Pojkar hotas att slukas av desinformation och fientlighet
Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.
Sociala medier, desinformation och en polariserad diskussionskultur påverkar direkt hur barn och unga bygger upp sin världsbild.
Allt fler ungdomar utsätts för kvinnofientligt innehåll och material som glorifierar toxisk maskulinitet, ofta utan att vuxna är medvetna om det.
Många pojkar lider av att de erbjuds en snäv och ensidig bild av hur en man bör vara.
Pojkar tar efter influerare som sprider kvinnofientligt innehåll på sociala medier, vilket i sin tur förstärker skadliga könsnormer och normaliserar våldsamt tal och beteende.
Det här påverkar inte bara deras välmående, utan kan leda till att de anammar skadliga föreställningar om sig själva och andra.
Pojkar tar efter influerare som sprider kvinnofientligt innehåll på sociala medier, vilket i sin tur förstärker skadliga könsnormer och normaliserar våldsamt tal och beteende.
Felet ligger inte hos pojkarna, utan i den snäva bild som de erbjuds.
Rädda Barnens undersökningar visar att vissa barn och ungdomar är särskilt utsatta för nätets faror.
Barnens budskap till oss vuxna är klart och tydligt. De efterlyser tryggare digitala plattformar och ansvarstagande från vuxna och IT-företag.
Faktorer som minoritetsstatus, låg inkomst och behovet av stöd för barnet och familjen kan förstärka de negativa effekterna av digitala miljöer.
Det är avgörande att vi åtgärdar dessa bakomliggande faktorer.
Barnens budskap till oss vuxna är klart och tydligt.
De efterlyser tryggare digitala plattformar och ansvarstagande från vuxna och IT-företag.
Enligt barnkonventionen har barn rätt till information och skydd i digitala miljöer samt rätt att inte bli diskriminerade.
Eftersom skolan når hela åldersgrupper är satsningar på mediefostran och medieläskunnighet av största vikt.
Dessutom krävs investeringar i barns och ungdomars samt familjers välbefinnande.
Ensamhet och brist på framtidstro kan motverkas genom ungdomsarbete och lågtröskeltjänster som tillhandahålls av organisationer och kommuner.
Vi önskar att nya kommun- och välfärdsområdesfullmäktige satsar på förebyggande tjänster som stöder barn och ungas välmående.
Pojkarna får inte lämnas ensamma, utan det är vi vuxna som bär ansvaret för att hindra den negativa samhällsutvecklingen.