbaggar och andra insekter kommer att gynnas av den ökade tillgången på föda.

Det är också värt att lämna död ved på gården och ris- och stenhögar som insektsbon och skydd.

Panu Kunttu

agronomie- och forstdoktor

Dalsbruk

Gunilla Avellan

miljösekreterare

Kimito

Publicerad: